Registrační pokladny: vítězství hlav nad mozkem

Začátkem července vstoupil v účinnost zákon o registračních pokladnách. Tato norma nejenom že nebude účinným nástrojem v boji proti daňovým únikům. Některé její pasáže jsou navíc skutečnými "skvosty", bohužel jedna z dalších nepříliš potěšujících ukázek tvořivosti našich zákonodárců.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 7. 2005 8:00, Jirka

Zrovna včera jsem poslouchal v rádiu diskusní pořad, kde se toto probíralo. Jeden z posluchačů, kteří do studia volali dotazy připomněl, že kdyby bylo reálné, aby prostitutky platily daně, už by je platily podle §10 ZDP (ostatní činnost). Vzhledem k tomu, že je k tomu nenutí kontroly z berňáku dnes, těžko to budou dělat po zavedení živnosti "Poskytování sexuálních služeb". Ten problém není v absenci příslušné živnosti ani litery zákona, ale v neschopnosti státu tuto činnost monitorovat a neplatiče daní postihovat. Jak například postihuje stát pasáky, kteří de facto prostitutky na černo zaměstnávají, neodvádějí za ně pojistné ani daně, nezajišťují jejich zdravotní prohlídky atd., nemluvě o tom, že je k tomu často nutí násilím?

Také se mi líbí názory, že touto cestou budou na ŽL jednou podnikat i dealeři drog, bankovní lupiči a jiní podnikavci z podsvětí. Ty by se přece také vyplatilo zdanit.

Fakt, že za tuto snahu někteří lidé politikům tleskají, svědčí zase jen o typické české vlastnosti - závisti. Šlapky si vydělají za hodinu víc, než já za celý den. Tak ať taky platí daně, že? Kdy se proboha naučíme řešit problémy s nadhledem, odstraňováním primárních příčin? Kdy naše právo bude skutečně právem a bude rozlišovat správné a trestné jednání a ne koho se jak vyplatí politikům zkasírovat, aby měli na další rozhazování?

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 7. 2005 8:36, Jirka

Je pravda, že ty pokladny mohou znesnadnit (ne zcela zabránit) zaměstnancům ulít si tu a tam něco do vlastní kapsy. Pokud byste ovšem podnikal sám nebo s manželkou, nebude mít pokladna pro Vás tento význam. Prodávat zmrzlinu, párky v rohlíku apod. s registrační pokladnou, musí nutně výrazně prodražit prodávané zboží. Pokud si tu pokladnu, spotřební materiál a servis dá takový prodejce do nákladů, je představa vlády, že se tím zvýší odvody daní, dost naivní. Ještě že nám zavedli tu minimální daň, že? Možná to byla příprava na zavedení reg. pokladen, aby vůbec něco na daních vybrali.

Zboží, které nakoupím, musím zaplatit - to je vidět v účetnictví. Faktury za nákup musím založit, zboží vzít na sklad. To je také v účetnictví. Nakoupené zboží, které na skladu není, muselo být prodáno, nebo vydáno do vlastní spotřeby - musí být v účetnictví. Pokud cokoli z toho do účetnictví nezahrnu, vznikne mi někde rozdíl, který budu muset kontrole objasnit. Nač ještě potřebuje stát registrační pokladny? Zřejmě na to, aby se nezdržoval inventurami a kontrolou vedení účetnictví a zjednodušil si svoji kontrolní činnost. Pak musí ovšem počítat s tím, že mu unikne mnohem více věcí, než nyní. Dovedu si představit mnoho způsobů, jak obejít markování tržby do pokladny.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 65 komentářů)

22. 7. 2005 9:32 | Fredy

Vy to zaplatíte stejně. Buď ve vyšší marži, nebo z daní, což si myslím, vyjde nastejno. Škoda, že jste mě nepochopil. Psal jsem to jako aforismus.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 7. 2005 9:07 | Jarmila

Zákon musí zcela precizně vysvětlit pojmy které používá, aby se nic nedalo obcházet. Nějaký zdravý rozum tu nemá místo. Proč myslíte, že Američané pod tlakem soudních sporů začali psát do návodů takové perly, jako že se v mikrovlnné troubě nesmí sušit domácí zvířata? Když to tam nebylo, nějaký blb tu udělal a následně se soudil s výrobní firmou a vyhrál, protože v návodu to fakt nebylo uvedeno. Z toho hlediska bych zákon docela i chápala, hlavně v českých samotvorných podmínkách (ono když se provalilo, že luxusní byty v Peci pod Sněžkou, na které dal stát nemalé dotace, nakonec slouží k rekreaci, nikoli k trvalému bydlení, tak se taky jeden z majitelů, jakýsi pražský úředník, odvolával na to, že zákon přesně neurčuje, co to je trvalé bydlení). Jak ale znám Čechy, tak jsou schopni si účtenky natisknout předem na tiskárně i s cenami a pak to bude v hospodě vypadat následovně: dal sis guláš a dvě piva? Tady máš tři účtenky, jednu na guláš, další dvě na pivo. Vlk se nažere a koza (již opět) zůstane celá. Do nějaké registrační pokladny se pak část účtenek naklape, část se zlikviduje (nebo ani nevytiskne)a dokažte, kolik piva se skutečně vytočilo, když bylo mistrovství světa v hokeji a v hospodě bylo narváno! Jinak docela i chápu soupis pokladen. Co by komu bránilo pracovat se dvěma pokladnami, jednou oficiálně přiznanou, druhou načerno? Pochopte, že příslušníci všech východních evropských zemí, Čechy počínaje a Rusy konče, jsou předchozími režimy naprosto dokonale vycvičeni k obcházení všech zákonů a ke čtení mezi řádky. Ne nadarmo testovali Švýcaři nové sociální zákony na východoevropských emigrantech, aby vychytali možné úniky před zákonem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 7. 2005 9:05 | jr

Jinak receno, vyrobci registracnich pokladen si mohou rici jakoukoliv nesmyslne vysokou cenu, vsak oni to danovi poplatnici zaplati. Vskutku inteligentni navrh - ja ale nic takoveho z mych dani platit nechci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 7. 2005 7:57 | britt

Také mne zaskočilo to, že není přesně vymezeno, která fyzická osoba musí mít pokladnu a která nikoliv. Vemte si např. kosmetičku, nebo stomatologa, kteří navíc u své živnosti či profese prodávají sortiment vztahující se k jejich živnosti (kosmetiku, zubní kartáčky...). Tyto osoby by měly mít živnostenské ooprávnění na prodej a měly by tedy mít i pokladny - nebo se mýlím?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 7. 2005 6:24 | Fredy

Registrační pokladny jsou obrovský business, provizně zajímavým pro všechny zúčastněné, kromě těch, kteří je musí zaplatit.
Proto navrhuji poslancům pozměňující návrh:
Závěrečné ustanovení. "Registrační pokladny dostane zapůjčeny každý povinný subjekt bezplatně. Jejich cenu bude postupně splácet tak, že nebude odvádět daně z příjmů a daně z přidané hodnoty a to až do výše pořizovací ceny. Pak se pokladna stane jeho majetkem."
Pokud by to prošlo v parlamentu, tak to budou socialističtí inženýři spolu s premiérem "parním válcem", rychle likvidovat stejně, jako povinnost psát paragon při tržbě nad 50 Kč.
Jenže kde není rozum, není co brát.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 4/4

4

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Mládek

politik

Pavel Bém

politik

Jan Mládek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Pavel Bém
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services