Zprostředkování versus poradenství

Jaké služby by vám správně měl poskytnout investiční zprostředkovatel a jaké investiční poradce? Kde naopak oblast působení každého z nich končí? Má jejich činnost nějaké styčné body? Stanovisko předsednictva Asociace registrovaných investičních zprostředkovatelů ČR exkluzivně na Peníze.CZ.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 10. 2003 22:05, Pepina

Lobby pojišťoven je silná protože ji to celkem prochází. Například zprůhlednit poplatky,spořící a pojistnou složku považuji za základní znak kvalitního podnikání právě v případě "nabízených jistot" které pojistka má přinášet.
A investiční pojistky jsou už samo o sobě zvláštní případ.

Býti skeptik je nějaký módní trend. vůbec se mi nechce být skeptikem:)

Zobrazit celé vlákno

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 10. 2003 17:14, TGP

Bod třetí: to je jako byste plakal, že lidé čtou mnohem více Blesk nebo MF Dnes než HN. Tak to je a bude, navíc si myslím, že pro vnímavé poradce může být rostoucí nechuť k metodám některých dealerů v některých sítích důležitým impulsem k tomu, jak o své klienty pečovat a jak upravovat své služby.

Různá témata oslovují různě velké cílové skupiny a tomu také odpovídá čtenost a počty názorů. Ke zdražování Živnostenské banky má co říci v podstatě kdokoliv, kombinace HÚ a KŽP je téma pro specialisty a pro lidi, kteří naletěli špatně spočítaným variantám.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 32 komentářů)

17. 10. 2003 10:23 | Harpagon

Pokud mám já být tím "právníkem", pak si dovoluji připomenout, že v diskuzi dne 22.9.2003 jsem uvedl doslova: "ZÁVĚR: KCP je povinna kontrolovat, zda investiční zprostředkovatel vykonává svoji činnost s odbornou péčí. Aby nedošlo ke zmatení pojmů: KCP není oprávněna kontrolovat činnost ekonomických a organizačních poradců registrovaných podle živnostenského zákona. Pokud by ekonomičtí apod. poradci bez povolení prováděli investiční zprostředkování, pak podléhají sankční působnosti Komise. V praxi si ekonomičtí a organizační poradci (podle živnostenského zákona)opatřili i registraci investičního zprostředkovatelství (podle ZCP) a teď v tom jsou zmatky." Kdo pečlivě četl moje příspěvky k finančním poradcům/zprostředkovatelům (OVB), nepochybuje, že mě potěšila iniciativa ARIZu a KCP. Bezpečnější bude povinnosti poradců/zprostředkovatelů zakotvit přímo v zákoně o podnikání na kapitálových trzích, který byl t.m. vrácen legislativní radou k přepracování. KCP (ARIZ) mají možnost případně navrhnout další úpravy. Jen tak dál, pane Gardavský. Držím Vám palce!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2003 10:19

Děkuji za Váš názor a naprosto souhlasím. Pokud někdo dokáže při on-line prodeji zajistit (technicky to jistě problé není) že zájemce nejprve odpoví na některé základní dotazy a teprve následně bude moci "nakupovat" a když například klikne na nákup akciového fondu a předtím odpověděl, že nemá rád riziko a že chce investovat na 1 rok, tak se objeví výrazné upozornění, že zvolený instrument neodpovídá záměru klienta, bude vše v pořádku. Přiznám se ale, že mi tak trochu běhá mráz po zádech, když třeba na tomto serveru (a pane Prouzo, neberte to, prosím, jako útok) můžete rovnou předvyplnit komisionářskou smlouvu na WIOF Plus. To je produkt, na jehož vysvětlení klientovi potřebuji já cca 1 hodinu osobního rozhovoru a nikdy bych smlouvu neuzavíral bez tohoto rozhovoru.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2003 10:15 | TGP

To je poměrně přesná odpověď. Navíc aktivity KFP vůči trhu jsou minimální, jedinou snahou kdy bylo vydávat logo KFP za důkaz schopnosti a odbornosti členských firem. Někdo by skoro řekl, že jde o klamavou reklamu...
Na druhou stranu tyto věci jsou vždy spojeny se svými zakladateli, což v případě KFP byli především pánové Pyšík a Síkora. Po vstupu AWD do FiMu a Rofisu je role pana Pyšíka postupně marginalizována a Němci si zavádějí vlastní pořádky podle evropských zvyklostí, podobně dopadne i pan Sýkora, až se mu konečně podaří Slona prodat, jak se o to usilovně snaží už docela dlouhou dobu.
Odchod těchto pánů bude zřejmě znamenat i konec KFP - a což by bylo logické - možnou fúzi s ARIZem.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2003 10:05

Michale, nevím, jestli Vám to vysvětlím, ale řeknu Vám svůj osobní (a tedy jistě subjektivní) názor, neboť obě asociace sleduji. Ta první ( v FP reprezentovaná panem Síkorou) se původně jmenovala Komora finančních poradců a nyní se přejmenovala na Asociaci finančních poradců a zprostředkovatelů. Založili ji majitelé poradenských firem a rozdělili si v ní i příslušné funkce. Podle mého osobního názoru byla prvoplánovým účelem podpora jejich firem v tom, že mohou tvrdit, že oni jsou ti správní poradci, protože jsou členy Komory. K tomu si udělali i logo nápadně připomínající logo Komory daňových poradců a všemožně se snažili v médiích vyvolávat dojem, že zde je skutečná Komora finančních poradců (tedy obdoba například právě Komory daňových poradců). Ve skutečnosti šlo o občanské sdružení, které si tyto firmy založily spíše na podporu svého podnikání, než za účelem kultivace fiančního poradenství v ČR. Problém je mimo jiné v tom, že pojem "finanční poradce" není legislativou definován. Naproti tomu Asociace registrovanách investičních zprostředkovatelů ČR (ARIZ ČR) - v FP reprezentovaná panem Gardavským - vznikla jako reakce na novelu zákona o cenných papírech, která legislativně definovala pojem investiční zprostředkovatel. Založili ji lidé, kteří sami přímo nepodnikají na kapitálovém trhu, ale této problematice se věnují spíše z pohledu teorie, legislativy, atd. Jejich cílem bylo podchytit investiční zprostředkovatele a vytvořit jejich samosprávnou profesní organizaci, která bude ve spolupráci s KCP a MF ČR přispívat ke kultivaci tohoto typu podnikání na kapitálovém trhu. Na první pohled to vypadá tak, že ARIZ ČR má užší zaměření, nicméně v praxi se ukazuje, že ten, kdo poskytuje komplexní služby, nutně potřebuje být i registrovaným investičním zprostředkovatelem. Naopak ten, kdo prodává jedno stavební spoření a na vizitce má napsáno "finanční poradce", nepotřebuje ke své činnosti registraci KCP a tudíž nemůže být členem ARIZ ČR. Protože samotným investičním zprostředkováním se prakticky nedá uživit, sešli se v ARIZ většinou právě ti, kteří poskytují komplexní služby. Ta druhá "asociace" - dříve Komora - je bohužel až příliš propojena s konkrétním podnikáním několika firem, které ji založily.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2003 9:48 | Honza Hrubý

Konečně tady někdo poukázal na to, že poradci/zprostředkovatelé mají díky svým specifickým vědomostem opravdu jiné postavení (něco jako lékaři nebo právníci, za kterými lidé chodí, protože věří v jejich schopnost poradit). Obávám se, že lidé jako "Právník", který nedávno v diskusi okolo OVB popíral jakoukoliv poradenskou odpovědnost zprostředkovatele, z toho ale nadšení nebudou...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 10. 2003 9:48 | Stanislav Kubů

Gratuluji ARIZu - konečně se někdo pokusil dát dohromady rozumný názor na to, co při pouhém čtení zákona naní vůbec jasné. Konečně nějaká rozumná činnost na rozdíl od té podivné Komory finančních poradců, která nikdy nic takového neudělala.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 10. 2003 9:34 | TGP

Podle našich informací právě o této problematice spolu včera jednaly KCP a ARIZ. Na jednání došlo podle informací ARIZu v podstatě ke shodě a Komise vnímá otázku zprostředkování a poradenství velmi podobně jako ARIZ. Během několika týdnů by také Komise měla vydat vlastní stanovisko.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 10. 2003 9:31 | TGP

Omlouváme se, informace již byla opravena i v textu. Těšíme se i na další komentáře.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2003 9:28

Pane Šafránku, vy dáváte vždy velmi zajimavé otázky a z Vašich příspěvků je poznat, že problematice rozumíte. Na vaši otázku rád odpovím, ale přiznám se, že to neumím udělat v rozsahu, který mně poskytují možnosti této diskuse. Takže pouze ve zkratce a slibuji, že brzy se k této problematice ARIZ vyjádří obšírněji.Tedy: rozhodně lze investiční instrumenty nabízet prostřednictvím internetu. Je ovšem nutné aby i v tomto případě byla zajištěna odborná péče. Podle mého názoru například tím, že: např. existuje automatické zobrazení upozornění na rizika a jiné důležité skutečnosti související s obchodem nebo povinnost vyplnit investiční dotazník atd. Zjednodušeně se dá říci, odborná péče musí být zajištěna obdobně jako u jiných způsobů poskytování konkrétní investiční služby (v našem případě přijímání a předávání pokynů) s přihlédnutím na možnosti a specifika internetu.
Martin Gardavský generální sekretář ARIZ ČR
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2003 9:24 | Michal

Přišel mi časopis Finanční poradce a tam se prezentují dvě "asociace". Může mi někdo vysvětlit, jaký je mezi nimi rozdíl? Dík.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 10. 2003 8:59

Musím opravit údaj o autorství uvedeného článku. Nejsem jeho autorem, byl bych šťasten kdybych uměl tak dobře psát texty podobného typu. Bohužel to neumím. Text je pohledem předsednictva Asociace registrovaných investičních zprostředkovatelů ČR na současný stav trhu investičního zprostředkovatelství (a chcete-li "poradenství") a je příspěvkem do diskuse, která probíhá.Bude diskutován na valné hromadě ARIZ ČR příští týden a předpokládám, že se stane jedním z podkladů pro tvorbu asociačních norem.
Martin Gardavský generální sekretář ARIZ ČR
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 10. 2003 7:23

Pane Gardavský, ze stanoviska ARIZ vyplývá (a já s tím plně souhlasím), že i investiční zprostředkovatel (tedy subjekt, který svoji činnost vyvíjí jen na základě registrace u KCP a nemá další živnostenská oprávnění)nemůže investiční instrumenty pouze prodávat jako housky na krámě, ale musí s klientem udělat základní analýzu, zejména si ověřit "citlivost" klienta na investiční rizika, zjistit investiční cíl a s tím související investiční horizont, atd. Teprve pak může nabídnout zprostředkování konkrétních instrumentů. Jak se z tohoto pohledu díváte na nabídku investičních instrumentů prostřednictvím internetu, kdy klient může přímo vyplnit příslušnou smlouvu o nákupu, a ta mu pak přijde domů k podpisu. Pokládáte takový přístup za zákonem požadovanou odbornou péči a za přiměřené dodržování ustanovení zákona o jednání ve vztahu ke klientovi? Děkuji předem za Váš názor.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Hausenblas

podnikatel a investor, Adler

Miloš Zeman

prezident

Martin Hausenblas
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miloš Zeman
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services