Lze radikálně snížit nezaměstnanost?

Lze vůbec nějakým významnějším způsobem snížit v Česku nezaměstnanost? Víme, kolik lidí práci skutečně hledá a chce? Chce politická garnitura snižovat nezaměstnanost, nebo vykazovat zbytečnou činnost jako předvolební rétoriku?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 10. 2006 17:56, hm

//5) Zákaz zaměstnávání cizinců v dělnických a pomocných profesích
To je snad věcí majitele firmy koho zaměstná a koho ne, do toho nemá stát co kecat. Tváříš se jak liberál a přitom je v době zakuklenej socan.

Zobrazit celé vlákno

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 10. 2006 14:41, jezevec

Jistě že lze vyřešit nezaměstnanost.
1) Zrušit zákoník práce, zrušit minimální mzdu, zrušit zákaz švarc-systému, zrušit veškerá omezení pro brigádní a sezónní práci, práci na dohodu - a zavést smluvní volnost pracovně-právních podmínek.
2) Výplatu podpory v nezaměstnanosti podmínit buď hlášením-se každý den v 10 a ve 14 hod na pracáku, nebo potvrzením žadatele o absolvování minimálně jednoho přijímacího pohovoru denně, který osobně denně donese.
3) Zrušit sociální a zdravotní pojištění povinně placené srážkami ze mzdy, a nahradit ho dobrovolným smluvním vztahem kažého zaměstnance s pojišťovacími ústavy (přičemž hromadné smlouvy větších zaměstnavatelů samozřejmě nezakazovat)
4) Zrušit veškerou mzdovou agendu, odvody pojištění, srážky daní a podobných nesmyslů - u studentů, brigád, dohod, zdravotně postižených a důchodců, jakož i daň z příjmu z výdělků do cca 300-350 tisíc ročně
5) Zákaz zaměstnávání cizinců v dělnických a pomocných profesích
6) Zrušit regulované nájemné, aby se přestaly držet spekulaticní byty
7) Zrušit dotace a investiční pobídky pro průmyslové zóny a tzv "investory" - buď zcela, a nebo je vyměnit za nárokovou dávku za KAŽDÉ vytvořené pracovní místo kdekoliv a u kohokoliv, splatnou po dvou (pěti) letech trvání vytvořeného pracovního místa
Jenže to nikdy neprojde, protože blbců je nejvíc, a ti mají strach že by je to znevýhodnilo.

-8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 37 komentářů)

31. 10. 2006 16:43 | šibal z ČSSD

Proboha jen to ne. Neříkejte to nikde moc nahlas. To bychom to mohli zabalit. To by nás nikdo nepotřeboval. To bychom pak neměli za koho bojovat. :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2006 16:26 | Jarmila

Omlouvám se za nepřesný údaj. Chuť řešit problém schází už 15 let. To je tak, když jsou myšlenky rychlejší než prsty.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2006 16:17 | Roman

Jezevče, jako obvykle to myslíte dobře, a jako obvykle s Vámi nemůžu souhlasit. - bod 1 - taky nesouhlasím. Současný zákoník práce je hodně omezující, ale udělat z toho rovnou druhý extrém - volnost bez i minimální regulace, to by byl masakr. - bod 2 - nevím, odkud jste, ale uvědomujete si, že ne v každém městě je úřad práce? Víte, že jsou obce, odkud je to na úřad práce 30 km? Jak by měl nezaměstnaný v dnešní době, kdy autobusy jezdí jednou za čas, jezdit 2x denně k nám do města? A kdo by ty cesty platil? - bod 3 - nesouhlasím. Z principu bych nebyl proti, ale obávám se, že většina našeho národa není v tomto směru svéprávná a doplatila by na to ta poctivá menšina. Jedině snad za předpokladu, že by ti neplatící byli zbaveni volebního práva, protože bych se jako "platič" nerad dočkal doby, kdy by tento systém proběhnul nějakých 35 let a ti, kteří dobrovolně nespořili a dostali by se do stáří, kdy by neměli vůbec nic, a kdy ta neplatící většina zvolila ČSSD, KSČM či nějakou podobnou stranu, které tento systém, třeba i penzijní, zase zruší a zavedou ten současný, kdy já příjdu o všechno, co jsem třeba nějakých 35 let spořil. - bod 5 - to je taky dobrý nápad - Vy byste platil za dům třeba o 200 000 Kč víc, protože by jej ve stavební firmě za pár korun nestavěli ukrajinci, ale hooodně drazí čeští dělníci? - bod 6 - na tom bychom se shodli, ostatně jako asi většina republiky. - bod 7, s tím taky nesouhlasím, ale to by byla problematika na dlouho. Současný systém není dobrý, ale zrušit jej z principu úplně, to by asi nebylo dobré.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2006 15:15 | Jarmila

Autor píše, že Češi nejsou zvyklí stěhovat se za prací. To není pravda. Čech se klidně za prací přestěhuje jako každý jiný, jen se mu to musí vyplatit. Ono je rozdíl ve stěhování rodiny, kdy v novém bydlišti musí sehnat práci jak otec, tak matka, tak děti školku. Jen škola je většinou bez problému, ale problémem může být zase až střední škola. Za komunistů bylo stěhování problematické, když rodina čekala na umístění dítěte do školky taky dva až tři roky. Dneska je to zase problematické, protože se nevyplácí stěhovat se do tržního nájemného. Mám-li někde ve vzdálenosti 150 km od Prahy čistý plat např. 10.000,- Kč a platím na nájmu 2.500,- Kč a po přestěhování mám plat 15.000,- a na nájmu platím 6.000, nic nezískám, ba ještě tratím. Totéž je s dojížděním. Pořád slyším, že lidi nechtějí za prací dojíždět. Proboha, lidi budou klidně dojíždět, když se jim to vyplatí! Jak ale může dojíždět žena, když pracuje do 17.00, pak se musí nějak dostat domů, ale školku jí zavřou už v 16.00 hod.? Kdo jí to dítě 1,5 hodiny denně ohlídá? Když už něco konstatuju, ptám se, PROČ tomu tak je. V Německu např. existují daňové odpočty na stěhování, na dojíždění, na tzv. dvojí vedení domácnosti (protože když je jeden člen rodiny přes týden mimo domov, má rodina vyšší náklady).
Nezaměstnanost by snížit šla. Kdyby k tomu ale byla chuť. A ta tu jaksi nejméně 15 schází, a to napříč celým politickým spektrem. Jak chcete, aby se politici snažili řešit problémy lidí, kteří je zvolili, když se už čtyři měsíce dohadují o tom, kolik a jaké koryto kdo obsadí? Copak jim na vládnutí zbývá čas? Co takhle zavést do vlády a do parlamentu zásadu "kdo nepracuje, nedostane žádný plat, natožpak ze státního"? Hned by byly úspory třeba na vzdělání dětí! Takže odpověď je nasnadě - nezaměstnanost se hned tak nesníží. Je to bič na ovládnutí lidu, který pak z ekonomických důvodů drží hubu a krok. Nechceš dělat? Za branou čeká 10 dalších...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2006 14:41 | jezevec

Jistě že lze vyřešit nezaměstnanost. 1) Zrušit zákoník práce, zrušit minimální mzdu, zrušit zákaz švarc-systému, zrušit veškerá omezení pro brigádní a sezónní práci, práci na dohodu - a zavést smluvní volnost pracovně-právních podmínek. 2) Výplatu podpory v nezaměstnanosti podmínit buď hlášením-se každý den v 10 a ve 14 hod na pracáku, nebo potvrzením žadatele o absolvování minimálně jednoho přijímacího pohovoru denně, který osobně denně donese. 3) Zrušit sociální a zdravotní pojištění povinně placené srážkami ze mzdy, a nahradit ho dobrovolným smluvním vztahem kažého zaměstnance s pojišťovacími ústavy (přičemž hromadné smlouvy větších zaměstnavatelů samozřejmě nezakazovat) 4) Zrušit veškerou mzdovou agendu, odvody pojištění, srážky daní a podobných nesmyslů - u studentů, brigád, dohod, zdravotně postižených a důchodců, jakož i daň z příjmu z výdělků do cca 300-350 tisíc ročně 5) Zákaz zaměstnávání cizinců v dělnických a pomocných profesích 6) Zrušit regulované nájemné, aby se přestaly držet spekulaticní byty 7) Zrušit dotace a investiční pobídky pro průmyslové zóny a tzv "investory" - buď zcela, a nebo je vyměnit za nárokovou dávku za KAŽDÉ vytvořené pracovní místo kdekoliv a u kohokoliv, splatnou po dvou (pěti) letech trvání vytvořeného pracovního místa Jenže to nikdy neprojde, protože blbců je nejvíc, a ti mají strach že by je to znevýhodnilo.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2006 14:06 | zinfo

Moc hezky napsaný článek. Škoda, že se z toho dělá politika a neřeší se nezaměstnanost jako problém. Pokud se omezí dávky pro nezaměstnané co do výše a dále se jim situace znepříjemní formou, že místo peněz budou zčásti dopstávat speciální kupóny, výplata dávek v plné výši bude podmíněna prací ve prospěch obce apod. instituce ve stanovené míře např. jeden den v týdnu. Pokud se uvolní zákoník práce tak, že umožní zaměstnavateli vzít člověka, když bude mít práci a říci mu nashle, pokud práce nebude (současné výhody můžou dostat zaměstnavatelé po určité době na základě dohody). Nebude muset za zaměstnance platit 2x tolik kolik ten dostane na ruku a zjednoduší se administrativa spojená se zaměstnanci. Omezí se progresivní zdanění úspěšných a tím se jim umožní zaměstnávat lidi. Naproti tomu se tvrdě postihne práce načerno. Docela by mě zajímalo kolik z horních 100.000 zaměstnává lidí pro výpomoc v domácnosti a kolik z toho je legálních(kolik cizinců a kolik nezaměstnaných).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2006 12:32 | Eric

Blbečku. Všem ostatním se omlouvám.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2006 12:31 | Sam

Tak tohle zase může napsat jen asociál. Nikdy nemůžeš vědět, kdy skončíš na vozíku i bez svého zavinění. Někteří se už postižení narodí, jiným se to projeví až později. Těch postižených není zase tolik.
Daleko víc mě trápí současný systém, který motivuje nezaměstnané k tomu, aby za minimální mzdu nedělali a místo toho pobírali sociální dávky.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2006 12:23

To je prostý koloběh. My vzděláváme odborníky pro bohatší státy. A pro nás se zase vzdělávají odborníci v Rusku, Bělorusku, Ukrajině apod. Tudíž není problém v tom, zda je dobré investovat do vzdělání, ale v tom, abychom ty vzdělané dokázali udržet, využít a tudíž motivovat. Nebo-li měli bychom se spíše orientovat na vzory, jako je Švýcarsko. Pokud se u nás budou cpát peníze na zahraniční montovny, tak se kvalitativně nikam nedostaneme. Budeme sice chvilku zdánlivě bohatí, politici si udělají čárku za úspěšné investice, ale pak přijde vystřízlivění. Může to být klidně za pár let. Stačí jen větší politická stabilita na Ukrajině, v Bělorusku a další státech východu a jihu a montovny budou zet prázdnotou. Ostatně dotovaní investoři stejně vlastní jen technologie a haly patří většinou někomu jinému. Stejné to bude v Nošovicích. Tam už mají jistý podíl na halách investoři z Číny. Počítají s tím, že až automobilka odejde, tak budou mít překladiště svého zboží pro střední Evropu. Kudy z toho ven? Jednu z cest popsal autor článku. Trh s byty, nebo-li odstranit regulaci nájemného. Další je zrušení minimální mzdy, snížení sociálního a zdravotního pojištění. Také odstranění byrokratických překážek až buzerace pro podnikatele…….
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2006 12:18 | Sam

Zvýšení minimální mzdy má za následek zvýšení nezaměstnanosti. Sociální podpory bych krátil úměrně vydělané mzdě, vyplatilo by se tak pracovat i na malý úvazek. Lidé s průměrnými a vyššími příjmy by tak nárok na sociální dávky neměli, přechod by byl plynulý a motivující.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2006 11:39

Tak tohle napsal kretén nebo postiženej. Ať taky makaj stejne si za své postižení většinou můžou sami. Já jako normální člověk přeci nebudu makat za pár šprdliků a posílat polovinu toho dementům, abych ani nevižila a dement by ani nehrábl a měl se jako v bavlnce. To by tu nikdo normální nezůstal a měli by jsme planetu čimdál víc narušených a jinak nemocných.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2006 11:28

Podle mě by se měla zvýšit min. mzda, nebo slespoň hlídat její rozdělení. Přeci nemehlo, které nevystudovalo žádnou školu nemůže dostávat peníze jako středoškolák. Sociální podpory bych asi tak nechala stejně, jen bych více hlídala snahu uchazečů o práci. A HLAVNĚ bych změnila činitele ovlivňující výpočet mzdy. Stejně jako nás překvapí rozdíl mezi hrubou a čistou mzdou, tak by spoustu lidí překvapilo, jaké další peníze musí zaplatit zaměstnavatel. Není divu, že nechtějí nabídnout větší mzdu.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2006 11:21 | PG

1. Musí být dostatek práce. Zní to jako banalita, ale uvažme třeba situaci švadleny, která nemá šanci konkurovat dovozu z Číny. Jako řešení nevidím situaci, kdy bychom si navzájem prodávali životní pojištění. 2. Musí se vyplatit pracovat Výdělek musí být dostatečný pro život a musí být dostatečně vyšší než podpora. 3. Podpora nesmí suplovat výdělek a musí být také za práci I nezaměstnaný by měl pracovat. Třeba úklid obcí apod. Ne nutně trvale, ale pro přiznání podpory bych to viděl jako vhodnou podmínku. 4. Omezit příliv gastarbeitrů

+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2006 10:52 | Eric

Pokud dnes investujeme do vzdělání je to pro potřeby západu, nikoliv nás. Tedy odliv mozků, protože každý, kdo něco umí bude raději pracovat na západě (nebo jinde), kde pro to má podmínky, než aby se rozčiloval pro malicherné pitomosti tady. Ostatně část vzdělanců zde stejně nemá dostatečnou infrastrukturu k seberealizaci a i tu "top" část vzdělání stejně dostali v zahraničí, tak o co jde????
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2006 9:50

Snad jen otázka, proč nekvalifikovat sami sebe a nekoukat, co dělá západ, snažit se být jiní, lepší, inovativní. Nechceme vše od západu, buďme sami sebou. Vím jsme malí, ale prostě tu investici do vzdělání bych sám nepokládal.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 10. 2006 9:07 | Eric

No a jinak mi ta otázka v názvu článku silně připomíná podobné otázky z knihy Karla Michala "Bubáci pro všední den" v povídce "Mrtvá kočka"... Kdo to zná zasměje se také....a rázem si odpoví. Cha, cha...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 10. 2006 8:51 | Eric

Zrušme institut minimální mzdy. Zrušme podpory v nezaměstnanosti, ale významně posilněme podpory pro zdravotně a jinak postižené, posilněme tedy i autority, které toto zkoumají. Uvolněme ocelovou pěst desítek idiotských zákonů, které blokují a štvou živnostníky. Zrušme podporování neperspektivních investic (tzv. logistická centra - česky sklady). Pokud zůstane zaměstnání nebo podnikání jedinou možnou volbou obživy (vedle kriminálních aktivit) pak naprostá většina nezaměstnaných půjde pracovat nebo podnikat. Ostatně poptávka investorů NENÍ po kvalifikovaných lidech, ale po montérech a skladnících, protože jiné investice sem prakticky nepřicházejí. A na tyto profese není problém se překvalifikovat. Vyšší investice do vzdělání jsou zbytečné, protože vyrábíme jen další nezaměstnané - západ má svých vysokoškoláků dost, takže technologickou investici si sakra rozmyslí nacpat někam do východní Evropy. A to i ztoho důvodu, že jim tady musí teprve udělat drahá výzkumná centra, která ovšem již na západě stojí a fungují.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michal Sýkora

bývalý hokejista a investor

Michal Mejstřík

ekonom

Michal Sýkora
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Michal Mejstřík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services