Co vám neřekli o kapitálovém životním pojištění V.

"Proč za svých 1 000 Kč měsíčně mám právě takovou pojistnou částku? Proč to není více?" Odpovědi typu: "Taková je cena naší služby, pokud s ní nesouhlasíte, je nám líto," nelze z obchodního hlediska nic vytknout, my se však pokusíme odpovědět obšírněji. Jak se vytváří cena pojištění?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 1. 2005 8:22, PN

Dobrý den,
myslím, že mícháte hodně věcí dohromady.

1) Investiční pojištění (vyčíslil jsem výše). Není tam započten management fee, což nepovažuji za chybu, pokud o tom víte. Jde na úkor zhodnocení jednotky. Můžete to promítnout do očekávaného zhodnocení. U pojiš´tovny s větším mfee modelovat o to méně.

2) Kapitálové pojištění. Tak to popsal pan Podávka v článku, je tam i kalkulačka. Můžete si vše spočíta sám, v úvahu můžete vzít i poplatek za správu, bylo to myslím v posledním díle napsaný. Můžete si to i přečíst.

3) Měsíční nebo roční platbu můžete zanedbat. Dělal jsem si výpočty a nemá to žádný signifikantní vliv.

4) ING a Amcico .. Amcici nemá investiční pojištění, možná nějaké přívklady ke kapitálovce do fondu. ING stejně jako všechny pojišťovny s investičním pojištěním nabízí možnost rozhodit peníze do fondů. (kromě Uniqa, tam je musíte zvolit právě jednu možnost.) Asi jste mysle, že různé fondy mají různý managemnet fee. Mohou , ale nemusí. Např u Vámi zmiňované ING je to 2% pro všechny, Allianz, Generali a CSLP stejný mfee. Aviva má jiný mfee pro různé programy investování.

5) Poslední věta - to není pravda, mfee nesnižuje počet akumulačních jednotek, ale jejich hodnotu. Asi by penize.cz měli někoho oslovit a napsat článek na téma investiční pojištění. Nebo myslím, že opan Novotný ze Sophia Finance něco takového napsal, ale to bylo o produktech, ne o základních principech.

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 1. 2005 13:15, Fredy

Dokončení:

3) Pak je tu ještě poslední a právě na těchto stránkách protřásaná varianta zjišťování efektivního úroku při znalosti pojistné matematiky a interních údajů jednotlivých pojišťoven. To je to, oč usiluji. Pan Podávka obecně použil k výpočtu základní vzorec, který například ING pojišťovna uváděla ve svých pojistných podmínkách, jež dostával klient. Je to jistě zajímavé řešení, ale podle mě nedostatečné. Ani v tomto případě se nedozvíte kolik si pojišťovna bere měsíčně za správu, vedení účtu u vaší konkrétní smlouvy apod. Někteří poradci tyto interní ceníky mají, ale většinou je nesmí klientům ukazovat. Proč? Někdo může namítat, že je to věcí smluvních stran a tajných informací z důvodu konkurence. Nesmysl, to je jen výmluva. Nehledě na pendlování pojistných matematiků a na úniky informací pro známé. Problém je jinde a je zásadní. Pojišťovny své služby předražují na úkor klientů a státu. Dokonce se snaží o totéž s naší budoucností. Viz snahy o povinný pilíř v penzijní reformě.

Nedávno se rady dost ostře propíraly poplatky stavebních spořitelen. Proč? Protože je všichni známe. A co byste řekli na tento skutečný případ. Jistá pojišťovna měla ve své nabídce jedeno životní pojištění, které se dobře prodávalo pro účely odpočtu od základu daně a též pro zaměstnanecké výhody. Ke konci roku 2003 byl měsíční poplatek za vedení účtu 25 Kč. Když pojišťovna zjistila, že je o tento produkt zájem, tak provedla od 1.1.2004 změnu, kterou ale nikdo běžně nevěděl. Vůbec ne klienti, ale většinou ani ne poradci. Zvedla totiž měsíční poplatky na 65 Kč. Celkem o 480 Kč za rok. Bylo tam i nějaké navýšení za správu, ale tím teď nebudu zatěžovat. Takže šťastný klient si třeba odečte 12.000 Kč od základu daně, finanční úřad mu v dobrém případě vrátí 1.800 Kč, ale vůbec netuší, že se o to vlastně podělil s pojišťovnou. Netuší to ani stát. Takových různých „tajných“ úprav a přesunů je v pojišťovnám mnoho. Vždy ve prospěch finančních žraloků, na úkor klientů a v poslední době i státu. Tedy nás daňových poplatníků.

S vědomím výše uvedeného požaduji zapracovat do zákona povinnost informovat klienty o skutečném zhodnocení jednotlivých, konkrétních SPOŘICICH produktů pojišťoven, včetně všech nákladů s tím spojených. V této věci jsem kontaktoval některé poslance, ale zatím si od toho moc neslibuji. Byl jsem upozorněn na to, že loby lovců našich financí je mocná.

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 102 komentářů)

4. 1. 2005 6:47 | Fredy

Pane Šafránku Vy jste mi to vzal přímo z klávesnice. Doposud pan Podávka postupoval, ve svém seriálu, celkem rozumně, ale nyní mě zklamal. Možná je to tím, že je patrně také sponzorován od finančních žraloků. Tak nějak v duchu, koho chleba jíš, toho produkty vychvaluj.
Máte naprostou pravdu a efektivní úrok považuji za nutnost. A měli bychom to požadovat všichni. Vždyť se na tom vlastně všichni podílíme. A to tím, že stát z našich daní štědře dotuje ony lovce našich financí.
Vrátím se k tomu rohlíku s vkladní knížkou. Stát rozhodne, že bude tyto spořící rohlíky podporovat. Podle toho kolik rohlíků za rok spotřebujete, tak do určité výše, dostanete slevu na dani. Toho mnozí pekaři ihned využijí a najednou budou spořící rohlíky stát 5,50 až 7 korun. S úsměvem Vám budou říkat" "Ale to je v pohodě, stejně to dostanete v šedesátce zpět a ještě si každým rokem něco odpočítáte z daní. Není to úžasný obchod?" Je to úžasný obchod, jednak pro pekaře a jejich pomocníky, ale hlavně pro majitele pekáren.
Mnozí budou namítat, že jsou tu přece obyčejné rohlíky za 1 korunu a že si může každý vybrat. Jistě, to je pravda a je vskutku věcí každého jedince, zda si zvolí třeba předražený spořící rohlík. Ale proboha, ať do toho netahá nás. Přece se nenecháme opít rohlíkem :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2005 5:20 | Petr Šafránek

Musím polemizovat s úvodem článku. Na KŽP se sice mohu dívat jako na jedinou službu za jedinou cenu, ovšem pouze tehdy, pokud chci porovnávat nabídku srovnatelného produktu více pojišťoven. Já si ovšem troufám tvrdit, že ze širšího úhlu pohledu v sobě KŽP zahrnuje služby dvě - službu pojištění (tedy krytí rizik) a službu kolektivního investování s garantovaným zhodnocením. V tom případě bych ovšem chtěl znát nikoliv celkovou cenu obou služeb, ale ceny každé služby zvlášť. Jedině tak mohu odpovědně posoudit, zda je pro mne výhodné nakoupit obě služby v "balíčku" jménem KŽP nebo zda si raději od pojišťovny koupit jen pojištění (míněno rizikové životní pojištění) a službu kolektivního investování nakoupit od někoho jiného. Z tohoto úhlu pohledu přece nemohu přirovnávat nákup KŽP k nákupu rohlíku! Ano - u rohlíku mne skutečně nemusí zajímat, jak byla kalkulována jeho cena. Stejně tak mne to nemusí zajímat u rizikového životního pojištění (to je jedna služba za jednu cenu). Trvám však na tom, že KŽP jsou dvě služby (i to se zdánlivě nulovou pojistnou ochranou v sobě obsahuje pojištění vrácení zaplaceného pojistného), tudíž mám právo znát ceny těchto služeb odděleně, zejména proto, že je lze na trhu i odděleně nakoupit. Bývá přitom zvykem, že nakupování "v balíčku" je výhodnější. Platí to ovšem i v případě KŽP? Obávám se, že nikoliv a aby to nebylo vidět, tak se používají argumenty typu "cena rohlíku zůstane 1 Kč i kdybychom věděli, kolik z toho je cena mouky, vajec, elektřiny, mzda, zisk, doprava". Přiznám se, že přirovnáním KŽP k rohlíku mne autor zvedl ze židle. Jak by se autor díval na banku, která by namísto zveřejnění sazeb za vedení účtu a úrokových sazeb pouze oznámila, že při vkladu 1.000 měsíčně bude mít klient na konci roku 11.500, přičemž banka garantuje zhodnocení zůstatku minimálně 2% p.a. A osobní bankéři by to prodávali jako skvělý spořící účet s garantovaným zhodnocením 2% p.a. .... Jsem přesvědčen, že u všech produktů, kam vkládám peníze s tím, že z nich něco mám někdy dostat zpátky, mám právo znát efektivní úrok. Abych jej ale mohl spočítat korektně, musím oddělit cenu jiných služeb zahrnutou v platbě, tedy v případě KŽP cenu krytí rizik. A když jsme u toho rohlíku, tak kdyby mi pekař řekl, že u něho rohlík stojí 5,- Kč, ale za 10 let si k němu mohu přijít pro vkladní knížku, kam mi část zaplacené ceny "výhodně" ukládá, tak se také asi začnu zajímat o to, kolik v této službě činí cena rohlíku a kolik je mi ukládáno na vkladní knížku a za kolik.... A pak se rozhodnu, zda od pekaře budu brát pouze rohlík nebo "rozhlíkospoření". Když mi ale takový pekař řekne, že mi "nemůže" říct, kolik si z těch 5,- Kč strhne za rohlík, protože je to "složité", tak už od něho nevezmu ani ten rohlík! A KŽP je prostě takový rohlík s vkladní knížkou, ať se to autorovi líbí nebo ne....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 6/6

6

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Sedláček

ekonom

Martin Pomothy

podnikatel, ČSFD.cz

Tomáš Sedláček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Pomothy
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services