Rodičovský příspěvek: dojde ke slíbenému zvýšení?

S ubývajícími měsíci roku 2006 roste mezi rodiči, kteří v současné době pobírají rodičovský příspěvek, napětí, zda skutečně dojde k jeho slíbenému a schválenému zvýšení. Napjatému vyčkávání se nelze divit, nejedná o zvýšení zanedbatelné: rodičovský příspěvek by se od 1. 1. 2007 měl více než zdvojnásobit. Zákon je sice vyhlášen ve Sbírce zákonů, přesto je ale oprávněné se ptát, zda k tomuto zvýšení skutečně dojde.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2006 12:39, INFO

ANO DOJDE, UŽ JE TO JISTÉ

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 12. 2006 17:23, Mora

Pohádka - rodičovský příspěvek je aktuální pro ty lidi kterých se týká, např. manželé a 2leté dítě.
1. - On vydělá 10 000,-celkem a legálně a ona dostane 3696,- plus asi 420,- přídavky plus asi 500,- soc.příplatek plus asi 450,- příspěvek na bydlení = asi 15 000,- a nějaké drobné.. no ani ne 16 000,- (plus, minus,) není to úplně přesně. Splácejí hypotéku okolo 6 500,- plus nějaké to inkaso...(protože 6 500,- za pronájem cizího je moc) částku ať si každý odečte sám, s čísly se dají dělat zázraky ! vzpomeňte na státní rozpočet.
2. - Vezměme 2 důchodce po cca 7 500,- to je asi 15 000,- ( asi se to moc nemění podle kraje taky plus minus, třeba 14 500,-) kteří mají uvedenou částku jen pro sebe - necestují do práce jako výše uvedený otec dítěte, ale pouze autobusem, který je zdarma, nakoupit do supermarketu.. Každý rok a každá vláda jim valorizuje důchod průměrně o 300-600,- kč a ví že si tak zase polepší - jsou to "jistí voliči" a bude jich víc a víc...
Vraťme se k případu rodičů s dítětem. Ona na mateřské dovolené, může si přivydělat neomezeně, ale dítě nemůže dát do školky celodenně a celoměsíčně, rodiče ani babičky u nich nebydlí...a peníze na chůvu na hlídání by taky v práci nevydělala - takže je doma s dítětem. On dojíždí do práce (ne do zaměstnání, to je rozdíl) do pražské firmy, která podniká u nich na stř. Moravě, ale platy už nedává pražské, jenom moravské, protože dobře ví jak to na Moravě chodí, kolik se platí, a kolik se dá vydělat, že zaměstnanec „nemá kam zdrhnout“ a že oné rodině doplatí rozdíl do 1,6x násobku živ. minima Správa soc. zabezbečení ....
A tak ta rodina čeká na navýšení rodičovského příspěvku od 1.ledna 2007 (ono zvednutí je vyšší než to co doplácí sociálka..) a sleduje v médiích jak se poslanci dohadují, potom se „najednou“ shodnou, vláda pořád není (ani to nikomu ale neschází, ono to jede i bez nich).
A je konec pohádky, a to ještě nedošlo na problémy soužití s našimi "sociálně slabšími spoluobčany" jak se teď moderně říká v televizi cikánům, i když jejich předkové by se za ně dnes asi styděly stejně jako já.
Ptáte se že ta pohádka není z naší milované zemičky? Že je to nový díl Pána prstenů? Ale ne. Je to z reality, možná ne tak dost pražské, ale z té naší moravské ano.

Jak se zpívá v jedné písničce :
"...Když stáhneš z háku uzený, svět nádhernej se zdá,
tvůj ráj je rájem na zemi, Morava je kouzelná..."

-354
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 263 komentářů)

18. 10. 2006 13:31 | Pavel

A kolik rodin s dětmi by se pohybovalo na hranici chudoby, kdyby jim stát nebral 50% jejich příjmu na přerozdělování jiným? Vy si pořád neuvědomujete, že to, že mladé rodiny nemají co do huby je způsobeno právě přerozdělováním, protože stát velkou část toho, co sebere na daních, prošustruje na vlasní chod, a zpátky se pak lidem dostane jen malá část, a ještě roizdělená podle zcestných kriterií. Kdyby tzo stát nedělal, tak i ti nejchudší se budou mít líp, pokud se ale budou snažit.
Jakto, že ještě před 100 lety dokázal muž ze svého platu uživit desetičlenou rodinu bez sociálních dávek, a dnes nedokážou oba zaměstnaní rodiče uživit dohromady jedno dítě? No protože do toho stát moc kecá a moc hrabe na platy jinak nepotřebným ouřadům.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2006 13:25 | Jarmila

Ve 30. letech nebyly žádné dávky sociální podpory a dětí bylo dost. Ženy po sňatku zůstávaly doma, celou rodinu (tedy hromadu dětí + případnou služku) živil muž. Děti hlídaly babičky nebo starší hlídaly mladší, větší děti pomáhaly v rodině. Taky to šlo.
Proboha, uvědomte si, že žena na mateřské NENÍ státní zaměstnanec!! Vím, vypadá to asi blbě, ale já bych byla pro radikální snížení daní a osekání státních podpor. Svobodná matka? S kým má to dítě? Neříkejte mi, že to je další Panna Maria. Podobný zazrak se na zeměkouli udál před více než 2 000 léty a dodneška je z toho celosvětový kult se svatyní na každé vesnici a s papežem ve Vatikánu. Od státu čekám nikoli finanční podporu pro svobodné matky, ale páky na nezodpovědné rodiče v případě rychlého soudního řízení ohledně výživného. Málo platné, všechny složky, které to vyřizují, jsou státní: soudy, policie i vězení. Pokud přiznání výživného trvá rok a jeho vymožení 5 a více let, je něco špatně. Bohužel ani na tomto serveru při podobné diskusi ani zarytí pravičáci nepochopili, že pokud stát nekoná, dostávají tito lidé dávky státní sociální podpory, které by za normálních okolností dostávat nemuseli, kdyby státní složky pracovaly tak, jak skutečně mají. Takže tito lidé dostávají z našich daní sociální podporu a pokud se podaří po létech vymoci výživné, pak to má dítě jako svatební dar při startu do života.
Chcete mít zajištěné dítě? Fingovaně se rozveďte a s manželem se dohodněte, že Vám jako nebude platit výživné. Dostanete přídavky, státní podporu, obědy ve škole se slevou... a dítě bude mít jednou slušné věno. Tento stát totiž nezodpovědného rodiče nedovede donutit, aby se o své děti staral a jsou lidé, kteří to dovedou dokonale využít.
PS: kolik si myslíte, že je u nás skutečně svobodných matek a které se jen nevdaly, ale žijí s druhem (což je opět pojem, který náš právní řád nezná!) ve svazku, stejném jako manželství, jen na to nemají papír? Proč myslíte, že se tak děje? Pro peníze, vážení, neb peníze jsou přece až na prvním místě.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2006 13:22

Jednoduché řešení :
1. Zrušit porodné 2. Zvýšit tzv. slevu na dani - 2000/ měsíčně - dítě 1000/ měsíčně - maželka 3. Vyplácenou mateřskou ve výši 69% z vyměřovacího základu prodloužit na 2 roky 4. Rodičovský příspvěk od 2 roku do 3 roku dítěte ve výši 7000 Kč
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 10. 2006 13:07 | Rodič

Tak nevím zda z Vás mluví rasismus nebo závist. Asi obojí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2006 13:06 | Rodič

Samozřejmě, že by měla být placena státem. Kolik dětí by se u nás rodilo, kdyby jejich matky byly do 3-4 let věku dítěte odkázány na mzdu manžela. A co svobodné matky - ty mají podle Vás chcípnout za plotem, že?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2006 12:56 | Pavel

Není problém si to dítě po třech letech nechat zavřít do děcáku pro špatnou péči (a pak se ještě případně soudit o odškodnění u mezinárodního soudu). Váš názor na vztah našich "spoluobčanů" ke svým dětem považuji za velmi zidealizovaný. Stačí se mrknout do libovolného děcáku. To, že poměr cikáňat k bílým vysoce převyšuje jejich poměr v populaci přímo bije do očí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2006 12:20

Nedíváme s manželem na svět černě, čekáme mimi, protože jsme ho po letech společného soužití chtěli a dozráli jsme k tomu, ho mít a myslím, že do života mu dáme vše co bude potřebovat. Ohledně toho, že se mladí nechtějí uskromňovat. Mě bude 30, z domova jsem odešla skoro před 9 lety, bohužel celou dobu jsem byla po různých podnájmech s manželem na hypotéku na ucházející byt nedosáhnem, takže nájem je pro nás přesně to co zbývá. Uskromňovat se není moc kam, doma jak výkřik techniky je PC, na kterém muž pracoval a kvalitní věž na které posloucháme kvalitní muziku a taky akvárium místo TV (tu nechcem neb je to jen o oblbování davu) no a nábytek je tak nějak poskládám z toho co se sešlo. Jednou za rok jedeme s přáteli na pronajatou chatu na dovču. Bohužel žádné zahraniční dovolené, žádné značkové oblečení ani nic jiného z čeho starší generace nás "mladé" obviňuje, nějak na to není. Pro mimíska jsem předběžně spočítala, že věci co chci aby měl budou stát cca 25 000, to není málo a to hodně z toho je již zajištěno z "druhé" ruky. Další náklady budou až se narodí, těšíme se na něj i s tím, že naše ne nijak vysoká živ. úroveň nejspíš ještě trošku klesne. Ano mohla bych ho dát do jesliček, ale zažila jsem je sama a nechci své dítě stresovat a hlavně ho svěřovat lidem co neznám, pořizuju si ho proto, abych se o něj starala já a můj manžel. Takže jedině půl úvazek a doma - mám kliku možná to s mým zaměstnavatelem půjde, ale u 90 % maminek to nejde, takže nám přejte, že se snad trošku vylepší fin. situace (ono těch 7600 stejně moc není), když se staráme o to, aby nás všechny jednou měl kdo živit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2006 12:05 | KMih

To problem určite neni, ale obávám se, že cca 7 děti, které by se pro tento účel muselo narodit už je přeci jen hodně a hlavně se tím dost zvyšují náklady na jejich byť "výchovu", no ale nakrmit a oblíknout je musíte. A popravdě zejména tahle menšina o které tu všichni mluvíte s k dětem leckdy chová jako k středobodu vesmíru. A doklad na potvrzení mých slov. Jako bledá těhulka si musím v tramvaji sednout (nízký tlak dělá své) a mnohdy celá tramvaj kouká skrz mě a nikdo se nezvedne (naštěstí nemám problém s tím si někoho požádat - většinou mladé silné muže), no a právě jedinci z této "menšiny" jsou ti, kteří se zvedají automaticky a od kamarádek, které již po Praze trandí s kočárkem jsem slyšela, že právě tito lidé jsou ti, co se sami nabídnou, že s kočárem do busu či tram. pomůžou. Jinak se samozřejmě nezastávám těch co schválně nepracujou a jsou to lemry líný, ale popravdě, to se netýká jen cikánů, ale mezi bílýma je takových taky požehnaně.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2006 12:01 | oddTom

Myslíte, že může existovat nabídka prac. míst pro všech x-set tisíc nezaměstnaných?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2006 11:52 | oddTom

Ale pak jsou také evidentně náklady, které jsou diametrálně odlišné pro jednoho člověka v 1+1 a pro šest lidí ve 3+1.
No ale povězte, jaké asi tak má výdaje důchodce ve vlastním bytě, že by s 8 500 nevyšel?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2006 11:47 | KMih

Jenže to je ten problém, u valné většiny to bohužel jsou dekretované byty o kterých jsou jejich "vlastníci" přesvědčeni, že jim patř, neb oni na to mají papír celý život, že. O převodech na vnoučky atd. už nemluvím, o tom jsem se zmiňovala mockrát. Mimo to také žití jednoho důchodce v xpokojovém bytě, který není schopen utáhnout, ale proč by se měl stěhovat do menšího, že, vždyť on tam bydlí celý život a ideálně zlý majitel mu musí zajistit nízký nájem aby on vyšel. Mimochodem jsme mladá rodina, bydlíme v neregulovaném nájmu a jen bydlení mi zbaští půlku mého příjmu, nestěžuju si, beru to jako fakt, ale jakmile se narodí prcík a přejdem na rodičák, byly by 3500 vražedné a místo péče o vlastní dítě bych musela naklusat do práce. Bohužel půl úvazky u nás skoro neexistují. Ano mohli jsme si dítě odpustit, ale bude mi 30 a děti jsem chtěla, tak kdy? Až budu mít vlastní bydlení? To mi bude možná 50 :-(, takže asi ne. Neříkám, že je nutné podporovat rodiny velkým "úplatkem", stačilo by, kdybychom nemuseli platit šílené daně, ale to je z nějakého důvodu neprůchozí, takže aspoň, že takhle. Mimochodem ta zvýšená rodičovská nám pokryje horko těžko to bydlení, ale pomůže to klidu na vše ostatní.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2006 9:44 | V.

Né každý má naději mít práci, ikdyž vím, že je to většinou o jejich lenosti, ale prostě to třeba neumí. Vím, že i takové lidi živím z daní, které platím (a že jich není málo), ale přesto si myslím, že maminky si zaslouží přidat, při první mateřské jsme měli jen živ. minimum a to bylo dost náročné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2006 9:13

Přečtěte si, prosím, lépe příspěvek, na který reagujete. I vy jste nuceni ze svých, jak říkáte směšných, platů živit ty, kteří pracovat odmítají.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2006 9:00 | ubožák

Nejlépe bude, když nějakou takovou ze zásady nepracující rodinu vyhledáte a budete jim měsíčně těch několik tisíc posílat - ze svého.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2006 8:47 | Mila

Milý Martine, od státu v důchodu žádné zázraky nečekám, jak jsem psala uskrovňovala jsem se celý život. Vytáhli jsme s manželem 2 děti na vejšce, v té době manžel byl už v důchodu za 6700, když byly děti malé žili jsme z 1 platu (žádná babička na hlídání nebyla) naučila jsem se šít a plést na děti, dovolené byly pod stanem, ty máme v podstatě doposud. 3x jsem se od r. 1994 dostala do evidence ˇUřadu práce. Udělala jsem si rekvalifikaci, a vždy vlastním úsilím (protože pracák pouze eviduje) jsem do 3 měs. našla práci. Pocházím z oblasti s nejvyšší nezaměstnaností, kde je pro lidi nad 50 let obzvlášť těžké najít uplatnění, takže jsem si našla zaměstnání v Praze. V podstatě už si zvykám teď na výši důchodu, když zaplatím za ubytování a ostatní náklady v Praze, zbyde mi akorát to co předpokládám, že bude jednou moje výše důchodu. Platíme si navíc penzijní a životní pojištění. Asi jsem z jiného těsta, ale nikdy jsem neměla pocit chudoby a na časy kdy jsem musela být s dětmi doma (pozn. ta doba se mi nepočítá pro důchod do odpracované doby - jak někteří chytráci si v této anketě stěžují) vzpomínám jako na nejlepší dobu v mém životě. Takže až uvidíte nějaké starší podivíny pod stanem (máme ho ještě koupený za socialismu, ne všechno bylo špatné, konkrétně tyto stany něco vydržely) u Orlické přehrady, tak jsem to já s manželem. Važte si doby ve které žijete a nekoukejte na svět černě.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2006 8:40 | Tomáš Marný

Asi Vás to překvapí, ale jsou určité životní náklady, které jsou konstantní nebo téměř konstantní, bez ohledu na to, tvoří-li domácnost jeden důchodce nebo rodina s pěti dětmi - nájemné, topení, pojištění domácnosti nebo třeba auta...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2006 7:56 | Jarmila

A Vy se domníváte, že by matka, která je doma s malými dětmi, měla být placena státem? Pro koho pracuje? Pro sebe a pro svou rodinu! Nepleťte si práci na vlastním s prací za peníze.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2006 3:34 | DPH

Pokud ty byty těm důchodcům opravdu patří (jde-li o byty ve vlastnictví), je pronájem pouze věcí toho důchodce a jeho nájemníka. Starobní důchod není sociální dávka a vyplácí se bez ohledu na to, zda jde o milionáře nebo chuďase. My ostatní můžeme remcat nanejvýš v tom rozsahu, v jakém vláda zvyšuje starobní důchody nad rámec povinností podle zákona (v tomto rozsahu remcám). - Ale nesmyslné zvýšení dávky, nesmyslně vyplácené bez ohledu na majetek a příjem (a po změkčující novele dokonce i bez ohledu na celodenní rodičovu péči o děti), je opravdu plýtvání veřejnými penězi - a uspokojení některých zdejších diskutérů "platím daně 32% a takto se mi aspoň trochu vrátí" je opravdu zcela nelogické. To už bychom se mohli radovat i z toho, že třeba Praha 10 distribuuje obecní majetek (byty) losem anebo že obce odměňují novoroční novorozeňata penězi - třeba to taky někdy padne na plátce 32% daně!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 10. 2006 3:21 | DPH

Nepovažuji to za dobré, tedy: nepovažuji to za dobré u sociálně potřebného rodiče. Problém Vašeho srovnání je ale v tom, že stát posílá nezaměstnaným PŘÍLIŠ MNOHO. Vylepšit tuto relaci by bylo mnohem vhodnější snížením a časovým omezením dávek pro nezaměstnané.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 23:02

ono se to na veřejnosti asi těžko přiznává a to zřejmě i do nějaké statistiky, ale podle okolí vím, že to funguje přesně jak uvádíš a má to i pochopitelně svojí logiku. Také vím, že spousta matek nastupuje dříve do práce alespoň na zkrácený úvazek. Pokud by se mateřská nezvýšila musela bych si najít alespoň brigádu, jezdila by sem hlídat má tchýně a měla by zase hned navrch, musela bych jí však tu roli matky částečně přenechat, bohužel.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Lubomír Stoklásek

podnikatel, Agrostroj Pelhřimov

František Štěpánek

podnikatel, Sokolovská uhelná

Lubomír Stoklásek
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 4 duelů
×
František Štěpánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services