Jan Traxler: Zaveďme mezigenerační důchodový systém

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 13. 3. 2012 | 68 komentářů
„Vyzývám vládu České republiky, aby připravila opravdovou reformu penzijního systému. Přidání dalšího spoření dlouhodobě nic neřeší. Zaveďte mezigenerační důchodový systém, individuální důchodové účty na principu částečných rezerv a zvedněte rychleji věk pro odchod do penze.“

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 3. 2012 5:43, Pepox

To se ani nedivím. S tvým IQ toho ani moc vydělat nemůžeš...

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 3. 2012 10:14, Tomas

Citace / 13.03.2012 08:58

napriklad co bezdetni? budeme je trestat jen proto, ze nemohou mit deti? a neni jich malo.

Pokud neživí děti, dost peněz ušetří (bezdětných 40cátníků, co mají i několik nemovitostí pár znám) anebo prokalí či si jinak užijí (to už je jejich volba). Každopádně člověk, který založí rodinu, nemůže ani jedno, pokud ta rodina má fungovat.

Zobrazit celé vlákno

-46
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 68 komentářů)

13. 3. 2012 9:00 | No

To jsou zase nesmysly až to bučí. Daleko jednodušší by bylo zrušit všechny nesmysly jako II. či III. pilíř a peníze, které tam jdou použít na průběžný systém s individuální složkou tvořenou z příspěvků zaplacených navíc oproti povinným, teď pozor - zvýšených 30% odvodů. Tím bychom dostali vyrovnaný průběžný systém doplněný o individuální složku ze stávajícího penzijního připojištění. Ušetřily by se obrovské peníze na státní příspěvky, daňová zvýhodnění a režije soukromých fondů. Samozřejmě je třeba zrušit i stropy a další krávoviny, které snižují příjmy a solidaritu superbohatých s chudými.
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 3. 2012 8:59 | xls

Tohle je naprostá utopie, protože kredibilita našich politiků je v podstatě nulová. Takže by to vypadalo tak, že celý život spoříte na "individuální účet" a před důchodem by mu stejně stát sdělil, že na účtu sice nějaké číslo má, ale státní kasa je prázdná, protože to generace našich politiků už všechno dávno rozkradly a rozházely. Ze stejného důvodu nemohou fungovat ani žádné pilíře - i tam jde v podstatě jen o to sebrat lidem část prostředků a ty přihrát různým kamarádíčkům ve finančních institucích a jinak "odklonit".
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 3. 2012 8:58

v zemi, kde vyhrava volby 30 korun poplatek je pokus o reformu duchodu predem odsouzen k neuspechu. soucasne navrhy reforem jsou toho jasnym dukazem. nekde by snaha byla, ale vzdy se objevi nekdo, kdo udela z dobre myslenky neschudnou alternativu.
kazdopadne i v te vasi variante existuje spousta promennych a nezodpovezenych otazek. napriklad co bezdetni? budeme je trestat jen proto, ze nemohou mit deti? a neni jich malo. co se stane pri krachu statu? soukrome fondy zabezpeci i v tomto pripade potencialni zachranu urcite castky, nebot bude portfolio diverzifikovane, dokonce rizikovejsi fondy budou proti krachu statu ochraneny lepe pres jine formy cennych papiru nez statnich dluhopisu. atd
myslim, ze otevreny dopis mel hlavne smerovat do lihoveho domu. dvojkoalice TOP/ODS bude vasemu navrhu naklonena daleko vice nez socansky-populisticky blok v opozici...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 3. 2012 8:33 | maka

Jsem zvědavá, co Vám na to ministři a předseda vlády odpoví - zda vůbec. Už slyším, že proč nejde to či ono. Jinak velmi slušný počin. Gratuluji. MaKa
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 3. 2012 7:38 | hm

S tím průměrným věkem dožití je dnes problém. Kdysi člověk umřel prakticky ze dne na den. Jeden den byl v pořádku druhý již nežil (obrazně) dnes dokáže udržovat medicína při životě roky navíc (Fidel Castro typický případ). Ale za jakou cenu!. Dnes u mnoha lidí posledních pár let života v důchodu vypadá tak že proleží na kapacích v nemocnici pro dlouhodobě nemocné. Ale tak si asi nikdo z nás svůj důchod nepředstavuje.

Tzn. ano souhlasím s vašim návrhem jen by se dále při výpočtu důchodu měl i zohledňovat i zdravotní stav. Nevidím jediný důvod proč musí lidé, jež se statisticky dožívají méně dotovat důchod lidem kteří budou žít déle.
Havíř vs úředník :D
Ostravák vs Pražák :D :D
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 3. 2012 7:11 | honmim

Spíš byste měl vyzvat vládu, aby skutečně udělala něco s korupcí, předražením státních zakázek. Na tohle něco vymyslete a budou peníze na všechno. Ty Vaše rady mi připomínají scénku z filmu Tři přání, kde je soutěž o nejlacinější šaty, jak na nich co nejvíc ušetřit. A pan Brodský ukazuje jak raději šetřit, nerozhazovat na státních zakázkách, investicích. Nic se nezměnlo, jenom fasáda. tehdá socialistická, teď kapitalistická.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 3. 2012 4:30 | Jasan

Je třeba si také uvědomit, že lidé, co mají dvě a více dětí také více prostředků vkládají do zajištění jejich potřeb a netýká se to jen období mateřské a rodičovské dovolené, kdy jsou snížené příjmy. Prostě Ti, co nemají žádné děti či jen jedno z tohoto důvodu ušetří více i na důchod a to např. za dobu min. 20 let, kdy je předpoklad, že dítě je živeno doma. Pokud si vezmeme hypoteticky náklady na dítě na měsíc 2500,- Kč, tak nám to za těch 20 let udělá 600 tis. a to nepočítám zvyšování nákladů v průběhu času. Také je třeba si uvědomit, že pokud se člověk chce starat řádně o své zejména malé děti, tak moc nepřichází v úvahu přívydělky mimo hlavní pracovní poměr, jako je tomu u bezdětných či těch, kteří mají jen jedno dítě. Proto považuji ten nápad z mezigeneračním systémem za dobrý. Také mi tu chybí výraznější daňové úlevy z příjmů pro rodiny s dětmi. To, co teď obchodníci dohání na maržích kvůli zvýšení DPH a tom, že se prostě nějak odmítají smířit s nižší kupní silou a nižšími zisky je docela mazec.
-23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 3. 2012 3:24 | Petr33

To bych bral, mám 3 děti. Blbé je, že jsem je měl pozdě. Až začnou pracovat, budu už skoro mrtvý.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 4/4

4

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Ševčík

ekonom

Petr Zahradník

ekonom

Miroslav Ševčík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Zahradník
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services