Na leasing limit (ne)platí

Od Nového roku platí limit na daňově uznatelné náklady při nákupu osobního vozidla ve výši 900 tisíc Kč. Nepodnikáte, a proto si myslíte, že se vás to netýká? Omyl, tento předpoklad totiž platí jen do chvíle, než se rozhodnete financovat svůj vůz pomocí leasingu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 4. 2004 11:54, zeon

Vy jste zase nepochopil ze ne podnikatele (jak se nam vlada snazi vsugerovat), ale stat je nejvetsi zlodej.

A ze pokud chteji, aby lide platili dane jak maji, musi je nejprve snizit, sami zacit setrit ... na rozhazovani nikdo nema.

A platit dane nasemu statu je jako vyhazovat je oknem.

Zobrazit celé vlákno

+43
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 2. 2004 14:50, JCiprovska

Ladislave N.

Chce-li podnikatel drahé auto a vydělal si na ně, tak ať si ho koupí. Proč by ho ale měl dávat do nákladů? Dává si snad do nákladů zlaté pero s diamantovým hrotem, se kterým podepisuje smlouvy a faktury? Dává si do nákladů briliantový šperk pro manželku, která ho doprovází při obchodních večeřích? Chápu, že vůz je pro podnikání nutný, stejně jako pero k podpisu. Luxusních vozů do ceny 1.080.000,- Kč najdete na českém trhu hromadu. Pokud Vám takový vůz pro vlastní reprezentaci nestačí, nic vám nebrání připlatit si za dražší auto. Jen ten odpis z daní se Vám už nepovede. Většině podnikatelů to ani moc nevadí. Problém to působí pouze leasingovým společnostem.
Ale teď dotaz: "mohl by nám tu někdo sdělit, zda si bude moci podnikatel odepisovat automobil z daní poté, co bude zavedena rovná daň dle ODS?"

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 50 komentářů)

20. 2. 2004 14:07 | Mike, Mississippi

Rejpale,
Na Humvee neni nic vysperkovaneho, Humvee je puvodni vojenske vozidlo, to co mate na mysli je luxusni verze HUMMER. Na rozdil od puvodni, prakticky neznicitelne verze je Hummer ciste snobska zalezitost. Dale zaradit Suburbana do kategorie "monster" je ponekud nestastne... Velmi uzitecny a spolehlivy vuz je naprosto nepostradatelnym pomocnikem temer kazde domacnosti zde na jihu. Velikosti vyhovuje rodinam se ctyrmi a vice detmi a nekolika psy - bezna to rodina na jihu USA. Sedmitunovou lod ci prives s traktorem corollou taky tezko odtahnete. A spotreba 18 mpg jej mezi monstra rovnez neradi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 2. 2004 14:06 | rejpal

No bože konečně si zazobané češi začnou kupovat
vyšperkované náklaďáky, jako HUMVEE, GMC Suburban, nebo jiná monstra. A nebo silniční tahače, ať už od Daimlerů se stejnou značkou na čumáku jako ty Mercedesy, a nebo třeba Volva. Náhon na čtyři kola mají všechny, do kabiny se vejde šest či váce osob a v Kalifornyji v nich jezdí hvězdy z Hollywoodu a jiní zazobanci jak na premiery, tak i do kostela. A pro ty chudší Čechy pak zbyde ojetý ZIL z přebytků ruské Rudé armády, nebo V3Ska. Tam se pod plachtu vejde celá palebná četa. Tak vo co de? Už jenom chybí, aby Špidlíni také začali účtovat DPH ve výši alespoň 22 procent i na samotnou DPH. Vždyť je to také "finanční služba"!!! Tož tak.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 2. 2004 14:05 | dešťovka

navrhuji,
aby si papaláši pořizovali auta za své a proplácela by se jim běžná amortizace (cca 3 Kč za 1 km) a spotřebované pohonné hmoty dle průměru z tech. průkazu, tzn. stejný režim jako normální smrtelníci. Viděli bychom pak, kolik jsou různé šunky schopné ujet kilometrů, jen aby vydělávaly pro páníčka. Tyto náhrady jsou nezdanitelné.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 2. 2004 14:03 | Ladislav N.

Žijeme v Absurdistánu Zatímco pro podnikatelskou sféru (ta co státu peníze vydělává a odvádí na daních) zavádějí tvrdá omezení, vládní papaláši a ouředníci, kteří peníze daňových poplatníků jen spotřebovávají, žádné limity na nákup osobních aut nemají.
Hlavně, že na to má vláda ČSSD a spol. zdůvodnění pro hloupé voliče, kteří jí zatleskají, jak vzal ty vykořisťovatelské bídáky pěkně pod krkem... Špidlouni všech zemí, spojte se!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 2. 2004 16:14 | Docent

Proč neplatí stejný limit i pro státní správu? Chce pan ministr nové autíčko? Za 2 miliónky? Ale ano, od eráru dostane 900 000,- a zbytek ať si pěkně doplatí ze svého, že?
Souhlasím s Vámi, že se na to brzy nějaký trik najde - stejně jako byl zákaz odpočtu DPH na montážní automobily brzy nahrazen jejich homologací v kategorii N1 :-).
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 2. 2004 16:07 | Docent

Opět důkaz toho, jak kdokoli myslící přečůrá naši slavnou vládu a zákonodárce... Zrušili odpočet DPH pro "montážní automobily", takže si řada výrobců nebo dovozců nechala tato vozidla homologovat v kategorii N1... a odečítá se vesele dá. Kdepak je ta DPH, co s ní vláda počítala :-p?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2004 8:46

Proboha jakým právem nějaká špidla rozhoduje o tom, jaké auto je pro koho příliš luxusní??? Je to jen další diskriminace bílých límečků, podobná té, kde dělník si montérky do nákladů dá, manager oblek nedá.
Nicméně asi není problém to obejít. Pokud leasingovka nebude úplně blbá, bude auta od prodejce nakupovat za 900000 a rozdíl v ceně se bude fakturovat jako něco jiného - ale ne jako něco souvisejícího s autem. Třeba si prodejce aut udělá živnosťák na marketingové poradenství, nebo na vedení účetnictví a bude tuto službu pro leasingovku dělat, aby se nějak vyrovnali.
Je to ostatně podobný trik, jaký dělali naši mobilní operátoři s předplacenými kartami. Řekli, že karta stoji 1Kč+22%DPH a zbytek (třeba 1499Kč) byla služba "aktivace" pouze s 5% DPH. Fungovalo jim to roky bez problémů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 2. 2004 0:09 | P.C.

Všechny naše zákony jsou pěknej Kocourkov. Jen by mne zajímalo, jak lobbovali taxíkáři, že limit 900K nemají... A viděli jste už taxík nad 900K? Možná je to nějaká investiční pobídka naší soc. vlády pro chudší a utlačované vrstvy. A offroady opravdu nemaj chybu - takovej Jeep nebo i VW Tuareg bez DPH, no kdo by si nedal říct?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 2. 2004 20:55 | Honza

Super článek
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 2. 2004 9:43 | Root

Pche, kupte si offroad za 2.5 milionu a pak teprve budete zirat... Uz jsem videl velmi luxusni offroad, ktery mel ve velkem TP napsano, ze patri do kategorie N1 (cili uzitkova vozidla do 3.5 tuny). DPH se na tom odepise kompletne, navic se z toho auta paradoxne plati mensi silnicni dan, nez kdyby bylo v kategorii M1 (tam se pocita silnicni dan podle kubatury, kdezto u N1 podle hmotnosti - a v tom aute je desetivalcovy petilitrovy turbodiesel) a dost mozna i nizsi povinne ruceni... ;-)))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Paroubek

politik

Daniel Beneš

manažer

Jiří Paroubek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Daniel Beneš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services