Důchod podle ODS? Kolik si naspoříš.

Občanská demokratická strana má již od roku 1997 připravený návrh řešení důchodového systému. Ten má podle ní kombinovat princip solidarity, o kterou se postará stát, a vlastních zásluh. Na každém člověku tedy záleží, jak si přilepší k minimálnímu, státem garantovanému důchodu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 6. 2004 8:48, Jirka

Myslím, že není třeba se bát, jak se postaví lidé k odpovědnosti za svůj osud. Zůstane-li část systému průběžná a pokryje minimální důchody, pak stát splní svoji roli sociálního záchranáře, a nemusí se starat o to, jestli každý důchodce bude mít na výlety do ciziny nebo pěstování nákladnějšího koníčka. Postupný přechod má navíc výhodu v tom, že nám tu míru odpovědnosti a důsledky případné neodpovědnosti bude ukazovat již od začátku s postupně se zvyšující měrou.

Penzijní fondy a připojištění by měly existovat, ale ne jako jediné řešení a neměly by být povinné. To, co budou vyplácet, je přilepšení na důchod, nikoli nutné minimum.

Určitý způsob, jak zajistit převod pojistného placeného zaměstnavatelem do mzdy je zvýšení mzdových tarifů na úkor těchto odvodů. I tak tu zůstane volný prostor u zaměstnanců se mzdou výrazně nad základem tarifu. Pokud ovšem zaměstnavatel těmto zaměstnancům platil dobrovolně vysoké odměny, nepředpokládám, že by právě jim krátil mzdy. To se děje spíše v případech, kdy musí přidat těm, co sedí na základu, když vláda zvýší tarify. V tomto případě by se ale mzdové náklady zaměstnavatele neměnily a nemusí proto šetřit na těch nejlepších.

Jedno slabé místo bych si dovolil doplnit. Jak už uvedla výše Míša (příspěvek skoro nahoře), přechod na zásluhovější systém znevýhodňuje matky, a dodávám, že také osoby se změněnou pracovní schopností, osoby, které o někoho pečují a nemohou proto pracovat na plný úvazek nebo vůbec apod. Takovým bude třeba vhodným způsobem kompenzovat sníženou možnost spořit si na důchod. Zdrojem kompenzací bude patrně průběžná část systému. Takže její podíl bude muset klesat o něco pomaleji, než růst dobrovolného spoření. Protože však ze spoření budou i výnosy, možná to nebude až tak dramatické.

Zobrazit celé vlákno

+42
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 46 komentářů)

28. 6. 2004 11:08 | Honzajs

Jenomže lidé často NEVĚDÍ KOLIK PLATÍ. Oni si myslí, že na důchod platí jen těch pár procent, co vidí na pásce.
Kdyby totiž na pásce byly všechny platby, tak by teprve lidi viděli reálnopu míru zdanění práce u nás. Rázem by neměli daně 10-20%, ale rovnou 40-50%.
Potom by se oto začali mnohem více starat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2004 11:05 | Šaman

Proboha, nevěřím vlastním očím! Vám je jedno, že vláda tzv. placením pojištění zaměstnavatelem, které není započteno v hrubé mzdě, sprostě zakrývá skutečnost, že zdanění mezd je na naprosto nemorální úrovni? Jde o to otevřít lidem oči, aby viděli svou skutečnou hrubou mzdu, skutečnou míru zdanění a osobní příspěvek každého z nás do státního rozpočtu. Myslím, že současné i minulé hrátky s pojistným placeným zaměstnavatelem za zaměstnace jsou jedním z největších podrazů na občanech v závislé činnosti (kritika padá i na ODS, která s tím v časech vlády nic neudělala!).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2004 10:00 | Jan Kolda von Žampach ( řečený Pancíř )

Mě na tom celém ódéesáckém výtvoru vadí navíc další, zcela podstatná věc, která zde v článku a v dosavadních příspěvcích zcela zanikla : z jiných, tu a tam problesknuvších podrobností jsem porozuměl, že další představy tvůrců se krystalizují též navíc do nějaké formy POVINNÉHO dalšího pojištění, byť na tzv. KOMERČNÍM základě !
Tak to tedy, pokud je pravdou, zachraň se, kdo můžeš ! Mě už naprosto stačí dnešní POVINNOST platit zdravotní pojištění do "komerčních" tzv. zdravotních pojišťoven a povinné ručení do "komerčních" tzv. pojišťoven. Humus nad humus, kam se jen podívám a bude hůř. Spojení povinnosti a komerčnosti je naprostý nesmysl, vždy odsouzený k pěknému vyhnití a napakování šrajtoflí panenenk a panáčků. Jak se říká, z louže pod okap s pravicovostí naší socdemácké ODS !
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2004 8:55 | Jedna myslící osůbka

Prý "v důsledku toho si prý lidé konečně uvědomí, kolik se na důchody skutečně platí, aniž o tom vědí". Co to je za hovadinu? Mně je jedno, jestli to platí zaměstnavatel nebo stará Blažková, protože výši ani alokaci stejně neovlivním. To je stejné, jako kdyby mi řekli, kolik je denně skvrn na slunci. K čemu mi to je? Výše odvodů ze strany zaměstnavatele je dána zákonem. Mně je ten údaj na starou bačkoru. Jo, kdyby mi řekli: "můžeš si vybrati, jestli Ti to má zaměstnavatel posílat do státního systému nebo to projíš a nebudeš mít nic nebo si to dej, kam chceš, ale pak nebreč", to by byla jiná!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 6. 2004 8:51 | ddd234

Také se musím zastavit nad již zmiňovanou větičkou "Počítá se však se zavedením důsledné kontroly hospodaření fondů, se zpřísněním nároků na průhlednost hospodaření a s celkovým posílením zajištění fondů. " Je opravdu hezké, že se ODS chce takto postarat a zabezpečit prostředky v penzijních fondech. Nutno však podotknout, že v době, kdy byla ODS u moci, zkrachovalo (případně bylo převzato jiným fondem)nejvíce penzijních fodů. Napadá mě tedy pouze otázka, proč, když ODS ví, jak zabezpečit prostředky, tak již neučinila dříve a nechala spostu jiných fondů vytunelovat?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2004 7:53 | k

Omlouvám se za výrazivo, ale větší blbinu jsem už dlouho nečetl: "Počítá se však se zavedením důsledné kontroly hospodaření fondů, se zpřísněním nároků na průhlednost hospodaření a s celkovým posílením zajištění fondů. " - jak chce toto ODS zajistit, pojistit fondy nelze, pokud budou investovat bezpečně, msuí existovat státní dluh, jnak není kam ukládat prostředky, výnosy budou v podstatě kopírovat inflaci. "prvním krokem zprůhlednění dnešního systému převedením příspěvku zaměstnavatele na sociální zabezpečení do hrubé mzdy zaměstnance." Toto převedení bude znamenat jen jedno: zaměstnavatel okamžitě sníží mzdu o alikvótní částku, to je naprosto zřejmé, proč by měl platit víc než musí? "To by údajně umožnilo převedení jimi v minulosti placených příspěvků na důchodové pojištění na jejich individuální penzijní účet." Slobo "údajně" je skutečně na místě, neboť přeci platili do průběžného systéme, takže nic nemohou převádět! "vychází z předpokladu nekrácení nároků současných důchodců ani osob, které patří do předdůchodové kategorie" - a jak by si to ODS asi představovala, když lidé do 35 let (a možná téměř všichni) nebudou součástí průběžnéh systému? Pous o zavedení takového systému by vedl pouze ke zhoucení celého sociálního systému a následně i hospodářství... Pokud má ODS podobná řešení i v ostatních oblastech, pak opravdu no comment!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ladislav Jakl

bývalý tajemník prezidenta

Jiří Paroubek

politik

Ladislav Jakl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jiří Paroubek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services