Nenažrané spotřebiče aneb kolik nás stojí

Pamatujete na "obyčejnou žárovku", která se na televizní obrazovce nezřízeně cpala, zatímco její střídmá kolegyně poukazovala na to, jak nenáročná je ona? Vyplatí se pořízení úsporné žárovky nebo peníze ušetřené za energii neuhradí ani vyšší pořizovací výdaje? Jak je to se spotřebou elektřiny v domácnosti a kolik stojí hodina sledování televize nebo ohřev jídla v mikrovlnce?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 11. 2003 19:46, slávek

Dědeček mne vždycky učil šetři, ale důležitější než přemýšlet kde bys mohl ušetřit, je přemýšlet kde bys mohl více vydělat. Dědečka netrápila ekologie, a neznal poučku že nejlevnější energie je ta která nebyla vyrobena. Proto šetřím kde se dá ale zdaleka nejen pro to abych ušetřil.

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 11. 2004 21:53

A což tak žárovky LED s 20 diodami, které mají odběr místo 23W jen 1,1W, taky výrazná úspora energie, nemyslíte????
A životnost 100.000 hodin coz je až 100 let...!!!
Nevíte kolik by to uspořilo za 1 rok, 2,5,20,50 let?

-24
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 52 komentářů)

30. 10. 2003 14:58 | PG

Záleží taky na tarifu. Když jede topení na noční proud, tak je to levnější. Jinak souhlas.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2003 13:38 | VlK vladku@seznam.cz

Souhlasím s kolegy, že se nejedná jen o energii a úsporu, ale také o ekologii.
Pokud se jedná o PC a jeho pohotovostní stav: Protože mám spoustu periferii k PC (monitor, scaner, tiskárna, volant) a ATX zdroj + dálkové ovládání na serial portu. Rozhodl jsem se dálkově vypínat PC (nic těžkého), ale většina periferii stejně pořád žere energii. Tak jsem si vyvedl 12V napětí z konektoru od HDD, zapojil to na relatko a to relatko me spina rovnou jeden vystup z UPS do prodlužovačky. Při vypnutí PC, se odepne relatko a vše co je na nem zapojeno (monitor, scaner, tiskárna, volant, svetlo za monitorem) se odepne take. Funkce probuzeni v urcity cas (budicek) ci WakeUpOnLAN zustava zachovana.
Vim, ze to neni uplne idelani, porad bezi case + hifi, ale pro me je dulezite, ze mohu "na dobrou noc" si pustit televizi (v PC) ci pustit hudbu a rucne pomoci DO vypnout vse i se svetlem popr. naporogramovat SW, ktery po urcite dobe vypne PC sam.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2003 12:42 | Harry

Faktu, ze el. spotrebice ve stand-by rezimu odebiraji sumasumarum ve svem houfu a za cely rok slusnou hromadecku kWh, si jsem vedom jiz nejaky ten patek a upozornuji na to, kde jen lze. Bohuzel vyrobci postupuji spise opacnym trendem. Na rade spotrebicu totiz nenaleznete VUBEC ZADNY vypinac. Zde s oblibou podleham kutilstvi a instaluji vypinace dodatecne ci alespon nainstaluji prodluzky s vypinacem. Uzitecnou veci jsou i casove spinaci hodiny, rizene vlastnim krystalem ci ruzne casove zpozdovace. Stoji relativne malo a usetrite diky nim dost el. energie, pokud je pouzijete ve vhodne aplikaci - ruzna osvetleni chodeb, dvoru, ventilace, apd.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2003 12:27 | Harry

Pokud onen 'topici' efekt rozvedeme hloubeji, tak pak lze tvrdit, ze pro domacnost topici zvlaste elektrinou (kde je nizka sazba za kWh) a lezicich navic ve studenych oblastech (vysocina, hory, apd.) neni zase tak z pohledu navratnosti investic vyhodne kupovat energeticky usporne spotrebice.
Dal bych autora pozadal, aby striktne rozlisoval mezi 'kW' a 'kWh' (1kWh=1kW*1h).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2003 12:17

Tento fakt je dle meho nutno NEOPOMIJET...!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2003 12:12 | Harry

Chtel bych jen upozornit na fakt, ze tepelne ztraty elektrickych spotrebicu obecne jsou spise zvlaste nezadouci v _lete_. V zime si vlastne mimodek temito 'neuspornymi' spotrebici privytopite kvartyr ci barak. Jiste kazdy zna situaci, kdy si zapnutym pocitacem v sychravem podzimnim dni celkem prijemne i pritopite, ze. Domacnosti vytapene elektrinou jsou tak v zime 'na svem' - je prece jedno jestli to teplo vyrobite primotopy (akumulackami) ci pocitacem, varnou konvici, troubou, myckou, apd. DOmacnosti topici jinym mediem si mohou zapocitat alespon cast 'uspor'.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2003 10:10

Nejsem z oboru, ale můžu uvést čísla z měření "vypnutých" spotřebičů, skutečně vypnutých, bez dálkového ovládání - 19" monitor DTK 18W, přenosný přijímač s CD přehrávačem AIWA 13W, tiskárna HP 695C 14W... Takže bych řekl, že v našich domácnostech budou platby za "vypnuté" spotřebiče větší než 10%.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2003 9:34 | autor článku, jiri.sedivy@penize.cz

Děkujeme za tuto reakci. Na vysokou úroveň našich čtenářů jsme opravdu pyšní, protože nám svými názory pomáháte zkvalitňovat každé téma. Máme ale jednu prosbu, pokud je to pro vás, naše čtenáře, jen trochu možné, zanechte na sebe kontakt. Mnohdy je poznámka takovou trefou do černého, že bychom se o ní chtěli v budoucnu rozepsat. Ještě jednou děkujeme.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2003 11:45

A ještě pár slov ke článku: Mám v žilách trochu "zelené krve", takže se snažím šetřit energiemi, kde je to možné a i když je to finančně trochu nevýhodné nebo to stojí trochu námahy. Kdyby totiž takto uvažovalo více lidí, vyplácelo by se to i finančně (i když je těžké spočítat efekt na každého z nás). Mikrovlnku používám kvůli úspoře času, rychlovarnou konvici hlavně při vaření (bleskově připraví horkou vodu na podlévání), nebo tam, kde bych si vodu na čaj musel ohřívat na ploténkovém vařiči. Jinak plyn. Videorekordér bohužel jede pořád v úsporném režimu, protože po delším odpojení od sítě je nutné nové nastavení a samozřejmě by nemohl fungovat naprogramovaný start záznamu. Televizi vypínám natvrdo, vyjma případů, kdy je mezi dvěma sledovanými pořady jedna až dvě hodiny času. Hi-Fi mám staré bez DO, takže také natvrdo. Úsporné žárovky jsem nakoupil už když jedna stála cca 400,- Kč. Životnost mají při správném používání (tj. ne na záchodě, ve spíži apod.) skutečně mnohem delší a poměr spotřeby a světelného výkonu je skutečně cca 5x lepší než u vláknových žárovek. Do výpočtu návratnosti takové investice (zvláště pro osvětlení sálů restaurací, veřejných prostor, chodeb a místností s vysokým stropem, prostor s nebezpečím výbuchu apod.) je třeba započítat i úsporu na nákladech za práci na výměnu prasklých žárovek. Mnohá svítidla se musí částečně rozmontovat (čas), občas přitom něco upadne a rozbije se (škoda na svítidlech) a výměnu nelze provádět za normálního provozu prostor. Také není bez zajímavosti, že úsporky vydávají mnohem méně ztrátového tepla a lze je tak použít i v uzavřených svítidlech bez nebezpečí vyhřátí a později zničení patic, což je často příčinou požáru. Zkoušeli jste dát 100W žárovku do "koule"? Po pár minutách je pěkně žhavá. 23W úsporka dá více světla a lehce zavlaží jen horní část krytu svítidla. V pohodě na něm udržíte ruku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2003 11:44

Těm, kdo chtějí ušetřit, dám několik tipů:
Nenechávejte v zásuvkách adaptéry pro napájení tiskáren, notebooků a jiných spotřebičů a nabíječky mobilů. Jde o pulsní zdroje, které mají sice mnohem menší ztráty, hmotnost a rozměry než jejich transformátoroví předchůdci stejných výkonů, ale, jak již na příkladech níže bylo uvedeno, nemají nulovou spotřebu ani při vypnutém nebo odpojeném spotřebiči. Obvody regulující napětí na výstupu se ze sítě trvale živí. To poznáte snadno podle toho, že adaptér či nabíječka trošku hřeje, i když delší dobu nepracuje. Nechávat tyto zdroje v síti bez zátěže a zvláště zapojovat je nejprve do zásuvky může být pro ně i osudné. Bez zatížení jsou často dost nestabilní. Už jsem zažil pár takových zdrojů, které při tomto zacházení "prskly" a odešly. Stejně dopadne adaptér, jehož volně se houpající konektor zkratuje vodivý předmět. U dutých kolíků to moc nehrozí. Některé nabíječky mobilů mají však konektor s vystouplými kontakty obou pólů! Pokud máte transformátorový adaptér s několika koncovkami na jednom kabelu (např. 4 "jacky" do kříže a ještě "patentky" pro spotřebiče na 9 Voltovou baterii), je riziko zkratu ještě větší. Tyto adaptéry navíc nemají často ani pojistku proti přetížení! Používáním takových adaptérů riskujete ztráty, proti kterým je pár propálených kWh prkotina.
Nové počítače s ATX zdroji (jejich vypínací tlačítka jdou lehce a "něžněji" cvakají, PC se vypne příkazem z Windows atd.) mají někdy na zdroji (vzadu) kolébkový vypínač. Tím vypnete PC "natvrdo" - tj. odpojíte ho od sítě. Nejen, že tak šetříte za elektřinu, ale neriskujete, že se s počítačem něco stane, pokud se v síti objeví větší přepěťová špička - zvláště při bouřce. Pokud tento vypínač nenajdete, vytahujte přívodní kabel ze sítě, případně si opatřete prodlužovák s vypínačem a tím pak vypnete nejen PC, ale i všechny periferie. Na pracovištích stojí za úvahu instalace vypínače zásuvkových okruhů pro kanceláře.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2003 7:57 | Petr

Jsem z oboru a můžu uvést číslo z americké energetické studie, která uvádí, že v USA platí domácnosti 10% účtu za elektřinu za „vypnuté spotřebiče“ – pohotovostní režim. V tom nejsou započítané trvale zapnuté přístroje (lednička). Všechny ty videa, televizory, věže a pod., které mají dálkové ovládaní spotřebovávají energii trvale. I přístroje bez dálkového ovládaní jsou stále zapnuté: ATX počítače, různé rozhlasové přijímače, kazeťáky apod. Pokud nemají „tvrdý vypínač“, který pořádně cvakne, část obvodů je trvale zapnuta. V posledních letech výrobci razantně snižují pohotovostní příkon (také díky nedávné energetické krizi v USA). Hlavně pozor na přístroje 5 a více let staré. Nicméně, největší žrout v domácnosti, ale třeba i na chatě, je stará lednička.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 10. 2003 7:52 | Karel

Pozor na úsporné žárovky. Mají nespojité spektrum světla, což v praxi znamená, že se jejich světlo subjektivně jeví jako méně intenzivní a takové „prázdné“. V některých případech to může vadit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Milan Zemánek

podnikatel, Miton

Jiří Pehe

politolog

Milan Zemánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jiří Pehe
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services