OECD radí Česku: Zkraťte mateřskou na jeden rok!

Zkraťte mateřskou na rok a ušetřené peníze využijte na nové jesle a školky. To doporučila Česku Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj. Rozhýbe to ekonomiku i kariéru matek, ušetří peníze rozpočtu, možná dokonce posílí porodnost. Od českých politiků zní Ne. Než ale návrh smeteme ze stolu, měli bychom se aspoň zamyslet.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 5. 2014 11:41

Jenže v Německu je také příspěvek na dítě 180 Euro, jedno kolik vyděláváte, dostane ho každý. U nás v CZ není nic. To jen na na okraj. V CZ nikdo rodiny z dětmi a matky nepodporuje. U nás matky musí pracovat na celý úvazek a i když mají partnera nemohou zůstat doma, jak je to v jiných vyspělých zemích. V De je spousta žen doma a pracuje jen pro zábavu na 400 Euro Job, což je 50 hodin měsíčně, pohodička!!! Každé dítě snáší tuto změnu jinak. Pár hodin je zcela něco jiného než normální pracovní poměr. Kdy jsem z domu minimálně 10,5 hodin. Školky pokud ji dostanete mají otevřeno do a zaměstnavatele to nezajímá, můj problém, mám pracovní dobu do 17:30, ve většině případů se musí dojíždět. Takže dítě bych vlastně neviděla. Tak na co si ho pořizovat, když ho pak odkopnu do jeslí.

Zobrazit celé vlákno

+80
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 4. 2014 11:45, Ja

Jsem matkou ktera se po obou detech vratila do prace hned po materske dovolene. Zaroven jsem matkou, ktera ma uspesnou karieru a ktera sobe a svym detem muze doprat skoro cokoliv, vcetne kvalitniho vzdelani a dovolene u more ve vlastnim byte.
A co je nejdulezitejsi- jsem zena, ktera je sama s sebou spokojena, vzdy nalicena a upravena. Narozdil od zen, ktere potkavam na detskych krouzcich a ktere vypadaji otresne a je na nich videt ze samy sebe nenavidi (jedna neznama zena na tanecnim krouzku mi otevrene rekla jak moc mi zavidi a ze se citi uplne zanedbana). Takova zena nemuze byt nikomu dobra ani detem ani manzelovi. Takova zena neni schopna zucastnit se zadne jine komunikace, krome takove ktera se tyka deti (coz je videt v pripade tech co neruzmi jak se vytvari pracovni mista:)).
Proto bych v zivote neco takoveho neudelala. Mam sebe a svoji praci prilis rada, a predevsim mam rada svoje deti a nechci aby meli nespokojenou a neemancipovanou maminku, ktera v pripade rozvodu nebude vedet co si pocit a pak znici jak zivoty deti tak i ten svuj.

-33
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 65 komentářů)

17. 4. 2014 8:37 | mamcaRBK

Můj prostřední syn musel do jeslí, musela jsem do práce. Co se nabrečel, a já taky. Ne, už bych to nepodstoupila, jen z nouze nejvyšší. Je lepší, když si rodiče mohou vybrat. Jenže jestli to někoho zajímá, že. Peníze, peníze. O tom se lehce mluví, ale těžko dělá. A je dost pracovních míst, kam by maminy šly dělat? Je blbost myslet si, že když bude krátká rodičovská, pracovní místa se odněkud vynoří! A jaká pracovní místa? Malé děti jsou hodně nemocné, když jsou v kolektivu. To už by bylo lepší mít jen týdenní jesle, a co takhle vůbec rodičům děti vzít-jen ať jdou dospělí makat, od toho tady jsou? Mě to prostě všechno připadá tak nesmyslné! Věci, které děsily mou matku v padesátých letech, se zase objevují. Ovšem v horším, žádné naděje na lepší budoucnost není.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 4. 2014 8:25 | Michael

Stačilo se začíst do odstavce PROČ SE TO VYPLATÍ a je hned jasné o co tu jde.Maminám hodí na krk další starost kam s ročním dítkem,když budou mít práci.V podstatě to dopadne tak,že stát moc neušetří protože o ženu s malým dítětem se zaměstnavatelé neperou.Když bude bez práce,tak stejně bude nucena lítat po úřadech a somrovat o dávky aby měli dětem co dát do talířku.Jen to maminám zase zkomplikují a nebo je ještě víc odradí aby měli děti.Už teď růst populace v CZ činí přistěhovalci a Romové.Stačilo že matkám sebrali porodné na 2.a další děti jako by byli tyto děti na tom lépe než ti prvorození.Radit OECD může až tehdy až tu bude žít a bude znát poměry v rodinách a ne jenom kde uškudlit na lidech co jsou nejvíce bezbranní.Naši politici ucítí jak přijít k penězům a hned se toho chytí aniž by se někdo pozastavil nad tím co to všechno bude mít za důsledky.Protože tu se všechno dělá pokus omyl a až dojdou že to opravdu byl omyl tak zničí spoustu lidem životy.Jako že už takové případy tu byli.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 4. 2014 8:22 | Wen03

Tyto nesmyslné návrhy musí dávat někdo kdo nemá a nikdy neměl malé děti, nebo se o ně nestaral. Peníze jsou fajn, ale vše se nemůže přepočítávat na ekonomickou výhodnost. Malé dítě má být s matkou a ne v ústavu. Je pravda, že některé matky se o děti moc nestarají a mateřská je pro ně opravdu dovolená. Avšak troufám si tvrdit, že drtivé množství matek se o děti stará a děti potřebuji jejich lásku a péči a ne občasnou pozornost paní učitelky. V jeslích má jedna osoba na starost více děti a tak se jim nemůže věnovat tak, jak by dítě potřebovalo, takže je dítě neustále odstrkováno ať počká. A co ho čeká večer doma, když přijde utahaná maminka z práce a ta neví co dřív zda se s ním pomazlit, dát prádlo do pračky, dělat večeři nebo jiné povinnosti, které musí hned udělat. Co z těch dětí vyroste, když budou od miminka neustále poslouchat "teď ne, nemám čas, počkej chvíli". Ve školce na ně nebude mít nikdo pořádně čas a doma také ne. A přitom budou ve věku, kdy se učí chodit, mluvit, sami stolovat, sami se oblékat, chodit na WC. V tomto věku potřebují matku (nebo otce) a ne cizího člověka, který má současně takových děti na starosti více. Takže propagátoři "růstu domácího hrubého produktu", zamyslete se občas i nad city a pocity.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 4. 2014 7:05 | Honza

100% souhlas s Jezevcem. Já se na ty pracovně kariérní ženy dívám trochu jako na homosexuály. Nic proti nim nemám, uznávám i to, že bez starostí s péčí o rodinu mohou odvést kus poctivé práce, ze které může mít prospěch i zbytek společnosti..., ale děti by mít neměly. Děti má mít ten, kdo je schopný a ochotný se o ně postarat. Je normální, že rodině musí člověk něco obětovat. Já taky nemůžu mít kromě dětí a manželky ještě 2 nebo 3 milenky, i když by se mi to líbilo. Stejně tak by měla překonat své pudy matka karieristka a holt se pro to dítě nebo děti na 5 až 10 let (podle počtu dětí) obětovat.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 4. 2014 2:24 | jezevec

každá doba má své hodnoty. a tak dnešní svět v prdel se obrací, a ideálem již není žena-matka a žena-vychovatelka - ale žena pracující, a dítě odložené do kolektivního vzdělávacího ústavu. děkuji, ohne mich. jezevčice nebude makat minimálně do doby než nejmladší potomek půjde do školy, a kdoví estli aspoň po tom. pár bezesných nocí a kaček to bude stát, ale připomínám oblíbený aforism: domov důchodců je pomsta za jesle. dodávám, že kariérně úspěšné matky tam (na tom vozejku) otáčej hubou ke zdi. nikoli neprávem.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 4/4

4

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Čech

fotbalová legenda a investor

Vladimír Kovář

podnikatel, Unicorn

Petr Čech
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Vladimír Kovář
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services