CO SI O TOM MYSLÍTE: Komu prospěje americký radar

Aspoň k něčemu může být americký protiraketový radar v Česku dobrý. Vláda díky němu zjistila, v jakém stavu jsou silnice a kanalizace na jih od Prahy. Co si myslíte o dopadech amerického radaru na českou ekonomiku či na okolní obce? Diskutujte s ostatními čtenáři.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 9. 2007 17:54, Mája

Souhlasím s Janou: jedněch vojsk jsme se zbavili, druhá sem chceme. A co ten radar u Slavkova, ten už stojí a nikdo o něm nemluví. Ten by snad nestačil?

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 10. 2007 18:15

Přesně tak! USA, světlonoši demokracie, nám tady demokraticky rozhodly, že tady budeme mít bez jakýchkoli náhrad nebo dokonce výhrad radar, který nám bude nad hlavama sestřelovat rakety, který bude posílat z Polska, abychom se měli lépe včera než zítra!

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 73 komentářů)

10. 9. 2007 10:23 | jezevec

no výborně!!!! pokud budou státy závodit v budování radarů - jen at jich je co nejvíc. o moc lepší než závodit v počtu a potenciálu jaderných zbraní.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 9. 2007 10:08 | jezevec

rotace obsluhy dva až pět let - protože je to skurveně daleko od domova a rodin vojáků, a nebo ze zdravotních důvodů? uvdějte konkrétní informace, ne kydy
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 9. 2007 9:26 | Brdský bard

Larusi, ta argumentace je hodna placeného agitátora. 1. jsme svéprávný stát. Tak co zase lezeme někomu do zadele. Pokud chceme s někým solupracovat (a ne být u něj v zadeli), proč se orientujeme na USA a ne na Evropu? 2. Pobyt u radaru JE zdraví škodlivý. Jenže změny se nemusí projevit hned. Z jakého důvodu mají např. všichni radaroví obsluhovači pouze dcery? Pokud mají syny, mají je před nastoupením k radaru nebo dlouho poté, co radar obsluhovat přestali. Protože mužské zárodečně buňky jsou velmi citlivé. Už takhle lavinovitě přibývá lidí, co mají problémy s reprodukcí, množí se umělým oplodněním (kromě jisté etnické skupiny, ale ta se kolem radaru nepohybuje, ta se nepohybuje kolem žádné práce). Jste si jist, že se změny neprojeví v dalších generacích? Aby se za nějaký čas lidstvo nemuselo množit ampulkama. 3. Radar z Marshallových ostrovů NEBUDE ten, který bude v Brdech, tady bude větší. 4. Co se stane, když bude mít radar jiné parametry nebo USA poruší smlouvu? POkud už tu Amící budou, tak nic, vypovězení smlouvy bude stejně obtížné jako odsun sovětských vojsk. V rámci hesla "jen dva prstíčky tam strčíme, jen co se ohřejeme, hned zase půjdeme". Myslet si, že Amíci nebudou smlouvu porušovat je stejné jako si myslet, že ji neporušovali Rusáci a že to byli bratři osvoboditelé. My jsko malý stát pak zmůžeme kulový, proto je lepší této situaci předcházet a radar NEPOVOLIT. 5. Jistý prezident tu prohlašoval, že na českém území již nikdy nebudou vojska cizího státu. Po několika letech podepisuje petici za jejich vstup. Není to vlastizrada?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 9. 2007 8:05 | Červenka

Vybudováním radaru američané odstartují nové závody ve zbrojení s Ruskem případně i s ostatní částí světa
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 9. 2007 3:55 | Jimmy

Je třeba pro porovnání říct, že oněch 170kW není žádné hrozně velké číslo. 100kW mají všechny velké televizní vysílače.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2007 17:35 | Zdena

V radiožurnálu jsem tento týden slyšela, že rotace obsluhy je dva a pět let. Myslím civilové a vojsko. Přeslechla jsem kdo odchází dřív. Pak se mění čersvé síly. Tak jsem si říkala, že místní pokud se neodstěhují, tak to budou mít možná na pořád. A zvláště, když podle mne úplně nevhodně v blízkosti obytných domů. Vím, že tou střelnicí nechtějí hýbat, ale u nás a v zalidněné střední Eropě asi nejsou volné vylidněné prostory.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2007 11:41 | jezevec

kdo by se zabýval takovým českem? no vidiš, blbý němci - zabírat takovou zbytečnou zemi, taky se tomu hitlerovi divim. a rusáci - proč jen měli zájem a ambice do bezvýznamnýho česka posílat v 68 armádu, zbytečně. proč nám hrozej islamisti zničením, když ani nemáme radar - já to fakt nechápu. kdo by se s náma zabejval, žejo, nás přece, dokud nemáme radar, zatim vždycky všichni v historii prokazatelně nechali na pokoji, když jsme je nedráždili. viď, číčo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2007 11:28 | jezevec

Zajímalo by mne kolik tisíc lidí zemřelo vlivem radaru na Marshallových ostrovech (je to přece obydlená oblast), kolik dopravních letadel tam radar omylem sestřelil namísto zaměření, jak velký jaderný reaktor a jakého typu má ten radar jako záložní zdroj a kolik katastrof a poruch už u něj bylo evidováno - a kolik dalších a jiných tragédií to tam způsobilo. O kolik tisíc kilometrů větší úzmí SSSR pokryje relokace radaru z MI do českých Brd? Jak často se obměňuje dvousetčlenná obsluha, která pracuje a bydlí v bezprostřední blízkosti radaru - denně nebo týdně, nebo po kolika dnech dosáhne maximální přípustné expozice a nebo jinak zemře - a kolik lidí tam rada prokazatelně usmrtil? Tyto údaje jsou přece snadno dostupné, amrická armáda je pod veřejnou kontrolou - tak proč je sem odpůrci radaru nenapíší, abysme věděli ty rizika. Žvanit co by kdyby je přece nesmysl, radar existuje, má známé paramery a doložitelnou zkušenost s provozem. Tak pište, kopírujte. Konkrétní čísla.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2007 10:49 | Larus

Tak jestli ti takovéhle podružnosti připadají důležité pak opravdu chápu, že radar je pro tebe jak atomová bomba v obýváku. Proč by záložní zdroj nemohl být dieselagregát? A co si jako představuješ, že tam bude? Moc jiných zdrojů neexistuje. Jeden motor tanku Abrams má výkon 1.1 MW, stačí pět a máš 5.5 MW záložní zdroj. A vejde se to do jednoho náklaďáku. Co, proboha, je na tom závadného? Jaké nehody? Myslíš prasklou žárovku v kantýně? Jestli odpovědnost za nehody považuješ za neřešitelný problém, tak by mě zajímalo, jak máte doma vyřešené odnášení smetí a mytí nádobí. To si neumíš představit naprosto jednoduché ujednání, že mimo základnu žádná imunita nebude? Jestli na ní někdo přistoupí, je to blbec a můžeš mu nadávat, ale zatím je všechno v jednání. Nic "dávno" rozhodnuto není, to si může myslet jenom magor. Vždyť Američani sami diskutují, jestli ten radar chtějí nebo ne (už mu přiklepli peníze, takže asi jo, ale pořád si nechávají zadní vrátka otevřená), tak jak může být "dávno" rozhodnuto? Změní se prezident a všechno bude jinak. Pořád čekám na ty důvody, proč máme proti radaru protestovat. Teď jsi měl poznámky k snadno řešitelným věcem, ne k radaru jako takovému.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2007 10:12 | smradzjzd

pro Larus Ano, diletantismus na obou stranách, to je ten problém. Pominu teď popisované parametry radaru , ale co třeba nezávislý zdroj energie ? Jsou to zase jen odhady ( co jiného by to mohlo být, když je vše tajné), ale relativně utajených 5MW výkonu asi nebude na baterky nebo dieselagregát. Co různé nehody, kdo za ně odpovídá ? Dále cca 200 lidí obsluhy se přece nebude pohybovat jen v areálu. Jak by se řešily případné jejich konflikty s naším zákonem při jejich požadované "imunitě" ? S tím jsou problémy skoro všude, kde US mají posádky. Jsem laik, hovno tomu rozumím, o postavení je dávno rozhodnuto, a z naší starny je odsouhlaseno (ono nic jinýho nezbývá). Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat. A to mě sere.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2007 23:35 | zombí

Vše je jenom divadlo, že něco řeší a dělají. Vše je už domluveno, a všem zůstanou teplá místečka, na kterých si odsouhlasili i také po velkém boji, že se jim sníží daně. Čím větší plat - více jim na daních zůstane. Také zapomínají, že si chtěli snížit platy co mají práci s radarem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2007 22:34 | Zdena

Chybí nám sebevědomí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2007 22:02 | Larus

[díky za odkaz] 1) Jestli jsem dobře četl, tak maximální střední hustota energie svazku bude cca 85 W/m2. Svazek ale bude velmi rychle kmitat, aby se pokrylo celé sledované pole. I kdyby ne a člověk seděl delší dobu přímo ve svazku, pořád je to zhruba o řád méně, než je tok energie ze slunečního záření (za předpokladu, že lidské tělo obojí plně absorbuje). Kdo se nebojí ve dne chodit ven, nemusí se bát ani radaru. Nedokážu posoudit vliv takového pole na např. avioniku letadel nebo datové sítě. Čili pokud jsou ty údaje alespoň řádově dobře, nevidím důvod obav o lidské zdraví (podotýkám, že radar bude scanovat oblohu, ne pole u Hodonína a že nevylučuji přehodnocení na základě přesnějších dat). 2) Nelíbí se mi způsob prezentace problematiky radaru politiky, ať už odpůrci nebo příznivci. Nevím, nakolik je reálné chtít po americké straně přesnější parametry radaru. Ještě nedávno byla mikrovlnná technologie velmi tajná (i kvůli zařízením typu GSM) a bylo obtížné dostat se třeba i k technice potřebné pro základní výzkum (mám z dobrého zdroje). V současné atmosféře, která se dobře reflektuje i v téhle pseudodiskusi, se beztak každý rozumný názor ztratí v změti těch nesmyslných. Neslyšel jsem dosud rozumnou argumentaci na straně příznivců, ani na straně odpůrců (vzácná výjimka je ten Pekárek na iDNES, ale on jen komentoval technickou stránku věci). Celkově to dobře ilustruje diletantismus na všech stranách. Nikdo se nezmohl ani na nástin státnického strategického uvažování (v tomhle se slzou v oku vzpomínám na výborný Zemanův projev po 11. září 2001). Nebo se mi alespoň nic nedoneslo (uznávám, že tematiku nijak podrobně nesleduju). 3) Pořád tedy (i od tebe) čekám na nějaké rozumné argumenty. Ne na zvratky typu "mír na Zemi", "spiknutí", "lezeme USA do prdele", "placená agitace" nebo "já se bojim".
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2007 20:42 | Fuchsie

Radar určitě ne! Bojovat za odzbrojování na celém světě a nevytvářet podmínky pro opětovné zbrojení.Rusové nejsou blbci,jak si mnoho lidí myslí, a nikdy nedopustí ,aby je někdo napadl a oni nebyli připraveni.To už v historii zažili.Radar je přesně to,co toto zbrojení vyvolá a my, jako pitomci vedeni vládou,která vůbec nemyslí na občany , ale na to,aby se zalíbila USA, nás přivede do katastrofy.Radar u nás bude postaven a zaměřen na Rusko.To ostatní jsou žvásty .Nechápu ,proč se neustále chováme ,jak debilové ode zdi ke zdi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2007 20:24

Larus- používáš argumenty hodné placeného agitátora. nebo státního zmocněnce. Existuje střední a špičkový výkon, a to je rozdíl. Pokud k agitaci nejsi nějak motivovaný a trochu tomu rozumíš, podívej se na odkaz. http://www.at monline.cz/analyzy/pr o/xbr.htm
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2007 20:13 | smradzjzd

Nechtěl jsem to napsat tak od srdce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2007 15:02

Radar do USA,ať si ho strčí na Aljašku,aby to měli blíž tam,kam chtějí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2007 13:20 | Kolemjdoucí

U toho radaru nevím, ale meteoradary na sledování srážek, ty jsou u nás dva, mají výkon okolo 250 kW a fungují řádově setiny sekundy jednou za několik minut. Je to někde na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu. Fungují nevím, 10 - 20 let a o nějakých jejich škodlivých vlivech nikde nic není.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2007 13:15 | kolemjdoucí

Asi nejsou tak dementní jako naši odpůrci radaru
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2007 11:39 | Klvanous

Lary, fary !!! Jako vul zustane volem, tak diletant ci ODS-ak zustane diletantem ci ODS-akem !!! Vime !! Muzes poucovat , treba s pomoci hnupa a la Ludka Pekarka, treba svoji babicku !!! Pokud se nepletu tak ten Pekarek, je zkrachovaly plasmatik, tak ten toho vi asi uplne stejne o radaru jako cesky Honza vedel o Latine !! Tujekara , rystupije, tenturyje !!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zbyněk Frolik

podnikatel, Linet

Aleš Michl

ekonom

Zbyněk Frolik
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Aleš Michl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services