Jsou dnešní hypotéky skutečně levné?

Jedním z argumentů vysvětlujících současný růst cen nemovitostí je tvrzení, že díky rekordně nízkým úrokovým sazbám si mohou nemovitost koupit na úvěr i ti, kteří by na to jinak neměli. Hlubší pohled na problematiku však ukazuje, že současné sazby vlastně vůbec nízké nejsou.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 7. 2003 15:57, Jiří Pácal

Nárůst ceny nemovitostí v řádu desítek procent je utopie. Krátkodobě je předzvěstí krize a budoucího propadu. Zvláště u nás je to zcela patrné. Tržní nájmy rychle klesají, ceny bytů prudce vzrostly tak, že jsou téměř srovnatelné s mnohem vyspělejšími státy a technicky kvalitnějšími byty. Brzy dojde ke krizi a mnoho dnešních unáhlených investorů zapláče. Vhodná doba dávno minula.

Zobrazit celé vlákno

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 7. 2003 16:23, Marek P.

Nedomnívám se, že nájem zajišťuje větší pohodu, protože končí za dobu určitou, tedy většinou za 1 rok a pronajímatel ho buď prodlouží, nebo taky ne. Sám jsem se stěhoval z podnájmu do podnájmu 3 x a teď bydlím ve "svém" a splácím to, co předtím stál nájem. V případě ztráty příjmů má velký problém i ten, kdo platí nájem. A pokud ceny nemovitostí rostou rychleji, než je reálný úrok, nemůže to být špatná investice.

Zobrazit celé vlákno

-31
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 26 komentářů)

17. 7. 2003 15:20 | SocDemáček

Tabulky jsou to pěkné. Jak se však u nás zvyšují nominální mzdy ? Vždyť na inflaci se vůbec nehledí. Dušek a jeho kumpanie si zvyšují mzdy naprosto nezávisle na vývoji ekonomiky, jednou za čas přihodíme 30 % klukům v uniformách, pak se ozvou kasteláni, třeba něco vyjde i učitelům či doktorům. Reálné mzdy prostě rostou naprosto chaoticky a tak se kupuje na dluh víc a víc. Apropos - nikde jsem nenašel pořádnou definici čtrnáctého platu. I těch měsíčků kolem ohně bylo tuším dvanáct. U firmy generující zisky ocenění chápu, proč ale platit státním úředníkům za bohapusté plnění svých povinností 14.plat ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2003 13:56 | BXY

Dovolím si opravit Vaše tvrzení: majitelem předmětu smlouvy smlouvy o hypotečním úvěru (objekt hypotečního úvěru) je vždy klient, banka má pouze na tuto nemovitost zástavní právo. A to je dosti výrazný rozdíl oproti leasingu, kde leasingová společnost je majitelem daného leasovaného objektu, který pak pronajímá nájemci (klientovi). Po uplynutí smlouvy rozeznáváme dva základní druhy leasingu: Finanční leasing je založen na smluvním ujednání, které nájemci umožní financovat užívání pronajatého předmětu a posléze jeho odkoupení (většinou za zbytkovou cenu). Provozní (operativní, běžný) leasing je naopak nájem, po jehož ukončení dochází k navrácení najatého předmětu zpět pronajímateli. Ve většině případů se jedná o krátkodobé nájmy. Po uplynutí sjednané lhůty si pronajímatel vezme předmět zpět a třeba místo něj dodá nový, modernější.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 7. 2003 11:49

Při zvažování zda koupit na hypotéku byt je nezbytné ke splátkám úvěru připočítat nutnost uzavření živ. pojistky, pojištění bytu, ale hlavně spoluvlastnické platby na účet Společenství a úhradu veškerých nákladů spojených s provozem bytu. Pokud si uděláte reálný propočet, zjistíte, že platíte pouze cca 20% z plateb na splácení ceny bytu. Nesplácíte si "to svoje", ale většina plateb "uniká komínem". Při tomto propočtu zjistíte, že pronájem bytu je výrazně levnější, umožňuje větší flexibilitu a pohodu, namísto strachu zda těch 15-20 let vydržíte, bude vám byt vyhovovat, atd. V případě nutnosti prodeje takového bytu totiž výrazně tratíte.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2003 11:32 | Fredy

Toto může být zajímavé v případě roční fixace. Pokud vezmu v úvahu fixaci na pět, či deset let, tak jsme s hodnocením někde jinde. Předpoklad poklesu inflace z hodnoty 10% je jistě vyšší, než když se pohybuje na hraně deflace. To ale už tolik neplatí opačně. Proto si myslím, že současný stav je, pro rozhodnutí zda si vzít hypotéku, jistě příznivější. Je třeba ale vzít v úvahu další důležité faktory. Jako je dobré pochopení skutečně dlouhodobého závazku, mnohdy překračujícího jednu generaci. Jako je dostatečná bonita (ne ta přimalovaná, ale skutečná). Rovněž je třeba myslet na dobré zajištění pomocí úvěrového pojištění, nejlépe s klesající pojistnou částkou. V neposlední řadě je třeba počítat s vytvořením rezervy pro nenadálé události. Ne vše totiž pokryje úvěrové pojištění. Mnozí si hypotéku porovnávají s leasingem na auto. Jenže v tomto případě je to drobet delší leasing. Právní důsledky neplnění smlouvy jsou podobné. V obou případech Vám předmět smlouvy nepatří. Ještě připomenu, že se dnešní sazby pohybují kolem 4% a stále platí státní příspěvek pro mladé do 36 let při starší nemovitosti ve výši 2%. Problém je v tom, že stát neplní své povinnosti a zatím nic nevyplácí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2003 11:23 | Milli

Myslím, že autor článku opomenul při výpočtech reálné úrokové sazby jednu zásadní věc. Totiž, že zatímco inflace se v čase vyvíjí a mění průběžně, úroková sazba z hypotéky je v drtivé většině případů po nějakou dobu zafixována. Pokud si tedy vzal někdo hypotéku např. v roce 1998 s fixací na 5 let (myslím, že v té době ani jiná alternativa nebyla), měl zápornou reálnou úrokovou sazbu pouze první rok a hned od následujících letech ho ta hypotéka z pohledu reálné úrokové sazby vychází až do letošního roku pěkně draho!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2003 10:56 | Karel

Je to velmi zajímavý a neobvyklý pohled. Ovšem zřejmě jen těžko lze očekávat, že se lidé budou výpočty reálných sazeb řídit. Pro mladé rodiny je rozhodující, že si částku 7000 Kč narozdíl od 9000 Kč měsíčně mohou dovolit splácet. A nepřesvědčí je ani argument, že při vysoké inflaci a vyšších sazbách je vlastně úvěr z dlouhodobého hlediska vyjde levněji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ondřej Tomek

podnikatel a investor, zakladatel NetCentrum

Petr Brůna

podnikatel, Husky

Ondřej Tomek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Brůna
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services