Nejste schopni splácet hypotéku? Poradíme vám, co dělat!

Ze všech stran slyšíme, že nejlepším řešením bytové situace je koupit si nemovitost do osobního vlastnictví. Hypotečnímu boomu nahrávají nízké úrokové sazby, deregulace či hrozba zvýšení DPH na novostavby. Ovšem hypotéka je dlouhodobý finanční závazek. Během dvaceti let splácení může kdykoli nastat situace, kdy na splátky najednou prostě nemáte. Připravili jsme pro vás přehled možných řešení takové situace.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 2. 2007 17:43, ddo

Olomouc je malé město z hlediska trhu s nájemním bydlením. Deregulace to jistě změní.

Že bych nájmy v Praze neobhájil? Namátkou jsem zkusil najít nabídku pronájmu v novostavbě a po trošce pátrání i byt k prodeji ve stejné lokalitě, podle podlahové plochy to může být byt ve stejném domě ... 3+kk-76m2/B, Praha 6-Suchdol. Nájem 15000, prodejní cena 4189500. Podle inzerátů je v bytě k nájmu i kuchyňská linka se všemi spotřebiči, v bytě k prodeji není kuchyňská linka vůbec, tak ještě něco přičtěte.

Zobrazit celé vlákno

+79
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 2. 2007 19:07, ddo

1) Asi se neshodneme v definici, co je to standardně rozvinutý trh s nájemním bydlením. (Nepsal jsem "trh s byty", snad si rozumíme)

2) Opravdu jste nic nepominul? Životní pojištění, poplatek za vedení účtu, poplatek realitce, částku za vybavenou kuchyňskou linku. Poplatek do fondu oprav, což je v normálním případě obsaženo v ceně tržního nájmu. A ještě u nás standardní věrnostní přirážku k úroku těm klientům hypo bank, kteří nejsou noví, ale končí jim fix, neb je třeba řádně využít toho, že přestup k jiné bance není žádná legrace. A co riziko, že některé politické strany chtějí snižovat strop pro odečty z daní, nebo tu možnost zcela zrušit? Taky předpokládám, že v rámci objektivity jste dal co nejdelší splatnost (30 let) a co nejkratší fix, že?

To máte fuk, každý si to rozhodne sám za sebe a jen čas ukáže.

Zobrazit celé vlákno

-27
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 54 komentářů)

9. 2. 2007 12:59 | cpt iglo

jsou i jine zpusoby, napriklad rucenim jinou nemovitosti napr. nemovitosti obyvanou rodici ci prarodici ktera je v OV, takto jsem koupil na hypoteku druzstevni byt ja.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2007 9:45

Informace pro skeptika :
1. Stávající náklady na bydlení 12 326 Kč hypoteční splátka + 3 813 Kč inkaso (Energie, kabel, konc. poplatky ) + 780 Kč ( životní pojištění+pojištění domu+pojištění nemoci ) celkem 16 919 Kč
2. Obývám dům 5+1 o celkové rozloze 251 m6 dokončen 2005
3. V oblasti fondu oprav počítám ,že prvních 10 let je dům v podstatě bezúdržbový
4. Po splacení hypotéky by uvažuje po 12 let by měl běžný fond oprav odpovídat měsíční úložce na SS 1 670 Kč ( po 6 let naspořeno 150 tis. kč )
5. Další aspekty - díky úrokům z hypotéky dochází k daňové úspoře cca 25 000 Kč ročně v prvních letech splácení, z nájmu žádnou daňovou úsporu nevidím
6. Pořizovací cena domu 4 mil. Kč reálná cena v roce 2007 5,5 - 6 mil. Kč
7. Sečteno podtrženo, milý skpetiku místo hledání nájmu začněte počítat a vyřizovat hypotéku ke koupi něčeho vlastního
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2007 9:09 | Sporic obrazovky

Dole je jisty "realista" ... dle meho spise skeptik, ale to je jedno. Dopomoz mu ke konkretnim cislum ... kolik platis za bydleni bez zapocteni hypotecnich splatek a inkasa, ktere by museli platit i v najemnim byte? Tzn. kolik budes platit po doplaceni hypoteky mesicne do fondu oprav a podobnych zalezitosti (samozrejme v dnesnich cenach, inflaci si kazdy doda uz sam)?
Diky
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2007 8:58

Jak to mám pořešeno já ?
1. Hypotéka 2,1 mil. na 20 let 2. Rizikové životní pojištění platba 5 250 Kč/ rok 3. Pojištění nemocenských dávek na 350 Kč/ den nemoci 1650 Kč ročně 4. Disponibilní zůstek na b.ů ve výši 10 měsíčních splátek 5. Volné finance ukládadám na 3 smlouvy o SS 6. Za 11 let bude odpovídat nesplacená jistina hypotéky částce naspořené na SS a hypotéka bude splacena
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 2. 2007 8:58 | Sporic obrazovky

:-D ... jedno klinkuti, cihlove byty ve strednich cechach mimo prahu 3+1 a 4+1 k pronajmu ...
http://www.sreality.cz/search2.php?kind=flat&k%5B%5D=27&s_o=price_changed&s_s=1&de=&adKnd%5B%5D=3k&adKnd%5B%5D=31&adKnd%5B%5D=4k&adKnd%5B%5D=41&fFl%5B%5D=m60_100&fFl%5B%5D=m100_&own=1&bT%5B%5D=br&fce=2&aLmt=&ft=&obec=&dist=0&near=&lObec=&pMn=&pMx=&p_r=20
To ta hypoteka vyjde i levneji ;-) ... "a vsichni, co si ty byty kupuji jsou jen hlupaci a vsechny najemni byty jsou bez hluku, jen nove stavby maji problemy s hlukem :-))), stary byt plisen nikdy nevidel, kdezto novy je ji plny :-))) , a vsechny kalkulace ekonomu, jak se vlastnictvi bytu vyplaci jsou jen dusledkem ucinneho lobbingu hypotecnich bank. :-)) ... "
Z logiky veci, musi byt vlastnicke bydleni vyhodnejsi, jinak by nikdo nestavel, aby mohl pronajimat, bez vyhodnosti vlastnickeho bydleni nemuze existovat bydleni najemni. Prece neudelam to, ze NEvyhodne koupim/postavim a budu pronajimat pro najmenika vyhodne. Rozum do hrsti, kalkulacku do ruky. (A u tech kalkulaci je dobry pamatovat na to, ze ten najem nebude onech XY let konstantni, ale hezounky poroste, ta hypoteka generuje je az na urokove vykyvy fixni splatku. Ted hypoteka 10 a najem 8, za 10 let hypoteka 10 a najem 14 .. ejnoy!).
"Ale jinak, kdo chce kam, pomožme mu tam. Užij si to a za XY let nám napiš, jak to šlo."
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2007 22:18 | Pinouk

Jenom v clanku chybi udaje o tom, jak se to resi v civilizovanem svete. Napr. v USA kdyz chcete prodat dum a hypoteku splatit najednou, je penale 0 (nula) dolaru! Ano, splatit hypoteku jednorazove nestoji vubec nic a ve skutecnosti prumerna doba po kterou americane drzi nemovitost s hypotekou je 5 let. Pak mi povidejte neco o mobilnosti pracovni sily! V kanade pri prodeji nemovitosti s hypotekou se plati penale ve vysi uroku za dva mesice - tedy o neco mene nez dve mesicni splatky. To jenom pro informaci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 2. 2007 16:40 | realista

Spořiči, ty toho asi moc nevlastníš. Vlastník rozhodně za hubičku nebydlí, spíš opačně. Jo a to kolik tě to za XY doplatím vlastně stojí jsi spočítal? O kvalitě tzv. nové výstavby se nejlépe přesvědčit na místě - třeba Velká Skála Ph 7, Barrandov od Finep, RD od Central Group. Jen se zeptejte, jak se jim v těch moderně koncip bytech žije a řeší ty neustálé opravy. O problémech s hlukem, plísněmi, nekvalitními sítěmi a propadajícími se komunikacemi. Za 15tis. už se dá pronajmou menší, pěkný RD na kraji Prahy, koukni na realitní servery. Ale jinak, kdo chce kam, pomožme mu tam. Užij si to a za XY let nám napiš, jak to šlo. Přeji ti štěstí na dům, v tom se špatnými vlastniky si moc růstu ceny neužiješ.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2007 16:24 | Zdenek

Pekny clanek, tohle je jen drobnost na upresneni: Tato veta s tematem podle me moc nesouvisi: "Nezapomeňte však, že pronájem družstevního bytu podléhá souhlasu bytového družstva." Protoze kdyz mam byt na hypoteku, tak tim padem nemuze byt ten byt druzstevni. Druzstevni byt lze koupit na hypoteku pouze, pokud bude preveden do jednoho roku do OV a prvni rok se tim padem plati uver a po prevodu hypoteka.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 2. 2007 16:23 | Sporic obrazovky

:-)))))) ... Tak tech duvodu je mnoho, napriklad ten, ze tu hyopteku za XY let doplatim a budu si uzivat bydleni za hubicku, kdezto najemnik bude plakat kazdy mesic pri pohledu na svuj duchod. Nebo take pro to, ze z dlouhodobeho hlediska rostou ceny nemovitosti nekde v pasmu mezi obligacemi a akciemi, takze o ztratovosti vami zminovane si moc jisty nejsem. (Jiste, dat pres milion za panelak, ktery je na sklonku zivotnosti ... ale 8 let na nove byty? Trochu nadsazene ne?)
Anebo: pokud chce nekdo bydlet v hezkem moderne koncipovanem byte, s plastovymi okny, plovouckou, terasou (nebo alespon velkym balkonem), dostatecnou metrazi, moderni kuchyni i koupelnou atd. tak jeho najem dnes bezne stoji (i mimo Prahu!!!) 10-15 tisic mesicne. Coz je vic, nez splatka hypoteky a uroky mazu z dani. ;-)
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2007 13:05 | jarda malý

V prostředí nadhodnocených cen bydlení je koupě na dluh harazardem. Když porovnáte úroky a další vzhozené platby co máte při vlastnictví na hypotéku s nájmem, nájem je levnější. Tak proč se za každou cenu nutit do problémů. Transakční náklady spojené s prodejem i do té doby vyhozené platby na účet společenství i úroky bance, pojištění, poplatky, jsou značné. Prostě ztráta jako hrom. A to ještě nevíte, jakou cenu byt bude v budoucnu mít. Vím, že pár developerů staví s životností tak do osmi let. Dnešní novostavby nebývají vždy tou bezpečnou cihlou na celý život.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 2. 2007 12:28 | XXL

Daň z převodu by měl taky platit prodávající a ve skutečnosti ji platí kupující. Když to jinak nejde, navýší se o ni cena.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2007 11:53 | Sikin

Já jsem to vyřešil tak, že mám uloženo v otevřeném podílovém fondu 24 měsíčních splátek úvěru a na dalších 12 měsíců mám opf rizikovější. Kdo jede na doraz je sebevrah. Klientům doporučuji min. finanční rezervu na splátky 0,5 - 1 rok. Jestliže je někdo schopný splácet tisíce na hypotéku, tak je také schopen tyto tisíce nejdřív naspořit jako finanční rezervu a potom si vzít hypotéku. Ono totiž bydlení není rohlík a musí se řešit v komplexním měřítku a ne že vidím byt který se mě zrovna zamlouvá a vezmu 100% hypo a přitom nemám peníze ani na poplatky.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 2. 2007 11:05 | K. Boušová

Podle informací, které mám, by poplatek měl hradit kupující, ovšem záleží také na dohodě zúčastněných osob.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2007 10:02 | Honza

U prevzeti hypoteky plati 0.5 % poplatek z jistiny prodavajici anebo kupujici?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miloš Endrle

podnikatel, Geewa

Pavel Kysilka

ředitel České spořitelny

Miloš Endrle
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Kysilka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services