Prodáváme nemovitost

Prodej ale ani darování nemovitosti v žádném případě není jednoduchou záležitostí. Abychom vám pomohli vyhnout se hrozícím rizikům a tím zbytečným ztrátám, připravili jsme pro vás několik užitečných rad a pravidel, na které se vyplatí nezapomenout.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 4. 2004 18:54

Pane Veselý, díval jsem se do komenářů k obchodnímu zákoníku a autoři se shodují na mém výkladu, tedy že ustanovení § 230 je speciální právní úpravou pro bytová družstva a má tudíž právě a jen u bytových družstev přednost před obecnou úpravou, obsaženou v § 229. To i přes Vámi uváděnou nejednotnou formulaci "členství" v obou paragrafech. To znamená, že opravdu Vám žádný orgán družstva nemůže mluvit do toho, na koho členská práva převedete.

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 4. 2004 22:13

Předpokládám, že jde o bytové družstvo. Pak se na převod vztahuje § 230 obchodního zákoníku, který říká: "Převod práv a povinností spojených s členstvím v bytovém družstvu na základě dohody nepodléhá souhlasu orgánů družstva. Členská práva a povinnosti spojená s členstvím přecházejí na nabyvatele ve vztahu k družstvu předložením smlouvy o převodu členství příslušnému družstvu nebo pozdějším dnem uvedeným v této smlouvě. Tytéž účinky jako předložení smlouvy o převodu členství nastávají, jakmile příslušné družstvo obdrží písemné oznámení dosavadního člena o převodu členství a písemný souhlas nabyvatele členství."
Otázka na "předkupní právo" je poněkud zmatečná, a to z toho důvodu, že družstvo nemůže z principu nabývat členství takříkajíc samo v sobě. Samozřejmě, že družstvo jako právnická osoba může obecně být členem JINÉHO družstva, nikoliv však svým vlastním členem. Předkupní právo by tedy mohlo, čistě teoreticky, vzniknout pouze ostatním členům družstva, nikoliv družstvu samotnému. Zákon však takové "předkupní" právo v této souvislosti nezná (ostatně převod práv nemusí být nutně úplatný).
Pokud jde o podmínku ve Stanovách ohledně splacení anuity, doporučuji konzultaci s advokátem, neboť se domnívám, že tato podmínka by mohla být v rozporu se zákonem, a to právě s § 230 obchodního zákoníku, neboť omezuje zákonem stanovenou volnost převodu členských práv a povinností. Zákon přitom, pokud se nemýlím, nedává bytovým družstvům možnost Stanovami upravovat podmínky převodu. Povinnost splácet anuitu je podle mého názoru jednou z povinností, která se převádí na nového člena. Ale opravdu doporučuji konzultaci v advokátní kanceláři.

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 40 komentářů)

17. 9. 2005 9:15

www.zk.webzdarma.cz
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 7. 2004 14:37

Dobrý den. Mám dotaz. Přítelkyně se chystá prodat podíl k družstevnímu bytu + já se chystám uzavřít smlouvu o budoucí kupní smlouvě na nově stavěný byt(podpis cca leden 2005). Pokud by byla přítelkyně spolumajitelkou nově kupovaného bytu musela by platit daň z příjmu? Děkuji za odpověd.
B. Finsterle
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2004 16:45 | Petr Vesely

Jeste jednou dekuji za Vasi pomoc! S odborniky se urcite poradim!!! Jen jsem chtel zakladni informace vedet predem, s cimz jste mi moc pomohl. S tim, ze nikomu nic neni do toho co dostanu, jsem myslel hlavne ostatni cleny druzstva, nikoli financni urad :o) Ale dekuji za upozorneni.
Preji hezky den a mene tak zvedavych lidi jako jsem ja :o) P.V.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2004 10:10

Děkuji moc za úplnou odpově´d. nyní mi je již vše jasné. K. Dvořák
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 4. 2004 9:05

Dobrý den. Domnívám se že ve Vašem článku je jedna nepřesnost. A to při darování nemovitosti a následném jejím prodeji na níž se nevztahuje testovací lhůta tedy 2 roky bydlet nebo 5 let vlastnit. Při darování se též vypracovává znalecký posudek z kterého je vypočítávaná daň. Pro názornost uvedu modelový příklad: Byla mi darována nemovitost jež byla odhadnuta na 1 mil Kč a i z této ceny byla zaplacena darovací daň. Tuto nemovitost obratem prodám za odhadní cenu, tedy též 1 mil Kč. V této chvíli ovšem neplatím daň s příjmu jak uvádíte ve Vašem článku, neboť dle § 10 zák.586/1992 odstavec 5 je výdajem cena, za kterou poplatník věc (právo) prokazatelně nabyl, a jde-li o věc (právo) zděděnou nebo darovanou, cena zjištěná pro účely daně dědické nebo darovací a v odstavci 4 se praví že Základem daně (dílčím základem daně) je příjem snížený o výdaje prokazatelně vynaložené na jeho dosažení. Takže 1 mil mínus 1 mil rovná se 0 Kč. !! Daň z příjmu by se platila až v případě že by daná nemovitost byla prodána za cenu vyšší než 1 mil Kč, která byla cenou pro výpočet daně darovací. To jen na doplnění. S pozdravem Martin
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 4. 2004 19:07

Pane Dvořáku, nejde ani tak o výši ceny jako o typ nemovitosti. Zákon stanoví, že znalecký posudek není třeba "při podání daňového přiznání k dani darovací nebo k dani z převodu nemovitostí, jde-li o převod či přechod vlastnictví k pozemku bez stavby a bez trvalého porostu; vzniknou-li pochybnosti o správnosti výše základu daně, správce daně sdělí tyto pochybnosti daňovému subjektu a vyzve jej k předložení znaleckého posudku". Pokud tedy splňujete podmínku, že se jedná o pozemek bez stavby a bez porostů (dřevin), posudek mít nemusíte. Správce daně Vás ale může i tak dodatečně vyzvat k předložení posudku. Pak by to musel být posudek znalce, který byl jmenován některým z krajských soudů. Tyto soudy také vedou seznamy znalců pro jednotlivá odvětví a obory. Pokud se nepletu, tak ten, kdo není jmenovám soudem, není znalcem a Vaše otázka na jiného, než soudního znalce, tak ztrácí smysl.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 4. 2004 18:54

Pane Veselý, díval jsem se do komenářů k obchodnímu zákoníku a autoři se shodují na mém výkladu, tedy že ustanovení § 230 je speciální právní úpravou pro bytová družstva a má tudíž právě a jen u bytových družstev přednost před obecnou úpravou, obsaženou v § 229. To i přes Vámi uváděnou nejednotnou formulaci "členství" v obou paragrafech. To znamená, že opravdu Vám žádný orgán družstva nemůže mluvit do toho, na koho členská práva převedete.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 4. 2004 17:13

Pane Veselý, doporučuji opravdu konzultaci u advokáta. Dáte za to cca 1.000,- Kč a určitě se Vám to vyplatí. Podle mého názoru se § 229 týká všech družstev (třeba výrobních, zemědělských, apod) a § 230 je pak speciálním ustanovením pro družstva bytová. Pokud jde o další otázky - nikdy v praxi jsem se nesetkal s tím, že by ostatní členové bytového družstva měli nějaké přednostní právo na členský podíl. Ale opět doporučuji advokáta a vzít s sebou stanovy konkrétního družstva! A do třetice - Vaše tvrzení, že do toho, co za členský podíl dostanete, nikomu nic není, je obecně poněkud odvážné. Určitě do toho něco může být finančnímu úřadu - záleží na tom, jak dlouho podíl v družstvu vlastníte, atd. ... Pozor tedy na případnou daňovou povinnost. A získat za členský podíl chatu na Orlíku - to už je raději na daňového poradce, a to předem, aby transakce byla ošetřena daňově nejvhodnějším typem smlouvy!! Opravdu doporučuji - nešetřete za odborníky v příslušných oblastech a nechtějte vše vyřešit v diskusi na internetu - mohlo by to být příliš drahé....
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 4. 2004 11:30 | Petr Vesely

Dekuji za informace! U toho predkupniho prava jsem myslel cleny druzstva - jak pisete. Jenze vy se odkazujete na §230 OZ, ve kterem se mluvi o prave a povinnostech SPOJENYCH s clenstvym v druzstvu.. neni to neco jineho nez samotne clenstvi v druzstvu???? O tom mluvi spise toto: § 229
(1) Členská práva a povinnosti může člen převést na jiného člena družstva, pokud to stanovy nevylučují. Dohoda o převodu členských práv a povinností na jinou osobu podléhá souhlasu představenstva. Stanovy mohou určit důvody, které převod vylučují. Proti zamítavému rozhodnutí se může člen odvolat k členské schůzi. Rozhodnutím představenstva nebo členské schůze o schválení dohody o převodu členských práv a povinností se stává nabyvatel členských práv a povinností členem družstva v rozsahu práv a povinností převádějícího člena.
(2) Stanovy mohou určit případy, kdy představenstvo nesmí odmítnout souhlas s převodem členských práv a povinností nebo se nevyžaduje souhlas představenstva.
-------- Coz by znamenalo, ze to podleha souhlasu predstavenstva.. Takze jak to spravne je? :o) Jen se jeste vratim k tomu predkupnimu pravu clenu druzstva.. Neni-li toto tedy jakkoli zachyceno ve stanovach, nemaji ostatni clenove na me pravo k uzivani (byt) vubec narok?
A jeste se zeptam pro jistotu - prevedu-li tedy na kohokoli sva prava v druzstvu "bezuplatne" -- mam za to, ze pokud mi za to novy nabyvatel da cokoli na cem se domluvime - napr. auto nebo chatu na Orliku nebo penize "bokem", neni do toho nikomu nic - je to tak?
Jeste jednou dekuji a preji hezky vikend.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 4. 2004 11:12 | karel Dvořák

Dobrý den pane Šafránek, rád bych se vás zeptal ohledně 3% daně z převodu nemovitostí. Je vždy nutné k daňovému přiznání přikládat posudek znalce ?? Které znalce Finanční úřad akceptuje, musí být to být vždy soudní znalci ?? Pozn. Budu asi prodávat malinký pozemek za celkovou cenu cca 40 000,- Kč. Budu muset i při tomto objemu mít posudek od soudního znalce ?? Děkuji, K. Dvořák
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 4. 2004 0:22

jen glosa: mám pocit, že trvalý pobyt má jen EVIDENČNÍ charakter, tudíž, i kdyby šlo "tvrdý na tvrdý" asi by se zkoumalo i svědecky, zda na trvalém bydlišti opravdu bydlím a ne že se objevím jednou za rok...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2004 22:13

Předpokládám, že jde o bytové družstvo. Pak se na převod vztahuje § 230 obchodního zákoníku, který říká: "Převod práv a povinností spojených s členstvím v bytovém družstvu na základě dohody nepodléhá souhlasu orgánů družstva. Členská práva a povinnosti spojená s členstvím přecházejí na nabyvatele ve vztahu k družstvu předložením smlouvy o převodu členství příslušnému družstvu nebo pozdějším dnem uvedeným v této smlouvě. Tytéž účinky jako předložení smlouvy o převodu členství nastávají, jakmile příslušné družstvo obdrží písemné oznámení dosavadního člena o převodu členství a písemný souhlas nabyvatele členství." Otázka na "předkupní právo" je poněkud zmatečná, a to z toho důvodu, že družstvo nemůže z principu nabývat členství takříkajíc samo v sobě. Samozřejmě, že družstvo jako právnická osoba může obecně být členem JINÉHO družstva, nikoliv však svým vlastním členem. Předkupní právo by tedy mohlo, čistě teoreticky, vzniknout pouze ostatním členům družstva, nikoliv družstvu samotnému. Zákon však takové "předkupní" právo v této souvislosti nezná (ostatně převod práv nemusí být nutně úplatný). Pokud jde o podmínku ve Stanovách ohledně splacení anuity, doporučuji konzultaci s advokátem, neboť se domnívám, že tato podmínka by mohla být v rozporu se zákonem, a to právě s § 230 obchodního zákoníku, neboť omezuje zákonem stanovenou volnost převodu členských práv a povinností. Zákon přitom, pokud se nemýlím, nedává bytovým družstvům možnost Stanovami upravovat podmínky převodu. Povinnost splácet anuitu je podle mého názoru jednou z povinností, která se převádí na nového člena. Ale opravdu doporučuji konzultaci v advokátní kanceláři.
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 4. 2004 14:27 | Petr Vesely

Dobry den, mel bych na Vas jeden urcite ne tak jednoduchy dotaz. Jsem-li majitelem clenskeho podilu v druzstvu (tedy vlastnim prava, nikoli byt) a chtel bych tato prava prevest na dalsi osobu, musi mi tento prevod odsouhlasit druzstvo nebo postaci jen predlozit druzstvu smlouvu o prevodu? Ma druzstvo predkupni pravo na muj podil? Jestlize ano, kdo stanovuje cenu? Ja nebo se cena stanovuje odhadcem?
A co se stane v pripade, ze druzstvo s prevodem nesouhlasi? ..predpokladam, ze svola schuzi a bude se hlasovat.. a v pripade, ze ani clenove druzstva nebudou souhlasit s prevodem - co se stane pak? Dekuji mnohokrat za odpoved :o)
ps: v pripade, ze je ve stanovach podminka pro prevod clenskych prav stanovena tak, ze lze prevod provest az po splaceni anuity, lze anuitu splatit jednorazove nebo se MUSI dodrzet splatkovy kalendar? (napr. 10let)???
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2004 10:07

Můžete uvést odkaz na konkrétní ustanovení zákona 586/1992Sb. ze kterého toto vyplývá?
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2004 9:57

Je ta "zahradní chatka" zapsána v katastru nemovitostí? Pokud nikoliv, může jít o prodej movité věci - na tu se samozřejmě nevztahuje daň z převodu nemovitosti.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2004 7:27

Prosím Vás já bych se chtěl spíše zeptat jelikož se v tom moc nevyznám.Prodávám zahradní chatku, pozemek je v pronájmu.Prodej je přes realitní kancelář.Kolik budu platit a co ta částka co bere realitka z toho platím daň taky já? Děkuji a můžete odpovědět prosím na mail?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2004 23:02

V článku je chyba týkající se prodeje nemovitostí nabytých darováním. Výdajem z hlediska daně z příjmu v takovém případě není pouze daň z převodu, ale též cena určená znaleckým posudkem pro účely darovací daně při nabytí. To je také jediná věc, k čemu můžete potřebovat "odhad" v případě, že nabýváte nemovitost darováním a tento převod je od daně osvobozen, protože cena je nižší než zákonný limit (různý pro různé stupně příbuzenství).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2004 20:17

Děkuji za odpověď. Věřím, že se nám podaří uhrazenou daň vymoci zpět od prodávajícího.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 4. 2004 0:15

Inu, dělám v realitní branži 10 let. Žel bohu v tomto státě může každý, kdo má dvě nohy, čistý rejstřík trestů a trochu vzdělání (stačí tuším maturita) a už může dostat živnostenský list a začít. Nikdo nezkoumá, zda má ponětí o základních věcech (budete-li chtít prodávat zmrzlinu, musíte mít aspoň zdravotní průkaz= výtěr :-))) V nemovitostech jde o velké peníze a to vždycky. Takže jakýkoli průšvih může být dost fatální. No a pokud "zaměstnanci na IČO" jsou trošku zatlačeni a placeni jen a jen z provizí, tak to se kdekdo dokáže snížit k různým sprosťárničkám a nemravnostem, jen aby urval zakázku... Kdyby něco, tak mi napište. dobrou noc.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 4. 2004 23:46 | K

Naprosto souhlasím... Při čtení jedné předtištěné "smlouvy o exkluzivitě" při převodu družstevního bytu - nebyla to smlouva o převodu, ale o zprostředkování- jsem našel asi 20 chyb, které svědčí o neznalosti problematiky... Nejlepší je, že spousta lidí si myslí, že RK poskytují kvalitní služby, za těch 3-5% z ceny... Ne vždy to je pravda... Ale komu není rady...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ivo Rittig

lobbista a podnikatel

Viktor Kožený

podnikatel a kriminálník

Ivo Rittig
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Viktor Kožený
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services