Pavel Kohout: Nevydržel jsem déle mlčet

Martin Vlnas | rubrika: Rozhovor | 1. 12. 2012 | 31 komentářů
„Lidé se chovají, jednají a přemýšlejí podle toho, v jakém systému právě žijí. Pokud se jim řekne, že nesmí brát míč do rukou, ale musí se do něj kopat, hraje se fotbal, když se s míčem může i házet, hraje se ragby. A když pravidla umožňují obchody s pořadím na kandidátních listinách, hraje se hra na politickou korupci,“ říká ekonom a spolumajitel Partners Pavel Kohout.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 12. 2012 12:28, J.Bubla

Systém není možno změnit. Jeden teoreticky schopný a spravedlivější systém po sedmdesáti letech ztroskotal. Proto, že nevycházel ze základního lidského chování, chcete-li pudů. Pouze ze zbožných přání, ovšem stále nabouráván oněmi základními pudy.
Současný, převážně provozovaný systém vychází z lidských základů, ovšem omezován pravidly abychom se nepožrali jak nám velí příroda. A v tom je to čertovo kopýtko. Ona vyvážená pravidla vytvářejí a do života vzácní jedinci rodící se jednou za století s vrozenou autoritou, případně osvícená skupina nehledící jen na svůj prospěch ovšem mající na paměti, že prospěch všeobecný bude prospěchem především nejschopnějších.
Teze pana Kohouta by opravě námi dosud provozovanému velmi prospěla. Ale jde o praktické provedení. Že současná žraločí praxe vezme za své, možná i u nás, nějakým více či méně násilným způsobem je dost pravděpodobné. Bude však skupina osvícenců jako je p. Kohout natolik připravena, aby v revolučním kvasu byla schopna nový systém společné správy prosadit? Obávám se, že ne. Je to totiž spíše poslání s během na dlouhou trať. S nezaručeným výsledkem.
Ovšem z podobnou pohnutkou jako měl autor článku by se lidé, kteří na to opravdu mají a jsou morálně pevní, měli o úpravu provozování systému pokusit. Po dobrém to zřejmě nepůjde. Ale být připraven pro případ očekávané "revoluce".

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 12. 2012 21:14, Johny

Zcela s vámi souhlasím! Pan Janeček a jemu podobný pan Kohout si myslí, že přímá volba všechno spasí. Kde berou jistotu, že lidi budou volit ty, kteří to s nimi myslí dobře. Jsem proti přímé volbě - přesně z důvodu toho, že u senátu je to o ničem. Především nezměníte to, že lidé k volbám nechodí - viz opět senát. U mě tito pánové nejsou ani trochu důvěryhodní, jenom z toho, jak konali a konají (a k nim ještě patří pánové Okamura a Babiš). Mám vždycky rád spasitele a slovy Babuly ze seriálu Hospoda: Mě byli ti, co to se mnou mysleli dobře, vždycky podezřelí. A navíc: změna ústavy problémy naší ekonomiky nevyléčí - to musí být jasné i panu Kohoutovi. Nu což, půjdeme zase o dům dál...

Zobrazit celé vlákno

-16
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

1. 12. 2012 11:33 | erik hálek

Strany a církve, záhuba lidstva!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2012 11:08 | Moravák

Změna Ústavy je závažná věc.Na tento krok se musí národ připravit. Souhlasím se změnami mnoha zákonů. Např: Trestní zákon. Tento v současné době vyhovuje horním X tisíc, zlodějům a těm, kterým se nechce dělat.Řádný občan je bezmocný.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2012 11:01 | Texnokrates

Doufám, že se tato pohádka o všespásnosti většinového systému nestane díky neustálému opakování realitou. Opravdu máte pocit, že kvalita senátorů je o mnoho vyšší než kvalita poslanců? Že senátory nenominují především strany? (Nezávislí kandidáti se dostali do senátu dva z 81.) Úplně stejné argumenty, jaké staví pan Kohout, zaznívaly před vznikem Senátu, takže zde máme velice dobrou „case study“, která ukazuje, že jsou dosti mylné. Pan Kohout operuje právem na rovný hlas. Ale občan má také právo na poměrné zastoupení, což jde zcela proti duchu většinového systému. V případě dostatečně rovnoměrné územní distribuci světonázorů většinový systém vede k tomu, že pouze jeden z nich – byť zastávaný pouze menšinou obyvatelstva (i když relativně největší) – má právo být zastupován v parlamentu. Domnívám se, že cesta vede naopak skrze skutečný poměrný systém, kterému se blíží například Eduskunta: 200 poslanců a d'Hondt jako u nás, nicméně se zcela otevřenými kandidátními listinami (tj. o pořadí zvolených kandidátů rozhoduje pouze počet preferenčních hlasů, nikoliv pořadí na kandidátce) a absence uzavírací klausule. Už slyším ty námitky – bez uzavírací klausule nebude možné sestavit akceschopnou koalici a kdesi cosi. Avšak smyslem parlamentní koalice není být „akceschopná“ (rozuměj být schopná protlačovat silou legislativní zmetky, které většina společnosti snáší s odporem), legislativa by měla být relativně stabilní a schváleno by mělo být pouze to, co je všeobecně (nebo alespoň většinově) přijatelné. A větší kvalita zákonů a stabilita právního řádu je něco, co by nás posunulo opět o kus dál k civilisovanému světu.
(Zcela mimochodem, proč není možno vkládat do textu středníky?)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2012 10:29 | Lukas

Sobotka je právě obrazem většinové společnosti. Když se podíváme na to jak je zadlužená česká domácnost, tak jí nedělá problém volit vocasa Sobotku s podlým úsměvem. Ale jak tohle změnit?
-14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2012 10:23 | iso

Manipulace. Na ústavu není potřeba sahat, to by se jim hodilo. Stačí stávající zákony!!!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2012 10:18 | iso

Pane Kohout, na to stačí stávající zákony. Na ústavu NEŠAHAT!!!!!!!!!!!!!!
-13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2012 10:04 | Jaroslav

Pane Kohoute,
nezdá se mi, že je to jen o systému, především se domnívám, že je to hlavně o lidech, lidé a systém se prolínají, lidé sestavují systém a systém usměrňuje lid, pokud by lidé měli zájem a o řízení země se starali a zajímali, tak už bychom dávno volební systém měli změněný. Občané si Vaší knihu nezaslouží, místo toho, aby šli k volbám, aktivně komunikovali s ústavními činiteli, tak akorát doma bouchají do stolu, nadávají a sedí v hospodě u piva a zase nadávají. Ne nadarmo se říká, že lid má takovou vládu, jakou si sám zaslouží.
S pozdravem Jaroslav
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2012 9:58 | Luboš

Někdo si dovoluje snížit 200 vychytralých povalečů na menší množství ? To raději tito socanští Sobotkové s podlým úsměvem zničí celou republiku ! Zvětšit státní dluhy, to je jejich cíl a hlavně nahrabat si pro sebe !
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2012 9:41 | Fousek

Zatím to zní jako pohádka. Je to však jeden z prvních kroků, kterých bude časem přibývat. Současní mocnáři předvádějí, že je to nezajímá. Opozice (ČSSD), těžko soudit ale i věřit se nedá. A komunisté? Zatím se to nedá ověřit ale čas ukáže, jestli máme na krajích rudé vyžrané papaláše nebo lidi s rozumem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2012 9:01 | La_da

Taková hezká pohádka, čte se dobře, až se mě chtělo zamáčknout slzu v oku jak jsem se dojal. Naše strany nikdy nikomu nedovolí osekání jejich pravomocí a vlivu v tomto státě. Budou si ho hájit všemi prostředky, jak zákonnými tak především těmi protizákonnými. V našem státě může pomoct jedině změna režimu a to zásadní. Všichni si dělají co chtějí a co právě jim přináší největší prospěch, ostatní pro ně není zajímavé. Je to přesně problém kapitalizmu,ten je naprosto bezohledný k potřebám ostatních a zaměřuje se jen na vlastní prospěch a to i za cenu obětí (tedy ne vlastních ale ostatních lidí). V tomto státě vládne proto takový chaos, protože je vše co se týká mocných beztrestné, tento režim pouze dokáže trestat plebejce, třeba za malování tykadel. Neměl jsem nikdy rád komunisty, NIKDY jsem je nevolil a to mě je skoro šedesát let, až nyní jsem ze zoufalství hlas právě JIM. Bůh s námi i s Vámi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2012 8:55 | cedr

Me by zajimalo, co pak Kohout rika na pana Janecka a jim navrhovany novy volebni system. Mozna by nebylo od veci zkusit zacit spolupracovat...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Zámečník

ekonom

Jiří Rusnok

ekonom a politik

Miroslav Zámečník
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jiří Rusnok
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services