Je čas zavést znovu poplatky za návštěvu lékaře

Regulační poplatky u lékaře měly smysl – regulovaly počet čekajících v čekárnách. S rozumnou úpravou, tak aby neodrazovaly i ty, kteří lékařskou péči potřebují, ale jsou opravdu chudí, by se měly vrátit.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 9. 2015 4:27, Josef

Takové debilní články mi opravdu dokáží hnout žlučí. Autor snad rád chodí zbytečně k doktorovi? Předpokládám že ne, protože pak by neusiloval o zavedení poplatku! Jestliže sám zbytečně nechodí, proč z toho podezřívá ostatní spoluobčany? Myslím, že kdo rád zbytečně chodí k doktorovi zaslouží si vyšetření u psychiatra /klidně zdarma/.
Nevím, jak zjistila VZP nárůst návštěv u PL o 22%, když PL dostávají kapitační poplatky a o návštěvě pacienta u PL bez léčebného výkonu se pojiš´tovna nedozví? Nebo snad PL vykazují léčebné výkony na pacienty, kteří si jen přijdou popovídat? I kdyby opravdu vzrostla návštěvnost o 22%, jaké jsou důkazy, že to nebylo společensky prospěšné a pro pojišťovny výhodné?
Když jsem si v době poplatků přišel k PL za čtvrt roku pro prášky na tlak a cholesterol / na delší dobu je napsat prý nemohl/ tak mi vždy měřil tlak, přestože jsem mu říkal, že si ho pravidelně měřím doma a zabralo to nejméně 15 minut. Po zrušení poplatku mi vrazí jen recepty mezi dveřmi , přestože je čekárna poloprázdná. A to má proti době před zavedením poplatků ordinační hodiny o polovinu kratší a z toho jsou vždy dvě poslední jen na objednání. Některým doktorům a jejich kamarádům už zase nestačí ždímat společnou státní kasu, ale ani důchodcem s příjmy o řád nižšími nepohrdnout!
Kdyby autor článku chtěl přispět opravdu k řešení problémy ve zdravotnictví, proč se nezaměří třeba na předražené ceny lékařských přístrojů a léků, nízké využití drahých přístrojů a zejména na to, že neexistuje žádné objektivní hodnocení jednotlivých lékařských pracovišť a lékařů podle léčebných výsledků, které by bylo přístupné pacientům, takže pacient je jen rukojmím lékařské mašinérie.

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 9. 2015 9:08, josef

jj, za komancu by ji ty leky ani nepredepsali. Tehdy nekdere leky pro starsi lidi byly temto lidem nedostupne - byli neperspektivni. Pani nema deti? Jeji deti to nezajima?

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 59 komentářů)

19. 9. 2015 17:07 | Fredy

Citace - KM / 17.09.2015 16:38

Vidím, že husákovskou satiru máte zřejmě nezničitelně zarytou pod kůží.
Čoveče Husáka neznám. Z kterého že je oddílu? :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2015 22:55

Všechny léky jistě ne, ale léky s doplatkem 700 Kč nepochybně nejsou drahým specielním lékem. Společnost, která cpe ze státního miliardy do různých soukromých byznysů, vrcholového sportu, nesmyslných investic a chystá se přijímat a živit přistěhovalce z Asie a Afriky, stojí za hovno, pokud se zárověň nedokáže postarat o léky pro své sociálně slabé.
O mě a mé rodiče nemějte starost. Ale situace té paní může být zcela jiná než moje nebo vaše a vůbec to nemusí být její vinou. Podle vás má ale smůlu, přežívají jen silní a připravení.
Povinnost mít musí, protože postavení pacienta vůči lékaři není rovnovážné, čím staršího a nemocnějšího pacinta máte, tím méně rovnovážné je. Logicky a z mnoha důvodů. A pokud se do tohoto vztahu zavede tržní fungování, odnášejí to ti slabší. Taky logicky, tak to v byznyse chodí. A pro ty nejslabší to může mít fatální následky. I to je logické.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2015 22:39

Škoda, že si vaše paní taky někdy nevšimne a není špatná z těch, kteří mají s doplatky problém a ač to tu mnozí bagatelizují, někdy si ani koupi léků nemohou dovolit.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2015 14:07 | Lukáš

Se zavedením poplatků nesouhlasím z těchto důvodů:
+ Návštěva lékaře se nedá srovnávat např. s návštěvou kamenné pobočky banky. Regulační poplatek se nedá srovnávat např. s poplatkem za výběr hotovosti na pobočce, který se dá nahradit bankomatem ve stejné kvalitě. Návštěvu lékaře lze těžko nahradit třeba samoléčbou nebo pouhou návštěvou lékárny. Obecně omezení počtu návštěv není žádoucí. Naopak - mnoho lidí nechodí na preventivní prohlídky, neřeší svůj zdravotní stav, mají nemoci o kterých nevědí (cukrovka, vysoký tlak). Počet návštěv by měl být proto vyšší než v současnosti.
+ Jedinci, kteří nejčastěji využívají (zneužívají) péči patří do skupin, které by měly být od poplatku osvobozeny - důchodci, sociálně slabí co se hodí marod, děti. Na ně to nebude mít vliv.
+ Zneužití péče poplatky nezabrání, ty je třeba řešit jinými způsoby - pacienty opakovaně chodící zbytečně k lékaři musí důrazně upozornit samotný lékař a musí existovat kvalitní dohled nad lékaři. Jistě se tak už děje, jistě v tom existují rezervy.
+ Zbytečná administrativa nejen pro lékaře, ale i pro pacienty, kteří často ve špatném zdravotním stavu musí hledat drobné do automatu po celé nemocnici pro zaplacení poplatku.
+ Poplatky mají platit i skupiny lidí, kteří platí velké daně/zdravotní pojištěná a kteří péči mnoho let (kromě preventivních prohlídek) nevyužívali. Tito lidé určitě péči nezneužívají a není třeba je regulovat, naopak by měli být odměněni tak jako je tomu u jiných typů pojištění, kdy za bezeškodní průběh dostanou klienti slevu.
+ Regulační poplatek nemá žádný vztah ke skutečným nákladům na zákrok = není spravedlivý. Pokud je třeba získat finance za každou cenu, je spravedlivější zvýšit doplatky za léky nebo zpoplatnit některé zákroky (např. plomby u zubaře). Uvedl jsem pouze příklady, nepíšu že se mají zavést.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2015 13:32 | Pavel

Manželka dělá v lékarně. A často je špatná z toho, že tam přijde důchodkyně zblbá reklamou, nakoupí za poslední peníze hromadu nesmyslných doplňku stravy a nedá si ten nákup vymluvit. Případně vyžadují tu nejdražší variantu léku, i když by za prakticky stejný od jiného výrobce zaplatily dvacetinu ceny. Takže kdo ví, jak to bylo a co jste vlastně v té lékarně viděl.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2015 16:38 | KM

Vidím, že husákovskou satiru máte zřejmě nezničitelně zarytou pod kůží.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2015 13:26 | josef

Zadna spolecnost na svete (!) si nemuze dovolit vsechny potrebne leky pro vsechny.
A na hovno je spolecnost, kde si lide mysli, ze maji na vsechno narok.
Pani treba nema deti, ale pak se mela starat, aby mela uspory na dobu, kdy bude penize potrebovat. Vy byste nedal svym rodicum penize na potrebne leky, i kdybyste mel malo penez pro sebe?
Proc by mel mit lekar povinnost predepisovat leky bez doplatku? Pokud mu pacient rekne, ze nema na doplatek, tak je dostane. Ale kazdy odbornik Vam rekne, ze kazdy lek, i kdy obsahuje stejnou ucinou slozku muze u ruznych lidi fungovat ruzne. Takze pokud ma clovek na doplatek, je lepsi vzit lek, ktery vim, ze 100% na mne funguje. Jsme snad svepravni a umime lekari rici, ze na doplatek nemame. Nebo ne?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2015 10:52

Tohle nemá nic společného s tím, jestli by jí za komunistů léky předepsali nebo ne. Tehdy slušnější zahraniční léky nebyly ani pro mladé. Ale komunisti jsou čtvrt století pryč. A tohle, vzhledem k ceně, nejsou určitě žádné špičkové vysokonadstandardní specielní léky, sedm stovek je normální doplatek.
Možná, že děti má, ale ani to s tím nemá co dělat. Třeba ty děti splácí hypotéku na byt, protože musí někde bydlet a jejich matka nebyla tak obratná a před deseti dvaceti lety nezprivatizovala pár státních bytů za hubičku. Možná ty děti mají vlastní děti a mají co dělat, aby vyšly od výplaty k výplatě. Nebo jsou nezaměstnané. A nebo děti nemá, co je na tom divného? Podívejte se, kolik lidí okolo třicítky dnes děti nemá a mít nechce. Kdo jim bude jednou platit doplatky lékárně?
Možná pro ni existuje alternativa léků bez doplatku (možná ne, není to zdaleka u všech léků, jak se demagogicky tvrdí), ale ona to neví, lékař jí takový lék nepředepsal a lékárník nenabídl. Proč by to taky dělali? Pro ně je to byznys a nejsou tu od toho, aby někomu pomáhali, ale aby vydělávali. A jinak to nebude, dokud lékař nebude mít POVINNOST předepisovat léky bez doplatku a dražší lék s doplatkem jí bude moci být pouze nabídnut (nikoli vecpán). Ale o to není samozřejmě zájem, to by kazilo dobře zavedený obchod a zainteresované strany mají dost peněz na to, aby si zajistily, že něco takového v zákoně nebude.
Společnost, která se nedokáže postarat o to, aby si lidé mohli dovolit léky, které potřebují, stojí za hovno.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2015 9:08 | josef

jj, za komancu by ji ty leky ani nepredepsali. Tehdy nekdere leky pro starsi lidi byly temto lidem nedostupne - byli neperspektivni. Pani nema deti? Jeji deti to nezajima?
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2015 9:03

kazdej jde tolikrat, kolikrat si mysli, ze to ma smysl. BTW lekar nevydela nejvic na poplatku, ale na tom osetreni - od zdravotni pojistovny. Ale stoupnuly-li pocty navstev o 22%, pak logicky budou muset uhrady za kazdy ukon klesnout o cca 20% jinak budou pojistovny zase v hlubokem minusu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2015 8:01 | Ulrich

To jsou věci. Když před lety byly poplatky zavedeny, tak takový názor v médiích neexistoval. Pouze se jen hystericky řvalo, že vláda hazarduje se zdravím občanů a podobně. Asi proto, že tuto posvátnou krávu se opovážil podříznout min.Julínek ve vládě ODS a ODS se musela kritizovat vždy, všude a za všechno. Pokud by tomuto kroku přistoupila současná vláda ve které zasedá i miláček lidu A. Babiš, byla byla všemi médii chválena za správné a racionální rozhodnutí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 9. 2015 1:34 | RRR

Tak já jsem kliknul na ne a připsalo to hlas u ne. Tím se to srovnalo, protože mně se článek líbil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2015 23:24 | Badatel

Maximálně se krade tak minimálně solit 100 a fofrem.!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 22:42 | Anna Lipenská

Nestačím se divit. Celý život pracuji a každý měsíc se mi strhávají nemalé částky. Když už se vypravím k lékaři, jde vždy o zdravotní problém, rozhodně si tam nejdu pokecat. Po zrušení poplatků si naopak myslím, že lékařům a sestrám zbylo více času na vyšetření pacientů. Poznámka: článek se mi nelíbil, přesto po odklepnutí ne, přibyl hlas u ano.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 15:13 | Slávka

Na co regulační poplatky? Lékařům vadí plné čekárny? Vždyť si mnozí z nich naopak černými pacienty kapacity svých ordinací navyšují. Lékaři se stále cítí velice podhodnoceni, jak vyplývá z jejich neustálých požadavků na navyšování platů. Tak jako o každého, musí platit i zde, že za více peněz více muziky a ne prázdno v čekárně a juchajdá.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 14:17 | MM

Je to vlastně fascinující. Stát se každým rokem stále více zadlužuje, každou chvíli se objeví nějaké předražená nebo zmanipulovaná zakázka, ministr financí přišel k první firmě tak, že ji "odebral" jejímu skutečnému vlastníku bez jeho vědomí, premiér se přiznal k zneužívání poslaneckých náhrad, aby mu nepřišli na něco horšího, silnice jsou jako řešeto, na úřadech vše vázne. Přesto největší rozruch vzbudí 30kč poplatky, kvůli nim čecháči dokonce i chvíli přestanou sledovat Novu a zvednou hlavu od piva.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 13:51 | havlae

1) Protože to ta paní řekla. 2) Protože jí nebylo nabídnuto nic jiného.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2015 13:45 | Lubos vetly

Poplatek za návštěvu lékaře zavést ano či ne tot otázka? Osvobození od poplatků důchodce není dobrý nápad a to z důvodu, že k lékaři si chodí popovídat čerstvé vdovy a vdovci tam je zrovna poplatek na místě! Co ale jiné poplatky třeba v nemocnici? Myslíte, že je naše zdravotnictví na takové úrovni aby si zasloužilo sto nebo i více korun za pobyt v nemocnici denně? Když si vzpomenu na to jak jsem v nemocnici v Jablonci nad Nisou s Abcesem málem přišel o život protože mezi lékaři není komunikace a každý jede sólo nikoho nezajímá, že mám čtyřicítky horečky a tlak hluboko pod spodní hranici, že jsem měl několika set násobně překročení normu pro hnis v krvi a normu pro obsah moči v krvi nikoho to nezajímalo. Za takový zdravotnictví platit nebudu.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 9. 2015 13:17 | ishi

Nápad a zodpovědnost k sociálně slabším a i postiženým - hodný návštěvníka "vykřičeného domu".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 9. 2015 13:14 | ishi

Prohlasil "zopi", synovec souzeného MUDr.Davida Ratha a bratranec stíhané Nagyové-Nečasové.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vratislav Randa

podnikatel, Tipsport

Tomáš Matějček

podnikatel, Miton

Vratislav Randa
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Tomáš Matějček
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services