Financování bydlení: raději si nechte poradit

Do diskuse o tom, zda je pro financování bydlení vhodnější stavební spoření nebo hypoteční úvěr, přidáváme další příspěvek. Ten se zaměřuje na konkrétní příklady a výpočty, navíc v několika různých variantách.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 2. 2004 12:22, Lampa

Zvazoval jsem jestli ma si vzit hypoteku, ale... Bydlim 10km od Prahy, pracuji v Praze. Muj mesicni prijem je cca 20 000 cisteho. Mam jedno dite, na ktere platim vyzivne 2 000 mesicne. Pritelkyne je tehotna. Bydlime v podnajmu 1+1 + garaz za 6 000 + 750, k tomu se plati 1 500 mesicne za elektrinu (vse je na elektrinu - bojler, topeni, sporak). Takze me bydleni vychazi na cca 8 200 mesicne. Nemam zadne uspory, ma pouze stavebni sporeni, kde cca v listopadu budu mit narok na nejaky ten uver (cilova castka je 120 000 ale mesicne sporim od 1 500 - 3 000, zalezi jak mi to vyjde). Mam si vzit hypoteku nebo ne ? Lidi mi rikaji 8 200 za najem bych nikdy nedal, radeji si budu platit svoje a bydlet ve svem. Ale byt na okraji Prahy sezenu cca za milion az milion pul. Zadna banka vam nepujci 100% castky a jeste, kdyz jsem se na to ptal, chci koupit byt za milion trista, tak prijde odhadce, odhadne ze byt ma hodnotu ne milion trista, ale milion a banka vam pujci max 75% z ceny coz je 750 000, kde mam vzit tech zbylych 600 000? A potom se mam zadluzit vice jak na 10 let ? Jsem mesicne schopen splacet 5 000 hypoteku + nejake dalsi penize za uver, kterym pokryji zbytek ceny bytu ? Nepocitam ze sluzby budu platit stejne (elektrina, plyn, voda, odpad, ...).

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 3. 2004 10:32

Vážený pane, předem děkuji za kompliment. Za druhé se omlouvám za pozdní reakci, vzhledem k časovému odstupu od vyjítí článku jsem již nepředpokládal nějaké reakce, takže až nyní.
Nelze se zde pouštět do sáhodlouhých výpočtů, takže odpovím na otázky a závěrem přidám doporučení.
Rodičovský příspěvek uznává např. i ČS v určitých případech, takže Vaše info není zcela správné.
Sazbu, kterou uvádíte (4,66%) v ČSOB (ČMHB) neznám, ale poměrně se blíží pravdě - 4,7% (Pribor + odchylka v A sazbě). Mám ale obavu, že Vy tu A sazbu asi nedostanete.
Provedl jsem si propočet i u jiných bank a i při započtení rod. přísp. Vaší manželky to většinou nevychází, takže ČMHB bude asi Vaše jediná možnost, i přes Vámi uváděné vyšší poplatky. Dle mého jsou ale +- srovnatelné s ostatními bankami. Vy si bohužel moc vybírat nemůžete. Další možností je protažení úvěru na delší dobu, jenže tam hodně přeplatíte. Poslední možností a ta by asi byla pro Vás nejvhodnější, pokud je to možné "angažování" spoludlužníka (rodiče, bratr,...), pak nebude problém.
Pokud byste potřeboval další info, tak mi ozvěte přímo na mail.
S pozdravem Roman Scherks

Zobrazit celé vlákno

-18
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 58 komentářů)

16. 2. 2004 10:46 | Jiří Pácal

Koupě nemovitosti určené k vlastnímu bydlení na dluh ( bez rozdílu zda jde o hypo či stav.spoření) je velký risk . Pokud tak činí mladý člověk bez profesní i rodinné profilace může si značně zkomplikovat svůj vstup do života. Banky a spořitelny Vám již nezdůrazňují, že vlastnit byt je mnohem nákladnější než jen splácen úvěr. Bohužel současné klima omamuje lidi myšlenkou, že každý musí vlastnit a to hned, jinak bude pozdě. Neměly by být startovací byty pro mladé byty nájemní a státní podpora směřovat spíše sem? K čemu je státní podpora úvěrů ? Napomohla pouze bankám a zvýšila ceny bytů. Vlastnit nemovitost je dobrou investicí pouze tam, kde jsem schopen ( a ochoten) o nemovitost se náležitě starat. Další podmínkou je reálná cena odpovídající skutečné situaci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2004 10:34 | Pete

Nenapada me jedinny priklad, kde by bylo SS vyhodnejsi nez hypoteka ci mnou popsana kombinace (vyjma financovani veci, na ktere hypoteka nejde).
Pokud ma klient male prijmy, vyhraje nizka splatka hypoteky oproti splatce meziuveru. Pokud ma klient vyssi prijmy vyjde ho mesicni splatka SS i me kobinace nastejno a ve finale ma u me kombinace presporeni VYRAZNE nizsi (u 1M pujcky je to cirka o 100.000 mene nez SS).
Vyhodou SS se muze zdat moznost splaceni casti uveru kdykoliv, ale 5 let fixace neni tak hrozne a pokud budou mimoradne prijmy, daji se investovat do doby moznosti mimoradne splatky hypoteky za podminek blizkych vysi uroku z uveru. a popravde, reknete mi, jaka je pravdepodobnost VYSOKEHO mimoradneho prijmu ;-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2004 10:32 | Docent

Ano, bylo nutno zvýšit cílovou částku o 380 kKč. Pokud by to šlo na obě spoření, stačilo by o 100. A bohužel to byl člověk z poradenského místa. Jenže se obávám, že, jde-li o peníze, není na svědomí místo. Můžu se alespoň utěšovat tím, že na svoji smlouvu mohu spořit na 4,5% :-).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2004 10:31 | Jirka

V každém případě je prodej bytu v průběhu splácení úvěru velmi nevýhodný. Navíc ztrácíte i bydlení a začínáte znovu. Moc bych nesázel na současný trend, že koupě na úvěr je dobré řešení.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2004 10:26 | Eric

Je tedy dobré si na bydlení půjčit? Lhostejno jakým způsobem? Slušný dům pod tři miliony nekoupíte, a stejně do něj budete rvát prachy jako o život díky pověře, že nemovitost jsou nejlépe uložené peníze (cha cha). Není nakonec lepší si v Praze pronajmout byt za 18 tisíc měsíčně a mít po starostech na nějakých 13 - 14 let? Po kterých máte našetřeno díky příjmům, které nervete do "vlastního" a můžete si spokojeně bydlet dál? K čemu mi je barák? K čemu bydlet ve vlastním? Kdo vlastně má zájem bydlet ve vlastním a OPRAVDU si myslí, že je to to nejlepší, co může mít???? není to všechno jen něčí hra? Cui Prodest?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2004 9:45

Souhlasím s Vámi. Já osobně se taky více kloním k hypotékám, na základě mnoha propočtů u klientů. Jak jsem psal v článku, těch možností jsou desítky. To co Vy popisujte je samozřejmě jedna z mnoha, ale to je na samostatný článek a propočty. Pokud někomu vyřizuju financování bydlení, tak stavebko určitě má jako další produkt do finančního plánu(pokud na něj samozřejmě má). Další vylepšení Vámi popisovaného modelu je pak v tom, že nemusím z uspořených peněz ze stavebka umořovat hypotéku, ale peníze necháte někde jinde vydělávat. Stavebko postaru mělo cca 12% výnos, podle nového to bude okolo 6%, což je pořád ještě více něž úrok z banky. Ale to se musí nechat až na skončení fixace a je to skutečně "vyšší dívčí".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2004 9:23 | Pete

Trochu bych polemizoval nad vyhodnosti SS. SS ve vsech prichadech pomaha statni podpora (v pocitanych pripadech 4500 rocne na smlouvu). Pokud vsak budeme pocitat s tim, ze ve fazi meziuveru platime o vice jak 1500 mesicne vice, muzeme spocitat velice vyhodnou kombinaci hypoteky a SS. SS zde bude fungovat jako sporici ucet, na ktery budeme mesicne ukladat 1500, abychom vyuzili celou statni podporu a nasporenou castkou po peti letech (bez sankce) splatime cast hypoteky a pokracujeme dalsim SS. tim se nam zvedne vyhoda hypoteky o velmi velkou castku (prvnich 5 let o 22500 + dale dle aktuelni vyse statni podpory - napr 15let*3000). navic nam na sporicim uctu bezi uroky (2%rocne = priblizne 5.000 za 5 let). celkem se tak snizi presporeni hypoteky za 20 let priblizne o 80.000 (presnejsi castku uspory necham na odbornicich). pokud jeste vemu v uvahu snizeni hypoteky kazdych 5 let o nasporenou castku ze SS, pribude dalsich 10-20.000 uspora na presporeni. tzn za 20 let je hypoteka o 100.000 levnejsi nez v pocitanych prikladech pro jednoho sporiciho.
mesicni naklady jsou pri teto kombinaci zezacatku stejne (ci nizsi) nez u SS a navic na hypoteku staci nizsi bonita.
Casto se pri porovnani hypoteky a SS zapomina na to, ze lze cerpat pri hypotece podporu z SS a mesicni naklady jsou pritom velice podobne a timto SS ztraci na vyhode.
Snad jsem to podal srozumitelne ;-) Jsem otevren dalsi diskuzi na toto tema.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2004 9:19

V zásadě to asi bylo, jak píšete, ale je to bohužel protimluv. Top Kredit je právě konstruován tak, aby bylo možné bát úvěr bez jakéhokoliv vkladu (samozřejmě vyjma poplatků). Takže to tipuju tak, že bylo "potřeba" zvýšit cílovou částku. Jde o to, jestli to byl člověk z poradenského místa nebo nějaký vlk samotář. Už zde bylo mnohokrát psáno - vše záleží jen na lidech a na jejich svědomí.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2004 9:17 | Docent

S těmi iluzemi už jsme 2 :-). Odhad na byt kvůli půjčce mám 1 600 kKč, soused o patro výš na naprosto stejný byt 364 kKč... Kupní ceně 950 kKč se při tom nejvíce přiblížila paní v pojišťovně, které dle tabulek vyšlo 970 kKč...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2004 9:13 | Docent

Ušetřit si na cenu domku nebo bytu? Zkuste si někde sehnat informace o růstu cen nemovitostí a spočítat si, zda je to reálné...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2004 9:10 | Docent

k 2) Pokud má v tomhle bodě p. Šafránek pravdu, tak je to další důvod, proč s Liškou nic nemít. Brali jsme si s manželkou úvěr Topkredit, smlouvy jsme měli oba, na mé bylo ale jen pár korun. Jejich odborník prohlásil, že v tom případě nemá cenu moji smlouvu do úvěru zahrnovat a celý meziúvěr je na smlouvu manželky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2004 8:53

Díky za poznámky: k 1) s poplatky jsem samozřejmě počítal. Tento článek jsem psal už dříve, když poplatky nebyly. Takto jsem ho taky poslal na peníze.cz a byl jsem následně vyzván k opravě, což jsem učinil, ale asi technickou chybou se tam dostala původní verze. Už jsem psal mail p. Zikovi, aby provedl opravu. k 2) zase máte pravdu, tuto možnost jsem si neuvědomil. Čtenářům se omlouvám.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2004 8:49

Souhlasím s Vámi, to samozřejmě lze. Snažil jsem se to udělat obecně, ale jak známo každý příklad trošku kulhá a lze na něm najít mouchy. I v úvodu článku píšu, že variant je nepřeberné množství, takže toto Vámi navrhované může klidně patřit do této kategorie nepřeberného množství. Příklady byly dělány tak, aby byly hlavně splěny podmínky Top Kreditu. Když to ale vztáhneme ke konkrétnímu klientovi a jeho příjmu, tak už asi nebude z čeho dospořovat.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2004 8:46 | Jarmila Píchová

Pane Šafránku, o práci "odhadců" jsem naprosto ztratila iluze. Viděla jsem u kolegy podnikatele dva odhady. Jeden pro banku na úvěr. Odhad na nemovitost byl na 2,1 mil. Za rok byl na téhož podnikatele uvalen konkurs (ten úvěr už bohužel přišel pozdě). Správce konkursní podstaty nechal na tutéž nemovitost vypracovat nový odhad, ten zněl na výši 3,2 mil. (podle vyjádření znalců naprosto nereálné) Za 1 rok (2002) tedy měla papírově stoupnout hodnota nemovitosti, do které nebyla dána ani koruna na opravy a údržbu téměř o polovinu hodnoty! Pokud nepoužiju přímo slovo "pokus o podvod", použiju termín "s odhadem bylo účelově manipulováno". V současnosti leží věc u soudu. Jinak je bance jedno, za jakou částku bude nemovitost prodána. Bance stačí prodej za zbývající dlužnou částku, i kdyby to bohužel byla pouze 1/3 její skutečné hodnoty. Není nijak motivována na tom, aby prodala za nejvyšší možnou hodnotu a rozdíl vyplatila dlužníkovi? Proč by to proboha dělala?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2004 7:48

Ještě jednu praktickou poznámku - variantu s použitím meziúvěru TOP KREDIT lze výrazně zlevnit vyšším dospořováním. Pokud na to klient má dostatečné příjmy, může vyšším dospořováním zkrátit fázi meziúvěru, která je z hlediska "přeplacení" nejdražší. Myslím, že by proto bylo dobré v příkladech uvést, jak dlouho trvá meziúvěr a jak lze případně vyšším dospořováním snížit celkové přeplacení.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2004 6:55

Je pravda, že pokud klient nechá celou záležitost svého úvěru dojít tak daleko, že zastavenou nemovitost prodává banka v nucené dražbě, může na tom tratit, nikoliv však takovým způsobem, jak popisujete. Banka zpravidla vždy prodává tak, aby pokryla nesplacený závazek, nikoliv jen jeho 1/3! Uvědomte si, že klasická hypotéka je financována emisí hypotéčních zástavních listů a ty musí být ze zákona kryty zástavním právem k nemovitostem na 143% (tomu odpovídá úvěr do výše 70% obvyklé ceny nemovitosti). Pokud by banka při prodeji v dražbě získala jen 1/3, svědčilo by to o podivné práci znalce, který určoval cenu obvyklou. Stát by se to mohlo jen tam, kde by se výrazně změnily ceny nemovitostí v důsledku nějakého místního vlivu (například výstavba dálnice v těsném sousedství objektu, apod.). Rozumný klient však nenechává věc dojít až do nucené dražby, ale prodává sám (se souhlasem banky) tak, aby byl výnos co nejvyšší. Rizika s hypotékami samořejmě spojena jsou, ale to, co popisujete, je velmi nepravděpodobný extrém!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2004 6:43

Dovolte mi dvě poznámky: 1. U produktu TOP KREDIT je od 1.2. 2004 poplatek za zpracování ve výši 0.5% z objemu meziúvěru, nikoliv 0, se kterou počítáte. 2. I v posledním případě můžete produkt TOP KREDIT použít pro dvě smlouvy, neboť podmínka min. 500.000 nezajištěné částky úvěru se vztahuje k úvěrovému případu jako celku bez ohledu na to, kolik smluv o stavebním spoření do něho vstupuje. Není tedy problém, aby manželé sloučili do úvěrového případu 2 smlouvy s CČ 300.000 a využili TOP KREDIT, pokud si dohromady budou půjčovat alespoň 500.000 a půjde o jeden úvěrový případ.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2004 5:22 | Kredit dobrý do deseti tisíc.

Vsecko je to na nic ! Lidé se rozvedou , nebo stanou nezamestnaní a uz nemohou platit splátky a banka jim domek nebo byt zabaví a dá do drazby , kde za nej dostane jen 1/3 té ceny , kterou banka za nej staviteli zaplatila. A ten klient musí ty 2/3 ceny toho domku té bance celý zivot splácet , i kdyz uz zádný domek nemá. Protoze banka neceká , az od nekoho jiného dostane tu samou cenu zaplacenu , ale spokojí se , kdyz dostane ve drazbe jen 1/3 zaplacenu. A ty 2/3 musí splácet i nadále ten zadluzený klient banky , který platí zase uz nekde jinde nájem z jiného bytu. Doporucuje se budto celý zivot platit nájemné , anebo si nejdríve celou cenu domku a bytu usetrit nebo vydelat s akciemi. Zádný kredit.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimíra Glatzová

advokátka

Jaroslav Klíma

podnikatel, Tuscan

Vladimíra Glatzová
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Jaroslav Klíma
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services