Rodičovský příspěvek: dojde ke slíbenému zvýšení?

S ubývajícími měsíci roku 2006 roste mezi rodiči, kteří v současné době pobírají rodičovský příspěvek, napětí, zda skutečně dojde k jeho slíbenému a schválenému zvýšení. Napjatému vyčkávání se nelze divit, nejedná o zvýšení zanedbatelné: rodičovský příspěvek by se od 1. 1. 2007 měl více než zdvojnásobit. Zákon je sice vyhlášen ve Sbírce zákonů, přesto je ale oprávněné se ptát, zda k tomuto zvýšení skutečně dojde.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2006 12:39, INFO

ANO DOJDE, UŽ JE TO JISTÉ

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 12. 2006 17:23, Mora

Pohádka - rodičovský příspěvek je aktuální pro ty lidi kterých se týká, např. manželé a 2leté dítě.
1. - On vydělá 10 000,-celkem a legálně a ona dostane 3696,- plus asi 420,- přídavky plus asi 500,- soc.příplatek plus asi 450,- příspěvek na bydlení = asi 15 000,- a nějaké drobné.. no ani ne 16 000,- (plus, minus,) není to úplně přesně. Splácejí hypotéku okolo 6 500,- plus nějaké to inkaso...(protože 6 500,- za pronájem cizího je moc) částku ať si každý odečte sám, s čísly se dají dělat zázraky ! vzpomeňte na státní rozpočet.
2. - Vezměme 2 důchodce po cca 7 500,- to je asi 15 000,- ( asi se to moc nemění podle kraje taky plus minus, třeba 14 500,-) kteří mají uvedenou částku jen pro sebe - necestují do práce jako výše uvedený otec dítěte, ale pouze autobusem, který je zdarma, nakoupit do supermarketu.. Každý rok a každá vláda jim valorizuje důchod průměrně o 300-600,- kč a ví že si tak zase polepší - jsou to "jistí voliči" a bude jich víc a víc...
Vraťme se k případu rodičů s dítětem. Ona na mateřské dovolené, může si přivydělat neomezeně, ale dítě nemůže dát do školky celodenně a celoměsíčně, rodiče ani babičky u nich nebydlí...a peníze na chůvu na hlídání by taky v práci nevydělala - takže je doma s dítětem. On dojíždí do práce (ne do zaměstnání, to je rozdíl) do pražské firmy, která podniká u nich na stř. Moravě, ale platy už nedává pražské, jenom moravské, protože dobře ví jak to na Moravě chodí, kolik se platí, a kolik se dá vydělat, že zaměstnanec „nemá kam zdrhnout“ a že oné rodině doplatí rozdíl do 1,6x násobku živ. minima Správa soc. zabezbečení ....
A tak ta rodina čeká na navýšení rodičovského příspěvku od 1.ledna 2007 (ono zvednutí je vyšší než to co doplácí sociálka..) a sleduje v médiích jak se poslanci dohadují, potom se „najednou“ shodnou, vláda pořád není (ani to nikomu ale neschází, ono to jede i bez nich).
A je konec pohádky, a to ještě nedošlo na problémy soužití s našimi "sociálně slabšími spoluobčany" jak se teď moderně říká v televizi cikánům, i když jejich předkové by se za ně dnes asi styděly stejně jako já.
Ptáte se že ta pohádka není z naší milované zemičky? Že je to nový díl Pána prstenů? Ale ne. Je to z reality, možná ne tak dost pražské, ale z té naší moravské ano.

Jak se zpívá v jedné písničce :
"...Když stáhneš z háku uzený, svět nádhernej se zdá,
tvůj ráj je rájem na zemi, Morava je kouzelná..."

-354
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 263 komentářů)

7. 11. 2006 10:51 | pravda

krasne mluvite o tom co by melo byt, a opravdu by to bylo krasne, ale otevrete oci, ono to neni a takze to musi nekdo zaplatit a ten nekdo jsou rodice a ty rodice na to musi nekde vzit a protoze nas stat takhle pekne nepodporuje jako je uspora na cene energie a nebo podporou skolek a druzin tak se nedivte ze vitame s radosti zvyseni rodicakua nechcem o takovou moznost prijit
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2006 10:42 | pravda

povedene a bohuzel pravdive
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2006 10:37 | PÍTXX

Co se týče školek a družin, tak ty by měli být podporovány a myslím si, že např. nějak takto: stát 1/4 výdajů, město ( či obec ) 1/4 výdajů, rodič 1/4 výdajů, firma či instituce u které daný rodič pracuje 1/4 výdajů. Školy, státní samozřejmě bezplatné - s možností domácí školy ( kdy dítě chodí jen na zkoušky ) + za to, že nepotřebuje aby se to naučil ve škole ( nepotřebuje placené učitele či učitelky a nepotřebuje aby oběkt, tedy škola, byla vytápěna na obvyklou úroveň a udržována, krom doby, kdy tam je na zkoušce ) určitou finanční náhradu za ušetřené náklady na pedagogy a provoz školy, pokud by školu dítě takovýmto způsobem nezvládalo, tak by tam samozřejmě muselo chodit normálně denně. ( Je to jen takový návrh, ale vycházím z vlastní zkušenosti a kdybych si já mohl vybrat, tak bych do základní školy od páté do deváté třídy chodil jen na zkoušky; v té době bylo to poslední co mě bavilo = vysedávat denně 5 až 8 hodin ve škole. )
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2006 10:35

co na to rict, nezkuseny pan pitxx si mysli ze sezral vsechnu moudrost sveta, tak mu to prejme, at si sedi doma na svych nachrastenych korunkach a sni o diteti v petatriceti, jestli si opravdu mysli ze penize daji jeho diteti krasne detstvi tak buh s nim a hlavne s jeho ditetem. ale ukazte mi zenu ktera bude do petatriceti sporit na dite... nasleduje velke riziko nemoci a tezkeho porodu, a dalsi deti na ty uz muzete zapomenout. a ze vas opustil pertner at uz kuli jine zene nebo umrti??? to je vas problem, muzete si za to samozdrejme sama, mela jste si lepe vybirat. Proberte se pane pitxx a kdyz o tom nic nevite budte radsi zticha. nacpala jsem tomuto statu penez vic nez dost a nebudu se stydet za to ze ted od nej ocekavam pravoplatnou pomoc pri vychove nasi budoucnosti.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2006 10:35 | PÍTXX

Já vím, nejvhodnější biologická doba pro početí dítěte u žen je 25 let - a s tím by šlo trochu něco dělat, náš státní systém není v tomto nejlépe nastaven - dám příklad jak to funguje v Anglii, tam je třeba doba studia na VŠ kratší než u nás, v Anglii se studuje na VŠ na architekta 3 roky + 2 roky je povinná praxe, za kterou už ale daný člověk dostává docela rozumný plat, v ČR na architekta 6 ( či 5,5 roku) let škola + nějaká následná povinná praxe většinou 1 rok; tady je jasně vidět ten rozdíl a u ostatních oborů je to podobné. Řekněme, že v Anglii může být člověk ve 23 letech hotový architekt a za dva roky povinné praxe, která je v tom může mít něco docela rozumného naspořeno; u nás může být člověk v 25 letech hotový architekt s povinnou praxí, který má povětšinou v té době prd a tak se založení rodiny odkládá. Já jsem také bohužel důsledek tohoto systému a rodinu si pořídím až po třiceti, ale stejně zastávám názor, že se má vydělat a né spoléhat na přispěvky. Ale třeba nevím jak je to dnes s novomanželskými půjčkami - před pár lety se o tom dost diskutovalo. Také nevím jak je to dnes se státními téměř bezúročnými půjčkami pro mladé na pořízení bydlení - myslím si, že tohle je už dnes zase zrušeno. Stát se měl krom jiného postarat o to, aby lidem tak moc nerostly provozní výdaje v domácnosti měl především zabezpečit nižší provozní náklady na žití - elektřina, voda, plyn ... ( což už dávno prošvihl u vody a plynu, které se snaží regulovat alespoň částečně prostřednictvím regulačního úřadu ( třeba cena vody se konkrétně zvedla z 1Kč/kubík v roce1989 na cca 48 Kč/kubík, růst od roku 1989 do dnes odpovídá cca 20% ročně, přitom zprůměrovaná inflace od roku 1989 je cca 11% a průměrný hospodářský růst od roku 1989 cca 4%; cena by se měla zvyšovat tedy s ohledem na hospodářský růst a neměla by ho po započtení inflace překročit, čemuž růst většiny energií od roku 1989 nedopovídá a je nad tímto číslem; když to aplikuji na tu vodu, tak by cena dnes měla být cca 30Kč/ kubík //Pozn. nejsou to úplně přesné čísla a výpočty - velmy zaokrouhluji - ale spíše ilustartivní.// ) Myslím si, že o co víc se lidé snaží ušetřit na energiích o to víc je pak zdraží, aby si ty dané firmy zachovaly min. stejné zisky - a tady má stát vždy zasáhnout. Dále si myslím, že ani ceny vybraných nejzákladnějších potravin by se neměly zvyšovat o více než o ten hospodářský růst se započtenou inflací ).
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2006 10:03

Vážně? A jaké to teda jsou super sociální dávky? Myslíte ty, co člověku z 134,- sníží na 79,-? Super sociální dávka. Makala jsem sice za minimum, bohužel, stejně mi ale nenáleží pobírat nic jiného jen sociální příplatek 79,- a příspěvek na dítě 370,- tohle myslíte ty super sociální dávky? Mateřskou mám nejnižší co může ze zákona být. To by mne teda zajímalo které dávky jste myslel. Když mi jiné tento super stát nepovoluje, protože si žiju PRÝ dobře.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2006 9:55

Vážně? S tímhle tak moc nesouhlasím. Sice nemám manžela ale otce dítěte nahlášeného mám. Před mateřskou jsem se pěkně dřela, bohužel za minimum, jiná práce nebyla a to i 3 dny po sobě 16h, což ze zákona neexistuje samozřejmě ale funguje i tak. Tak si představte že zrovna teď mi přišel dopis z úřadu, že sociální příplatek který činil 134,- mi snižují na 79.- to jjsou ty výhody? A navíc, nikomu nic není do toho, proč se někteří lidé nevzali. U nás je to proto, že na to prostě nemáme. Nemůžete nikoho odsuzovat za to, že je v situaci takové jaké je.Co poradíte tedy mne, když vidím, jak paní odsuzujete.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2006 8:28 | PÍTXX

To že nemáte manžela, no a ?, ale dítě jste s někým počala – a tedy ten s kým jste ho počala tomu by se snížila daň cca o těch 15% a ty peníze z jeho příjmu by šli vám a také snad na dítě dostáváte nějaké alimenty; prostě se k početí potomka máte stavět zodpovědně i k volbě partnera a myslet dopředu. Také si myslím, že dítě by mělo mít rodinu = mámu tátu, je nějaký důvod proč partnera s kterým jste počala dítě nemít za manžela?, protože pokud jste sama, tak se vám např. mimo jiné i prodražují náklady na bydlení atd. ( Pokud jste ten případ, že jste se nechala v nemocnici uměle oplodnit anonymním dárcem tak to je něco jiného – to by se nějak ještě muselo vymyslet. Dál můžete být případ, že váš partner zahynul – této situaci moc nerozumím, ale něco jako vdovský příspěvek by jste měla dostávat. Dál může být možnost, že partner s kterým máte dítě je např. invalidní důchodce - tady by bylo opravdu málo kdyby měl o těch jako by 15% nižší daň z důchodu, tady by se to asi muselo opravdu řešit nějakým příspěvkem. - Jaká jste varianta? )
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2006 8:25 | Anonym

Kdybych já byl barevný, měl bych život nádherný. Živil by mě český stát, já jen tančil, pil a krad. Souložil bych jako kanec a peněz měl plný ranec. Po světě pak cestoval, v Strassburgu si stěžoval. Nezabýval bych se prací, živil bych se emigrací. Příslušníci jiné rasy mají u nás zlaté časy.
I ten Cikán zdivočelý ze Spiše i Pováží, houfně do Čech stěhuje se za svou černou pakáží. Vítej v zemi zaslíbené náš národní hoste! Díky tobě populace zkvalitní a vzroste....
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2006 8:02 | PÍTXX

Chápu, že ženský neumějí myslet logicky - ale proč by na jejich nelogické myšlení i třeba při pořizování potomka měli doplácet všichni ostatní, já vím, že peníze nejsou nejdůležitější, ale když už si např. pořídí rodinu sociálně slabší lidé, tak by snad měli počítat s tím, že to budou mít těžší a zatřídit se dle toho a nedávat na odiv to jak na tom jsou a nepůsobit na emoce ostatních a nevytvářet určité nátlakové skupiny, které by např.ovlivňovaly tvorbu zákonů a tudíž i různých příspěvků. Já jsem trochu deformován tím, že jsem nějakou dobu žil v jednom a pak v druhém státě ( samozdřejmě bez maminčiny sukně ), ve kterých komunizmus nikdy nebyl a připadá mi, že tady pořád přežívá komunizmus, různé přelozdělování peněz a molochy různých úřadů; státní molochy, které požírají spousty peněz a ještě často dělají chyby které zaplatíme všichni. Jako dítě jsem vyrůstal ve špatných podmínkách - rozvrácená rodina, vlastní otec alkoholik nevlastní na mě docala kašlal a moc dobře si pomatuji jaké to pro mě jako pro dítě bylo; rodinu si chci pořídit až po třicítce nejlépe až cca v 35 letech a postarám se o to, aby moje děti měli pěkné dětství a alespoň relativní standard obvyklý v té dané zemi v které se narodí, a dělám pro to něco už dost dlouho ( kumuluji peníze ) a nezačínám jako někteří až při narození dítěte. Opravdu by bylo dobré, kdyby ženy více používaly rozum než city; pokud si myslíte opak tak bych vám přál prožít mé dětství, já jsem byl především důsledek citů.

0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2006 18:01 | Tomáš Marný

Á, zase typická volička KSČSSD s IQ tykve... Dle Vaší logiky podnikatel nemá rodinu, že?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2006 17:59 | Tomáš Marný

Přídavky na děti jsou poskytovány formou slevy na dani? Tak to máte dost špatné informace, protože jsou poskytovány byrokratickou formou podáváním žádosti u příslušného úřadu a dokládáním příjmu...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2006 16:12 | Jarmila

Dokud u nás budou lidé, pro které jsou děti zdrojem živobytí, tak se rodičovský příspěvek zvýšit nemůže.
Více viz: http://aktualne.centrum.cz/domaci/zdravi-skola-spolecnost/clanek.phtml?id=276963 a další: Otázka: Pane starosto (Čunku), nemyslite že by bylo vhodné, aby romové, kteři nemaji práci, stavěli silnici ze Vsetina na ValMez?
Senátor Čunek: Určitě. Ale systém je takový. Uvedu to na svém příkladu: zanechám-li práce a moje žena také, tak s našimi 4 dětmi budeme mít dávku životního mimina 18 130 korun, k tomu připočtěte dávky na bydlení plus mimořádné dávky. V konečném důsledku si naše rodina přijde na klidně na 270 až 280 tisíc korun ročně. Nastoupím-li na manuální práci při stavbě silnice I/57, či jakoukoliv jinou a vydělám například 10 tisíc korun čistého, dostanu od sociálky doplatek 8 130 korun. Můžete mi říct, proč bych vlastně měl pracovat? A takto uvažuje mnoho dllouhodobě nezaměstnaných a nejsou to jenom Romové. Naopak tento systém vychovává velké množství nových takzvaně bílých Romů, to znamená lidí, kteří nikdy už pracovat nebudou. A to důvod, pro který jsme vstoupil mezi zákonodárce a chci tento systém změnit.
A další odkazy k tomuto tématu.
Je smutné, že na toto pak dojíždějí ostatní slušné rodiny. Proto by měl být rodičovský příspěvek poskytován ne formou dávky státní sociální podpory, ale slevou na dani (podobně jako jsou dneska přídavky na děti).
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 11. 2006 8:24 | Jarmila

Milý PÍTXXi, to, že dítě si má pořizovat ten, kdo na to má, jsme tu mleli 17 let po revoluci. Výsledek je jasný: mladí lidé ve věku, nejvhodnějším pro rození dětí, tedy ve věku 20-30 let, odložili narození dětí do doby, kdy budou vystudovaní, budou mít kde bydlet, budou mít založenou pracovní kariéru. Děti se začaly rodit ve věku 33-38 let těchto lidí, mnohdy mají s početím dítěte potíže a stát jim - opět formou podpory - hradí umělé oplodnění. Že mnozí zůstanou jen u jednoho dítěte, je smutnou pravdou. Takže za nějakých 30 let klesne porodnost na takovou úroveň, že se budeme hooodně divit. Stát rezignoval na podporu rodin s dětmi formou školek a družin, všechno zpoplatnil, hodně škol pozavíral, na ostatních by nejraději zavedl školné už od 1. třídy. Pak se diví že děti nejsou? Jakpak by mohly být, když dítě je pro rodinu luxusem?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2006 0:14 | Marie

ODS peníze raději narve do podnikatelů než do rodin a zaměsnanců ,doufám že nestihnou změnit zákon o rodičáku nebo pro jeho zrušení či změnu nebudou mít dostatečnou podporu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 11. 2006 22:33

Myslím si, že ne každá matka je tak debilní. Já mám jedno, manžel je furt v práci a koncem každého měsíce počítáme každou korunku. A to mám VŠ! Aspoň něco by moc pomohlo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2006 22:31

Je blbý, že dítě je v tomto státě luxus :o(
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 11. 2006 22:29 | Mamina

Jsem už 5 let doma na "mateřské dovolené" a uráží mě, že skoro neznám maso, děti oblékám pouze v sekáčích a hračky máme "cokdodá". Myslím si, že tak vysoké porodné je úplný nesmysl. Ale mohl by se stát postarat, aby maminky mohly vychovávat své děti a neumírat při tom hlady. Ty 4 tisíce mě pokryje bydlení. Netvrdím, že to musí být zrovna dvojnásobek.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 11. 2006 13:28

to vam preju, aspon nejak jste dostali sve penize zpet, ale ja manzela nemam takze tato moznost je pro mne nemozna
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2006 13:16 | Honza

U manželky to bylo podobné -mateřská 12,5 a potom rodičovský příspěvěk 3,5. Ještě že zavedli společné zdanění manželů - rázem nám vraceli 50 litrů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Dufek

ekonom

Miroslav Ševčík

ekonom

Petr Dufek
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Miroslav Ševčík
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services