Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

Odbory tvrdě brojí proti reformám. Chystají varovnou stávku a nevylučují další radikální akce. V případě daňové reformy jsou proti dalšímu zvýhodňování OSVČ a mluví o nepřípustnosti švarcsystému. Jenže jeho omezení by mohlo znamenat rázný nástup nezaměstnanosti.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 8. 2011 7:29, df

Jediná chyba švarcsystému je, že se mu říká švarcsystém,

a že je nelegální. Kdyby byl 100% legální, tak by se firmy nebály uzavírat se spolupracovníkama řádné smlouvy, které by nahradily pracovní smlouvy a debilní zákoník práce. Každý pracovník i firma by si v této smlouvě řádně dohodli podmínky, za kterých budou spolupracovat. Bylo by to oboustranně fér.

Lidi, probuďte se! To si myslíte, že se necháte ve dvaceti někde zaměstnat a za to, že si ráno píchnete příchod a odpoledne odchod, vám bude nějakej zaměstnavatel garantovat, že vás bude celej život živit? O tento blázen-system jsme se pokoušeli půl století a nějak to nevyšlo. Myslím, že švarc-system bude lepší...

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 5. 2011 1:32, jezevec

Další tydýt, který sebevědomně píše o švarcsystému, aniž by pochopil jeho princip. tak jetě jednou postošedesátéprvé dokolečka:
švarc NENÍ o rozdílném zatížení odvody. švarc znamená, že "živnostník" denně dojíždí zaměstnavatelovým autem do zaměstnavatelovy provozovny, tam použije zaměstnavatelův vercajk a spotřební materiál, to všechno jsou zaměstnavatelovy legální a nezpochybnitelné náklady - a následně si zaměstnanec ze své mzdy, vyplacené na fakturu, a nezatížené žádnými náklady, odečte JEŠTĚ JEDNY NÁKLADY PAUŠÁLEM. pracovat na živnost je legální a rizika spojená s pojistným jsou všem zřejmá. švarc ovšem není výhodný na odvodech, tam jsou si všichni osvč rovni - švarc vydělává na dani z příjmu, kdy zaměstnavatel si započte veškeré náklady s vytvořením pracovního místa, takže neplatí žádné daně - a švarczaměstnanec si před zdaněním odečte ještě jednou 50-60-80% paušálních nákladů, i když žádné náklady nemá. a vovovovotmtoje.

-10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 50 komentářů)

19. 5. 2011 9:50 | V.Mlich

Hlavním důvodem současného stavu je institut tzv. minimální mzdy. Kdo si na ni nedokáže vydělat, nemůže být zaměstnancem. Ale hodně lidí má svou hrdost a nechce čerpat podpory, tak se žíví, jak umí. Pro OSVČ naštěstí dolní hranice výdělku neexistuje.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 5. 2011 9:36 | chk

ano, co s temi tisici bouchacu pojistek? spravnej nazev clanku:).
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 5. 2011 9:29

Taky se o zakazování nemluví: zařídit to tak, aby nebyl výhodný...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 9:07 | Honza

Podle mě je celkem blbost zakazovat švarcsystém. Spíš by se měly srovnat (a zjednodušit) daně tj. i odvody a nejrůznější výjimky typu stravenky, sociální placené jakoby zaměstnavetelem, náklady procentem, auta napsaná jako pro podnikání a já nevím, co všechno ještě. Tak aby bylo jedno, jestli člověk je zaměstnaný nebo dělá na švarc nebo třeba na dohodu. Zakazovat to smysl nemá, to by pak musel mít každý podnikatel za zadkem policajta a 3 právníky. Ono opravdu není lehké říci, co už je vztah zaměstnavatel - zaměstnanec a co už je zákazník - dodavatel. Je tam sposta mezistupňů, celkem běžné jsou takové ty trochu volnější pracovní poměry a je blbost to zakazovat. Spoustě lidí to vyhovuje, i když pro soudruhy z ROH je to rudý hadr na býka.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 5. 2011 8:49 | Aleš Müller

Existence jiného daňového zatížení, a tak velkém rozdílu, u zaměstnanců a živnostníků je absurdní. Z heldiska daní, má být pro zaměstnavatele téměř jedno zda je práce vykonána na fakturu nebo za zaměstnanecký plat. Existence pojistného placeného zaměstnavatelem, je výsledek socialistického systému mezd a daní. Obě skupiny (zaměstnanci, živnostníci) by se měli přibližovat a to tak, že daňové zatížení zaměstnanců by se k živnostníkům mělo přibližovat rychleji, než obráceně :- ) Odhad že asi polovina je nedobrovolná je chybný, asi třetina živnostníků je zastřený pracovní poměr. Ale díky "opravdu šikovné reformě" ministra Kalouska, počet zastřených zaměstnaneckých poměrů se bude zvyšovat. Vždyť v krizi počet živnostníků stoupal!! A to byly právě odchody na švarcsystém. U malé firmy s šesti zaměstnanci, je rozdíl mezi zaměstnáním a švarcsystémem zhruba půl miliónu korun. A to je pro takto malou firmu sakra velká částka, zákony, nezákony - money talks.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 5. 2011 8:19 | rejpal

Propad výběru daní z příjmů FO ale i právnických meziročně je cca 6 %. A právě se řeší. Osobně se přimlouvám, aby padly všechny paušálové odpočty. Jsou nesystémové, brzdí inovace i oživení ekonomiky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 8:05 | Kamil

Tak tohle se kapitalistům asi líbit nebude.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 7:53 | eďa

Naše odbory jsou srandovní tlučhubové -kašpárci prahnoucí po boji, vyzbrojeni prázdnou slámou, hořekující, jak jsou slabé, nemohoucí a nejednotné. Že jim chybí vůdce, ale současně dodávají, že pokud by se i našel, byl by okamžitě zrazen závistí i nenávistí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 5. 2011 6:05 | Honza

To s těmi dvojími náklady je správný postřeh, hodně lidí si to neuvědomuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 1:32 | jezevec

Další tydýt, který sebevědomně píše o švarcsystému, aniž by pochopil jeho princip. tak jetě jednou postošedesátéprvé dokolečka: švarc NENÍ o rozdílném zatížení odvody. švarc znamená, že "živnostník" denně dojíždí zaměstnavatelovým autem do zaměstnavatelovy provozovny, tam použije zaměstnavatelův vercajk a spotřební materiál, to všechno jsou zaměstnavatelovy legální a nezpochybnitelné náklady - a následně si zaměstnanec ze své mzdy, vyplacené na fakturu, a nezatížené žádnými náklady, odečte JEŠTĚ JEDNY NÁKLADY PAUŠÁLEM. pracovat na živnost je legální a rizika spojená s pojistným jsou všem zřejmá. švarc ovšem není výhodný na odvodech, tam jsou si všichni osvč rovni - švarc vydělává na dani z příjmu, kdy zaměstnavatel si započte veškeré náklady s vytvořením pracovního místa, takže neplatí žádné daně - a švarczaměstnanec si před zdaněním odečte ještě jednou 50-60-80% paušálních nákladů, i když žádné náklady nemá. a vovovovotmtoje.
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Milan Teplý

podnikatel, Madeta

Karel Svoboda

podnikatel, Toi Toi

Milan Teplý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Karel Svoboda
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services