Penzijní reforma? Neproděláte na ní, jen pokud máte nadprůměrný plat!

Nevíme, jak dlouho ještě vydrží vláda a zda reformu dotáhne či dotlačí k nějakému konci. Nevíme, co by s ní provedla ČSSD, kdyby se ujala vlády. Penzijní fondy přesto počítají, kdy by se vám vyplatilo reformy zúčastnit. Výsledek? Pokud máte výplatu prostřední a nižší, pusťte opt-out k vodě!

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 4. 2011 14:13, TVK

V Česku vnímám velmi silně pokřivené chápání důchodu, protože drtivá většina se na něj dívá z pohledu svého jediného příjmu až do konce života s jednoduchým náhledem „kdy tam můžu jít a jak vysoký ho dostanu“. Je pochopitelné, že při předpokládaných demografických změnách nebude nikdy státní důchod pro miliony lidí žádné terno (což není ani dnes) a nezmění to nijak zásadně ta nebo ona strana. Pokud se lidé nezačnou zodpovědně a dlouhodobě na důchod připravovat sami a ke státnímu důchodu si nevytvoří vlastní rezervy a zdroje, tak v poměru k pracujícím na tom budou podle mne výrazně hůř, než dnešní důchodci.

Na důchod lze také pohlížet jako na „osobní“ důchod, kdy si člověk sám bez ohledu na stát řekne, že už nechce a nepotřebuje pracovat a má dostatek zdrojů a prostředků, aby dál v pohodě a dle svých představ žil. A k tomu pak dle svého nároku ještě možná dostane státní důchod. Chápu, že toto je něco nepřestavitelného pro většinu lidí, ale i ve svém okolí znám lidi, kteří usilovně dělají na tom, aby se na státní důchod nemuseli nikterak spoléhat a aby se podstatně dříve stali finančně nezávislými tak, aby se mohli na práci vykašlat a odejít do „osobního“ důchodu. Já osobně jim fandím a snažím se jít podobnou cestou.

Takže v budoucnu lze čekat, že i nůžky mezi chudými a bohatými důchodci se na rozdíl od doby, kdy všichni měli skoro stejné nic, se budou stále více rozevírat a je na každém, jak se k tomu postaví a jakou cestu a způsob zvolí. Jedna z nich je typicky česká – stěžovat si, nadávat. Jen nevím, nakolik je obecně efektivní při řešení věcí a problémů, které jsem v prvé řadě schopen ovlivnit já sám svým přístupem a jednáním.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 5. 2011 12:16, Julim

My stávající i budoucí důchodci jsme šťastná generace, válku jsme nezažili a měli jsme možnost čerpat všechny výhody socialismu. Po převratu 1989 jsme měli šanci se aktívně podílet na rozprodání a rozkradení majetku po komunistech /kuponovka/ a dnes s relatívně pěknými penzemi odcházíme kolem šedesátky do důchodu. To ti mladí si to pohnojili. Zvolili si do vlády staré podvodníky, kteří jim mazali med kolem huby a teď už bez polštáře po komunistech budou muset zaplatit nejen naše dluhy ale si i našporovat na stáří. Vždyť u nás nemusíte pracovat, můžete si do šedesátky odpracovat těch povinných 35 let a více a pak už jen na Malorce čekat na důchod. Poblém je v tom, že dnešní mladí žijí ze dne na den a na dobu do té sedmdesátky si nenašetří a pak budou muset nějak přežít, ty staré a opotřebované naivky, až na pár vyjímek, přece už nikdo nezaměstná a navržený důchodový systém, kdy peníze, které budete nutně po padesátce potřebovat budou až do sedmdesáti vašich let ležet v soukromých penzijních fondech. A do důchodu také budete moci jít dříve, třeba už v šedesáti. Jen budete mít smůlu, že po všech těch navrhovaných kráceních nebude ani poloviční oproti tomu, jako je dnes.

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 46 komentářů)

29. 4. 2011 8:35 | Jahoda František

Dobře, ukažte mi tedy nějaký český podílový fond, který od svého vzniku (ideálně za více než 10 let) vydělal pro své podílníky reálně (tj. nad inflaci) více než 4%. Nenajde-li se mezi českými portfoliomanažery nějaký Buffett, Soros, Lynch, Mobius či Templeton, pak jsou ta 4% reálně hodně optimistický předpoklad.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2011 8:09 | josef

a co kdyby se o ne postaraly ty deti, ktere ona privedla na svet? Ostatne podle zakona maji vyzivovaci povinnost.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2011 8:07 | josef

myslet si muzete co chcete, ale asi neznate ty lidi, kteri berou prumer a nadprumer. Napriklad vetsi cast zamestnancu ve verejnem sektoru ma platy vetsi. A uz vidim, jak verejny sektor plati nedanene penize, hahahaha :-))))
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 4. 2011 8:05 | josef

Muze mi prosim nekdo vysvetlit, proc na radoby odbornem serveru nekdo pouziva argument typu: "ale v roce 2009 vydelal realna 3% pouze jeden fond"? To je s prominutim shovadilost srovnatelna s tim, kdybych tvrdil, ze v roce 2010 sporici ucty vydelaly realne cca 1.5%. Ono totiz soucasne penzijni pripojisteni funguje naprosto jinak nez planovany druhy pilir (napriklad majetek akcionare neni oddelen od ucastnika, do nakladu se da dat cokoliv atd.) a NAVIC, ukazte mi soucasny penzijni fond, ktery ma vice nez 20% akcii v portfoliu. To nema nikdo, navic jsou svazani garanci neztraty v kazdem roce. Tedy investuji v podstate velmi konzervativne. Konzervativni investice (jak je znamo) maji NIZSI ocekavany vynos z dlouhodobeho pohledu, nez investice dynamicke (zejmena do akcii a podobnych aktiv).
Autore, za ten odstavec se stydte. Sice mate asi pravdu, ale v souvislosti s 2. pilirem je to informace zavadejici. Snazi se presvedcit lidi, ze penzijni fondy nevydelavaji moc a vzbudit dojem, ze v 2. piliri to bude stejne. Kdyz je tot v idnes, tak to prejdu, tamni novinari jsou v ekonomice pomerne negramotni, ale kdyz je to zde????
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 4. 2011 8:03 | Nemo

Je tu další problém který si většina neuvědomuje. Penzijní reforma ještě více postihne ženy, které se staraly o děti. Nejen se jim tak vydatně sníží vyměřovací základ ale připravovaná malá novela sníží i vypočítavaný důchod. U většiny zaměstnaných žen tak vypočtený důchod nebude stačit na pobyt v domově důchodců, kde jsou už dnes mnohde měsíční platby vyšší než dosažené důchody. A tak ženy, které žijí déle než muži a po 80. roce věku už budou potřebovat celodenní péči, budou asi umírat na ulici a nebo zavřené ve svých bytech. Na byt, pečovatelku, léky a stravu jim už asi nezbude. O co to máme my muži, kteří umíráme o dost dříve ,jednodušší. Píši z vlastní zkušenosti. Sehnat místo pro sousedku s pokročilou zapomětlivostí a důchodem jen 9200 Kč je už dnes nad lidské síly.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 4. 2011 6:47 | chk

na rozdil od statistik si myslim, ze plat 15.000 bere vetsina populace. mzdy nacerno jsou naprosto bezne. odpovidaji logicky minimalne procentuelne cerne ekonomice. a dokud nedudou znama definitivni pravidla, jsou vse pouze vykriky do tmy
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Keller

sociolog

Martin Jahn

manažer

Jan Keller
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Jahn
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services