Neefektivní a nespravedlivá daň z nemovitosti

Dala základ vzniku chudinských čtvrtí, např. Harlemu a Bronxu, a rozvoji squattingu. Neodpovídá kritériím optimální daně. Proč je složitá, nákladná, nespravedlivá a nejvíce nenáviděná a její podíl na příjmech členských států OECD dlouhodobě klesá? Podívejme se na odvrácené stránky daně z nemovitosti, její historii i současnost.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2005 8:52, Jirka

Právě o ten pohled na tu daň jde. Dnes ji vnímáme jako daň z majetku. V tom případě ji vidím i já jako nespravedlivou a vzhledem k neefektivnímu výběru bych byl pro její zrušení. Ale jako daň ekologickou a spotřební (i když ne doslova spotřební) ji beru.

Daň z nemovitosti už dnes zohledňuje i počet nadzemních podlaží. A tak je to v pořádku. U staveb jde potom o povrch budovy a ne o půdorys. I když samozřejmě takový výpočet je velmi nepřesný. Členitost některých budov povrch podstatně zvyšuje a daň počítá pouze s hladkým hranolem. Přibližně je tak ale vyjádřena kapacita budovy, takže uvažujeme-li její plné obsazení, bude DzN v podstatě také daní z hlavy. Představte si ale případ (běžný u různých velkých institucí), kdy monstrózní budova slouží jako kanceláře pro několik úředníků. Kvůli těm pár lidem v jednosměnném provozu se vytápí mnoho místností obrovských rozměrů. Kvůli stejným lidem se doma vytápí jejich byty i v době jejich nepřítomnosti. V případě vysokých manažerů to nejsou garsonky, ale obvykle velké vily, v nichž bydlí s manželkou a málokdy 1-2 dětmi. Tady daň z hlavy s tím ekologickým hlediskem moc nekoresponduje. Vnější plocha budovy (i betonových a asfaltových ploch) je také zdrojem tepla (ze slunečního záření), prašnosti, a zadržuje vodu. Globální oteplování a snížená retenční schopnost krajiny je příčinou stále divočejšího počasí a záplav. Citelnější DzN by v tomto případě vedla k potlačení plýtvání prostorem, nebo by alespoň ti, kteří se o ty neblahé reakce přírody zasluhují, více přispívali obcím na odstraňování škod po záplavách a vichřicích. Máte samozřejmě pravdu, že je rozdíl mezi stavbou s dobrou tepelnou izolací a třeba živou zelenou střechou, stěnami obrostlými břečťanem nebo psím vínem, s vytápěním tepelným čerpadlem - a kamenným barákem, kde se musí topit málem i v létě a ještě uhlím. Ani já bych nechtěl, aby daňové přiznání DzN obsahovalo výčet použitých materiálů a technologií. Tohle lze regulovat např. spotřební daní z paliv podle druhu (doufejme, že někdo nebude zaměňovat uhlí s plynem po vzoru aféry s LTO), osvobozením od DPH u tepelných čerpadel, kolektorů atd.

Daň z hlavy je paušál, nezohledňující nic. Každý z nás má přitom jiné nároky na státní a obecní správu, jinak využívá jejich služeb. I když je určitě spravedlivější, než progresívní daň z příjmů, vedle DzN (tak jak o ní uvažuji) u mne prohrává.

Zobrazit celé vlákno

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 8. 2005 22:45, Fredy

Snažím se Vám porozumět. Jenže některé Vaše názory na propůjčení krajiny mi s daní z nemovitostí moc neštimují. Spíše by se mohlo jednat o nějakou ekologickou daň. Případně ekologicko - ekonomickou daň.
Pokud byste kladl důraz na velikost zastavěné plochy, tak byste sem zatáhl ameriku a mrakodrapy. Kdo myslíte, že zatěžuje více přírodu? Ten, kdo si postaví přízemní, nízkoenergetický domek třeba na ploše 200m2, nebo ten, co si postaví třípatrovou vilku na ploše 100m2, kterou bude vytápět uhlím? Myslím si že v nemovitostech tuto Vaší pravdu nenajdete. Tu můžete hledat maximálně v dani z hlavy. U ní můžete spíše argumentovat spravedlností.

Zobrazit celé vlákno

-21
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 63 komentářů)

8. 8. 2005 9:00 | Jarmila

U převodu DPH nevidím problém. Přerozdělit podle počtu osob, bydlících v obcích. Lidi jsou evidováni docela dobře.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 8. 2005 8:38 | Michal Kára

Souhlas. Nejlepsi je tvrzeni, jak je dan z nemovitosti administrativne slozita podporene faktem, ze jeji vyber spolkne znacne procento toho, co se vybere. Bodejt by nespolkl, kdyz na dani z prijmu platim 200x tolik, co na dani z nemovitosti... Staci se jen podivat na priznani k dani z prijmu a z nemovitosti a hned je jasne, ktera dan je administrativne jednodussi.
Daneni majetku je sice nemravne, ale porad mi prijde lepsi zaplatit rocne (rekneme) 20 tisic za dum, nez zaplatit tech 20 tisic na dani z prijmu aby se pak slozitou cestou podle ruznych klicu (podlehajicich, pochopitelne, lobbingu) dostavali slozite zpet do me obce. O nakladech na takove prerozdelovani nemluve. Navic budu vedet, ze jsem tech 20k dal obci, kdezto ted netusim, kolik penez "za mne" obec vlastne dostane...
DPH neni resenim, to bych pri kazde platbe DPH v krame musel uvest, kde bydlim, aby se mohla spravne presmerovat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 8. 2005 4:15 | Pavel

Vážený pane Kohoute.
Váš článek mě skutečně nepřesvědčil, proti argumentaci paní Havlíčkové neobstojí.
Začnu od konce. Podle vás lidé v USA cítí nejmenší potřebu na snižování maloobchodní daně. Já se jim ani nedivím. Zrovna teď v USA pobývám, a když se kouknu účet s daní 2.5%, nevím, jestli se smát, nebo plakat nad tím jak je u nás DPH vysoké. Možná by k tomu průzkumu stálo za to také uvést, jak velké ty daně jsou, bez toho to je nicneříkající demagogie.
Dále píšete, že je za nemravnou považována zvláště daň z převodu nemovitosti - ale v tom jste s paní Havlíčkovou zajedno, ta ji chce, i s daní dědickou, zrušit.
Co se týče vzniku Harlemu a Bronxu, nejsem historik, ale prý to bylo tak, že do původně středostavovských bělošských čtvrtí se přistěhovala černošská rodina a její sousedé to nesnesli a odstěhovali se. Představte si, že si na Hanspaulce v Praze koupí jednu vilku cikáni. Co myslíte, jak dlouho bude trvat, než se z Hanspaulky stane nový Chánov?
Argumentace, že daň z nemovitosti je nemravná, pokud je regulované nájemné, to je už naprostý úlet. V první řadě je nemravné regulované nájemné, a to se musí zrušít.
A, jen tak mimochodem, je zajímavé, že nejlepší fungování státu a nejlepší veřejné služby (aspoň z pohledu člověka, který občas musí několik měsíců strávit v zahraničí) jsou právě v těch státech, kde je daň z nemovitosti významná, tedy v těch anglosaských. Možná to je i jinou náturou obyvatel, ale třeba to bude i tím, že daň z nemovitosti nutí každého k efektivnímu využívání majetku a tedy vede k vyšší produktivitě a tedy i k lepšímu financování veřejných služeb.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 4/4

4

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Libuše Šmuclerová

ředitelka Ringier Axel Springer

Roman Vaněk

kuchař a podnikatel

Libuše Šmuclerová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Roman Vaněk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services