Je čas zavést znovu poplatky za návštěvu lékaře

Regulační poplatky u lékaře měly smysl – regulovaly počet čekajících v čekárnách. S rozumnou úpravou, tak aby neodrazovaly i ty, kteří lékařskou péči potřebují, ale jsou opravdu chudí, by se měly vrátit.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 9. 2015 4:27, Josef

Takové debilní články mi opravdu dokáží hnout žlučí. Autor snad rád chodí zbytečně k doktorovi? Předpokládám že ne, protože pak by neusiloval o zavedení poplatku! Jestliže sám zbytečně nechodí, proč z toho podezřívá ostatní spoluobčany? Myslím, že kdo rád zbytečně chodí k doktorovi zaslouží si vyšetření u psychiatra /klidně zdarma/.
Nevím, jak zjistila VZP nárůst návštěv u PL o 22%, když PL dostávají kapitační poplatky a o návštěvě pacienta u PL bez léčebného výkonu se pojiš´tovna nedozví? Nebo snad PL vykazují léčebné výkony na pacienty, kteří si jen přijdou popovídat? I kdyby opravdu vzrostla návštěvnost o 22%, jaké jsou důkazy, že to nebylo společensky prospěšné a pro pojišťovny výhodné?
Když jsem si v době poplatků přišel k PL za čtvrt roku pro prášky na tlak a cholesterol / na delší dobu je napsat prý nemohl/ tak mi vždy měřil tlak, přestože jsem mu říkal, že si ho pravidelně měřím doma a zabralo to nejméně 15 minut. Po zrušení poplatku mi vrazí jen recepty mezi dveřmi , přestože je čekárna poloprázdná. A to má proti době před zavedením poplatků ordinační hodiny o polovinu kratší a z toho jsou vždy dvě poslední jen na objednání. Některým doktorům a jejich kamarádům už zase nestačí ždímat společnou státní kasu, ale ani důchodcem s příjmy o řád nižšími nepohrdnout!
Kdyby autor článku chtěl přispět opravdu k řešení problémy ve zdravotnictví, proč se nezaměří třeba na předražené ceny lékařských přístrojů a léků, nízké využití drahých přístrojů a zejména na to, že neexistuje žádné objektivní hodnocení jednotlivých lékařských pracovišť a lékařů podle léčebných výsledků, které by bylo přístupné pacientům, takže pacient je jen rukojmím lékařské mašinérie.

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 9. 2015 9:08, josef

jj, za komancu by ji ty leky ani nepredepsali. Tehdy nekdere leky pro starsi lidi byly temto lidem nedostupne - byli neperspektivni. Pani nema deti? Jeji deti to nezajima?

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 59 komentářů)

17. 9. 2015 10:26 | Loutocký

dávno už bylo řečeno, že poplatky ztratili funkci Regulační a nic neregulují a najednou to neplatí a lidi si chodí poklábosit do čekáren ? Ale tam se neplatí, platí se až u doktorů, tak si tedy chodí poklábosit k doktorům ? Nesouhlasím, ale budiž a skupina důchodců i nezaměstnaných , kteří prokáží, že žijí hluboko pod hranicí chudoby by měli být od poplatků osvobozeni.V době poplatků jsem zažil den, kdy jsem se vrátil domů a zaplatil jsem 4x , 1x za Rp a za cestu 50.- a byl na ČID 6 000.-kč/měsíc.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 10:26

Buď měl ten lékař opravdu důvod vám to předepsat, pak by to měl dokázat obhájit i před pojišťovnou a vám to měli vrátit, nebo to dělal protože měl od té firmy větší prebendy, a pak jste měl změnit lékaře.
Já měl problém spíš opačný, lékařka mi předepisovala lék ve formě sirupu, který byl bez poplatků a nemohl jsem ji přesvědčit, že si rád doplatím za tablety. Takže jsem pak jel na čtvrtroční služební cestu do US s kufrem sirupů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2015 10:12 | KM

To je možné, pokud se s takovými setkáváte, já o nich slýchám jen v argumentaci zastánců poplatků. Ale poplatky to rozhodně nevyřešíte, na tom se asi shodneme.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2015 10:09 | KM

citace Fredy: 2) V každé skupině léků (na srdce a další problémy) je vždy jeden bez doplatku.
Není to pravda, toto platí jen pro některé skupiny léků. Račte se seznámit s legislativou ministerstva zdravotnictví. vaše tchýně má štěstí, jiní ho ale nemají.
Stejě tak je pouze polopravdou zaklínadlo o hranici 5000 Kč za rok. Ano, to bylo, ale zdaleka ne všechny poplatky a doplatky se do něj započítávaly. Platilo to v době, kdy jsem za léky hodně doplácel a tak jsem si to jeden rok zapisoval. Utratil jsem asi 18 tisíc. Nedostal jsem zpátky ani korunu. Ptal jsem se pojišťovny jak je to možné. Možné to je. Do limitu se zdaleka nezapočítávají všechny doplatky, pouze doplatky do ve výši doplatku na lék s nejnižším doplatkem v dané skupině. Co na tom, že vám váš lékař předepisuje lék jiný a na když se dožadujete léku jiného, s nulovým, nebo nižším doplatkem, který by měl existovat, řekne vám, že takový není, nebo že to není substituovatelné, protože to nemá stejný účinek.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2015 10:02 | Nekrmit!

No... jenomže navštívit lékaře a jít k lékaři na návštěvu je drobný rozdíl. Tady jde o ty druhé. V takových případech by měl mít doktor možnost zavolat sociálku na nezvedené potomky takového penzisty, kteří nemají čas si s ním občas popovídat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2015 9:56 | KM

A co tím vyřešíte? Většina čekajících pacietů jsou lidé staří a dlouhodobě nemocní, tedy spadající do kategorie "sociální případ". Koho pak chcete od návštěvy odrazovat? Mimochodem, už jen ze slovního spojení "odrazovat někoho od návštěvy lékaře" se mi zvadá žaludek a otvírá nůž v kapse.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2015 9:15 | Fredy

Citace - havlae / 17.09.2015 08:57

Jen popíšu situaci v lékárně, kterou jsem zažila před nějakou dobou: Asi 70letá paní si byla vyzvednout v lékárně léky na předpis (na srdce a další potíže). Když jí magistra řekla částku (asi 700 Kč), s pláčem odešla bez léků - prý takovou částku si nemůže dovolit.
Neznám ji, proto neznám i její soukromí, ale ta paní celý život přispívala do zdravotního pojištění. Smutný příběh...
Jen dvě poznámky. 1) Jak víte, že ta paní celý život přispívala do zdravotního pojištění? 2) V každé skupině léků (na srdce a další problémy) je vždy jeden bez doplatku.
Tchýně bere asi 6 druhů prášků/léků a pokud ji lékaři nepřesvědčí, či nedonutí změnit značku, tak nic nedoplácí.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2015 9:04 | Hugo

Je fakt, že lékárníci chudnou stále víc. Třeba lékárnice z okresního města, kde je pouhých 7 lékáren, jezdila dříve na dovolené do Číny, na Nový Zéland a podobně, později už jen do Saudské Arábie a letos už na tom byla tak mizerně, že letěla jen do Tuniska se superallinclusive. A Alpy v zimě už si dovolí jen 1x ročně, ne 2x jako dříve.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 8:57 | havlae

Jen popíšu situaci v lékárně, kterou jsem zažila před nějakou dobou: Asi 70letá paní si byla vyzvednout v lékárně léky na předpis (na srdce a další potíže). Když jí magistra řekla částku (asi 700 Kč), s pláčem odešla bez léků - prý takovou částku si nemůže dovolit.
Neznám ji, proto neznám i její soukromí, ale ta paní celý život přispívala do zdravotního pojištění. Smutný příběh...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 8:45 | Pavel

Jenže ty poplatky měli opatření proti přílišné tvrdosti, jen nás o tom naši milí novináři nějak nechtěli informovat.
Ta opatření byla dvojí. Jednak byly náklady jednotivce na zdravotní péči zastropovány 5 000 Kč ročně (poplatky + doplatky na léky + náklady na dopravu + ...), kdo zaplatil více, tomu pojišťovna po žádosti peníze vátila.
A pro ty, pro které i těch 5 000 ročně bylo moc, byla možnost se nechat oficiálně prohlásit za chudáka a ti pak neplatili nic.
Jen tak mimochodem, se zrušením poplatků se zrušila i ta pětitisícová hranice, takže teď lidé opravdu vážně nemocní, co potřebují drahou léčbu, jsou na tom hůře než předtím. Ale hlavně, že ti odpůrci třicetikorun můžou teď zadarmo k doktorovi s každým zlomeným nehtem.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 7:48 | D

Z vlastní zkušenosti vím, že poplatky regulovaly zbytné návštěvy. Možná, že se to někomu nezdá, ale existuje skutečně dost velká skupina důchodců, kteří nemají co dělat, a tak zbytečně navštěvují lékaře. Dělají to hlavně kvůli popovídání si v čekárně s ostatními pacienty, popovídání si s lékařem, dají si přeměřit tlak a zase odcházejí. Někteří z nich si z toho udělali pravidelnou týdenní návštěvu, že by si člověk podle nich mohl nařizovat hodinky. Třeba paní XY si pravidelně v pátek v jedenáct hodin chodí přeměřit tlak a popovídat si. Samozřejmě, že když za toto platila 30 korun, tak nechodila každý týden, ale jednou za dva měsíce. K tomu připočtěte dost velkou skupinu hypochondrů a různých ulejváků z práce a máte to celkem desetinu z celkového počtu pacientů. A většina z nich, když tam již vleze, tak si chce odnést nějaký recept, třeba na Anopyrin, takže to zase zatěžuje systém, že přibývá množství vydaných léků na účet pojišťoven. Lékárníci se radují, pojišťovny krvácejí. A všem je to jedno, protože přece mají "nárok".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 7:22 | MoB

Já s článkem souhlasím. Při první návštěvě vybírat. Sociální případy má řešit sociální systém a ne zdravotnictví...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 7:15 | Honza

Poplatky jsou nespravedlivý nesmysl za vstup do čekárny, který je jen dobře, že je zrušený až na pohotovost. Navíc byl často nesprávně zneužívaný a člověk platil za opakované návštěvy čekárny a ne lékaře. Odrazoval a znepřístupňoval péči sociálně slabým, kteří museli přemýšlet, zda jít pro předpis nebo si koupit jídlo.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 7:13 | Bob

Je to již druhý článek na toto téma, který čtu.Zásadně nesouhlasím, důchody v podstatě nerostou a neustále se zdražuje. Lékaři nejsou zase tak chudí. Mladí zdraví k lékařům moc nechodí protože to nepotřebují a starých chudácích není třeba bohatnout. Pokud některý tak zvaný pacient "opruzuje", tak ho může lékař poslat pryč. Kdopak si tuto akci objednal? Pokud paní ministryně říká, že mnoho starých lid obrací desetikorunu, tak má pravdu. Nárůst je možný, protože ti, kteří nemají tak raději sedí doma, žerou suchej rohlík a trápí se bolestí.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 7:10 | Andrea

To by byla sprosťárna! ředitelé, náměstci a manažeři by si měli urvat od huby, a nemít půl milionové výplaty! kdo jim vůbec dovolil přiklepnout si takové platy na úkor lidí, kteří celý život sypali do zdravotního pojištění? at vrátí Kožený 12miliard, Klaus 600milionů ze švýcarské banky, všichni tihle od 89roku kdyby měli vrátit a vysvětlit majetky, tak máme zdravotnictví a životní úrověň nejlepší na světě! poplatkem 30kč se jen podporují zloději! a že jsou plnější lékárny? že se nestydíte! Znám případy, že kvůli 30korunám umírali lidi! V dnešní době!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zmetci nenažraní!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 5:40 | Fredy

Chraň Bůh, abyste zase zaváděli poplatek u lékaře. To je nehoráznost nejvyššího kalibru. Třicet korun, víte vůbec, co je to za potřebné peníze?
PS: Nevíte někdo, proč je Bowmore Gold Reef 1l (pravá skotská visky) pořád dražší a dražší? Včera jsem za ni musel dát už tisíc korun. Za měsíc hravě udělám 5 flašek .....
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 5:37 | Tarzan

Přesně !
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2015 4:27 | Josef

Takové debilní články mi opravdu dokáží hnout žlučí. Autor snad rád chodí zbytečně k doktorovi? Předpokládám že ne, protože pak by neusiloval o zavedení poplatku! Jestliže sám zbytečně nechodí, proč z toho podezřívá ostatní spoluobčany? Myslím, že kdo rád zbytečně chodí k doktorovi zaslouží si vyšetření u psychiatra /klidně zdarma/. Nevím, jak zjistila VZP nárůst návštěv u PL o 22%, když PL dostávají kapitační poplatky a o návštěvě pacienta u PL bez léčebného výkonu se pojiš´tovna nedozví? Nebo snad PL vykazují léčebné výkony na pacienty, kteří si jen přijdou popovídat? I kdyby opravdu vzrostla návštěvnost o 22%, jaké jsou důkazy, že to nebylo společensky prospěšné a pro pojišťovny výhodné? Když jsem si v době poplatků přišel k PL za čtvrt roku pro prášky na tlak a cholesterol / na delší dobu je napsat prý nemohl/ tak mi vždy měřil tlak, přestože jsem mu říkal, že si ho pravidelně měřím doma a zabralo to nejméně 15 minut. Po zrušení poplatku mi vrazí jen recepty mezi dveřmi , přestože je čekárna poloprázdná. A to má proti době před zavedením poplatků ordinační hodiny o polovinu kratší a z toho jsou vždy dvě poslední jen na objednání. Některým doktorům a jejich kamarádům už zase nestačí ždímat společnou státní kasu, ale ani důchodcem s příjmy o řád nižšími nepohrdnout! Kdyby autor článku chtěl přispět opravdu k řešení problémy ve zdravotnictví, proč se nezaměří třeba na předražené ceny lékařských přístrojů a léků, nízké využití drahých přístrojů a zejména na to, že neexistuje žádné objektivní hodnocení jednotlivých lékařských pracovišť a lékařů podle léčebných výsledků, které by bylo přístupné pacientům, takže pacient je jen rukojmím lékařské mašinérie.
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 2:26 | Primos

Co to tu meles, poplatek u lekare je nehoraznost, nesetkate se s ni ani v Rakousku ani v Nemecku....
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michael Rostock

podnikatel a investor, Venture Investors

Luděk Sekyra

podnikatel, Sekyra Group

Michael Rostock
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Luděk Sekyra
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services