Na burzu bez výmluv

Richard Koza | | 25. 11. 2004 | 67 komentářů
Přijde-li diskuze na investování na burze, má každý v rukávu spoustu důvodů "proč to nejde". Není čas, nejsou peníze, nerozumíme. Při bližší analýze však většina argumentů "padá" a burzovní svět se otvírá každému z nás.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 12. 2004 13:14, Honzajs

stránek je velké množství různého zaměření. Takže jde o to, co konkrétně hledáte.

Zobrazit celé vlákno

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2004 22:33, Šimi

Děkuji za odkaz na web., ale mezi obchodníky se dosti slušně orientuji sama (a nejen jimi) :o) měla jsem na mysli jinou otázku

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 67 komentářů)

1. 12. 2004 9:59 | Jirka

Obávám se, že na to nelze stručně odpovědět. Těch poplatků je spousta (spousta různých operací i trhů), takže je třeba porovnávat řadu čísel. Také záleží na objemu kapitálu, který chcete tímto způsobem zhodnocovat. V mém případě jde řádově o méně než 100 tisíc (zatím), takže mne zajímají poplatky pro nejmenší obchody a jejich minimální limity. Vy se můžete dostat do jiného pásma, kde může být situace jiná. Jinými slovy: jeden broker je dražší pro drobné investory, jiný pro ty větší. Jeden může být levnější pro obchody na NYSE, jiný na BCPP. Také Vás mohou zajímat rozdílné možnosti v převodu měn, druzích cenných papírů, které lze přes jejich aplikace obchodovat online, dostupné trhy atd. Myslím, že to stojí za podrobnější prostudování, příp. vyzkoušení demoverze software jednotl. brokerů.
Já jsem zatím porovnával možnosti na www.brokerjet.cz (Č. Spořitelna), www.e-broker.cz (Fio), a www.patria-direct.cz. Pokud si potřebujete doplnit znalosti o tomto způsobu investování, doporučuji prostudovat vše o e-brokeru včetně manuálu k jejich aplikaci. Také stránky "Vzdělávání" na www.traders.cz mi pomohly rozšířit obzory. Najde se toho jistě víc, třeba mne někdo doplní.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 12. 2004 9:51 | Richard Koza

Dobrý den, k vaší situaci: podle toho co píšete jste v podstatě dostal na dividendách zpátky to co jste do akcií te firmy investoval. Takže máte jak peníze tak stále i ty akcie. Záleží na tom zda chcete dále hotovost investovat, píšete, že se bojíte - je to proto, že už jiné peníze nemáte nebo proto, že pouze nevíte do čeho je investovat ? Možná bych zmínil tato pravidla:
a) nedávat všechny peníze do jedné akcie/investice/obchodu - tedy rozdělení rizika
b) nepoužívat k obchodování/investicím akové peníze, jejichž ztráta by člověka mohla přivést do obtížné životní situace (tzn. nepoužívat jediné úspory atd.)
Zkuste zajít na diskusní fórum na www.traders.cz a tam v sekci Finanční samostatnost popsat tento svůj stav. Kromě mne by Vám jistě odpovědělo i mnoho dalších obchodníků či investorů, kteří na ten server chodí a diskutuí.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 12. 2004 9:23 | Fanda

Promiňte mi překlepy: ...a na účtě cca..., ...který... atd.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 12. 2004 9:18 | Fanda

Asi jste odborník a proto bych rád znal Váš názor na následující. Léta jsem po kapkách nakupoval akcie nejmenované společnosti, když jsem dosáhl plánovaného množství kusů, má firma vyplatila nazvěme to dividendu ve výši ceny, kterou jsem dal za tyto akcie. Teď mám dejme tomu 1000 akcií na účta 1 mil. Kč v hotovosti, které se již bojím investoval a který vynáší cca 1000 Kč týdně. Akcie po výplatě divi poklesly pod nominál a přitom jich na veřejném trhu zbylo jen asi 50 tis. a firma se obchoduje na vedlejším trhu a RMS bez omezení a bude i nadále vysoce zisková. Mým úkolem je teď nákupy a prodeji za přispění úroků cenu těch akcií vytáhnout co nejvýše, abych je cca za 2 roky co nejlépe prodal. Co byste udělal Vy na mém místě. Děkuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 11. 2004 12:37 | Chains

Prosim o konkretnejsi info ohledne poplatku u jednotlivych e-brokeru (mate-li je). Jak moc je BrokerJet drazsi nez jini podobni brokeri? Diky.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 11. 2004 18:58 | Richard Koza

Dobrý den,
nemohu souhlasi s větou: "Je jasné, že krátkodobé obchodování je cesta do pekel. ". To je Váš názor, protože Vám asi takový přístup k obchodování nevyhovuje. Domnívám se, že však na světě existuje velké množství lidí, které právě krátkodobé obchodování docela pěkně živí (a nehovořím o brokerech :-) ).
Dá se předpokládat, že u krátkodobých obchodů budete platit víc na poplatcích brokerovi. Neznamená to však automaticky, že tudíž musí krátkodobý obchodník pouze prodělávat.
Myslím si, že každý by měl mít svůj systém je jedno jaký, zda krátkodobý či dlouhodobý. A podle něj obchodovat.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 11. 2004 18:23 | Jirka

Nedávno jsem se díval na fondy ISČS, jestli tam nenajdu nějaký, kterým bych si vylepšil portfolio. Když ty, co mám byly dole, neměl jsem moc co investovat. Dost mě vyčerpalo zahájení podnikání. Teď mám něco málo, co bych mohl přidat, ale není na to příliš vhodný moment. Všechny fondy, co mám, jsou nad trendem a očekávám, že dlouho to nevydrží a kurz spadne pod současné hodnoty. U těch ostatních je to stejné, nebo mají slabý výnos. Ten roční mě ani moc nezajímá, spíše si všímám volatility. Co se málo houpe, to je nuda a "vkladní knížka". Neprahnu zrovna po riziku z Pink Sheets, ale trochu vzrušení bych přivítal. U Sporotrendu zajásám, že padá Praha, podívám se na BUX a hned je mi jasné, že z toho zase nic nebude. A když se náhodou sejdou směry většiny jeho portfolia, jde jen o desetiny procenta a druhý den je korekce. Nebýt takových zlomů, jaký byl letos v dubnu, byl by to jen o něco výnosnější Sporobond. Na výnos si nemohu stěžovat, ale přece jen mi tahle bota nepadne.
Také si lámu hlavu zda BCPP, Evropa nebo USA. Výkon US akcií sráží padající Dolar (i když to tempo nemůže věčně vydržet), k Euru je CZK celkem stabilní, ale levný Dolar brzdí vývoz z EU i CZ. Tady by to ale nemusel být takový problém, protože některá odvětví tím asi tolik trpět nebudou. Jen budu muset více přebírat. A až se konečně rozhoupu a vyberu, Dolar začne zase stoupat. :-( Snad zatím udělám radost alespoň Vám: S BrokerJetem do toho nejdu. I přesto, že teď mají slevy, jsou dražší než ostatní, co jsem zkoumal.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 11. 2004 16:19 | Jan Kolda von Žampach (řečený Pancíř)

Já jsem takto podobně s fondy drobně experimentoval už od dob kupónové privatizace, kdy jsem dokupoval a prodával s výhledovou spekulací na realizaci diskontu. Tenkrát byla spokojenost právě i s původně kupónovými fondy ČS: chtělo to s pevnými nervy vyčkat a neprodávat, neb akciové portfolio fondů ČS vyprodávala vlastně především (a co nejefektivněji) právě pro sebe. Ale už její tehdejší akciové fondy, založené mimo(!) kupónovku, nestály za nic a byla to spíše ostuda. Také je v tichosti odtroubili. Zrovna tak dopadli i následně "pohrobci" z kupónovek, neboť z původně akciových fondů byly nadělány fondy smíšené či spíše dluhopisové a ty už, potom, po propadu cen akcií ve světě a obecně i zde před pár lety, včas nový nárůst nezachytily a dostatečně nevyužily tak svůj potenciál, zvláště u české burzy. Takový ISČS Sporotrend špatný jistě (od pohledu poslední roční výkonnosti) není ale mohl být daleko, daleko lepší - především pro ty, kdo s důvěrou a dlouhodobě drží. Tehdy jsem si své nákupy a prodeje zdůvodňoval tím, že spekulativním nákupem akciového fondu přece jen rozkládám riziko o řád více než u jednotlivých akcií a portfolio manažer fondu mě jistě před různými podpásovými kopanci včas ochrání, neb má jistě lepší informace než já. Ze zpětného pohledu několika let jsem spíše zklamán, navíc poplatky za správu fondu si správce neomaleně bere i při hlubokém propadu. Tak raději fondy, jako instrument, beru peněžního trhu a dluhopisové, ale akcie se z takových 2/3 snažím dělat si sám: zatím zde Česko. Chystám se zkusit Německo, resp. Evropu, zatím využívám pro informace i webových stránek, které doporučuje zase na svém webu záhadný pan ÚúÚú. Samozřejmě, že je zde už problém také jazykový, který v případě naší burzy a českých titulů odpadá. Nutno se však přizpůsobit, neboť akciové portfolio jen z českých titulů už se brzo asi neudělá: ano, sem a tam ještě není úplně pozdě, ale co za chvíli potom? PS Problém kolem spekulativních časování nakupů a prodejů fondů, zvláště potom možné výsledné neprůhlednosti kolem použitých kurzů, byl nastíněn v diskusi u jiného článku. Mě to dosti otrávilo, i to je jeden z důvodů, proč akcie raději sám.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 11. 2004 15:19 | Jirka

Asi se shodneme, že daytrader je v podstatě po celou dobu obchodování přilepený u PC. Pak mu jeho obchodování musí vynést dost, aby se uživil jen tím. A to znamená obracet dost velký kapitál. Pak i poplatky jsou o něco výhodnější, než když se obchoduje s několika málo kusy a lze využívat i menší výkyvy. Máte také pravdu, že musí být schopen rychle se rozhodovat. Za cestu do pekel bych ovšem považoval spíše ukvapené rozhodování, snahu vydělat i na velmi malých výkyvech, neschopnost udržet si chladnou hlavu. Jak sám píšete, dojde-li k dostatečnému nárůstu nebo změně okolností, není nutno držet roky. K prudkému nárůstu může ale dojít i v průběhu jednoho dne a to i několikrát. Zvláště, když sledujete několik titulů. Klíčový je správný odhad, kdy už to za to stojí. Na časové vzdálenosti nákupu a prodeje dle mého názoru nezáleží.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 11. 2004 14:51 | Jirka

To je fakt, že mě fondy už trochu nudí. Tento článek mne přiměl podívat se po delší době na možnosti přístupu na trh, a vypadá to, že když nebudu využívat některé spec. služby, mohl bych mít i malinko nižší poplatky, než u akciových OPF. S mým mini kapitálem si ale nebudu moci dovolit nakoupit větší počet titulů, natož pak kusů. Asi ještě chvíli počkám a zkusím si to zatím nanečisto. Jen je škoda, že si tak nelze vyzkoušet obchodování jako v reálu, protože - narozdíl od fondů - u akcií nevím, jestli k obchodu vůbec dojde, případně za jakou cenu. Mohu jen odhadovat vývoj kurzu a vyhodnocovat, jak jsem to trefil. Ale jinak je to mnohem pestřejší než fondy. U nich jde jen o to kdy a kolik vložit nebo vybrat. A to se dá dělat v průměru tak 1x za měsíc a mezi tím jen čekat.
Tak ať Ti to vynáší! Z těch nekulatých počtů akcií si nic nedělej. Hlavně aby se kulatily peníze. Měl bys vidět moje počty PL. :-)) Asi jseš na tom slušně, když se zabýváš takovou kosmetikou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 11. 2004 12:18 | Less

Gratuluji k Sun Microsystems :-) Pokud se nestitite technologii, IT a adrenalinu, je treba se tez podivat na Brocade, Emulex, Qlogic a McData.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2004 19:11 | Richard Koza

Dobrý den,
já se osobně podílím na seminářích, které jsou pořádány v rámci serveru www.traders.cz.
Dále mám informace o seminářích, které nabízí jedna firma z Liberce. Jejich seminář o opčních obchodech je podle názorů různých účastníků docela dobrý. Já jsem se jich osobně nezúčastnil, neboť s opcemi neobchoduji.

-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 11. 2004 20:14 | Radek

souhlasím, že v jednom článku se nedá ,,obchodování,,podrobně věnovat,zmínil jste se o odborných semináříh.Mohl by jste prosím nějaký odborný seminář, nebo společnost (ale kvalitní)zmínit.Díky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 11. 2004 19:08 | Richard Koza

Dobrý den, já píši o amerických trzích ze dvou důvodů: a) protože se na nich pohybuji a tudíž o nich již něco vím b) protože skýtají tu pěknou výhodu časového posunu, který je zmíněn u odpovědi na argument č.1
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 11. 2004 19:06 | Richard Koza

K tomu, že článek nehovoří o plánu, psychice , rizicích atd. Domníval jsem se při psaní článku, že tuto část pokrývá odpověď na argument č. 7, kde je řečeno, že je zapotřebí se učit, než člověk půjde reálně obchodovat. Při vzdělávání v oblasti obchodování na finančních trzích patří vědomosti o riziku, jeho kontrole, správě peněz, obchodním plánu, psychologii atd k základním věcem, které je nutné nastudovat. Např. na serveru www.traders.cz, který se specializuje na obchodování na finančních trzích, je všem těmto bodům věnována řada dokumentů. Pokusím se i sem na server Penize.cz napsat nějaké základy (něco jsem už napsal v článku "Podle čeho nakupovat a prodávat akcie", ale je zapotřebí si uvědomit, že v jednom članku detaily nebudou podrobne vysvětleny, pouze naznačeny. Doporučuji navštívit nějaky odborný seminář o obchodování, kde se zájemci mohou dozvědět více detailů (upozorňuji, že ty nejlepší bývají placené).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 11. 2004 1:32 | ΨAØI

A chci mít v mém vlastním fondu akcií Ericsson 5000 kusú , tedy musím 770 prikoupit. Dále obsahuje muj fond akcie Nokia , EMC , Corning GLW , Sun Microsystems , Micron Technology a prístí týden koupím poprvé Volkswagen na déle nez 6 mesícú a Citigroup a Wells Fargo na nekolik let.
-9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 11. 2004 1:26 | ΨAØI

>>Jirka Pri tvém rozumu :-) se divim , ze kupujes jen fondy !!! To je prece pro tebe nuda !!! Uz bys mel dávno zacít s akciema , treba ve Frankfurtu s evropskejma akciema. Protoze SOLIDNÍ a spolehlivé americké akcie , které behem nekolika týdnú vyrostly +10% v dolaru mají vlivem pádu dolaru za tu samou dobu v euro +0%. Zatímco svédský Ericsson v euro má behem roku uz asi +100% prírustek, Vcera ráno pred otevrenim burzy jsem odeslal zádost na 770 akcií Ericsson wkn 850001 s limitem 3% pod predchozím záverecným kurzem. Tedy pri kurzu 2,54 € jsem chtel koupit za 2,46. Ale nevyslo to , prodali nejlevneji za 2.50 €. A protoze platnost byla 1 den , nestálo mne to nic. Nevyrízené ani limit ani zrusení pred 20. hodinou mne nestojí nic a tak mohu banku zádat kazdý den znova koupit o 3% levneji , i kdyz to asi vyjde jen kdyby otevírací kurz byl nizsí a jeste kurz behem dne padal. Já mám hloupý pocet akcií Ericsson 4230
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 11. 2004 23:53 | Jirka

Myslím, že lze zadat požadovanou cenu nákupu/prodeje. Proč bych potom nakupoval dráž, než jsem prodal? Může se samozřejmě stát, že nedojde ke spárování mé poptávky s něčí nabídkou. Pak nekoupím nic. Pokud ale nečekám, až se směr otočí a nakoupím/prodám ještě před obratem, projde transakce hladce, protože opačné příkazy převažují. 5% je ale opravdu málo. Po odečtení poplatků na riziko moc nezbývá. Raději čekám na větší třesk. Do té 15% díry už bych šel.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 11. 2004 21:55 | ΨAØI

Tedy bylo mysleno P/B 0,6 a PEG 0,6. A zádné P/E 0,6 - to je chyba tisku !!! Tam je asi P/E 10. A akcie 40% pod úcetní cenou , kde prolhaní analytici ocekávají dnes vysoký rúst zisku 2005 se jmenuje Volkswagen.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 11. 2004 21:40 | ΨAØI

Výborne ! Vy se tady hádáte i beze mne. Tak mohu bejt zticha. Ale nebudu. Pan Koza nevidí zádnou jinou dobu drzení akcií mezi pár mesícú a az do dúchodu nebo do smrti ! Ale existuje taky drzet nekolik let. Jako 1988 , 1990 az 1999 a od 2003 nekolik let az do nebezpecne predrazené akcie , nebo do nebezpecne predrazeného P/E amerických indexú , nebo do ukoncení kazdorocne rostoucích ziskú firmy. Buffett mel vsechny akcie Coca-Coly 1999 nebo i dríve prodat , protoze uz byly koncem 1999 nebezpecne predrazené s P/E 50 a kolem 1999 uz nedokázala Coca-cola alespon prúmerne o 10% rocne zvysovat zisky. .... Sleduji v nekolika casopisech Börse-online , jak analytici pocátkem roku predpovídali u nekolika firem pro tento rok mnohem vyssí zisk nez vloni a jak mesíc od mesíc tento odhad snizují , v cervenci pak uz ocekávají letos stejný zisk jako vloni a ted na podzim uz myslí , ze bude letos zisk horsí nez vloni. Já si koupím ted jednu svetoznámou akcii s tím nejideálnejsím P/E 0,6 a s tim nejideálnejsím PEG 0,6 , kde dnes ocekávají analytici v roce 2005 o 60% vyssí zisk. Ale uprostred roku 2005 asi dojdou analytici k tomu , ze 2005 nebude vúbec vyssí zisk firmy nez 2004 a tak budu muset akcii asi v léte prodat. ..... Kdo dnes po nekolika dnech az mesících prodá jeho oblíbené akcie , protoze zacly -5% az -15% padat a pak si je pri novém vzestupu +5% az +15% v dolíku chce koupit zase znova , je velice casto koupí dráz nez za co je prodal. A byl by mnohdy ve výhode , kdyby je nechal tech nekolik procent spadnout a drzel je 5 let nebo 10 let , az do nebezpecného predrazení P/E nebo az do ukoncení kazdorocního rústu zisku G.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Lubomír Lízal

ekonom

Jiří Paroubek

politik

Lubomír Lízal
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jiří Paroubek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services