Duel: Zákaz kouření. A všude!

Vládní návrh zákona, kterým se zakáže kouření v restauracích, si poslanci nechali několik měsíců odležet. Včera ho nakonec po bouřlivých debatách propustili do druhého čtení. Přinášíme argumenty pro zákaz i proti němu a ptáme se, co si o tom myslíte vy.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 12. 2015 14:28, kodiak medvěd

Senátor Kubera se nechal slyšet, že založí kuřáckou církev. Proč ne? Velmi dobrý nápad. Kuřáci si udělají své modlitebny, kde se budou při svých rituálech zalykat kouřem. Prostor pro ně bude jistě dostatek, mezi těmi miliony zkrachovalých hospod, které tu věštíte, se jistě najde dostatek hospodských, kteří vám je rádi poskytnou. Jen vymění ceduli nad vchodem a místo "restaurace" tam bude "modlitebna kuřácké církve". Představte si, jak to bude krásně znít, třeba "Modlitebna Na růžku". Místo mešního vína a svěcené vody můžete mít pivo a tuzemák, místo kadidla startky. A na oltáři svatý Kubera s archandělem Zemanem po boku.

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 12. 2015 15:33, josef

jo, ale pro zmenu lide bydlici v okoli koncertu musi ten hluk poslouchat a nemaji na vyber. U nas jednou hrali tak hlasite, ze se nam doma trasl nabytek.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 108 komentářů)

17. 12. 2015 11:00 | kodiak medvěd

Zatímco teď na veřejném prostranství o kuřáka nezavadíte, že?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2015 10:59 | jezevec

stále stejné argumenty. nekuřáci se pod záminkou "veřejného prostoru" nebo "práva na čistý vzduch" domáhají, aby soukromý podnikatel pro ně povinně zajistil službu která se mu nevyplatí, a aby byli násilím státu obslouženi v hospodě kde o ně provozovatel nestojí - zatímco kuřáci se domáhají práva, aby v uzavřeném a soukromém prostoru s jasně vymezenými pravidly, mohli provozovat jinak legální kratochvíli, kouření. a pořád dokola. já si též myslím, že stát by měl zakazovat kouření na veřejných místech, ve svým - klidně at je zakázáno kouření na veřejných komunikacích. neb není to (i pro ty militantní zastánce nekuřáckých hospod) absurdní - že kouřící host je vykázán z uzavřené privátní místnosti, často opatřené klimatizací a čističkou vzduchu k tomu určené - vykázán na veřejnou komunikaci, kde je násilím státu nucen smrdět nevinným nekouřícím kolemjdoucím, a oni jsou nuceni lokat jeho kuřácké smrady? to vám nekuřáci fakt nevadí, že kuřák smí, ba dokonce musí, kouřit na veřejném chodníku, a porušovat vaše právo na čistý vzduch - namísto aby byl uzavřen do soukromého prostoru, který byl k tomu postaven, a kam vy rozhodně lezt nemusíte???
tak mám pro vás jednu otázku: jdete kolem hospody, na jejichž dveřích je cedule: dnes zavřeno, svatba. co uděláte??? demonstrativně zemřete hlady, protože se nedokážete nažrat bez právě této restaurace? rozkopete mu dveře a nablijete do oken, aby si nezvykal nestát o vaše peníze? budete se dožadovat zákona, který zakáže uzavřít soukromou hospodu z důvodu pořádání soukromé oslavy? řečnické otázky. ale ta poslední je vážně míněná: proč ve vás cedule "dnes svatba, zavřeno" vzbuzuje JAKOUKOLIV JINOU EMOCI, než cedule "kuřácká restaurace, komu to vadí sem nelezte"? neboť toto a pouze tohle je podstata problému. všechno ostatní jsou jen kecy, jak se zadarmo srát do cizího.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 12. 2015 10:59 | kodiak medvěd

Jediné, v čem souhlasím s panem Kuberou, je to, že se jedná o svobodu. Svobodu teroru dýmících kuřáků vůči nekuřákům. Tak jako jsem pro zákaz jiných forem teroru, jsem pro zákaz kouření ve veřejnosti přístupných prostorách včetně restaurací. Doma ať si každý kuřák třeba udělá plynovou komoru, jeho zdraví je mi ukradené, ale nechci, abych musel já a moje děti dýchat místo vzduchu něčí kouř. Slušnost a ohleduplnost je to, co je mnoha kuřákům naprosto cizí.
Každé podnikání má svá pravidla a provozování restaurace není výjimkou.
Strašení pana Kubery hrozícím zákazem nočního vycházení je směšné, nemá s kouřením žádnou spojitost a je to jen zoufalý výkřik ve chvíli, kdy se mu již nedostávají reálné argumenty. A nevím jak v Teplicích, tam jistě vládne bezbřehá svoboda a po ulicích se všichni prohánějí jak šílení, ale ve vnitřních částech mnoha obcí je rychlost silničního provozu na 30 km/h již dávno zavedena a není to vůbec naškodu. V západním zahraničí je to dokonce dost běžné, což možná panu senátorovi uniklo. A proč stát kouření nezakáže, to ví pan senátor jistě moc dobře. Mimo jiné i proto, že by se mu pak možná snížil jeho zasloužený plat voleného státem placeného zastupitele.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 12. 2015 10:40 | Richard Fuld

Přesně tak. Zákaz kouření v restauracích způsobí, že budou na veřejných prostranstvích obtěžováni i lidé, kteří ani do kuřácké restaurace nezamýšleli jít. "Právo" nekuřáků, co sedí v restauraci jsou nepřípustně upřednostněna před právem nekuřáků, kteří jsou nuceni kolem této restaurace procházet.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2015 10:37 | Richard Fuld

S těmi oddělenými restauracemi asi máte pravdu. Na druhé straně můžete jít do nekuřácké restaurace, kterých je ve velkých městech už daleko více, než těch kuřáckých. A některé kuřácké restaurace jsou vybaveny tak výkonnou vzduchotechnikou, že téměř ani nepoznáte, když si tam někdo zapálí. Proč přijímat absolutní zákaz, když v tomto případě si s danou věcí poradil trh, a to na zcela dobrovolné bázi? Je to jednoduše státní buzerace, které bohužel krátkozraké ovce tleskají.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2015 10:34 | Hugo

Ono projít kordonkem smraďochů postávajících před vchodem putyky taky nebude žádný med...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2015 10:29 | Vladimír

Se zákazem kouření souhlasím plně. Byl jsem svědkem ,že oddělené místnostii jsou na nic. Většinou jsou nedostatečně oddělené a musíte projit stejně přes kuřáckou část. Po hodině strávené na obědě v nekuřácké části tak smrdite jako uzenáč. A nebojte se,že si lidi nezvyknou chodit ven. Zvyknou.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 12. 2015 10:00 | Richard Fuld

Pana Kuberu opravdu nemusím, ale v tomto jeho názoru s ním souhlasím do posledního detailu. Když už by měl platit nějaký zákaz kouření tak právě ve veřejných prostorách a na veřejných prostranstvích. Tam to dává smysl, protože právě na veřejných prostranstvích by měli být nekuřáci chráněni před kuřáky. Potom by ale měli být např. chodci chráněni před výfukovými plyny aut zákazem jejich provozu na veřejných prostranstvích. Jinými slovy zákazy legálních činností vedou vždy k absurdním situacím.
Pokud je tedy kouření tabáku legální, pak ale není možné tuto činnost regulovat v soukromých, k tomu navíc přímo určených zařízeních a prostorách. Tady jde o zjevnou zvůli a nepřijatelné omezování svobody.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 6/6

6

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Aleš Řebíček

exministr a podnikatel, Slavia Praha

Jan Keller

sociolog

Aleš Řebíček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Jan Keller
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services