Špatná rada drahá. „Spořila v pojištění“ tři roky, přišla o desetitisíce

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 28. 4. 2014 | 113 komentářů
Investiční životní pojištění není spoření a nemělo by se jako spoření nabízet. Loni to jasně řekla i Česká národní banka. Jedná se primárně o pojistný produkt, určený ke krytí rizik. Kdo si ho plete se spořením, může se spálit. Pojistku bychom měli uzavírat na delší dobu. A především: musí být dobře nastavená. Jinak může přijít draho.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 5. 2014 6:49

Myslím, že kvalitní životní a úrazové pojištění má smysl, nikdo z nás skutečně nikdy neví, kdy to do něj napálí v autě nějaký nezodpovědný řidič nebo třeba hodí držku na kole na víkendové vyjížďce, o tom žádná. Pisatel má (pravděpodobně) na mysli způsob, jakým se dnes životní pojištění prodává (vymývací motivační a prodejní MLM semináře) a hlavně kdo všechno jej prodává. Test od ČNB je výsměchem a dehonestací tomuto odvětví a MLM firmy berou z deseti lidí všech třináct aneb bereme cokoliv a od kohokoliv a v jakémkoliv množství...je k tomu zapotřebí ještě cokoliv dodávat ? Myslím že ne. Takže asi tak.

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 4. 2014 21:48, Martin Horák

Díky za Váš názor. Naštěstí nemusím být Váš poradce a Vy nemusíte být můj klient, tak si se mnou nešpiňte ruce, vždyť je to pod Vaši úroveň.

Chodíte rád na ryby? http://ow.ly/whqdy Hezkou noc.

Zobrazit celé vlákno

-51
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 113 komentářů)

28. 4. 2014 12:54 | Gita

Souhlasím. Sama pracuji v pojišťovnictví již více jak dvacet let. To, s čím se setkávám, jsou někdy do nebe volající zločiny. Rádoby poradci skutečně nekoukají doleva ani doprava, sjednávají smlouvy které nejsou vůbec přínosem pro klienty, ruší platné dobré smlouvy. Já sama musím své smlouvy častokrát zachraňovat před přesjednáním rádoby poradců z OVB, kteří klientovi vypoví moji smlouvy třeba jen proto, že zrovna skončil v zaměstnáním a potřebuje změnit rizikovou skupinu. Nevídím jinou cestu k etickému chování než ve snížení provizí. Zlatokopové alespoň sbalejí sví fidlátka a půjdou rejžovat jinam.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 4. 2014 12:27 | Zdenek

Rakouský soudní dvůr, něco jak náš ÚS zrušil nedávno vracení storno poplatků obchodním zástupcům pojišťovnám. Neboli OZ si musí na provizi pár let počkat. Třeba přijde od někoho podnět k našemu ÚS.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 4. 2014 11:24 | Katka

A pak se nemají lidé IŽP bát jako čert kříže, když to zruší po 3,4 letech, nebo dokonce jim to sám poradce navrhne :/ to je totální blbost a není to chyba IŽP, ale poradce jako takového. Lidi by měli vědět, že IŽP má smysl v případě, že se sjednává alespoň na 7 let, nejlépe na 10 a více let, jinak je extrémně nevýhodné! Pokud se ale sjedná na delší dobu, tak to může být opravdu fajn věc. Klient totiž všechny poplatky spojené s IŽP zaplatí na začátku, to je důvod, proč to vypadá, že prodělal. Jenže po již zmiňovaných 7 letech se začne částka přehupovat do plusu a začne vám opravdu vydělávat. Poradce, který vám chce sjednat IŽP na míň než 7 let, je prostě podvodník a nemá to nic společného s firmou u které dělá ani s pojišťovnou, u které IŽP sjednává.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 4. 2014 11:19 | jezevec

nechtějte ode mně hoši poradit, strejda jezevec je naivní amatér, který sám zde rady hledá. ergó. cppojištovna - produkt kžp garant 2.7 vklad 500.ooo, fixní doba 5 roků. při dožití KH 549.089 (před zdaněním), správní a vstupní náklady v tom započteny, odkupné je stanoveno číslem. což mi v porovnání se spořícími účty nepřipadá nezajímavé spoření, úrok p.a. mi vychází někde k 1,8%. a neni to nic střeleného z webu, nebo od obskurního poradce, mám na stole písemnou nabídku. ted bych potřeboval nějakého experta, aby mi vyložil, PROČ není taková pojistka výhodná ke spoření, pořád se o tom mele a já tomu pořád nerozumím.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 4. 2014 11:16 | Jan

Č.P.mne také pěkně ojebala!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 4. 2014 10:49 | Dominik Němec KAPITOL a.s

a garantovaný úrok o kterém mluví pár pánu nahoře je prostě je klasická TÚM kterou se pojištovna zavazuje minimálně připisovat ale třeba taková kooperativa v posledních 10 letech připisuje cca. 4% přičemž garantovaně 1.9% což je světe div se... stejné číslo jako TÚM. takže spořit ano ale s rozmyslem
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 4. 2014 10:44 | Dominik Němec KAPITOL a.s

Přes Investiční životní pojištění se spořit dá, nádherně na to poukazuje produkt RPG(Rendite Penze s Garancí) která se chová jako klasické IŽP nicméně člověk musí vědět jak na ni, to co provedl mistr z OVB je klasická věc za kterou ani tak nemůže on. Spíš bych vinu hledal v celé struktuře jelikož tento člověk ani nevěděl co dělá, měl to ale vědět jeho nadřízený a tomu bych sypal popel na hlavu, takže se nebojte spořit přes IŽP, ale při tomto rozhodnutí chtějte aby vám váš poradce předvedl poplatkovou strukturu tohoto produktu a samorřejmně si řekněte i o modulační průběh smlouvy, mějte se a přemýšlejte lidi.
-30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 4. 2014 10:10 | CZ

Tak jezevec, nedělej héééérečku a poraď...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 4. 2014 9:40 | Škodolibka domácí

Takové jednorázové pojistky jsou občas k dispozici, obvykle je to navázané na nějaký korporátní dluhopis, který kdyby si člověk pořídil přímo, tak inkasuje kupón celý a nemusel by se o něj "dělit" s pojišťovnou. Ale obvykle tyle dluhopisy napřímo pořídit nejdou, natož za pár desítek tisíc korun, to pojištění umožňuje. Může to být zajímavé pro člověka odpovídajícího věku, co z jednorázovky dělá daňový odpočet, protože pravidelné ŽP už v jeho věku nepotřebuje. Otec má něco podobného koupené přes banku a bylo to navázané tuším na HZL. Výnos sám o sobě malý, ale v součtu s daňovu úlevou se mu to při vkladu 120000 už vyplatí více.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 4. 2014 8:10

Ryba smrdí od hlavy a máslo na hlavě mají samotné pojišťovny. Je to pro ně a pro pojišťováky (rozuměj finanční poradce) velice lukrativní byznys. Inu kdo by si rád nevydělal za hodinu povídání a patnáct minut vypisování smlouvy patnáct, dvacet, třicet nebo i padesát tisíc korun ? Hlavně ať to klient platí aspoň dva roky, pak už se neručí za provizi a potom ať si s tím klient dělá co chce, třeba ať ji i zruší, pojišťovák už nic nevrací ze svého. Dokud budou pojišťovny vyplácet provizi ve výši až 230% ročního pojistného hned na počátku a dokud budou pojišťováci (pardon, finanční poradci) ručit za provizi jenom 24 měsíců, tak se nic nezmění ani za 10 let. Storno lhůta, po kterou bude pojišťovák ručit od pojišťovny vyplacenou provizí musí být aspoň pět let, v Holandsku mají např. 10 let a moc dobře vědí proč. Když se k tomu přidá postupné vyplácení provizí, po částech každý rok další kus zasloužené provize, tak teprve pak se možná něco změní. Zatím se do oboru tzv. finančního poradenství (rozuměj pojišťování) hrnou zejména mladí lidé, protože jim na MLM seminářích vymývají mozky tvrzením, že právě tady a touto činností si každý měsíc můžou vydělat statisíce. Pak se ale nedivme, že se pak tito mladí lidé nedívají při sjednávání životního pojištění ani doprava či doleva a sjednávají hlava nehlava, hlavně na co nejvyšší měsíční částky a hlavně s tím výhodným spořením. Výhodným kvůli provizi pro finančního poradce a pro pojišťovnu, pro klienta jsou to první tři až čtyři roky spláchnuté peníze do záchoda a poté smlouva obvykle končí - jen pro upřesnění, průměrná smlouva životního pojištění se v ČR nedožije pěti let, respektive zaniká lehce po svém čtvrtém roku života. Nedivme se pak, že finanční poradce je pro většinovou populaci synonymem slova šmejd, podvodník a zloděj.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 4. 2014 7:29 | cz

To bych snad pochopil u pojistky s kapitálovým spořením, u investiční je to hodně zajímavé. Co to máte za produkt? Bez ironie, rád se přidám...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 4. 2014 1:34

Garantovaný úrok? Podělíte se o tip?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 4. 2014 1:02 | jezevec

již poněkolikáté zde čtu, že ižp není vhodné pro spoření. a pořád mi to není nějak jasné. mám na stole návrh smlouvy na pětileté ižp, s jednorázovou úložkou na začátku, s fixním úrokem na celé období, a s vyčísleným výnosem na konci. dodávám, že ten výnos je velmi zajímavý. vysvětlí mi nějaký expert, proč to není výhodné a proč by se to nehodilo na spoření? předpokládejme že nejsem debil, který uzavře smlouvu na pět roků, a pak si chce peníze po dvou letech vybrat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 6/6

6

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Mládek

politik

Mojmír Čapka

podnikatel, Brisk

Jan Mládek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Mojmír Čapka
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services