Zemětřesení v systému dávek sociální péče: životní a existenční minimum

Podle nového zákona se od ledna 2007 bude rozlišovat životní a existenční minimum. Úprava mění výši životního minima, společně posuzované skupiny osob a z výpočtu vyjímá složku na bydlení, pro které zavádí jiný systém dávek sociální péče. Jak jsme ale spočítali, ve většině případů nedojde ke snížení životního minima, jak bylo avizováno, ale naopak k jeho mírnému zvýšení.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 9. 2007 21:47, mn

lpk

+76
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 10. 2007 8:48, Renata

Já nestačim zírat !!!!!!Jsem samoživitelka se 4-mi dětma ve věku 13,4,2 a 1 rok.Dcera navštěvuje základní školu,druhá dcera MŠ..Bude se upravovat příjem rodičovského příspěvku podle toho,do kolika let dítěte bude matka s dítětem doma..Hranice na vyšší příjem RP je do dvou let s dítětem doma.atd...Může mi někdo říct,kam jako dám hlídat své dvouleté dítě,když nastoupím do práce (pokud teda nějakou práci najdu v téhle době,kdy nezaměstanost je vysoká..),,nemám nikoho kdo by mi pohlídal,matka pracuje na směny jako výpravčí a jiné členy rodiny bohužel už nemám...Mateřská škola přijímá děti od 3 let a to ještě jen od 7-12 hodin.Na celodenní školku má nárok až dítě ve věku 4 let.Předpokládám,že do práce si sebou dítě moct vzít nebudu.Všechno se zdražuje,ale příjmy snižují.Lidé co mají nárok na příjem jako takový budou chudáci,ti co se doma válí a pořád se jim to vyplatí se ostatním smějou.Je mi zle z lidí,kteří si sedí na prdeli ve vládě jen zvedají ruce,chrápou při jednáních,užívají si dovolených za naše peníze atd.. atd.. mohla bych pokračovat donekonečna a to asi každý z nás...Myslíte,že peníze,které plánují poslanci těchto návrhů půjdou tam kam by měly jít???tak tomu nevěřim ani já.Přibyde sebevražd,krádeží,vyl upování bank,stoupne kriminalita a oni jen budou sedět a zvedat ruce.. ať si někdo z nich zkusí žít tak jak žije většina z nás.Asi by se nestačili divit.Asi se vrátí doba pěstování zvířat,zeleniny,ovoce ,,, pečení chleba doma a lidé budou chodit pěšky do města z vesnic,protože nebudou mít ani na dopravu,která se také zvyšuje...Ale co vždyť jsme jenom lidi ne??..... poslanců se tato reforma týkat nebude,ti nemají starosti jestli koupit to či ono,co dřív zaplatit atd..atd,,tak proč by se zamýšlely nad následky svých rozhodnutí..Proč neudělají změny jen u těch,kteří opravdu těch dávek jen k využívají??to by asi ušetřili míň než mají v plánu....Prý stát pro rodinu .. .... hmmm spíš rodina pro stát to je motto české republiky!!!!

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 70 komentářů)

23. 5. 2006 13:59 | Jana

Pro Denisu a Anonyma: jak vyplyva z clanku, zivotni minimum se pocita podle vzorce: prvni dospela osoba 2 800, druha dospela 2650, dite c. 1 - castka podle veku. Je jedno, jestli ta prvni dospela osoba v domacnosti bude matka a druha otec nebo naopak. To zdani, ze davka je vyssi u otce nez u matky, vam asi vzniklo z prikladu, ktery autorka uvadi. Kdyz si prehodite popisek prvniho a druheho radku v tabulce, vyjde vam to stejne. Tak neplaste.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2006 13:52 | k

Myslím si, že ten, kdo dávky nepotřebuje (tedy neprokáže potřebnost dle zákona), by žádné dostávat neměl... a už vůbec ne automaticky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2006 12:03

Souhlasím s Denisou i Anonymemem. Matka v navrhovaném zákonu není uvedena vedle otce, ale až za ním, což je zdůrazněno i diskriminační částkou, kterou jí zákon přisuzuje. Nová úprava tedy staví na tradičním pojetí rodiny, kdy muž živí rodinu a žena zůstává v domácnosti a pečuje o ni - a jedinou podstatnou změnou pro rodinu je tudíž právě ona diskriminace matky. Paradoxní při takovém pojetí rodiny je, že dávka matce, která svou roli s největší pravděpodobností plní, je nižší, než dávka otci ( že by za odměnu???) který nedokáže svou rodinu uživit.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2006 11:31 | Honza

Můžu si zvolit pořadí, podle kterého je zařadím do tabulky? Např. když jako první posuzovanou osobu uvedu dítě, vydělám pár stovek. Co není zakázáno, je dovoleno.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2006 10:52

souhlasím s Denisou. Podle mne je částka ŽM na matku v porovnání částkou ŽM na otce diskriminující.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2006 10:47 | denisa

Nechápu jak může být nové životní minimum pro otce větší než pro matku.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2006 10:22 | fd

Trosku vysvetleni: - zaruceny prijem neni doslova zaruceny prijem, ale polozka pri vypoctu, ktera se v dusledku muze zachovat jako negativni dan - ale mate pravdu, ze je vyssi nez tento navrh - na druhou stranu - tento navrh neni konecny - zatimco ODS vam da to, co vam vyjde vcetne negativni dane, u CSSD pujdete na urad, kde vyplnite deset dalsich zadosti o socialni davky, ktere vam toto vse zdvihnou (napr. myslim ze i clanek zminuje prispevek na bydleni, a to je jen jedna davka)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2006 7:57 | k

2020kč existenčního minima bych očekával od ultrapravicové konzervativní vlády a ne od socdem. To ODS je svým "zaručeným" příjmem mnohem štědřejší..
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2006 7:42 | jjag@seznam. cz

V tabulce porovnání nejní uvedena výše ŽM pro 2 dospělí a 1 dítě do 6 let, kde podle mne dojde ke snížení ŽM oproti stávajícímu systému. Tím nový systém může např. znevýhodnit tento okruh posuzovaných (2 dospělí a 1 dítě do 6 let) v přídavcích na dítě, který se odvíjí od výše násobků ŽM.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2006 5:22 | pk

kde je teda rozdil mezi starym a novym systemem?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 4/4

4

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Dvořáček

podnikatel, Rudolf Jelínek

Martin Roman

manažer, ČEZ

Pavel Dvořáček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Roman
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services