Bitcoin je ukázková bublina

Jan Traxler | rubrika: Komentář | 21. 11. 2017 | 81 komentářů
Cena bitcoinu od začátku roku stoupla na sedminásobek. Společností se šíří bitcoinmánie. Ale bitcoin nemá reálnou hodnotu a nebude mít ani dlouhou budoucnost. Bublina brzy splaskne.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 11. 2017 19:22, Honza

Je to uz trapne,jak nejaci dementi mluvi o bubline,nebo dokonce o letadlu.Je bohuzel smutne ze v dnesni dobe i kdyz je tu bitcoin jiz 9let,prakticky o nem nikdo nic nevi.Ja jsem ho objevil zhruba pred sesti lety a zaval se o to zajimat,co to vlastne je a proc to je a jak se k tomu dostat.Je potreba si uvedomit,ze jeden bitcoin se da rozdelit na 10 000 000,- proc to tak je?No protoze byl vyroben proto a by se dal delit 10 000 000,- a proc no proto by ro posledni cislo ktere je jedna,znamenalo 1 a to znamena jeden dolar,protoze vse se pocita vetsinou v dolarech a proc ma takovou cenu?no protoze v roce 2140 bude vytezen posledni 21 milionty bitcoin,vic jich nikdy nebude,co z toho vychazii?Omezeny pocet,uz ho nikde nikdy dalsi nenajdete,jako treba zlato,to se bude tezit i za 1000 let bitcoin ne.No a tady se dostavame k jadru veci.Nekolik tisic bitcoinu se uz nenavratne ztratilo u nekoho v pocitacich atd.takze jich ani 21 mil uz k uzivni nebude,takze je tu potencionalne tak 20mil.lidi co by mojli vlastnit jeden cely bitcoin v prumeru,coz je duvod proc je delitelny tolika cisly.Budoucnost je jasna casem 1bircoin= 10 000 000 $,ale nikde neni psany,ze ta jednicka na konci jesnou nebude 1 dolar ale treba 1000,- proto bitcoin vzniknul,proto existuje a ,uz jsem unvenej z tech zaveru vsech financniku ,kteri mluvi o bubline a negramotu co mluvi o letadlu.Bitcoin je platidlo budoucnosti a vsichni ti pisalci jaou z financni sfery,kterym pochopitelne utikaji penize,protoze je lide investuji do neceho co s nimi nema nic spolecneho a tudiz prichazeji o zisk a tudis i moc nad nami,takze musite chapat,ze takovych clanku o bubline. Podobnych nesmyslech bude jen a jen pribyvat, coz je nakonec dobre protozee to bude jen ukazovat,ze bitcoin je spravna vec a ze jim cim dal vic bude vadit.Takze kupujte bitcoiny,jak jen muzete,protoze pokud i dnes stoji pomalu 190tis.je to stale jen uplne smesna zanedbatelna castka proti tomu co bude treba za 3 roky a nikde neni jasny ze na vas treba i za ty tri roky neco zbyde aby jste si ho poridili,protoze vyteznost neboli tezba bitcoinu se stale spomaluje,takze zacne byt nedostatkovy co to zase udela dal s cenou uz vam snad rikat nemusim....krasny vecer

+115
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 11. 2017 5:21, Karel

Naštěstí je bitcoin jenom hračka pro pár blbečků a splasknutí bubliny nebude mít na reálnou ekonomiku žádný vliv.

-30
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 81 komentářů)

22. 11. 2017 10:36 | Pavel

Autor clanku ac presvedcen o svém intelektu a erudici netusi, ze to není o bitcoinu , ale o technologii. Evidentne nechape blockchain a jeho potencial. Ale to sefove posty drive také nechapali potenciál emailu. Pak ver poradcum :-)
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2017 10:17

Ano, jsem idiot kdyz mně nebaví donekonečna přepisovat doplnovani slov telefonem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2017 9:59 | Jira

Přiznám se, že jsem netušil že btc se dá dělit jen omezeně. Ale tím hůř, bude sdílet osud zlata o to driv. Pro běžné transakce se hodit nebude. Zlato jako běžné platidlo skončilo právě proto, že se nedá jen tak dělit na "menší a menší " části. Asi jako 10rohliku když budete chtít zaplatit zlatou cihlickou nebo snad zrnky zlateho prachu. A kolik vám bude vráceno? Pokud se btc nedá dělit donekonečna, tak nástup tvrdosti měny bude o to rychlejší. A tím rychleji bude růst jeho cena a klesat ochota lidí jej smenovat. Tento růst bude fungovat dokud se bude btc schopen dělit na menší části. Svého druhu se bude jednat ó inflaci. Čím dál větší množství bude obsluhovat nějak rostoucí ekonomiku. Až se růst množství oběživa zastaví, čili nepůjde dál dělit tak nástup chudoby většiny lidí bude enormní. Málokdo da vydělat někomu jinému, když v čase hodnota oběživa bude"růst". Proč bylo zvoleno 21 milionů btc a proč jen nějaký počet satoshi na jeden btc?? Jen se na tom napakuje pár "investorů" a spolu s tvůrcem si zajistí po omezenou dobu celkem slušnou zivotni úroveň. Čím později do btc kupující naskoci tím horsi pozici bude mít. Je to podobné jako zlata horečka, že začátku se v rámci ekonomiky majitel zlata měl kralovsky. Dnes je zlato dost nepraktické. Btc a satoshi stejne pozice dosáhnou dřív nebo později. I to satoshi bude tak velké že jej nepůjde rozumne smenovat. Výhodou btc je jen to že jej zatím lze smenovat poměrně jednoduše za peníze , které obslužnost ekonomiky pokrývají lépe. A další výhodou, že se hůř reguluje ze strany vlád.Ale praktičnost smeny btc že zboží a služby se časem vytratí.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2017 9:43 | Mikroinvestor

Nauč se nejprve pravopis, užitečný idiote. Toto oslovení není myšleno jako nadávka, ale technický termín.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2017 9:34 | Rudolf

Citace - Rudolf / 22.11.2017 09:31

Až bude mít 1 Bitcoin hodnotu 100 000 USD, bude mít 1 satoshi hodnotu jednoho centu.

Jedné desetiny centu, samozřejmě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2017 9:31 | Rudolf

Díky za reakci. Přiznám se, příliš nerozumím, co máte na mysli. Bude to tedy zatím bez reakce, možná mi to dojde později. · Mám však jednu technickou – Bitcoin nelze donekonečna dělit. Nejmenší jednotkou je 1 satoshi, stomilióntina Bitcoinu. Až bude mít 1 Bitcoin hodnotu 100 000 USD (což nemusí dlouho trvat, klidně v roce 2021 či 2022), bude mít 1 satoshi hodnotu jednoho centu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 11. 2017 21:18 | Bitcoin investor

Tento clanek poslu autorovi precist za par let, az mi budeme ve vate a Eura budou bezcenny papirek. A koruny tezko.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2017 9:11

Obávám se, že jsem se asi nevyjádřil přesně. Samozřejmě, ze nenakupuji podle toho jak se aktuálně hýbe cena. Alespoň ne věci běžné spotřeby. Ovšem na ekonomiku a dostupnost služeb je důležité se dívat jako na celek. Za těch 20let si tento článek přečtěte znovu. Až si půjdete koupit ty kalhoty a budete přemýšlet jestli je přece jen nezasit. Protože i ten krejci pokud se dostane k nějakému objemu milióntin btc už nebude až tak motivován sit kalhoty, protože v čase za ně bude dostávat čím dál tím méně nominálu jelikož čím pozdější transakce bude tím menší nominál za jednotku zboží bude směněn. Za další, ani nebude muset sit, když ta miliontina miliontiny bude mít čím dál větší hodnotu, v čase si za stejné množství nominálu koupi více jednotek zbozi-sluzeb. Netvrdím, že ekonomika nebude fungovat, ale bude v podobných problémech jako jsou dnesni ekonomiky. Problém peněz není přímo v platidle, ale v mentalitě lidi. Pokud člověk získá víc tím, že si kalhoty zašije, tak se bude maximálně bránit utrácení peněz, tím pádem krejčí nedostane vydělat, nebude mít co utrácet anebo se bude podbízet ještě levnější cenou. To kupující, utvrdí ještě víc v tom, že "neutratit" se vyplatí. Lidé jsou v jádru lakomi. Takže spousta lidí bude mít tvrdou menu, ale nebude dostatecne smenovana. A ekonomika bude upadat, a rychlost rozmělňování na biliontiny btc bude zrychlovat. Vesměs se budou po omezenou dobu mít lépe ti, kteří teď nakoupí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2017 7:58 | deprese

Když to říká pan Traxler, to bude určitě pravda. Hoďte na něj deku. :D
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2017 7:51 | Pavel

Mit nakoupene bitcoiny souhlasim s vami a podporuji vas, chci prece aby jeste posiloval. Jenze zadne nemam protoze to od zacatku vidim podobne jak autor clanku.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2017 7:18 | Rudolf

„když nejaký stát omezí nebo zablokuje obchodování s bitcoin, jeho cena se propadne. Důvod je prostý. Jediný způsob jak Bitcoin zablokovat, je zablokovat na šíťové úrovni Bitcoin protokol. Bitcoin potřebuje internet a volnou cestu pro svůj protocol.”   S tím omezením je to spíše naopak. Ano, když se na veřejnost dostane informace, že se chystá nějaká regulace, někteří ze strachu prodají a cena tím klesne. Ovšem jen na chvíli. Co se děje s žádanou komoditou, které je na trhu nedostatek? Její cena jde nahoru. Proto když se objevily informace, že Čínská komunistická strana chystá regulace směnáren či těžařů, cena šla chvíli po prvotním šoku nahoru. Totéž ve Venezuele nebo Zimbabwe, kde je cena Bitcoinu i dvojnásobná. Ilegalita drog také nepřispívá k pádu jejich cen, ale naopak.   Bitcoin na síťové úrovni jde zablokovat hodně těžko. Není problém jej provozovat například v Tor. Transakce lze posílat také offline (Opendime), bloky lze stáhnout přes satelit apod. Bitcoin jako síť nelze vypnout. Možná jen znepříjemnit používání na malém území.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2017 7:04 | Rudolf

„nic nebude motivovat jeho vlastníka k tomu, aby jej "teď" utratil.”
Snad nebude vadit, když zareaguji i já.
Můžete se prosím s námi podělit, co vás motivuje utrácet peníze? Je to jen ta myšlenka, že všechno může být dražší za pár týdnů? Mě tedy motivuje, že teď potřebuju jíst, teď potřebuju nahradit rozbitou televizi, teď si musím koupit nové kalhoty, teď mi dochází benzín, teď jsem nachlazen. To vážně si před každým nákupem říkáte „honem, honem, než se to zdraží”?
Proč v některých oblastech (hlavně elektronika) se lidi můžou zbláznit, aby si pořídili nejnovější výrobek hned a ne, až se za pár měsíců zlevní? Neměli by všichni přestat utrácet a čekat?
Tahle hloupost, kterou centrální banky ospravedlňují uměle udržovanou inflaci, nedává vůbec žádný smysl.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2017 6:17 | Jira

To máte sice pravdu, ale otázkou je, jak moc se bude hýbat ekonomika, když bude každý vlastník 1 či 0.001 bitcoinu vědět, že každým jeho neutracenim si za něj pozdeji bude moci koupit více. Pakliže btc nahradí prakticky všechny peníze, nic nebude motivovat jeho vlastníka k tomu, aby jej "teď" utratil. Navíc by musely všechny stále "dane-platby" nominálně klesat, a to lidi moc chápat nebudou. Prakticky je fuk kolik jednotek nominálu v ekonomice obíhá, jakékoliv množství je schopno obsloužit celou ekonomiku. Pakliže btc pronikne jako univerzalni platidlo bude mít strukturálně podobne problémy jako obyčejné fiat peníze. Dnes to ještě vidět není, jeho hodnota je vyjadřována inflačnímu penězi a slovy dnešních ekonomů "ještě je prostor pro růst"- neb nejobsáhlejší ještě celou ekonomiku. Pakliže ovšem s každou transakcí dojde k rozmělňování na btc haléře v čase se platby dopravují na hodnoty 10 na minus xxxxx, a to pro lidi bude těžko pochopitelné. Čistě teoreticky vezměte objem světové ekonomiky a přepočte ji na objem bitcoinu, prostor pro růst je...ale jen dočasně dokud bude směnitelný za fiat peníze. Pakliže obsáhne alespoň větší část ekonomiky začne ekonomika brzdit. Protože proc by člověk "teď" utrácel, když "za čas" si za stejný peníz btc koupi víc. Finanční válka bude pokračovat úplně stejně jako dnes, odrbat druhého co to půjde.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 11. 2017 4:46 | Karel

Jeden obrázek je lepší než tisíc slov. http://www.news.com.au/finance/money/investing/every-generation-gets-sucked-in-bitcoin-bubble-worse-than-dotcom-boom-price-should-be-us100/news-story/01e685ed268827e818a2dea9d9fb0c4a
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2017 1:25 | Roman

Docela bych souhlasil s autorem, že cena Bitcoin je bublina. Rychlost růstu ceny je velice nadprůměrná a nejspíše dojde k nějaké korekci.
Autor ale není schopen říct k jaké korekci a ani kdy se tak stane. Proto předpověd o bublině může být také jen dočasnou bublinou.
Pokaždé, když nejaký stát omezí nebo zablokuje obchodování s bitcoin, jeho cena se propadne. Důvod je prostý. Jediný způsob jak Bitcoin zablokovat, je zablokovat na šíťové úrovni Bitcoin protokol. Bitcoin potřebuje internet a volnou cestu pro svůj protocol.
Bitcoin je podobně jako jiná nemateriální aktiva hodnotnější než materiální. Myšlenka, software, data. Protože máme kde tyto nemateriální věci uchovávat, proto mohou existovat a mít reálnou hodnotu. Nic jako internet tísíce let nazpět neexistovalo. Nemyslím, že zlato nemá cenu kupovat, každopádně v dněšní době dostalo konkurenta.
A ještě ke srovnání s užitečností. Zlato je pro běžného člověka méně užitečné než bitcoin. Potřebujete stoje, postupy, kapitál, aby se zlato dalo použít třeba v průmyslu. Jakákoliv transakce s botcoin je výrazně rychlejší a levnějsí. Navíc bitcoin je reflační médium. Dokud poroste počet lidí na planetě s přístupem k němu, není žádná šance jeho růst ceny zastavit, až na to zmíněné vypnutí.
Zdravím, R.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 11. 2017 0:13 | LuNa

Upřímně, bitcoin nechápu. Obdivuji lidi kteří bitcoinu rozumí, přitom neumí psát :( .
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2017 23:49 | Tom

To určitě ... Celý ten ekosystém Bitcoinu má smysl a může do budoucna hodně změnit, trochu si o tom počtěte třeba zde https://investplus.cz/kurzy/aktualni-kurz-bitcoin-online-graf-kde-koupit-tezba-kryptomeny-cena-hodnota/
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2017 22:51 | Pepa K.

*r mi ty peníze nezabavi. Peníze mužů mit v cloudu, hardware peněžence nebo na papirku, který necham zalaminovat. Předem vím, kolik té měny bude a kdy. To u eur, czk (intervence, změna repo sazby) nebo dolaru nikdy vědět nebudu. Tohle nemá žádnou hodnotu???
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2017 22:47 | Pepa K.

Samozřejmě, že bitcoin a např. jeho mladší braska litecoin maji reálnou hodnotu. Copak nemá cenu, když můžu do Japonska nebo do Bolívie během pár minut za 20halířů poslat litecoinem peníze? Navíc je to prakticky anonymní, žádný exekuto
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 11. 2017 21:50 | Béďa

Idioti, co neumí ani česky (az mi budeme ve vate) nikdy ve vatě nebudou.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michal Horáček

hudebník a podnikatel

Ondřej Fryc

podnikatel a investor, zakladatel Mall.cz

Michal Horáček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ondřej Fryc
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services