Reformováno: Jaké budou nové přídavky na děti

Od příštího ledna řadě rodin vyschne jeden z pravidelných zdrojů příjmů. Přijdou o přídavek na dítě. Spočítejte si, jestli to bude i váš případ.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 12. 2007 18:57

je to tak správné a spravedlivé. Matku, která se o vás nestará zažalujte, je ze zákona povinna přispívat na vaši výživu do 26 let pokud se soustavně připravjete na povolání - tedy studujete.

Zobrazit celé vlákno

+74
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 11. 2007 14:43, zlatka

no kam to spějeme, je to čím dál tím horší. Přídavky by měli dostávat všechny děti bez ohledu na příjmy rodin. Je to tak ve většině západních zemí např. v Německu, ale tam to není almužna jako u nás, tam je to 150euro na dítě. Za to už se dá pořídit např. oblečení, vybavení na lyže, školní pomůcky a tak podobně. Tady u nás na to mají nárok zase jen ti flákači a pak bohatí podnikatelé, kteří si hrají na chudáky a na daňovém přiznání mají tak malý příjem, že by se měli stydět. už je vidím, jak by podnikali, kdyby měli čistý měsíční příjem kolem 11000 Kč, jak většinou uvádějí. Hlavně že mají dům, auta, bazény a apd, ale berou přídavky.To by se nestyděli za tak málo živit rodinu, to snad ani nejde? To by šel každý přece raději do práce, hlavně chlap, a vydělal si více a nedřel se tolik a šel domů s čistou hlavou. Je to tak průhledné, že nechápů FÚ, že po tom více nejdou. Je mi z toho na nic.

-12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 101 komentářů)

16. 10. 2007 9:08 | Taky rodič

Jenom daň z příjmu fyzických osob platím statisíce ročně. Stačí? Pojistné moje a zaměnstbavateel nepočítaje. Nějak postrádám tvoji odpověď na to, proč by někdo mel být preferovaný před jinými při financování svého bydlení. Snaž se sám a nenatahuj laskavě pořád ruku.
To, že je ČR čistý příjemce EU znamená, že ty defacto chceš po lidech z jiných zemí EU aby ti pomohli financovat rekonstrukci bytového jádra a po nějakém úředníkovi tady aby vybral právě tebe. K tomu není co víc dodat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 10. 2007 7:03 | podnikatel

Ubožák proto, že vám tyká? On má totiž pravdu a těm, co mají stále jen nataženou ruku, se to nelíbí.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 10. 2007 6:59 | podnikatel

Ročně platím na daních kolem 5 milionu korun. Z toho jde samozřejmě alikvontní část i do SFRB. Kam vám poslat účet na refundaci?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 10. 2007 6:26 | Rodič

K Vašemu optimismu: Odpočet - s našimi pány z vlády mám tu zkušenost, že pokud zmíní v rozhovoru v novinách, nějakou negativní změnu, pak se uskuteční. Posledním dementi dementů nevěřím, proč by nejdříve pouštěli zprávu o tom, že odpočty zruší, a pak řekli že ne? Že by nás měli tak rádi? Poptávka - ano, kždý chce dohonit sazbu DPH 5% a určitě to každý do konce roku stačí. Asi jste nikdy neslyšela o tom, že žádná stavba se nedostaví v termínu :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 10. 2007 6:11 | Rodič

Malé tajemvství: ČR dnes z EU více peněz dostává, než jí dává, takže v dotacích EU nejsou peníze od českých daňových poplatníků, ale hlavně peníze od jiných daňových poplatníků v EU. Á propos - kolik jste Vy na daních státu odvedla letos a kolik za celou pracovní kariéru? Kolik peněz imaginárně příspíváte do SFRB? Rád bych si to spočetl, abych Vám to mohl vrátit prostřednictvím svých daní :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 10. 2007 6:06 | Rodič

Jste ubožák, který postrádá základní slušné vychování.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2007 19:08 | karja

Přídavek na dítě se jmenuje od toho, že je určen pro dítě. Takže by měl být vyplácen všem dětem bez ohledu na výši příjmu rodičů. Pokud je rodina sociálně slabá, má k dispozici další příspěky , sociální, na bydlení apod. Podle mě nějaké neustálé přerozdělování přídavků podle věku, příjmů apod. je nesmysl, stojí to zbytečné peníze z daních nás všech. Všichni jsme si rovni, takže i děti jsou si mezi sebou rovny a měly by mít rovný přídavek. Jinak ho můžou zrušit úplně, aby měli poslanci více peněz pro sebe. ( Ono to stejně jednou tak skončí ).
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 10. 2007 18:11 | Tesna

Jde o to, kdy začne poptávka po stavebních pracech klesat. Faktory jsou spíš pro pokles než další výrazný růst (nemusí platit samozřejmě všude). Ceny nemovitostí rostou delší dobu velmi výrazně nad růst platů a i úroky z hypoték rostou a ještě růst budou. Spousta lidí se snažila letos dostavět, protože je zde (již reálné) zvýšení DPH na 9%. Silné ročníky taky rychle opadnou. Takže i když jsou momentálně přetížené kapacity, tak lidi na to při tomhle vývoji prostě nebudou časem mít, otázka je kdy, a kapacity se zase uvolní.
Odpočet z daní zatím je a o jeho případném zrušení není vůbec rozhodnuto. A k mým výpočtům (dle Vašich čísel): Půjčka SFRB - 1380 Kč měsíčně, z toho je "průměrný" měsíční zaplacený úrok 130 Kč. SS na 4% Splátka 1519 Kč, z toho "průměrný" úrok 269 Kč. Na začátku splácení je tento aktuální úrok logicky zhruba 2x tak vysoký a na konci téměř nulový. Odpočet úroku na začátku splácení 0,15 x 538 Kč měsíčně = 80 Kč. Výsledek? 1519 minus 1380 je Vašich 139 minus 80 Kč odpočtu je "mých" 59 Kč měsíčního rozdílu na začátku splácení úvěru a postupně se tento zvyšuje na Vašich 139 (za 10 let, kdy jejich hodnota bude dnešních okolo 90-100 Kč). Při 3% to bude na začátku splácení 30, na konci 70 Kč. (pokud se dá i úrok od SFRB odečíst, tak se všem omlouvám).
Ano, jako ekonom vcelku jednoduché počty zvládám a vím, že se k inflaci obvykle vztahuje tzv. spotřební koš, kde i Vy máte započítáno, kolik procent výdajů dáte za co (tzn. že si třeba jednou za 9,2 roku koupíte nové auto) a růst cen může být pro různé skupiny rozdílný (důchodci, rodiny s dětmi ...)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2007 17:38 | Tesna

Sorry, ale pletete si překlenovák a řádný úvěr. U řádného platíte úrok JEN z toho, co Vám půjčí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2007 17:28 | Tesna

Jen pár suchých čísel k Vašemu bodu 3 (možná nebudou přesná, ale nechce se mi to teď hledat):
Za rok zaplatíme jen na úrocích za státní dluh 47 mld. Letos ke stávajícímu dluhu přisypeme asi 80 dalších mld a navýšíme ho někde na celkových 1000!!!! mld. Daňových poplatníků je možná 4,5 mil, tzn. že každý z nás, co platíme daně prostřerdnictvím státu "visí" 220tKč.Proti tomu je (bohužel) Vašich, mých, cizích pár stovek měsíčně nic.
Jak jsem psal už někde níže, nelze dát dohromady státní finance tak, aby na to v průměru všichni vydělali. Prostě to zaplatit musíme, přímo nebo nepřímo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2007 14:48 | Fredy

Samozřejmě že tohle není všelék a že to bude pro každého výhodné. Ostatně to nebylo ani v minulosti. Je mnoho dochovaných případů, kdy byli staří hospodáři na výměnku šikanováni svými nezbednými potomky. Ale většinou tam byl nějaký výchovný problém, který se pak přenesl do sounáležitosti dalších generací.
Budete se divit, ale skoro každé dítě je svým způsobem na něco nadané. Je hlavně na rodičích, aby to včas odhalili a pak to náležitě rozvíjeli. Podstatná je samozřejmě výchova, směřovaná k rodinné pospolitosti. Tohle se ve školách a družinách nenaučí. Další důležitá věc je "zatáhnout" včas děti do rodinných finančních a plánovacích záležitostí. Nebát se spolu s dětmi plánovat a tím je zatáhnout do odpovědnosti. To byste se divil, jaké překvapující nápady mívají děti kolem deseti let. Pokud se dětem nevěnujete, tak většina mívá snahu jen natahovat ruku a říkat táto dej..... V domácí výchově chybí jistý smysl pro demokracii. Je to samozřejmě velice náročné a většina rodičů raději sklouzne k zákazům a případně trestům. Výchova dětí k demokracii v rámci rodiny se pak přenáší i do jejich života. Oni pak přijmou za samozřejmé, že je jejich povinnost se postarat o své rodiče, neboť oni budou totéž vyžadovat a očekávat od svých potomků. Přerušený dřívější systém rodinné sounáležitosti se tím opět oživí. Kdo s tím dříve začne, má vyhráno.
Soukromou školu jsme uváděl z jiného důvodu a není to podmínkou. Naše školství prodělává jistou katarzi a tudíž bude z čeho vybírat. Vždyť nemusí být každé dítě hned manažérem. Dnes jsou velice žádané a dobře honorované profese, u kterých je nedostatečná nabídka. Uplatnění může najít skoro každý. Základem je ale výchova dětí k demokracii, vlastní odpovědnosti a ke svobodě každého jednotlivce. Tohle se nedá koupit v žádném supermarketu ani exklusivním obchodě. Tohle se musí prožít.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2007 12:50 | oddTom

U SS je takový drobný problém, že ty 4 % platíte (u standardního úvěru) i z peněz, které jste tam předtím naspořil, ne jen z částky, které vám spořitelna opravdu půjčí ze svého. Tu logiku úplně nechápu, každopádně je rozdíl platit 4 % třeba z 200.000 nebo z 350.000.
Jinak nevím jestli počítám špatně, ale při 150.000 je rozdíl 1 % ročně 125 Kč měsíčně?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2007 12:47 | Jana

Maly kviz: kde myslite ze se berou finance, ktere EU dava formou dotaci na podobne projekty? Z casti z vlastnich zdroju (neco kolem 1,4% DPH vybrane v jednotlivych clenskych statech) a z casti z prispevku jdoucich z rozpoctu clenskych statu. No a do tech rozpoctu se prostredky dostavaji zpravidla formou dani. Takze neprimo pochazeji dotace na rekonstrukci vaseho jadra z dani lidi platicich dane v EU, mimo jine z dani ceskych poplatniku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2007 12:39 | oddTom

A co byste delal(i) v pripade, ze by deti nemeli o svedomite studium zajem, ci nebyly dostatecne nadane? Jinymi slovy, soukroma skola jeste neznamena stoprocentni zaruku vysokych prijmu, co pak?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2007 12:29 | oddTom

Taky několik poznámek: 1) Ne každá matka se může SVOBODNĚ rozhodnout pro základní verzi, ale je jí automaticky přidělena nejnižší. Ptáte se proč? Např moje manželka - měla tu drzost a před prvním porodem pracovala na dobu určitou; ochranná lhůta při dalším dítěti již uplynula, ona tudíž neměla nárok na peněžitou pomoc v mateřství a proto ani možnost volby výše RP (nárok na tu či onu variantu je s PPM a její výší tak či onak nově spjat). Stát ji proto zřejmě s podivnou logikou považuje za socku, která by standardní RP jen zneužívala. Naštěstí to lze v mnoha případech vyřešit výpočtem RP podle "fiktivní PPM" otce, ale jednak ne vždy, a jednak je to poněkud krkolomné.
2) Pro předvolební zvýšení RP hlasovali i poslanci ODS a KDU. Jak poznám, které hlasování myslí upřímně?
3) Společné zdanění nemělo jen efekt zprůměrování daně! Bylo možné odečíst paušál na poplatníka - manželku, bylo možné odečítat pojištění atd. na neplatícího manžela. A to, že několik tisíc přibude při běžné výplatě, je sice hezké, ale ta čísla vypadají hodně jinak, pokud se započítá ztráta kvůli zrušení spol. zdanění. Konkrétně mně vychází čistá mzda o pár stovek vyšší, ale další opatření už táhnou rodinný rozpočet do mínusu. Kdyby se aspoň dostal do plusu rozpočet státní, ale ani to zdá se nehrozí...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2007 12:00 | Taky rodič

A ty ze sebe nedělej chudinku. Budˇ na to máš a zrekonstruuješ si jádro, nebo ne a nezrekonstruuješ nebo si vezmeš úvěr ze stavebního spoření. Kde máš problém? SFRB stejně nemohl vyhovět všem zájemcům. Proč by měl někdo mít právo ne jiný / levnější úvěr? Na základě čeho? Rozdíl splátek určitě nebude v řádu tisícikorun měsíčně. Jedině, že by sis to jádro chtěl pozlatit.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2007 10:21

ODS=zrůdný spolek, který odepsal rodiny s dětmi a důchodce. Nemohu pochopit tuto vládu, která chce více dětí, že může udělat takovou reformu.A nebo lže a potom ji chápu a český národ vymře!
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 10. 2007 7:21 | Jana

Jak jste prisel na to, ze odpocet uroku od zakladu dane nebude? V roce 2008 zustava odpocet plne zachovan - viz zakon o stabilizaci verejnych rozpoctu, a podle poslednich vyjadreni ministru se neocekava ani jeho zruseni v nasledujicich letech - viz clanky v tisku.
Pokud jde o poptavku po stavebnich pracech, skutecne se ocekava jeji snizeni v pristim roce. Nyni jeste kazdy chce dohonit sazbu 5%.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2007 6:15 | Rodič

Též po pořádku:
DPH o 4%, OK. Ale nevím, jak jste přišel na to, že ceny stavebnin poklesnou, když už dnes je jich nedostatek. Pokud poptávka převyšuje nabídku, tak ceny porostou.
SS mám též, splácím z něj úvěr. Odpočet zaplacených úroků z daní nebude - viz články v tisku. Jinak lžete o rozdílu 35-70 Kč za měsíc, a dle hodnocení čtenářů musím uznat, že jste v tom dobrý. 150.000 Kč na 10 let s úrokem 2% totiž činí měsíční splátku 1.380 Kč. Při 4% na stejnou dobu je to 1.519 Kč. Rozdíl 139 Kč. A věřte mi, že příští rok budete v krámu počítat každou stovku.
Roční inflace je dnes odhadována za rok 2007 na 3,5% a můj plat poroste nad tuto hladinu, žádné strachy. Problém je v tom, že v těch 3,5% procentech máte započteny i škodovky z Boleslavi, pračky a ledničky, které si určitě nekupujete každý rok. Navíc jen elektrická energie poroste o 10%, voda a topení porostou i díky DPH (+4%) nad inflaci 3,5% - to jsou jednoduché počty, které snad zvládnete.
A na závěr - musím Vás ubezpečit o tom, že jsou lidé, kteří na reformě vydělají a to výrazně. Stačí se podívat právě na Vámi uváděné volené zástupce ať té či oné strany.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2007 6:02 | Rodič

Zaprvé mi netykejte. Za druhé nejste EU, která příspívá do SFRB. Zatřetí 3 roky dceři příští rok je v pohodě, od 1.1.2008 Vám nikdo rodičák nesníží, v únoru si děcko přihlásíte do školky a jste happy. Tak nedělejte machra.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jana Bobošíková

politička

Ivan Pilip

exministr a podnikatel

Jana Bobošíková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ivan Pilip
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services