České dráhy: Neplaťte o 70 % více, když nemusíte

Radikální změna tarifu Českých drah postihla od 1. ledna 2002 pouze některé cestující. Cenové nůžky mezi železniční, autobusovou a individuální dopravou se přesto ještě zřetelněji rozevřely.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 1. 2002 23:21, Jirka

Pred koncem roku jsem si zaplatil Zkartu a jake bylo me prekvapeni, kdyz po me pozadovali rodne cisko, ktere mi pak uvedli na Z kartu hned pod fotografii!
Jsou fakt naprosto nepoucitelni - copak nikdo z managementu necte noviny? Prazska MHD musi kvuli tomu menit prukazky!
Jeste vetsi prekvapeni nasledovalo pri nakupu jizdenky - RC se rucne opise n vydavanou jizdenku - neexistuje proto jediny rozumny duvod - vzdyt ve vlaku se stejne budu prokazovat Z kartou a navic to znacne zdrzuje!
Ach jo
Jirka

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 1. 2002 12:31, urubkova

Kdyby snad nekdo z vas nejakym omylem chtel jet vlakem....

Ceske drahy od Noveho roku zavedly "obycejne jizdne", ktere je drahe jako krava a "zakaznicke jizdne", ktere je vyrazne lacinejsi (odpovida predchozim cenam), na ktere je ale treba mit koupenou Kartu Z, ktera stoji 200 Kc na jeden rok. I bez Karty Z je mozne dostat "zpatecni listek", ktery je jeste lacinejsi nez dva zakaznicke, ale je nutne se nim vratit nejpozdeji druhy den. "Zpatecni listek" je obvykle jen trochu drazsi nez "obycejny" (jen tam) a na 81-90 km vzdalenost je dokonce o 2 Kc lacinejsi !! :-)

Ale nasla jsem o mnoho vetsi anomalii: skupina 6 a vic osob ma vyraznou slevu (i v porovnani se "zakaznickym jizdnym") a v ramci teto skupiny maji deti jeste polovicni jizdne. Proto pokud cestuji 2 az 5 osob, z kterych jsou aspon dve dospele, nemaji karty Z a jedou jen "tam", tak se jim vyplati fiktivne se doplnit detmi do poctu 6 !!

Nejlepe vynikne tento cely idiotismus na pripade, kdy dva cestuji 81-90 km :
a) kdyz si bezhlave koupi dva "obycejne", tak zaplati 2 x 110 = 220 Kc
b) kdyz si koupi dva "zpatecni" (i kdyz nepojedou zpet), tak to vyjde 2 x 108 = 216 Kc
c) kdyz koupi listky i pro 4 deti (ktere s nimi necestuji), tak 2 x 48 + 4 x 24 = 192 Kc

Pruvodci by se nad tim asi pozastavil, ale ja si myslim, ze neexistuje paragraf, ktery by mohl dokazat, ze na slevu na necestujici deti neni narok. Jednoduche je, kdyz jeden z tech dvou je zena, proste povi, ze nosi v sobe male ctyrcata :-) Dva muzi by meli drsne prohlasit, ze decka proste nestihly
nastoupit :-)

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 25 komentářů)

2. 1. 2002 12:51 | Náhodný cestující

Po dvaceti letech jsem 22. prosince 2001 opět cestoval vlakem a to z Prahy do Brna (je mi 45 let a naposledy jsem cestoval vlakem někdy v roce 1981 v rámci vojenské služby jako absolvent převážející nováčky odkudsi od Popradu do Prahy). Bohužel musím konstatovat, že to již nezkusím nikdy, tedy dobrovolně rozhodně ne. Zima (odhadem v kupé byla skoro stejná teplota jako venku a tam mrzlo), neuvěřitelná špína (všude, na WC zcela nepřekonatelná, i když mrzlo tak to srmdělo, kdyby to bylo v létě tak si nedovedu představit výsledek, vlastně teď mě napadá, jestli oni netopí jako součást hygienických opatření, hm koumáci) a neuvěřitelná doba cesty (kdy na 200 km trati nevychází ani 40 Km průměr za hodinu i při dodržení jízdního řádu a ten samozřejmě také nebyl dodržen) a to se píše rok s 2 na začátku, no, asi se někdo zbláznil. A to mi ještě stát oznamuje, jak každý rok z mých daní bude více a více dotovat tento šlendrián - nesouhlasím a jdu stávkovat za zrušení českých drah a ve volbách nevolím tu stranu (ny), které budou dotace poskytovat nebo prosazovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2002 12:49 | Josef Kukla

Máte úplně pravdu. Proč bychom měli platit víc peněz za srovnatelně horší služby než u jiných dopravců? Takhle se byznys nedělá, milí modří.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2002 11:33

Myslím, že to není jen o penězích, ale taky o službách. Už se vám někdy stalo, že vám u pokladny někdo příjemně řekl dobrý den či se na vás ve vlaku průvodčí usmál? Mám (bohužel) dlouholeté zkušenosti z cestování vlakem za studiem a když si na ně vzpomenu, naskočí mi husí kůže - mé historky z cestování s ČD by zajisté vystačily na mnohadílný seriál. Nyní občas využívám služeb autobusu na trase Praha-Brno a musím říci, že jsem s nimi spokojen, i když nejlepší řešení je samozřejmě auto - mimo centra Prahy - tam je lepší MHD:-). Až se ČD začnou chovat prozákaznicky, možná s nimi začnu jezdit, ale s panem Duškem v čele (vypadá to, že ČD řídí on a ne vedení), tomu tak bude nejdříve za 30 let.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2002 10:23 | urubkova

Naštěstí už dráhama nejezdím, ale i před zdražením to bylo peklo. Ztrácela jsem nervy po cestě ze severní Moravy do Prahy dvakrát týdně. Nikdy víc!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2002 9:05 | byvaly klient CD

vcera jsem jel po dlouhe dobe opet vlakem. za plnou cenu. misto 78 jsem zaplatil 132 korun za cestu prvni tridou z Kolina do Prahy. No, v kupe bylo asi 7 stupnu, diry ve stenach, chybela bila latka na operku, atd. uz zase dlouho drahama nepojedu. myslel jsem, ze kdyz si zaplatim tak nehoraznou sumu za 1. tridu, bude tomu odpovidat i kvalita. Zlaty moje auticko, v saabu mam vzdy pohodli, dojedu bez zpozdeni, nemrznu a dokonce kdyz jedeme alespon dva, usetrim... neni co dodat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Libich

ekonom

Roman Staněk

podnikatel a investor, GoodData

Jan Libich
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Roman Staněk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services