Penzijní reforma? Klíčem jsou příspěvky do systému II.

Přečtěte si dokončení návrhu penzijní reformy, jehož první díl jsme publikovali včera. Jak by měl podle autorů celý systém přesně fungovat? Kolik budou lidé do systému odvádět v závislosti na počtu dětí v rodině? Jakou základní penzi nám tento systém zajistí? Pomůže vyřešit rostoucí zadlužení penzijního systému?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 1. 2005 21:40, Premysl Tiser

Jak se to vezme. Pokud nebude vlada mit na valorizovani duchodu, budou prave ti nad 50 chudnout - nebudou odvadet penize do II, pilire (sporici slozky), ktery by mel jinak pokryt aspon castecne inflaci, a nebudou z nej ani placeni. Tedy jestli to zaplati mladi nebo prave ti prechodaci mezi 35 - 50 lety, to bude zalezet na duchodove politice vlady, ktera bude u moci.

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 9. 2004 22:37, Kateřina Havlíčková

Ale pánové, nebuďte tak pesimističtí.
Hezký víkend.

Zobrazit celé vlákno

-30
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 52 komentářů)

9. 9. 2004 10:46 | Fredy

Ještě dodatek. Pokud se budu moci z tohoto systému někde odhlásit bez následků, tak ho plně podporuji :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2004 10:20 | Fredy

Super názor, jako z Kubánského hororu. Ale ještě by to chtělo dopracovat. Chybí tomu trochu humoru.
1. Děti se budou povinně starat o své rodiče. O které? První, druhé, třetí? Je dost případů rozvodů a třetích manželství. Patrně se bude losovat, nebo se upřednostní ti poslední. Chudáci děti :-)
2. Každopádně bych upřednostnil děti ženského pohlaví. Jsou potenciálními rodičkami. U mužského pohlaví, jak známo, klesá kvalita spermatu a v budoucnu se bude spíše jednat o umělá oplodnění. Pan bývalý ministr financí by měl podle toho upravit koeficienty ve prospěch dívek.
3. Kdo vychová děti vzdělané (společnost do nich narve nemálo peněz), tak se zaváže, pod hrozbou trestu smrti (nebo nucených prací), že neutečou vydělávat na jiné důchodce do jiných zemí. Nebo-li emigrace bude možná, jen se souhlasem k tomu zřízeného úřadu pro tzv. "čistý stůl". Což znamená, že mládež zaplatí vše, co do nich společnost vynaložila, včetně předplacení penze svých rodičů a pak mohou jít kam chtějí.
4. Vše bude systematicky regulováno pro 1 až 3 děti. Každé další dítě bude možné jen se souhlasem k tomu zřízeného úřadu pro "kontrolovanou porodnost". Čtvrté a další dítě bude povoleno jen úplné rodině, která pracovala, pracuje a vždy bude pracovat a kromě toho má kladný vztah k uvedenému úžasnému systému.
5. Bude zřízen nový institut legálního obchodu s dětmi. Odborná lékařsko-ekonomická komise k tomuto účelu zřízená bude každoročně stanovovat cenu jednotlivých věkových kategorií. A to do doby než bude ustavena dětská burza. Toto bude sloužit těm, kteří se marně pokouší o potomka a vynakládají na to mnoho prostředků, ale také těm, který, bohužel, dítě (děti) předčasně zemřely. Prostě si dítě koupí.
6. Dospělý jedinec, který se neožení, nebude mít děti a ani práci, tak bude považován za vývrhele lidské společnosti a jako takový si nikde neškrtne. Bude mít ale jedinou výhodu. Bude mít možnost získat bezplatnou eutanazii.
7. Předpokládám, že prostřední povinný pilíř navrhované penzijní reformy bude vláda řešit pomocí výběrového řízení. Toto výběrové zřízení bude omezeno pouze na penzijní fondy, které jsou velké, mají akcionáře banku a sídlo v Holandsku a nebo Nizozemsku. Tím se výběr zúží jen na ty „kvalitní a nejlepší“ zájemce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2004 9:53 | VlK vladku at seznam.cz

No tento způsob reformy nebo jiný. Jen aby už nějaká se prosadila s přímými účty. Mám 26 let a nechce se mi platit so průběžného systému víc než je nutné. A tento způsob zní celkem rozumně, ale vždycky záleží na drobných nianci parametrů. Ale hlavně aby už začali!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2004 9:47 | k

Větší kravinu, než je tahle od pánů z ING jsem už dlouho nečetl...a za komentář mi ani nestojí.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2004 9:41 | Michal

Ač se vám to líbí, nebo nelíbí, tak si platíte sociální smír. Čím více půjdete tomuto etniku po krku, tím více vás ten klid bude stát. Je to nespravedlivé, ale toto politické uskupení to jinak neumí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 9. 2004 9:38 | Pavel

Musím zopakovat, co jsem napsal už k prvnímu dílu tohoto článku.
1. Musí se jasně definovat, co znamená vychovávat děti. Otec, který platí jen alimenty aniž by se o své děti jinak zajímal, ty děti nevychovává. Finanční investice do dětí je pouze velmi malou částí toho, co rodiče do dětí investují. Tu podstatnou část tvoří čas, omezení osobních zájmů, třeba i ztráta přátel a spousta dalších věcí.
2. Systém musí obsahovat přímou závislost výše důchodu rodičů na ekonomickém výkonu jejich dětí. Rodíč, jehož děti většinu času stráví v kriminále by žádný důchod z PAYG neměl dostávat.
Koneckonců, když dnes existuje právně vymahatelná povinnost rodičů starat se o děti, proč by se nemohla zavést také právně vymahatelná povinnost dětí starat se o rodiče, když zestárnou, a důchodový systém jako celek zrušit (kdo nemá děti, musí si naspořit).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2004 9:10 | Dáša z Ostravy

Já odmítám přispívat do systému, ve kterém jsou preferovány vícedětné rodiny.Ze své dlouhodobé pracovní zkušenosti vím,že existuje spousta sociálně slabých rodin s mnoha dětmi,kde se vůbec nikdy nehovoří o tom, že by některý člen rodiny vůbec chtěl shánět práci.U těchto lidí má slovo práce pejorativní význam. Znám osobně další Romku, která proto,aby nešla do vězení,má ve svých 26 letech sedmé dítě.Myslíte,že tato nemalá skupina lidí vychová někdy své děti ke kladnému vztahu k práci?Já si to tedy nemyslím,nemluvě o tom, kolik těchto rodin již dnes dotuji ze svých daní. To mám i v důchodu doplácet na to,že mám "jen" 2 děti?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2004 8:28 | Romak

A co na tom spatnýho? Prace pro gadzi! Romak pracu nedostane - vsude samy rasismus! Tesim do duchodu, hurá pán Gross!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 9. 2004 8:28 | ondra

Viva el socialismo!!!! "Skutečnost, že jsme dnes aktivní na tomto světě, znamená, že naši rodiče se v minulosti rozhodli přispět do PAYG systému. Proto jim náleží výnos z těchto investic." Otázka: Má dítě POVINNOST platit svému rodiči X% svého příjmu? Co když se dítě rozhodne, že nechce. Máme snad právo mu v tom zabránit? Může rodič jít a násilím vzít dítěti jeho majetek, protože na něj má právo? Pokud dítě zdrhne do zahraničí, můžeme na něj vydat zatykač pro zpronevěru? Sociální progrese: Někdo dostane na úkor někoho jiného. To je spravedlnost? Cena pracovní síly: Pánové se nám tady snaží namluvit, že si všichni zajistíme kvalitní důchod, a přesto nás to nebude nic stát??? Proč by měli děti, jimž zemřeli rodiče, platit do PAYG? Já nechápu, co je nespravedlivé na tom, že osoba s jedním dítětem dostane něco jiného než poloviční penzi, než osoba se dvěma. Vůbec nechápu, proč by nějaká "penze" měla být "přímo úměrná" počtu dětí, A nakonec: 1) může být 2 pilíř slamník? 2) co mě má kdo říkat, kolik si mám spořit na stáří. Jak to můžete vědět? 3) autoři zapomněli zmínit, že deficit přechodu opět zaplatí naše děti. Nechceme toho po nich trochu moc?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2004 7:47 | Hugo

"U nas ma kazda holka minimalne tri deti." Z nichž ani jedno nebude nikdy pracovat...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 9. 2004 6:14 | Dezo Ferencvaros

Samozrejme, na ukor nas Romou. A tak je to sprave. Tento stat nas poskozuje tim, ze nam nedava praci. Tak to bude kompenzovat pomoci duchodu. U nas ma kazda holka minimalne tri deti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 9. 2004 0:40 | Kateřina Havlíčková

Tak jsem se mýlila - ve včerejší diskusi jsem tvrdila, že autoři nenavrhují, aby bezdětní neměli z průběžného systému žádný důchod a teď koukám, že navrhují. Moc se omlouvám.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Franz

umělec

Jaroslav Starka

podnikatel, 1.FK Příbram

Vladimír Franz
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 4 duelů
×
Jaroslav Starka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services