Mafie kousek za Prahou

Jako dítě jsem milovala hádanky typu: co má společného slon a fialka, strom a kos? Ale tuhle se mi dostala do ruky hádanka o něco složitější: co mají společného pánové Linka, Herman, Syrový, Řečica, Sudík a paní Lichtenbergová?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 10. 2001 10:32, Katerinka

chce to najmout schopného advokáta a žalovat a žalovat..

...a platit a platit a platit a.....


Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 10. 2001 7:09

Dozor nad samostatnou působností obce, t.j. i dozor nad zákonností obecně závazných vyhlášek vydávaných v samostatné působnosti obce vykonávají dle zákona č. 128/2000 Sb. o obcích okresní úřady. Je nutno podat podnět místně a věcně příslušnému okresnímu úřadu k přezkumu takové obecně závazné vyhlášky.

Popsaný případ není nijak výjimečný a je názornou ukázkou tzv. sjednoceného modelu výkonu státní správy a samosprávy, který byl prosazen politickou reprezentací a který bude po dokončení reformy veřejné správy obecně platný i na úrovni krajů.

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 54 komentářů)

15. 10. 2001 9:16 | TGP

Jakou stranu pánové v Průhonicích zastupují?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 10. 2001 9:15 | TGP

Tak proč s tím nezkusíte něco udělat? Máte místní noviny, máte možnost nechat se zvolit do zastupitelstva a podobně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2001 8:15

To je fakt. Co dovedou straníci (ČSSD) třeba v Karviné nebo v Českém Těšíně je pěkná ostuda. Starosta Těšína přišel k majetku prodejem alkoholu a teď z radnice kontroluje a reguluje všechny... Stačí se obklopit několika věrnými a jsou neprůstřelní.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 10. 2001 8:12 | čtenář

Myslím, že podobné despotické vedení je v desítkách obcí a měst. Pokud mají voleni funkcionáři dostatečně hroší kůži, vydrží dvě i více volebních období. Zkuste se rozhlédnout např. v Novém Strašecí (okr. Rakovník) a uvidíte, jak je starosta "nezávislý".
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 10. 2001 19:34 | Martin Janík

Dobrý den, nejprve si dovolím reagovat k té skládce: pokud pronajmu obci pozemek (zvlášť, když v obci nebydlím), tak ji opravdu nejezdím každý týden kontrolovat - a pokud si nedohodnu nějaké speciální využití, očekávám, že mi ji navrátí ve stavu obvyklém, tj. v tomto případě bez skládky. A pokud tam ta skládka bude? Tak jsem buďto tak duchapřítomný, že to nechám policii zdokumentovat v den ukončení smlouvy (pokud ovšem policii přesvědčím, aby to udělala, což nebude jednoduché), nebo tak duchapřítomný nejsem - a jak pak dokážu, že tam ta skládka nevznikla až den poté, co skončila smlouva? A proč se s městem roky soudit? Stejně tu skládku budu muset odklidit a pokud budou chtít, umoří mě desítkami pokut za černou skládku. To vše bez rozumné naděje na výhru tohoto sporu. A ještě jedna poznámka k melodramatičnosti, která vám tak vadí - proč ne? Je to rukopis autorky, nečteme přece vědecké pojednání. Můžeme nad jeho vhodností polemizovat, ale nijak to podle mě nesnižuje závažnost popsaných skutečností.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 10. 2001 19:27 | Martin Janík

Dobrý den, gratuluji Vám k velmi zajímavému tématu. Docela jasně poukazuje na něco, co kdysi bylo vlastní jen velkým městům - nezájem o okolí. Možná je to tím, kdo dnes v Průhonicích bydlí, zaměstnaní lidé, kteří nemají čas a nejsou zvyklí se zajímat o komunitu, ve které žijí (jako obyvatel Prahy se jim ani nedivím). Jenomže právě tento nezájem je to nejlepší podhoubí, ve kterém se rodí takový neřád, na který jsou všichni krátcí. Ale aspoň se najde někdo, kdo o tom má odvahu psát, doufám jenom, že to nezapadne. Držím palce.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 10. 2001 14:20

Dobry den, uhodl jste, Pruhonice jsou mnohem propletenejsi nez se zna. Preji hezky den.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2001 23:55 | zevloun

A občané Průhonic se neumí bránit proti zvolenému zastupiteli nebo hořekuji pouze jako jednotlivci, když se jich zvůle dotkne? Z čeho mají strach nebo jsou v obci poměry daleko propletenější než uvádí článek? Přeci způsobů obrany proti teroru jednotlivce či skupiny je více, chce to ale se angažovat a to se asi moc nenosí. Vám lze jenom poděkovat, že se snažíte alespoň na nešvary upozorňovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 10. 2001 18:15

Dobry den, to s tou oteviraci dobou mozne bohuzel je. Pan starosta uvedl jako duvod, ze se restaurace nachazi v obytne zone, ale pritom restaurace starosty a mistostarosty jsou na namesti ve stejne zone. Ja pevne doufam, ze se lide zbouri a vim, ze uz se to pripravuje. S pranim hezkeho dne do Nemecka. Lucie
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2001 15:31 | Jeden nazor z Nemecka

Podle me je tento clanek uplne super. Krasne vypovida o tom, jak je ceska povaha zkazena. Je jen skoda, ze to vypada, ze s onim panem starostou se nic nestane, nikdo proti nemu nepoda stiznost, ci zalobu a u pristich voleb zase vyhraje (ackoliv s Pruhonicemi nemam nic spolecneho, tak bych si od srdce opravdu pral, abe (a nejen v Pruhonicich) byli vsude lide na svych mistech, lide, kteri to mysli opravdu dobre a kterym je o blaho obce a ne o blaho sve penezenky). Pokud je pravda, co pisete o tom, jak si predstavitele obce schvaluji odmeny, tak je to zase 'dira' v legislative. Prece by melo byt nekde stanoveno, kolik a za jakych podminek si muze starosta a jeho pochlebnici prilevat do koryta. My, Cesi se sice pomalu chystame do Evropy. Bojim se, ze nemale procento lidi ve vstupu do EU vidi hlavne to, ze porostou ceny pozemku a staveb, ktere jsou uz ted v Praze neunosne. Myslim tim pro normalniho cloveka, ktery se zivi podstive. Moc bych si pral, abych se dockal toho, ze kdyz prijedu do Cech, abych se nemusel bat, ze mi hned ukradnou auto, nebo se me budou snazit 'sedrit z kuze', protoze uciti, ze by ze me mohlo neco kapnout. Mam pocit, ze malo kdo v CR a hlavne v Praze a okoli pochopil, co to je podnikani. Kazdy se snazi nasadit ceny co nejvyse, nauctovat vam i to, co neprovedl apod. Ale to by bylo na dlouhe povidani. Preji Vam pevne nervy a hezky zivot. PS: A ohledne te oteviraci doby. Prece vam nikdo nemuze zakazat mit otevreno jen do 10, kdyz vedlejsi podnik muze mit otevreho do 1 do rana. Asi uvazuji moc logicky, ale prece by vsichni meli mit stejne podminky, ne? Bez ohledu na to, ze jsou starostovi znami, nebo ne. To, co popisujete ve Vasem clanku by se v Nemecku stat nemohlo. Ale to vi asi kazdy...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 10. 2001 13:45 | Magda

Vy jste ale necita.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2001 10:33

Výborně, já Vám ráda pronajmu pozemek za 1 Kč ročně, ale zavazujete se, že tam budete sekat trávu. A při odevzdání bude v původním stavu. Lucie
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2001 10:29

Vážený pane, očividně všechno znáte nejlépe a všemu rozumíte nejvíce. Simpsons jsou skutečně velmi vydařený seriál, také ho sleduji, zrovna v minulém díle přijel za Homerem Mel Gipson a točili spolu film, mimochodem, byl to propadák, protože byl příliš negativně naladěn a zhanil vše co se kde naskytlo. Dokonce je nezachránila ani hromada mrtvol. Ale protože dokáži rozlišovat realitu od seriálů mohu říci, že je naprosto neetické a odporné říci si jako starosta o dar 490 tisíc za to, že člověk, který žije v Průhonicích 50 let, chce postavit na SVÉM pozemku dům svému synovi. Na ten dům milý pane, se složila celá rodina, tím myslím on, jeho syn, a dědeček s babičkou. A nevidím důvod, proč nemít u domu na svém pozemku zahradu. Nelíbí se mi, že starosta dostává ke svému platu dalších 25-35 tisíc z darů obci, a přitom na některým místech v Průhonicích chybí komunikace. A už vůbec se mi nelíbí, že když odmítnete dát dar a podepsat nezákonou smlouvu s obcí, stavební úřad Vám odmítne dát povolení, dokud nepřinesete kladné vyjádření obce, které je taktéž protizákonné. Schválně si někde sežeňte Průhonicko říjen 2000, kde je naprosto neplatná vyhláška a shodou okolností tam obec schvaluje odměnu starostovi 30 tisíc. A bere na vědomí informaci o připravovaném daru manželů Jarešových a Moravcových. Pak si jako já, vemte namátkou Průhonicko červen 2001, kde přijímá dar manželů Grodlových - pozemek 788 m2 (Průhonice ho prodají za 1800 - 2200 Kč/m2 = 1418400 - 1733600 Kč). A to jsou jenom dvě namátkově vybraná čísla. Klidně Vám je mohu nafaxovat. A k panu Linkovi - ne každý se umí vyrovnat se ztrátou několika milionů s úsměvem na rtech.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2001 3:52

Pokud byl pan Herman v zastupitelstvu v době kdy vyhláška o poplatku obci vznikla, sklízí jen plody své vlastní práce. Rozdíl mezi 30 Kč tenkrát a 355 Kč nyní je sice značný, ale je třeba vidět i kolik stál pozemek kdysi a kolik stojí nyní. Jestliže se v průběhu času z Průhonic stala "velmi hezká vesnička u Prahy, známá tím, že v ní žije mnoho velmi bohatých a vlivných lidí", muselo se to odrazit i na hladině cen. Kromě toho, i kdyby to nakonec neustál a musel platit, tak 490 tisíc odpovídá při uvedené ceně téměř 1400 metrům pozemku. Stavět se dá i na třetinové velikosti, takže 2/3 pozemku formálně prodá známému a rázem má poplatek třetinový. K panu Linkovi - i když o mrtvých jen dobře - instalace a následná deinstalace zpomalovacích pásů jako důvod sebevraždy je hodně silné kafe. Maximálně to mohla být (tedy, je-li toto celé vůbec pravda) poslední kapka v nějaké těžké životní situaci kdy pravý důvod byl někde zcela jinde. Kromě toho, existence či neexistence povolení vůbec nebyla jeho problém, on nebyl ani vlastník, ani provozovatel. Jeho věcí bylo, aby měl zakázku pokrytou písemnou objednávkou. Čímž by byl v klidu a ještě by si vydělal i na té následné deinstalaci. Pan Sudík je další těžkověřitelná postava - pozemky pronajímá za korunu, nestará se o ně a potom se diví že tam má skládku .. No možné je všechno, já jsem se s nikým takovým ještě nesetkal (pokud by mi někdo chtěl pronajmout na dobré adrese pozemek za korunu, nechť se mi ozve na mail). Ale zoufat nemusí, jistě má na pronájem smlouvu. A tak i když ze zákona je za skládku odpovědný on (protože je vlastník pozemku), jemu vznikla prokazatelná škoda ve výši nákladů na odstranění skládky a bude jen věcí více či méně zdlouhavého řízení než ty náklady dostane od obce coby bývalého nájemce zase zpět. Samozřejmě, za předpokladu (byť nevysloveného), že tam ta skládka nebyla už před začátkem nebo naopak až po skončení nájmu. A že se jim do toho nemíchá stát? On to nebyl, kdo toto zastupitelstvo zvolil. To udělali ti co tam bydlí. A pokud budou čekat že někdo zvenčí přijde řešit jejich vlastní problémy, jiného zastupitelstva se nedočkají. A ani si je nezaslouží. Mimochodem, znáte Simpsonovi? Je to báječnej kreslenej seriál, roky už běží na ČT1. Nějak se mi vybavil jeden díl - Líza moderuje v televizi dětské zprávy a Bart se k ní samozřejmě přidá. Jde si pro rozumy za Kenem Bruckmanem, jak na to aby byl taky taková reportérská hvězda jako on. A Ken mu říká: hochu, jímavý příběhy. Tajemství je v jímavejch příbězích. A tak Bart bafne kameru, vyrazí do terénu a z běžných banalit Springfieldského života točí příběhy, že oko nezůstane suché. Zcela v duchu "...bylo nutné, aby někdo zemřel kvůli...". Akorát že v podání Simpsons family jde o skvělou zábavu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michal Mejstřík

ekonom

Stanislav Bernard

podnikatel, pivovar Bernard

Michal Mejstřík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Stanislav Bernard
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services