Stavební spoření si pod sebou podřezává větev

Seminář o budoucnosti stavebního spoření naznačil další vývoj tohoto produktu. Jeho budoucnost sice prozatím v ohrožení není, ale máme zaděláno na pěkný hybrid. Také si myslíte, že zájmy klientů jsou zcela jiné, než si kdokoliv z odborníků představuje? Překvapil vás výrazný růst poplatků? Nedivte se, je to prý samozřejmost.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 10. 2004 10:59, Mirka

Nesnáším,/snáší se vejce, já nemám ráda/ když by "poradci" chodili ke mě do bytu !!!

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 10. 2004 18:55, Mario

Napsal jste to úplně přesně.
Podstatné je to, že to jako termínovaný vklad můžou chápat klienti, ale ne stavební spořitelna.

Představte si, že si přijdete pro úvěr, a stavební spořitelna vám řekne: Nojo, když my jsme to chápali jako termínovaný vklad.
Průšvih, ne?

Mario

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 87 komentářů)

6. 10. 2004 9:14 | Mario

Jene Koldo, neodpustím si rýpnutí: popros dojičku ať ti půjčí statistickou ročenku. Venca co ti nosí granule ti přelouská kolik se unás staví bytů. Není to moc, žejo?
Potom by ti ten mladej zootechnik mohl na internetu najít kolik úvěrů stavební spořitelny poskytují. Mohlo by to být na serveru MMR, ale není to tak jisté, protože ÚOHS považuje tyto informace za kartelovou dohodu. Takže ať si dá bacha, mohl by se dostat do maléru.
A teď pozor: ne všechny úvěry které stavební spořitelny poskytují se používají na nové byty. Některé jdou na modernizace, přestavby a podobné věci. Takže to všechno musíš odečíst. No a pak si porovnej kolik úvěrů jde skutečně na nové byty, respektive jaké procento bytů se staví za podpory stavebního spoření.
Protože se tam počítá s čísly která jsou větší než kolik máš kopýtek, řeknu ti přibližný výsledek: přibližně každý druhý nový byt se staví za přispění úvěru ze stavebního spoření.
Možná je ti to jedno, protože máš své korýtko. Ale pak nevím proč tak nahlas bučíš.
Mario
P.S. Teď vážně: pokud někdo tvrdil že stavební spoření je univerzální bolehoj který vyřeší úplně všechno, tak silně přeháněl. Stavební spoření může pomoct lidem k penězům na financování bydlení. Nic víc, ale taky nic míň.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 10. 2004 8:46 | Mario

Bohužel nestačí. Napovím: podívejte se na časové řady uzavíraných nových smluv a nových úvěrů.
Mario
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 10. 2004 8:32 | Antimario

Nevim. Ale on vlastne nikdo nevi. Protoze az behem sporeni se vyvrbi, zda je klient pratelsky, nebo je to klient uveruchtivy. Pujcuje se zhruba 30 %, Klientu je pres 5 mil. staci?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 10. 2004 7:56 | KarelM

Slovutny slechtici (i kdyz Kolda ze Zampachu byl pokud vim znamy husitsky hejtman a lapka ;-), Vas prispevek me velmi pobavil. Podstatou Vaseho vzdechu je bohuzel pravdivy fakt, ze si tady v zemi ceske nekdo masti kapsy na nas ucet. Pritom nami placeny statni urednik ci dokonce zvoleny zastupce proti tomu v lepsim pripade nic nedelaji, v horsim pripade z toho rovnez profituji. Co s tim? Jedina sance je vykriknout do sveta, ze to vidime a ze se nam to nelibi. Treba ten vykrik uslysi i ostatni mene vnimavejsi okradeni a pokusi se zvolit jine zastupce ci uredniky. Treba to vyjde. :) Proto takovy clanek a takove prispevky jako je Vas maji smysl. PS: Pozdravujte Jirika z Podebrad, pana z Kunstatu
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 10. 2004 1:01 | Kateřina

Pane Koldo, díky moc za tenhle příspěvek. Už jsem se dlouho tak nezasmála. (To není ironie, abyste si náhodou nemyslel, fakt dobrý.) Proč ale nadáváte panu Prouzovi, vždyť on to stavební spoření nevymyslel a je tam tak krátkou dobu, že by s tím nemohl nic udělat i kdyby mohl ... Proč neradit - jednak je to zábava - člověk ukáže jak je chytrej, žejo :-) a jednak si to třeba právě pan Prouza přečte a třeba se mu to bude hodit a udělá díky tomu něco dobrého - proč ne? Jo, a taky děkuju za pochvalu, to člověka zahřeje. Dobrou noc.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2004 20:04 | Tomáš Marný

Stavební spoření NENÍ termínovaný vklad, protože nekončí pevně daným termínem... No nic, máte svoji logiku, já mám svoje stavební spoření, které v termínu, kdy si to budu přát, ukončím a nové si nepořídím ani omylem. Doufám, že to udělá víc lidí, takže zaměstnanci stavebních spořitelen a hlavně jejich magorment se půjdou pást.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2004 19:03 | Jan Kolda von Žampach

Já bych především nečekal i další a jiné věci! 1. Především mi na takovýchto a podobných článcích také chybí kvalifikované zhodnocení, jak zde stavební spoření vyřešilo bytový problém. Vždyť kvůli tomu přece před mnoha lety a za oslavného halasu vzniklo! Je to roky, a vlastně až dosud, jediné(!) opravdu viditelné(!) prý(?) opatření našich pomazanců, neboť trh s byty, zásluhou velkého volebního potenciálů odekretovanců, se rozpohybovat nepodařilo. Tak co? Úspěch? Neúspěch? Bytový problém je významnou součástí demografického problému. Z tohoto pohledu se toho mnoho nepodařilo, neboť lidské hovězí stále v potřebné míře nekopuluje: buď proto, že nemá svůj byt a tedy své soukromí, nebo právě že už byt má, ale protože musí vydělávat a pod stresem na splátky úvěru, na kopulaci, s kýženým výsledkem potomka, už není jaksi sil a chuť. A tak se stále už celé roky dozvídám, že pracovat budu skoro až do sedmdesátky, stejně že nic asi jako důchod od státu vlastně nedostanu a že zdechnu asi někde ve křoví, neb statných rukou posadit mne na bažanta prostě zde nebude. Holt se dostatečně a bez ochrany nekopuluje. Tak tedy já osobně hodnotím, že stavební spoření je zatím velký neúspěch! 2. Potom bych také nečekal, že se nakonec po letech dozvím, že naši pomazanci za spolupráce šikuldů, pod záminkou vidiny kusu žvance který předtím bulíkovi stejně předtím sebrali, to lidský hovězí zahnali do ohrádky stavebního spoření a, najednou, se ukazuje, že v ohrádce bude brzo spaseno a navíc pro mlíko se sejry že nebude odbyt, tedy další stáje pro dobytek se stejně nepostaví. Hm, hm, hm, no to je potom opravdu kardiakální problém! 3. Nakonec a právě v těchto souvislostech bych nečekal, že finanční server v závěru článku vyzve moji maličkost, též jako vlastně jednoho představitele lidskýho dobytka a co má také sjednaný "to" stavební spoření, abych hledal jakási nápravná opatření. A to aniž by zveřejnil, jaké byly a jsou konkrétní výše měsíčních či lépe ročních příjmů pomazanců a šikuldů, kteří jsou za současný stav už roky zodpovědni a také až dosud placeni! Na rozdíl právě ode mne. Placeni za velká politická a manažerská selhání: páni poslancové, vláda, zvláště pak pan Sobotka a třeba Prouza z MF a třeba i ten šikulda Plíšek ze SSČS včetně pana generálního od matinky Český spořitelny. To jen tak jména, která mne napadají po přečtení článku a místo nich si možno dosadit další a další, i ta především minulá. Fuj! Fuj! Fuj!
....jo, a móóóc žasnu nad tím, jak někteří zde diskutující ochotně, právě těm panáčkům a panenkám, skáčou na špek a tzv. radí, to už není možný a připadám si opravdu jako někde v blázinci, chicht, já su samozřejmě ten zdravý...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2004 9:52 | Mario

Pane Marný, opakuji se, ale díky clipboardu to není taková námaha. Proto:
"Souhlasím s tím, že problémem je změna poplatků v průběhu spoření. Ale pak bych čekal diskusi na téma ZDA a ZA JAKÝCH PODMÍNEK smí spořitelna změnit (zvýšit) poplatky. A namísto toho je tady obvinění z kartelové dohody..."
Pokutu nedostaly spořitelny od MF ale od ÚOHS. Pokuta nebyla za vysoké poplatky, ale za kartelovou dohodu. Nepřísluší mi hodnotit inteligenci úředníků, pouze upřesním, že kartelová dohoda podle ÚOHS spočívala v tom, že stavební spořitelny dávaly dohromady statistiky o tom, kolik kdo uzavřel smluv a kolik se poskytlo úvěrů.
Mario
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2004 18:14 | Znalec Mario

Milý Jezevče, Mario je znalec, Mario odpoví:
ad 1) Nárok na úvěr je ze zákona, je samozřejmě podmíněn zajištěním. V určitém rozsahu poskytují stavební spořitelny úvěry i bez zajištění - zejména u klientů kteří již určitou dobu spoří. Vy byste snad půjčil někomu peníze aniž byste měl nějak zajištěno že je dostanete zpátky? Pokud ano, pošlete mi prosím vaši adresu.
Co se týče lichvy, pak vězte že podstatou lichvy není požadavek zajištění, ale vysoký úrok (pro zajímavost: některá náboženství považují za lichvu dokonce libovolný úrok - například křesťanství ve středověku)
ad 2) Existují dva druhy úvěrů: úvěry přidělované, a takzvané meziúvěry. Zákonný nárok je na úvěry přidělované (opakuji že zajištění je podmínkou), a sazba těchto úvěrů musí být ze zákona uvedena ve smlouvě.
Pokud se teď vrháte k šuplíku se svými smlouvami abyste mne usvědčil ze lži, pak vězte, že Všeobecné obchodní podmínky jsou nedílnou součástí smlouvy (takže sazba bývá uvedena většinou tam).
ad 3) Vypadá to, že jste člověk který rozumí počítačům, takže snad uznáte že je technicky celkem jedno, jestli peníze klienta identifikuji pomocí variabilního symbolu nebo čísla účtu. A je jedno jestli se bavíme o spoření nebo o splácení. Když budete přemýšlet o tom co by takový software měl umět, tak pravděpodobně dospějete k tomu co se dnes používá.
A pro případ že nejste technicky založen tak vězte že stavební spořitelna je banka která se řídí (nejen) zákonem o bankách, a účty prostě vést musí.
Mario

0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2004 17:17 | jezevec

Hmmm, koukám že pan Mario je zřejmě znalec. Měl bych kontrolní otázky: 1) Ukažte mi stavební spořitelnu, která vám slíbí, že za 5-8 let vám dá úvěr. Zatím mají všechny spořky podmínky ručení nikoli nesrovnatelné s lichváři, a mnohým úvěr nedají vůbec. 2) Ukažte mi stavenní spořitelnu, která vám slíbí, že za 5-8 let vám dá úvěr v sazbě X, kterou mezitím 10x nezmění. Já míním že úvěr je vždycky úročen v sazbě platné až za tech X let kdy si ho klient bere, a ne předem dané. 3) Vysvětlete mi, proč stavební spořitelna neumí (nejen) pro kienty kteří spoří jednorázovou roční úložkou, vést sběrný účet, na který zaúčtuje vklady dle variabilního symbolu - a na co jim vůbec vede předražený účet. Součet úložek lze identifikovat variabilním symbolem, státní podporu a úroky pro účely výpisu může vypočítat software během jedné tisíciny vteřiny. Jaké jsou zhruba náklady na takový účet, na který přijde jednou ročně úložka a jednou za rok se pošle výpis? Deset korun, dvacet? Proč nejde úvěr splácet na hromadný účet, nezatížený poplatky na každý účet?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2004 12:16

To je super postřeh. Že věřejnost si stavební spoření "...sice sjednává, ale v případě podobně výhodných nabídek jiných produktů by prý investovala jinam."
To bych doopravdy nečekal!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 10. 2004 11:52 | blb

Ty vole, jak to může bejt řečnícká otázka když je napsaná?????????????????
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2004 11:50 | Mario

Takže když to shrnu - nevíte. :o( Ale nebojte, nejste sám. Bohužel. Osobně bych byl raději kdyby stát zasahovat nemusel. Sanace padlých banek nás už stála dost - nemyslíte? Mario
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2004 11:46 | Antimario

Budu se venovat jenom a pouze P.S. plati, ze SS je porad celkem vyhodne sporeni (i po 1/1/04). Takze se porad najdou ti, kteri si radi takto uspori a ti, kteri si "od nich" pujci.
Von ale stat zase nejak zacaruje - zacachruje. Uvidite.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2004 11:14

Jo, Union Banka ještě nestačila...?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2004 11:09 | :o)

A já se přidám a budu ještě radikálnější. Zrušmě i Kartágo! :o)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2004 11:04 | Mario

Jirko, vycházíte z předpokladu, že existuje stavební spoření - bez podpory, a poté - jaksi navíc - je k tomu dodána státní podpora. Stavební spoření ale vychází z toho že existuje státní podpora. Bez státní podpory by nebylo stavební spoření, nebo by bylo podstatně jiné, fungující na jiných principech.
Výhodné podmínky úvěru které spořitelny poskytují jsou možné skutečně jen díky státní podpoře. Ale také tvrdím, že právě díky státní podpoře mají úvěry stavebních spořitelen 1. nízkou, a 2. pevnou úrokovou sazbu. Nic víc, nic míň.
Díky tomu že je státní podpora vyplácena ve fázi spoření, nebývá s úvěrem spojována. Bohužel tato souvislost mnohdy uniká.
Kdyby nebyla státní podpora, nemělo by to vliv pouze na spoření, ale také na úvěry.
Pokud se stavebním spořením opravdu zabýváte, zkuste si odvodit proč ta či ona spořitelna požaduje pro poskytnutí úvěru zrovna takové či onaké hodnotící číslo.
Nápovím vám, že odpověď : "Je to švindl proradných stavebních spořitelen" NENÍ správná. ;o)
Mario
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2004 10:09 | Jan Kolda von Žampach

Hm, hm, hm, tak organizovala "ta" Stavební spořitelna České spořitelny :-(((
A, parafrázováno právě z jejích materiálů: jestlipak si "zájemci o stavební spoření, kteří se (dobrovolně a před mnoha, mnoha lety) začali sdružovat ve svépomocném společenství a peníze začali ukládat do společného fondu", dokázali vůbec představit, že, někdy v daleké budoucnosti, budou koncem roku před Vánocemi chodit po našich ulicích nějací, velmi neodbytní SPOŘITELNÍ TAJTRLÍCI s BUŘINKOU? Ano, chodit s buřinkou za svým nesmlouvavým TAJTRLICKÝM KŠEFTEM a za podpory právě LEMPLA STÁTU tak šikovně, že téměř veškeré smlouvy jsou dnes, k pláči daňových poplatníků a na kolik let dopředu, uzavřeny od kojence po starobinec tzv. KRÁLOVSKY, nikoli jen alespoň slušně, viz jinde příhodný odstavec od autora tohoto článku :-) Vrchol drzosti potom je, když právě tito osvědčení spořitelní vyžírkové, spolu s Velkým Regulátorem, organizují ještě jakési pijatyky, co teď najednou s tím! A čtenáři jsou potom na finančním serveru vyzýváni, prý pokud jim záleží na "budoucnosti stavebního spoření," rozumějme na plném teřichu zúčastněných, aby radili "něco" o imágu atd., chicht, to to má být snad návod pro nějakého masochistu, nebo co? Paní Kateřino, Vaše návrhy, nápady a já nevím co dále se mi jeví, tak jako obvykle, vždy velmi rozumné. Avšak, jak vidíte právě zde, vývoj si jde a půjde stále nesmlouvavě po svém, tedy v tom ještě lepším případě do vtipně akurátní máriovské latríny. A tak to tady dopadne nakonec v reálu také s důchodovou reformou, Vaším oblíbeným námětem: stavební spoření je jen taková intelektuální rozcvička...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2004 9:57 | Jirka

Jestliže si stavebně spoří 6 milionů lidí, což přibližně odpovídá počtu pracujících daňových poplatníků, pak mi to vychází tak, že si tam ty tři klacky posíláte oklikou přes státní kasu. Kdyby jste stavebko neměl, rozpustily by se vaše daně mezi ostatní spořící, takže mít to stavebko určitý smysl má. Bohužel jiný, než je potřeba. Pokud by ale byla zrušena státní podpora a úměrně sníženy daně, byl by výnosnější termínovaný vklad. Stát nás prostě tou "podporou" z naší vlastní kapsy nutí využívat nevýhodný produkt.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 10. 2004 9:54 | Mario

Zjistěte si situaci dnes. Chcete kontakt? Mario
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Daniel Köppl

mediální expert

Roman Janoušek

lobbista, podnikatel a kriminálník

Daniel Köppl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Roman Janoušek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services