Blíží se k nám vlna certifikací?

Petr Fejtek | | 9. 2. 2004 | 32 komentářů
V poslední době se stále více mluví o certifikaci v oblasti finančního poradenství a s největší pravděpodobností se už také cosi chystá. Potřebujeme certifikace? Pomohou odstranit dlouho kritizované neduhy tohoto sektoru a zajistí kvalifikovanější, způsobilejší a čestnější poradce?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 2. 2004 13:16, JCiprovska

Pokus mlžit

na samotné certifikaci není nic špatného - v principu. Ale - na certifikaci se pakují nejrůznější podnikatelé a omezují ostatní podnikatele. Například certifikace účetních znamená, že absolvent ekonomické školy se nic ve škole nenaučil. Podobně jsou snahy v ostatních oborech, například elektrikáři.
Bývalo to zde i v minulosti. Můj děda nemohl "dostat" živnost, protože jej mezi sebe ostatní živnostníci nechtěli pustit. Až když prokázal, že živnost přebírá po svém otci, dostal povolení. A to se jedná časově o Rakousko a 1. republiku.
To se to bude podnikat, když omezíme konkurenci.

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 2. 2004 13:29, JCiprovska

Pavle,

jde o to nenechat se oblbnout. Tedy "Vám se pane něco nelíbí, tak se mnou o tom zbytečně nerozkládejte, ale uveďte to do protokolu a hlavně do něj uveďte, který paragrafem jsem porušil, abych si ho mohl přečíst a dal ho taky přečíst svým zaměstnancům a případně ho nechal vytisknout a pověsil jim ho sem na zeď."
Je třeba trvat na tom, aby to do protokolu uvedli. A když neuvedou, je třeba protokol napadnout písemnými námitkami.
Oni to fakt většinou nedovedou. A hlavně - má zkušenost říká, že kontroloři, nejsou-li právníky, sami žádné právní předpisy nečtou a neumí je používat a čtou jen nějaké interní instrukce a metodiky, která ale zase pro změnu Vás vůbec nezajímají, neboť nejsou právním předpisem.
A tak si mnohdy leckterý kontrolor myslí, že něco má být tak a něco jiného zase být nesmí, a vůbec nemá pravdu. On si to jenom myslí a neustále to u kontrolovaných subjektů prosazuje a dokud se oni nebrání, tak mu to prochází. A když pak má své tvrzení dokázat, moc se diví. Zvlášť, když takovému kontrolorovi řeknete, ať Vám to v tom právním předpisu ukáže. Co myslíte - kolik jich ten zákon nosí sebou?
Mého dávnějšího kolegu tak kdysi "dostal" předseda MěstNV ve Stříbře (byl to na rozdíl od kolegy právník). Kolega (neprávník) mu vytýkal, že nemá všechny poslance zařazeny v komisích. A onen předseda ho požádal, ať mu v zákoně o NV ukáže, kde je taková povinnost napsaná. Kolega sice zákon měl a v pevném přesvědčení, že to tam napsáno je, to začal hledat, leč nenašel. I když jeho požadavek byl shodou okolností oprávněný - ono to totiž bylo napsáno v ústavě. Ale kdopak za dřívějšího režimu četl ústavu, že...
Vy si ji ale přečtěte, zejména ústavní zákon Listina základních práv a svobod č. 2/1993 Sb.
A taky ten zákon o státní kontrole, samozřejmě.
Pěknou neděli Vám přeji, na případnou reakci se ale nepodívám dříve než v úterý a to ještě není jisté, zda se k tomu dostanu.


Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 32 komentářů)

9. 2. 2004 15:05 | Zachrdla - TriMan

Napsat článek na téma „asociace“ mě, krátce po zveřejnění vystoupení TriManu z AFPZ, již vyzval i pan Prouza. Tehdy, právě z důvodu možné podujatosti, jsem odmítl. Naší snahou je finanční poradenství kultivovat, nikoli vytvářet rivalitu a nepřátelství. Nicméně myslím, že diskutovat téma „asociace“ by bylo velice žádoucí. Takže, až dořešíme své vztahy s AFPZ, mohu napsat článek v obecné rovině, který snad bude pochopen tak, jak bude skutečně myšlen. Nyní bychom se ale měli vrátit k dnešnímu tématu a tím je certifikace.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2004 14:29 | Dan Lukeš

Díky. Raději bych si přečetl, jak si lidé jako vy představují ideální asociaci a pak poměřovat, jak se to ARIZu a AFPZ daří naplňovat. To by myslím zajímalo i řadu dalších poradců. Nechtěl byste o tom něco více napsat?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2004 13:52 | Zachrdla - TriMan

Máte pravdu. Pokud to někdo pochopil jako osobní útok, tak se omlouvám.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2004 13:40 | Marek

V současné době je Obchodní rejstřík na Internetu nedostupný, takže vyčkejte. Zatím můžete vysvětlit, proč bylo nutno změnit Vaše jednatelství ve společnosti Slon na Vaši manželku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2004 13:14 | Tomáš Síkora - AFPZ

Můžete svoje tvrzení nějak doložit? KCP mne jako odpovědnou "osobu s dobrou pověstí" shledává a současně i moje jmenování do čela AFPZ bylo jednomyslné. Žádná z firem, kterou jsem řídil nebo ovlivňoval neprošla úpadkem! Pokud máte na moji osobu negativní názor, akceptuji jej, jen prosím netrvďte nesmysly.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2004 12:45 | Dan Lukeš

Nevím, jestli je úplně dobré vést spory v osobní rovině. Chápu, že pan Zachrdla mohl mít k činnosti AFPZ výhrady, ale prát tady zrovna takovéto prádlo? Nechtělo by to trochu víc elegance?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2004 11:53 | Marek

Mnohem větší problém vidím přímo v osobě prezidenta a zakladatele tohoto sdružení. Tomáš Síkora nesplňuje kriteria KCP jako „osoba s dobrou pověstí“. Neplacení závazků přivedlo již v minulosti některé z jeho firem k úpadku a nyní, jak se zdá, tímto směrem vede i AFPZ. Dle kriterií KCP nelze společnost vedenou osobou s nedobrou pověstí považovat za důvěryhodnou. Tato kriteria byla sice formulována pro obchodní společnosti, lze je ale plně uplatnit i na zájmová sdružení. AFPZ nelze nyní považovat za důvěryhodné sdružení. Jeho certifikace, byť dobře míněná, proto nemá morální opodstatnění.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2004 11:21 | Tomáš Síkora - AFPZ

Nevím, jaká jiná platforma (než podobná) by mohla být zárukou nezávislosti, než je volné sdružení konkurentů v oblasti zprostředkování a poradenství. Každý ze zprostředkovatelkých subjektů má možnost se aktivně podílet nejen na přípravě a realizaci certifikační autority, ale také na její kontrole. Je třeba také zdůraznit, že AFPZ je jejím organizátorem nikoli realizátorem. Certifikační orgán je zcela samostatný, aby splňoval normy ČSN. Tvrzení o zadluženosti AFPZ je zcela účelové a snaží se ji diskreditovat! Je pravdou, že AFPZ potřebovala na rozvoj svých aktivit finance nad rámec běžných příspěvků, které poskytly některé firmy (mj.i Triman?!). Demonstrativní ukončení činnosti této společnosti s sebou také neslo požadavek okamžitého splacení půjčky. Nebylo v silách AFPZ při svém "rozjezdu" okamžitě reagovat na požadavek splacení a vznikl tak "dobrý mediální bič". Situace je již vyřešena a půjčka bude v tomto týdnu zcela zplacena. Vyzývám tímto Triman, aby svými výroky úmyslně nepoškozoval práci svých konkurentů a již poněkolikáté navrhuji k řešení věcnou osobní diskusi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2004 9:11 | Zachrdla - TriMan

Certifikace jako doklad o určité úrovni znalostí jednoznačně ano. Certifikace jako doklad solidnosti ale ne. Vzdělaný gauner může být dokonce nebezpečnější než nevzdělaný. Základním předpokladem certifikace ale je, aby ji provozovala instituce, o jejíž nezávislosti a důvěryhodnosti nikdo nepochybuje. V tomto směru máme výhradu vůči AFPZ, jež je značně zadlužená a své závazky po lhůtě splatnosti neplní. V tomto směru se TriMan musí svých nároků vůči AFPZ domáhat soudně, což jistě k její důvěryhodnosti nepřispívá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 2. 2004 8:14 | Eric

Což takhle certifikovat i politiky? Certifikace finančních poradců pro mě a mně podobné nemá smysl - snad jedině nějaké CE na štrozok...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 2. 2004 8:08 | Marek Novák

Většinu certifikací si účetní pořizují v rámci velkých účetních-auditorských-poradens kýchfirem. Tam je certifikace zárukou rychlejšího růstu a klientovi se to také dobře vykazuje.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2004 7:28 | Petr Šafránek

Podle mého názoru je třeba rozlišovat dva základní typy certifikace - označil bych je jako interní a nezávislou. Proti té interní nelze vůbec nic namítat, naopak je jistě žádoucí, aby si každá firma své lidi vzdělávala a také testovala výsledky tohoto vzdělávání. Tomu odpovídá v článku zmíněný celoevropský interní systém OVB, který není založen jen na složení teoretických zkoušek, ale i na prokázání schopnosti nabyté vědomosti aplikovat v praxi. Proto je systém vícestupňový. Jinou otázkou je druhý typ - tedy nezávislá certifikace. Zde se obávám, že se bez legislativního rámce objeví mnoho nekoordinovaných aktivit (viz AFPZ) a tím mnoho certifikátů různé kvality, čímž bude celá myšlenka zdiskreditována. Pokud se navíc někdo domnívá že složením jakýchkoliv zkoušek a vyvěšením sebekrásnějšího certifikátu ve své kanceláři získá klienty, je na zásadním omylu. Doporučuji se poptat certifikovaných účetních, zda jim certifikát pomáhá při hledání práce či zakázek. Většina odpoví, že nikoliv a že práci (zakázky) dostávají pouze na doporučení svých stávajících spokojených klientů. Ti upřimnější přiznají, že za certifikát doslova vyhodili cca několik desítek tisíc Kč a kýžený efekt zvýšeného zájmu o jejich služby se jaksi nedostavil.... A to jsou, pokud se nepletu, certifikace účetních sjednoceny v rámci EU. Po této zkušenosti jsem k jakýmkoliv "dobrovolným" a tím i živelným certifikacím značně skeptický. Aby měly smysl, musela by být jejich náplň uzákoněna nebo nějakou jinou vhodnou formou sjednocena (viz např. normy řady ISO 9000 v oblasti řízení jakosti). Myslím, že v současné době by proto bylo žádoucí žádné "nezávislé" certifikace nevyhlašovat, ale nejprve udělat vše pro vytvoření jednotného rámce.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Václav Kočka

kolotočář a podnikatel

Petr Dvořák

ředitel České televize

Václav Kočka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Dvořák
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services