Rodičovský příspěvek: dojde ke slíbenému zvýšení?

S ubývajícími měsíci roku 2006 roste mezi rodiči, kteří v současné době pobírají rodičovský příspěvek, napětí, zda skutečně dojde k jeho slíbenému a schválenému zvýšení. Napjatému vyčkávání se nelze divit, nejedná o zvýšení zanedbatelné: rodičovský příspěvek by se od 1. 1. 2007 měl více než zdvojnásobit. Zákon je sice vyhlášen ve Sbírce zákonů, přesto je ale oprávněné se ptát, zda k tomuto zvýšení skutečně dojde.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2006 12:39, INFO

ANO DOJDE, UŽ JE TO JISTÉ

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 12. 2006 17:23, Mora

Pohádka - rodičovský příspěvek je aktuální pro ty lidi kterých se týká, např. manželé a 2leté dítě.
1. - On vydělá 10 000,-celkem a legálně a ona dostane 3696,- plus asi 420,- přídavky plus asi 500,- soc.příplatek plus asi 450,- příspěvek na bydlení = asi 15 000,- a nějaké drobné.. no ani ne 16 000,- (plus, minus,) není to úplně přesně. Splácejí hypotéku okolo 6 500,- plus nějaké to inkaso...(protože 6 500,- za pronájem cizího je moc) částku ať si každý odečte sám, s čísly se dají dělat zázraky ! vzpomeňte na státní rozpočet.
2. - Vezměme 2 důchodce po cca 7 500,- to je asi 15 000,- ( asi se to moc nemění podle kraje taky plus minus, třeba 14 500,-) kteří mají uvedenou částku jen pro sebe - necestují do práce jako výše uvedený otec dítěte, ale pouze autobusem, který je zdarma, nakoupit do supermarketu.. Každý rok a každá vláda jim valorizuje důchod průměrně o 300-600,- kč a ví že si tak zase polepší - jsou to "jistí voliči" a bude jich víc a víc...
Vraťme se k případu rodičů s dítětem. Ona na mateřské dovolené, může si přivydělat neomezeně, ale dítě nemůže dát do školky celodenně a celoměsíčně, rodiče ani babičky u nich nebydlí...a peníze na chůvu na hlídání by taky v práci nevydělala - takže je doma s dítětem. On dojíždí do práce (ne do zaměstnání, to je rozdíl) do pražské firmy, která podniká u nich na stř. Moravě, ale platy už nedává pražské, jenom moravské, protože dobře ví jak to na Moravě chodí, kolik se platí, a kolik se dá vydělat, že zaměstnanec „nemá kam zdrhnout“ a že oné rodině doplatí rozdíl do 1,6x násobku živ. minima Správa soc. zabezbečení ....
A tak ta rodina čeká na navýšení rodičovského příspěvku od 1.ledna 2007 (ono zvednutí je vyšší než to co doplácí sociálka..) a sleduje v médiích jak se poslanci dohadují, potom se „najednou“ shodnou, vláda pořád není (ani to nikomu ale neschází, ono to jede i bez nich).
A je konec pohádky, a to ještě nedošlo na problémy soužití s našimi "sociálně slabšími spoluobčany" jak se teď moderně říká v televizi cikánům, i když jejich předkové by se za ně dnes asi styděly stejně jako já.
Ptáte se že ta pohádka není z naší milované zemičky? Že je to nový díl Pána prstenů? Ale ne. Je to z reality, možná ne tak dost pražské, ale z té naší moravské ano.

Jak se zpívá v jedné písničce :
"...Když stáhneš z háku uzený, svět nádhernej se zdá,
tvůj ráj je rájem na zemi, Morava je kouzelná..."

-354
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 263 komentářů)

17. 10. 2006 22:49

Když si rodinný příjem rozpočítám na členy rodiny, tak máme na osobu méně než 8 500,- Kč a vyjít s tím musíme. A důchodu - dočká se někdy naše generace důchodu? Já jen vím, že bydlení nedostaneme od socialistického státu na počkání, ale bez úvěru si mladá generace nepořídí téměř nic. O zdravotnictví, důchodovém připojištění a jiném už se zmiňovat nechci. Někteří důchodci si pronajímají své byty a bydlí na chatách, no budiž jim to přáno. Ten kdo dělat nechce dělat stejně nebude. A děti - budoucnost - bude nějaká?
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 22:09 | Martin

To abys milá Mílo přastala brát valorizovaný důchod. Protože ve stáří se člověk uskrovní, protože už toho přece moc nepotřebuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 22:09 | Martin

To abys milá Mílo přastala brát valorizovaný důchod. Protože ve stáří se člověk uskrovní, protože už toho přece moc nepotřebuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 22:06 | Tomáš Marný

Á, zase jeden inteligent, co ho buď přinesl čáp nebo ho rodiče v útlém věku odložili do děcáku, že? Bych ti těch 8.500 dal a uživ se jak umíš, blbe.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 21:46 | Vendula

Na jednu stranu máte pravdu, nejde se na všechno dívat přes peníze. Nejsem pro "hromadění věcí" a uskromnit mě myslím rodiče také naučili, ale na druhé straně bydlení (hypotéka) je docela nutný výdaj, elektrika, voda, topení, jídlo (nemusím asi připomínat, že pro děti si by se mělo kupovat kvalitní - maso, ovoce, zelenina, jogurty, celozrnné pečivo). Je mi 32, máme s manželem dceru 2 roky a druhé miminko je na cestě - ne kvůli tomu, že bylo slíbeno zvýšení přídavků, ale protože jsme s manželem 2. dítě chtěli. Když si v duchu propočtu výdaje (pleny - ono vyváření a žehlení látkových je také pěkně drahé, kosmetiku, mlíčko, příkrmy atd.), tak zvýšení příspěvků by opravdu přišlo vhod (ono občasná návštěva ZOO, cirkusu, ... vyjde také na pěkné peníze).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 21:35

A to vám vůbec nevadí neustálé zvyšování důchodů? Důchodce má 8 500 Kč a nepotřebuje splácet hypotéku, nemusí si každé tři měsíce kupovat oblečení a boty, protože z toho nevyroste.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 10. 2006 20:08 | Jarmila

Příčin vysoké nezaměstnanosti bylo víc. Do pracovního procesu začaly přicházet silné ročníky Husákových dětí, zkrátila se a posléze zrušila vojna (dva roky povinné práce pro stát odčerpaly značnou část pracovní síly z trhu) a děti se začaly rodit později, čímž se na pracovní trh dostaly mladé ženy, které by jinak byly na mateřské. Když k tomu připočítáte pozavírání řady pdniků, tak ani nepotřebujete heslo o "komunistické přezaměstnanosti". Na počátku 90. let se pracovní síly přelily do služeb, ty taky zaznamenaly raketový rozvoj, problémy začaly v pol. 90. let a na konci, kdy se všechny tyto proudy slily do jedné řeky. Řekla bych, že ČSSD k tomu přišla jako slepý k houslím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 19:12 | Verís

No, nevím, jsem na mateřské teprve 2 měsíce, mám v pěstounské péči holčičku z kojeneckého ústavu, jsem proto, že jí chci dát to, oč přišla méněcenná a nezasloužím si, až mi v lednu skončí mateřská nějakou slušnou dávku od státu? Doteď jsem pracovala na směny v nemocnici u starých a umírajících lidí, můj muž pracuje na operačním sále jako sanitář a těmi směšnými 9tis. nás bohužel neuživí - nezasloužíme si nějakou korunku na přežití? I tak uvažuji, že budu muset alespoň na brigády, abychom rodičovskou utáhli!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 18:55

Ano, přechod s umělé zaměstnanosti za komoušů se bez tohoto neobešel. Ovšem tehdy těch nezaměstnaných nebylo mnoho. Většina z nich byli tzv. schválně nezaměstnaní. Dokonce v té době bylo i hodně Romů, kteří pracovali, či podnikali. Pak se k moci vrátil komouš v robě socana a nasekal těch nezaměstnaných požehnaně. Vzhledem ke své úchvatné politice proti podnikání a proti rozumnému zaměstnávání se mnoho lidí ocitlo na dlažbě. Ne všichni baštili švarcsystém a ne všichni chtěli podnikat. Je třeba nekecat a snažit se odstranovat příčiny. Jedna z nich je zatím mimo mísu - ČSSD. Jak dlouho?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 18:11 | Rodič

Vy se domníváte, že matka, která je doma s malými dětmi nepracuje? Ubožáku...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 17:08 | Jarmila

Až na to, že nezaměstnanost se začala ve větší míře objevovat až v r. 1991-2 a podpora v nezaměstnanosti byla zavedena tuším v r. 1992 nebo 1993. Schválně si najděte, kdo to zavedl a budete překvapen: byli to pravicoví politici (pravda, dnes už jsou hoši uklizení na velmi lukrativních postech).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 17:04 | Jarmila

Vy si myslíte, že "za totáče" jste dostal okamžitě byt? Tak to se probuďte! To dostali tak možná vojáci (protože se každou chvíli stěhovali) a policajti, pak doktor, pokud v obci nebyl a obec ho potřebovala, a možná dělník, pokud byl fabrice, ve které pracoval, byt přidělen. Aby měly fabriky byty pro své lidi, musely se na výstavbě podílet. Pokud jste neměl preferované povolání, nezbylo Vám nic jiného, než se po příchodu ze šichty navléknout do montérek a stavět vlastníma rukama. Buď na vlastní parcele nebo odpracovat, ale opravdu ODPRACOVAT určitý počet brigádnických hodin, pokud to byla družstevní výstavba. Na státní byt se čekalo klidně 20 let. Dopředu jste se v pořadníku dostal, když jste se oženil, když jste měl první dítě, pak druhé dítě... Co Vám dneska brání postavit si byt vlastníma rukama? Po odpolednech, víkendech, o dovolené? Jo, pokud Vám to postaví firma, tak Vy jí to zaplatíte. Že to něco stojí a Vy si musíte vzít hypotéku? Tak si ji neberte a stavějte sám! Ono to za totáče taky nebyla žádná legrace, ale řada lidí měla aspoň práci a tím i nějaké ty zdroje. Zase se těžko sháněl materiál. V obchodech nic nebylo a abyste sehnal paletu cihel, musel jste mít známé nebo podmazat vedoucího stavebnin. Znala jsem dva kluky z vesnice, co si koupili vibrační formu na tvárnice a po odpolednách vyráběli vlastní, protože je přišly levněji. Dneska máte nabídek plnou schránku. Pokud chcete ušetřit, tak si taky kupte formu, udělejte tvárnice a pak si z nich postavte barák. Brání Vám v tom snad něco?
Jestli si myslíte, že "těžká doba" je jen dneska, pak doporučuju přečíst si Národní politiku z r. 1875. Úvodní článek začíná slovy "za dnešní velké drahoty" a tatáž slova jsem našla v deníku Venkov z r. 1941. Takže "těžká doba pro obyčejné lidi" je nejen dneska, ale pořád.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 16:45

Vy si myslíte, že bohatí neplatí daně. Platím státu daň 32%, na přídavky na děti nemám nárok. Nyní mi stát (resp. mojí manželce) alespoň trochu vrátí - vidím to jako max. spravedlivé.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 16:25 | Larus

Právě fakt, že stát snímá zodpovědnost z lidí způsobuje podle mého mnoho dnešních problémů. Rodiče nejsou závislí na tom, že je budou děti ve stáří živit, takže je jim jedno, co z dětí vyroste a kolik jich budou mít. Matka není závislá na otci jejího dítěte, který ji bude živit, takže kašle na zodpovědnost, protože když se spustí s alkoholikem nebo casanovou, stát jí přeci pomůže, atd. Rodič, pečující o dítě, přece na tom druhým není závislý, pečují o dítě spolu, ne? Jeden prostě dává peníze a druhý čas, ale bez jednoho nebo druhého by to nešlo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 16:16

Brát peníze lidem, kteří pracují a živit za ně početné rodiny těch, kteří pracovat odmítají je lumpárna. To je, myslím, nejvýstižnější slovo, jak nazvat sociální politiku obou levicových stran – ODS i ČSSD.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 10. 2006 16:04

Domnívám se, že výše rodičovského příspěvku by měla být stanovena například až do výše 40 % předchozí individuálně dosahované mzdy, nebo by měla být odvozena z platu pokráceného obdobně jako nemocenská či peněžitá pomoc v mateřství, se zachováním současné výše jako částky minimální. Velkoryse poskytovaná paušální částka bez ohledu na předchozí příjmy je cestou do záhuby, je to zase další předvolební úlet ČSSD, který tentokrát prošel parlamentem a dorazil až do Sbírky zákonů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 10. 2006 15:48

...no to je fakt umění - pořídit si dítě a pak ho odložit do jeslí.... !!! Tak kdyžuž si to dítě pořídit chci, tak se mu také zároveň chci celodenně věnovat ... P.S.: se psem jsou také starosti!!! To je právě ono, vdát se - jak se lidově říkalo "dostat byt" a hned mít děti - tak to šlo opravdu jen za totáče(nebo to lze u toho, komu na financích nesejde... ).Dnes je v toto směru dost těžká doba pro "obyčejné lidi", když máte platit 9tis. hypotéku a kde jsou ostatní výdaje?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 15:19 | Jana

Nemyslim, ze je to dobry napad. Prohlubuje to zavislost toho rodice, ktery o dite pecuje, na tom druhem, ktery vydelava.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 15:13 | Jana

To ano, ale on neni problem mit kazde tri roky jedno dite a tyto prispevky pobirat treba dvacet let...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 14:55 | XXL

Zvyšte dávky, ať přibude hnědočechů! Staňte se menšinou, určenou jen k práci a k živení nepřizpůsobivé populace! Pokud to neuděláte, budete považováni za RASISTY!!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Šimáně

podnikatel, Unimex Group

Petr Dufek

ekonom

Jiří Šimáně
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Petr Dufek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services