Strašák důchod

Petr Fejtek | rubrika: Co se děje | 2. 12. 2003 | 53 komentářů
O penzijní reformě se hovoří stále častěji, kupodivu nikoli jen u nás, ale… všude. Vývoj se totiž ubírá prakticky ve všech rozvinutých zemích velmi podobným směrem k populační pasti. Jednoduše řečeno, národy stárnou tak rychle, že zdroje na penze pro důchodce přestávají stačit.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 12. 2003 17:01, Honzajs

Bohužel máte pravdu

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 12. 2003 17:59

Například jaké? Můžete něco poodhalit ze svého tajemného závěru?

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 53 komentářů)

3. 12. 2003 9:34 | Boucek Antonin

Myslim, ze spis nez srovnani z hlediska kupni sily je lepsi srovnani z hlediska prumernych vydelku. Pise-li pan Fejtek, ze zamestnanec, sporici v USA dvacet let ma na svem ucte dvaapulnasobek rocniho platu, mel by mit prumerny Cech (pokud spravne pocitam) po dvaceti letech sporeni na ucte zhruba 30 krat 17 000 Kc, cili 510 000 Kc. Jak moc ci malo to je, necham na ostatnich.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 12. 2003 9:27 | Boucek Antonin

Problem je, ze svet, o kterem pisete a o kterem si myslite, ze byl idealni, tu jiz nejmene sto let neni, neb z nejakeho duvodu odesel. Muzete po nem truchlit, muze se vam po nem styskat, lec je pryc a tot vse. Mimochodem, styska se vam podobne treba po pracovni sobote?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2003 15:19

Akorat nechapu, co tim dokazujete. Samozrejme, ze pokud tam maji stat s velkou moci a rozbujelou byrokracii, tak se statu lide boji. Samozrejme pokud tam nemaji penize kryte komoditou (zlato, platina, palladium, ...), tak tam maj inflaci - ta je vsude, kde nejakej urednik muze rozhodovat o tom, kolik toho teda dnes natisknou. Spis se kouknete treba na historii nejakeho moderniho stabilniho statu typu USA. Jaka tam byla inflace pred zalozenim FEDu a jaka po jeho zalozeni. Neuveritelny rozdil! Kouknete se, co se treba delo okolo zalozeni Bank of England, co udelali anglicani se stabilnim systemem free-bankingu ve Skotsku, atd... A samozrejme, ze pokud statni penzijni system zbankrotuje, vede to k chaosu (to asi ceka celou EU). Ale to preci neni argument ve prospech statniho penzijniho systemu, ale spis proti nemu, ne?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2003 15:04 | Boucek Antonin

Byl jsem v nekolika zemich, ktere nemaji zadny penzijni system (anebo v nich penzijni system zbankrotoval) a verte mi, spousta veci, o kterych pisete, v nich proste neni. Konflikt zajmu tam existuje, duchodci nejsou kapitalisti a nechovaji se "pravicoveji", statu se tam vsichni boji (neb je jeho predstavitele obcas strili, zmydli anebo oberou) a inflace je rovnez pritomna.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2003 11:22

Omyl. Takova vlada si pod sebou vetev nereze. Naopak, podrizne si ji kazda, ktera se pokusi o ekonomicky smysluplnou penzijni reformu.
Odpovednost kazde vlady konci za 4 roky. Jedina starost kazdeho politika je byt zvolen znovu. Dopad kazde spravne reformy ma negativni efekt ihned, pozitivni az v budoucnosti. Ale politika zajima presny opak - on chce (zdanlive) pozitivni efekt hned a co bude za 10 ci vice let je mu uplne jedno. To je proste zakladni a neodstranitelna vlastnost demokracie. Doporucuji knihu od prof.H.H.Hope - "Demokracie - Buh, ktery selhal".
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2003 11:20

A až si lidi našetří na důchod, stát to zase rozkrade (viz penzijní fondy v 50. letech, neskutečně vysoká inflace v 90.letech). Jednou se znárodňuje, a to i drobní podnikatelé (na vesnici se zace sedláci s 10 hektary rozkulačovali), pak se zase privatizuje a obojí je rozkrádačka toho, co někdo vytvořil. Největší jistota je jedině rakev (v době nedostatku nedostanete ani rubáš a ještě Vás posypou vápnem).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2003 9:53

Stát "řeší" problémy, které sám vytváří.
Řeší korupci, která však plyne z podstaty státu (úředníci rozhodují o životě a majetku druhých).
ČNB "pečuje o kvalitu měny", bojuje s inflací, ale jako jediná ji vytváří tiskem dalších a dalších nekrytých peněz (od roku 93 se množství oběživa zvýšilo 5x).
Stát "řeší" nezaměstnanost, kterou vytváří institutem minimální mzdy a dalším zdražováním práce. Práce je přeci zboží a to je prodejné vždy - záležií JEN NA CENĚ! Jaká nezaměstnanost, když plno podniků musí dovážet lidi z Polska. Celá odvětví by se bez práce ukrajinců zhroutila. Jaká nezaměstnanost, když stavebního dělníka, chůvu, paní na úklid, zahradníka, atd... prostě neseženete??? Když je někdo špatný astronom, tak ať prostě jde učit matiku na ŽS a když nemá ani ta to, ať jde kopat!
A konečně: stát řeší problém důchodů, který sám vytvořil. Kdyby nezavedl průběžný důchodový systém a každý si spořil na stáří sám, tak by: 1) Bylo úplně jedno, jestli nás pribývá, nebo jestli vymíráme 2) Každý by si sám určil, kdy půjde do důchodu a jakou v něm bude mít životní úroveň 3) Neexistoval by mezigenerační konflikt, kde mladí jsou naštvaní na staré, protože namaj na bydlení, neb si musí živit svého důchodce 4) Neexistoval by konflikt zájmů, kde konzumenti (důchodci) mohou ve volbách hlasovat o tom, kolik na ně produktivní populace bude platit 5) Každý důchodce by byl malý kapitalista (měl by nainvestováno do akcií, fondů, pozemků) a choval by se odpovědněni a "pravicověji" 6) Klesnul by význam státu, protože by na něm lidé nebyli existenčně závislí (což je právě asi důvod, proč politici průběžný systém vymysleli) 7) Lidé by tlačili na eliminaci inflace (tedy pravděpodobně na zrušení hanebného monopolu ČNB na tisk peněz a pravděpodobne by se znovuzavedl zlatý standard), aby se jim jejich důchodové úspory neznehodnocovaly (tedy logicky i ČNB bude proti jakékoli rozumné důchodové reformě).
Z toho je tedy jasné, proč k žádné smysluplné reformě dojít nemůže (za současného systému). Snížilo by to moc státu, vliv úředníků, pohodlná křesla politiků, bezpracné zisky v ČNB (tzv. ražebné), atd...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2003 9:50 | Petr Vojtíšek

Vážený pane. Byl bych rád, kdyby jste četl článek pozorněji - koruna má sice nižší kupní sílu než americký dolar, jak uvádíte, avšak pan Fejtek mluví spíše o relativní kupní síle - vynechal jste "u nás"("kuruna má u nás mnohem vyšší kupní sílu"). Z nejzákladnějšího pohledu jde o to, kolik si můžete koupit zboží a služeb za průměrnou mzdu u nás a v USA, a kolikrát je nominální kurz koruny vůči dolaru nižší ...cca 28-krát. Je zřejmé, že díky tomu, že průměrný Američan v USA je ekonomicky produktivnější než průměrný Čech v ČR, může si za svůj průměrný plat koupit mnohem více, elektroniky, aut, i jídla, než průměrný Čech (elektronika je, jak uvádíte v USA levnější než u nás i po přepočtu v kurzu 28 Kč za 1 dolar - to je však důsledek mimo jiné i právě v reálném podhodnocení koruny vůči dolaru, když český dovozce nakupuje do českých obchodů dováženou elektroniku v dolarech ze zahraničí - pokud by stál jeden dolar 15 Kč, myslím, že by jste si mohl za průměrný plat koupit v ČR již více elektroniky - byla by pro Vás mnohem levnější). Mimo jiné vyjímkou, která potvrzuje podhodnocení koruny vůči dolaru, je jedna ze základních lidských potřeb - mít kde bydlet....náklady na bydlení jsou v USA vyšší než v ČR při porovnání jejich výše s průměrnou mzdou v jednotlivých ekonomikách. Pokud tedy porovnáte, kolik si koupíte za průměrnou českou mzdu v ČR a průměrnou americku mzdu v USA, zjistíte, že při současném kurzu koruny vůči dolaru si v ČR za průměrnou mzdu koupíte určitého zboží jen 2-krát méně než za průměrnou mzdu v USA, né však 3-krát méně, jak by se zdálo při přepočtu americké mzdy a ceny zboží přes nominální kurz koruny vůči dolaru (28 Kč/1USD). Myslím, že smyslem článku pana Fejtka bylo přiblížení důchodového systému v USA poměrům v ČR, ne stanovení dané výše podhodnocení koruny vůči americkému dolaru - faktem je, že česká koruna je podhodnocena ve srovnání s americkým dolarem. Pane Tomáši, upřímně Vám přeji, aby jste sdělení druhých četl pozorněji a hledal jeho opravdový smysl. A toto přeji i mnohým ostatním lidem. Zdraví Vás Petr.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2003 9:43 | Fredy

Kdo si dělá iluze o socanské politice, o Správě sociálního zabezpečení a o směřování k lepším zítřkům, tak doporučuji přečíst následující článek. http://www.blisty.cz/article.rb?id=16117&iid=1436
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2003 8:49 | ff

Nu, mohl by ho platit americký imigrační úřad, aby se tam takoví troubové, jako vy, rozjeli. Ale neplatí - víte proč?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2003 8:48 | Eric

Do důchodu v šedesáti - všichni. Každému od státu životní minimum a co si kdo našetří navíc, to ať má. Socany vyházet ze Strakovky a chtít se více starat o sebe sám. To je jediná možná reforma. Vláda, která to nepochopí - zvyšuje daně a další odvody, to jest řeže si pilně pod sebou větev. Myslím, že moje reforma nemá chybu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2003 7:58 | kk

Takové žvásty ani nemá cenu komentovat. Pane Fejtku, kdo vás platí?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2003 1:01 | Tomas

Pane Fejtek, zajedte se nekdy podivat do ameriky, abyste nerikal takove nesmysly jako ze "koruna ma mnohem vyssi kupni silu" nez dolar. Temer jedine co je v cechach levnejsi (po prepoctu v oficialnim kurzu) je jidlo. Jinak je v cechach vse porovnatelne nebo podstatne drazsi nez v USA(elektronika, spotrebni zbozi, auta, obleceni).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Mládek

politik

Michal Jirák

podnikatel, Miton

Jan Mládek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Michal Jirák
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services