Základní příjem. Sociální dávka pro každého?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 18. 12. 2015 | 82 komentářů
Co kdyby se celý systém sociálních dávek a státních příspěvků od základů překopal, takže by každý mohl počítat s pravidelnou výplatou od státu – za nic, bez podmínek? Možná by to bylo levnější než dnešní systém…

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 12. 2015 3:59, Omasta

Je bezpochyby, že to zlepší podnikání, protože to umožní lidem vyžít v době, kdy to ještě nenese. V podstatě tu takový příjem už je, protože životní minimum včetně doplatku na byt vychází na 8000 Kč měsíčně. Jsou i odpočitatelné položky od daně, které představují pravidelný příjem. Znamená to, že to je reálné i u nás. Když by ten nepodmíněný příjem byl 8000 Kč/měs a daň z příjmu 33%, tak už při příjmu nad 24.000 hrubého, by už člověk nebyl sponzorovaný státem, protože by odvedl více.

Když se ptáme, v čem by to bylo jiné tak:
1) Odpadlo by špekulantství, jestli chodit do práce, nebo ne, když lidi, ze strachu, že přijdou o podporu, se raději o žádné podnikání nebo práci ani nepokoušejí.
2) Co by si člověk vydělal by měl navíc, tudíž by to lidi motivovalo k podnikání.
3) Lidi by se nebáli pracovat na poloviční úvazek ze strachu, že jim klesne příjem, až přijdou o dávky.

Veskrze pozitivní efekt. Nízké daně u malopříjmových osob a příjem by se vyrušily. Proto rozdíl mezi současným stavem a nepodmíněným příjmem by byl v tom, že by ubylo lidí, kterým se nevyplatí pracovat. Část lidí by se živila už jen tím, že by vyzvedávali děti bohatších ze školy a z kroužků a vozili je domů, nebo pomáhali s úklidem.

Na článku mi vadí, že to rozebírali lidi, kteří nerozumí matematice. V dnešní době mnoho lidí pracuje na černo, takže ten příjem mají tak jako tak. Tuto nespravedlivost by to odstranilo. Úplně to ti "experti" překrucovali, že to jsou peníze bez práce. Právě by to bylo spravedlivější, protože, kdo by pracoval, měl by zjevně více.

Čtenáře zajímá, jestli by stát nevydal víc peněz, než dnes. Možná že ne. Lidi si pro ty dávky vždy přijdou. Čas na sociálkách by už ztrácet nemuseli, takže by to vedlo k pozitivnímu myšlení a lepšímu hospodaření chudších lidí, protože by měli stabilní příjem. Nic navíc by nemohli vytloukat, jedině si vydělat.

+176
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 12. 2015 8:54, jezevec

nepodmíněný bezpracný příjem je jistě snem každého parazita a netáhla. a mnozí z nich by jistě pár hodin ročně odpracovali zadarmo nebo za málo pro nějaký bohulibý účel, jiní by občas šli na nějakou brigádu "aniž by (ó, jak surové!) přišli o dávky".
nicméně, pokud se zeptáte lidí, kdo by byl ochoten na ty netáhla makat, a ze svých daní je nepracující živit - rychle zjistíte, že nadšení není tak generelní. dokud někdo nevynalezne perpetuum mobile na nepodmíněný bezpracný výnos, těžko můžeme zavádět nepodmíněný bezpracný příjem.
dalším problémem je imigrace.
mnoho slimáčků, málo kapustičky ...

-33
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 82 komentářů)

18. 12. 2015 16:16 | Radim

Dobrý den,
prosím Vás a kde by se ty peníze pro všechny jako braly? To by nám padaly z nebe, nebo jako jak? Já si to totiž nějak neumím představit. Protože aby stát mohl rozdávat, tak musí vybírat. A aby mohl vybírat, tak někdo musí pracovat. A proč by tento pracoval a odváděl, když jiný by nepracoval a jen bral? Takže by pak všichni zůstali doma a čekali, až jim někdo dá. Takže to vidím tak do jednoho roku už by nebylo z čeho rozdávat, protože výběr na DPH ze zboží a výplat těch několika málo zaměstnanců by to neutáhl. Perpetum mobile nevymyslel ještě nikdo, takže tohle perpetum by taky nejelo.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2015 14:54 | V.Mlich

a pro důchodce by se muselo vymyslet nějaké přechodné období 20 let, po které by dostávali postupně klesající doplatek do důchodu podle současných pravidel.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2015 14:51 | V.Mlich

U nás už ten systém funguje, akorát se to pokaždé jmenuje jinak a mírně se liší částky. Nevím, proč to furt někdo dává do souvisu s nezaměstnanými, když základní příjem dostávají i zaměstnanci: daňová sleva, daňové zvýhodnění na dítě, náhrada za svátek, náhrada za dovolenou, náhrada za dočasnou pracovní neschopnost... Když se to všechno sečte tak, aby lidi, stát i zaměstnavatelé dostávali a platili stejně jako doposud, je to něco přes 4 tisíce. A sazba srážek ze mzdy (daň+poj) kolem 50%. Zachovat by se musel akorát příplatek na péči jiné osoby u kojenců, invalidů, přestárlých. Zdravotní pomůcky by měly být součástí zdravotního pojištění.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2015 14:42 | Angelus

Nechápu jak jste z mého příspěvku vyvodil, že se chci někoho zbavovat až bude starý. Své rodiče i prarodiče mám rád a pomáhám jim kde mohu. Děkuji za optání. Reagoval jsem na otázku ohledně narození duševně nemocného dítěte. Zkrátka mi připadá přirozenější mít řekněme 4 děti děti a počítat s tím, že se možná jedno z nich nedožije dospělosti a ze 3 se stanou plnohodnotní lidé, než mít dítě jedno a ochrańovat ho před světem, jak je dnes moderní až z něho vyroste zmetek, který se bojí vlastního stínu. Ještě chci upozornit, že jsem nikde nepsal o penězích. Pokud už musíte uvažovat, co má pro mě hodnotu, tak je to čas. Starat se o postižené dítě, znamená obětovat tomu celý svůj život, obětovat tomu celou rodinu, štěstí nejen své, ale i ostatních dětí. Ale samozřejmě chápu, že tato filozofie se nemusí líbit každému.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2015 14:26 | Jitka

Je mi smutno z Vašeho názoru. Třeba jednou příjdete na to, že ne všechno se dá měřit hmotnými statky. Běžte se někdy podívat mezi duševně postižené. Dělejte s nimi něco, pobývejte s nimi. Fungují na jiné úrovni, a dokážou Vás obdarovat víc než super úspěšný manažer vydělávající super peníze. Není to jednoduché, ale o to je to cenější. Přeji Vám, abyste byl v životě šťastný.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2015 14:07

Neuvěřitelnej blábol, co jste napsal. Jsem rád, že nikoho takového jako vy nemám v nejbližší rodině. Vyhlídka na to, jak se mě za každou cenu zbaví až budu starý, by byla vážně skvělá.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2015 13:47 | František

Kdo není zvíře, je degenerát. Škoda, že lidi zapomínají, co je dělá lidmi. Jen ratio to není.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2015 13:42 | Angelus

Tohle jsme řešili s přítelkyní několikrát a naštěstí máme stejné názory. Pokud se narodí postižené dítě, tak, pokud se to zjistí předem, tak se nenarodí. Pokud se narodí, tak bych to sice obrečel, ale zbavil bych se ho. (Duševní postižení, nikoliv fyzické) Pokud ho nemůžu legálně a bezbolestně usmrtit, ať se o něj postará stát. Radší budu mít půl roku deprese a budu si připadat jako největší hajzl než se obětovat svůj život něčemu co se mi nevrátí. Pokud někdo uvažuje jinak OK, můj názor je ten, že neznám zvíře na planetě, který by nezabilo potomka, který není v pořádku, aby měli ostatní větší šanci. Takový jednání je dle mého názoru degenerace. Dnes má se každý o své potomky přehnaně bojí a drží je skoro ve sterilním prostředí, aby se jim nedejbože něco nestalo. A když se něco stane, obviňují všechny kolem.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2015 13:10 | Jitka

Souhlasím s Jezevcem. Ta myšlenka je blábol, utopie. Zatím co pro jednoho to bude kapesné, pro druhého to nebude stačit na zaplacení nájmu a jídlo... Jen to významně zvedne cenovou hladinu a roztočí inflaci a zvedne nezaměstnanost - tedy v případě, že by se ti úředníci opravdu propustili (tomu ale nevěřím - většina by zajisté zůstala a nějaká ta činnost by se jim už vymyslela). Aby na to bylo, budou se muset zvednout daně a tudíž se opět sníží motivace lidí pracovat. Celkovým důsledkem bude zvýšení bohatství bohatých a sociální propad těch chudých/chudších. Pomáhat je třeba na té nejnižší možné úrovni, a co nejadresněji - lokálně - v obcích, soused sousedovi. Jestli to stát neumí, ať to předá neziskovkám, stejně to nyní dělají. Je dost lidí, kteří sítem stejně propadnou, a nemají nárok na soc. dávky (třeba žijí jinde, než je jejich trvalý pobyt, a nejsou schopni si to vyřídit)
Odmítám změnu paradigmatu "Bez práce nejsou koláče." - to je cesta do pekel... Cesta je snížení přerozdělování a daní, podpora iniciativy a občanské společnosti, a taky omezení vlivu oligarchů na politiku a společnost.
A už vůbec nerozumím myšlence, že by to mohlo vymítit korupci - To jako čím? Jak tohle zatočí s tím, že firma AB zaplatí úředníkovi a dostane předraženou státní zakázku?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2015 12:50 | Pavel

Tohle by mohlo fungovat, kdyby ten základní příjem byl stanoven na úrovni existenčního minima a existenčí minimu definováno jako příjem umožňující jedno teplé jídlo denně a přespání na pryčně v noclehárně.
Jenže jak vidím návrhy, kde se ten základní příjem odvozuje od průměrného příjmu, a to dost vysokým procentem, tak to nikdy fungovat nemůže. Protože takovýmto odvozením se do toho zavádí kladná zpětná vazba (nebude-li mít nikdo méně než dané % průměrného příjmu, průměrný příjem se tím zvýší, což vede ke zvýšení základního příjmu a tak dále) a pár letech se ten základním příjem začne limitně blížit nekonečnu.
Trochu mi to připomíná výkřik jedně jednodušší diskutérky, která napsala, že by stát měl zajistit, aby všichni měli aspoň průměrný příjem. Ta dívčina asi z matematiky propadala už v druhé třídě. Bohužel matematické schopnosti sociální inženýrů jsou na stejné úrovni.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2015 12:19 | mara

Dokud se to někde nezkusí ve velkém, tak podle mě nedokážou posoudit, jestli to ve skutečnosti vyjde levněji, nebo ne. A hlavně, jaký to bude mít dopad na lidi. Někdo bude muset mít odvahu zariskovat a tenhle sociální experiment ve velkém vyzkoušet. Přijde mi, že i ty uvádění příklady z Finska a Nizozemska se týkají moc malého vzorku lidí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2015 12:04 | kodiak medvěd

Myšlenka sice zajímavá, ale chybí mi čísla. Autor píše, že by to mohlo být levnější, než současný sociální systém. A nebo třeba taky ne? To je přece klíčová věc, jestli by to společnost ekonomicky utáhla. A jaká by pak byla prognóza stavu ekonomiky? Pokud by byla v takové společnosti svoboda podnikání a fungující právo, mohlo by to fungovat velmi dobře. S rozvojem technologií a sociologickým vývojem se dříve či později nějaké zásadnější změně nevyhneme. Znamenalo by to ovšem nejen hlídat hranice, ale spíš postavit okolo Evropy zeď a stanovit velmi přísná pravidla pro nabývání práv občana takového státu. S čerstvě příchozím milionem přistěhovalců jen v Německu a dalšími zástupy na cestě se čemukoli podobnému čile vzdalujeme.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2015 10:43 | Karel

Zajímavá je myšlenka u ZNP je použití pouze jedné položky daně. Daně ze spotřeby. Systém by se maximálně zjednodušil a zefektivnil. I lidé odkázaní pouze na ZNP by měli motivaci pracovat, protože cena za nepopulární nebo namáhavou práci by vysoce vzrostla. > Je jen otázkou, zda naše oči vidí do budoucnosti, nebo se jen kocháme současným blahobytem. <
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2015 9:44 | josef

uvidime, jake budes mit nazory, az se Ti narodi postizene dite.... Ale je pravda, ze socialni system kazi prirozeny vyber. Otazka je, zda je to dobre nebo spatne. Protoze vymirani spousty zivocisnych druhu na nasledky lidkse cinnosti je take otazkou prirozeneho vyberu. Clovek ziskal ohromnou moc nad prirodou..
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2015 9:41 | Josef

a k tomu co pise pan odborar - mozna nepostrehl, ze vyse mezd koreluje take se zivotnimi naklady. Vzdyt i u nas (v CR) je normalni, ze v Praze dostane clovek za tutez praci vice, nez na vesnici.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2015 9:37 | Angelus

Jen ať tyto to projde, aspoň se uspíší zkáza socialismu, který tu dnes vládne. Osobně bych byl pro pravý opak. Vadí mi že neexistuje přirozený výběr. Chtěl bych žít v zemi, kde mám svobodu zkurvit si život. Risknul jsem vše na investici, která nevyšla? Vyhořel mi barák nad hlavou a nebyl jsem pojištěn? Moje chyba. Sociální pomoc by se měla zase stát dobrovolnou a její hlavní síla by měla být v rodině. Když nemáš rodinu a stane se ti něco zlého? Si slabý? Tak prostě umřeš nebo budeš žít z milodarů. Bavíme se o lidech, extrémně přemnoženém druhu na naší planetě, který prokazatelně škodí. Osobně bych radši přispěl na ohrožený velryby než na nemocné děti. Jelikož pokud je na světě např. 7000 velryb a 7 miliard lidí, tak každá velryba má cenu jako 1 milion lidí.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2015 9:33 | josef

Fascinuji mne nazory pana potucka, experta CSSD. ad 1) uz ted lide musi poskytovat penize, ktere by jinak dostavali sami jinym lidem, aniz by za ne cokoliv dostali. Proc by jinak existovala takova averzek pobiracum davek, hlavne Romum??
ad 2) to je vzdy jen otazka parametru. Stejne tak neni nas stat tak bohaty, aby mohl pridavat duchodcum (vyplaci se asi o 10% vice, nez kolik se vybere), ale to Potuckovi nevadi.
ad 3) zatim chronicky zaostavame ted, je zde nespokojenost a CSSD se snazi zvysovat socialni napeti (zamestnanci versus OSVC).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2015 8:54 | jezevec

nepodmíněný bezpracný příjem je jistě snem každého parazita a netáhla. a mnozí z nich by jistě pár hodin ročně odpracovali zadarmo nebo za málo pro nějaký bohulibý účel, jiní by občas šli na nějakou brigádu "aniž by (ó, jak surové!) přišli o dávky". nicméně, pokud se zeptáte lidí, kdo by byl ochoten na ty netáhla makat, a ze svých daní je nepracující živit - rychle zjistíte, že nadšení není tak generelní. dokud někdo nevynalezne perpetuum mobile na nepodmíněný bezpracný výnos, těžko můžeme zavádět nepodmíněný bezpracný příjem. dalším problémem je imigrace. mnoho slimáčků, málo kapustičky ...
-33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2015 7:32 | ferko

Tento koncept rozpracovava na SK Ricahrd Sulik uz mozno aj 10 rokov. V jeho knihe mozte najst aj prepocty a dopady... Vobec to neznie zle, lebo je to jednoduchsie ako sucasny system a nenechava taky priestor pre korupciu. Kedze absolutny praviciarsky kapitalizmus v Europe uz dnes asi nie je mozny, toto je velmi slusna alternativa ako vyriesit tu mieru solidarity, co je "nutne" v nasom geopolitickom priestore... zadarmo k stiahnutiu http://sulik.sk/odvodovy-bonus-zmena-paradigmy/
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2015 6:28 | Matěj

Zajímavá úvaha! Díky za příspěvek.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Milan Richter

politik a podnikatel

Zdeněk Škromach

politik

Milan Richter
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Zdeněk Škromach
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services