Nu što, děngi nada

Když 11. září narazila dvě letadla do Dvojčat a celý svět se začal dívat pouze tímto směrem, odešel z politiky Miroslav Macek. Odrovnalo ho pár milionů za prodej České spořitelny. Tenkrát jsem si říkala,…

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 10. 2001 10:01, Katerinka

.. blábol !!! ...
Co se týče zániku dluhů, tak je to blábol. Teprve po zaplacení!!! těch 20 miliard bude převeden dluh Ruska (a to jen jeho část) na Falkon. Tedy nezanikne dluh (ta část) vůči ČR jen podpisem smlouvy, ale až po uhrazení oněch 20 miliard!!!!
A autorka zřejmě teprve včera spadla z višně, protože jinak by věděla (to, co každý), že dostat aspoň část dluhu z Ruska je naprostý zázrak, který se nepodařil minulým vládám a ani slavnému "nobl" Pařížskému klubu. L. J. Doctor,

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 10. 2001 10:09, Katerinka

Kdo jiný?

Falcon, a pouze Falcon, doporučila ruská vláda. Takže vybírat prostě nešlo. Zeman minule na 7 tvrdil, že výnosnost bude cca 22% s tím, že průměrná výnosnost u podobných pohledávek je 10%. Kdyby to byla pravda, tak je to asi O.K. Uvidíme.
"Vstřícný" postup ruské vlády může být ovšem ve spojitosti s privatizací v ČR (Transgas versus Gazprom, Unipetrol atd.)

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 36 komentářů)

13. 10. 2001 9:54

To jsem nikdy neřekla. Lucie
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2001 9:51

Vážený pane, já si nehraji na ekonoma, pouze jsem napsala, jak to vidím jako laik. Nepozastavuji se nad tím, jak moc to je nebo není výhodné, ale nad tím, zda je reálné peníze dostat. Jen mi připadá divné, že si dlužník sám najde firmu, která má zaplatit. Ta firma nikde nesídlí a majitelé nikde nebydlí. A navíc si nejsem jista, jak moc to naše strana posoudila. Pokud si dobře pamatuji, tak v minulosti vláda přemýšlela, že by mohl tento dluh vymáhat Rakušan Barak Alon, který potom velmi úspěšně vytuneloval z KB osm miliard korun. Pro mě jsou to peníze, pro Vás číslo a v tom je asi hlavní rozpor mezi námi. S přáním hezkého dne. Lucie
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2001 1:19

Neplačte, tak hrozné to nebude. Uvedená paralela s desetitisícovým dluhem není korektní - do Ruska nemůžete poslat exekutora, mezi státy to prostě chodí jinak. Otázka nezní zda dostanu dva nebo deset tisíc, ale zda dva nebo nic. Oni dluh uznávají, akorát na něj nemají resp. jsou ochotni splácet takovým zbožím, o které my nemáme zájem. Penále poroste pořád pryč, až jednou nabude tak absurdní výše, že nastoupí "nulová" varianta a dluh se smaže. Anebo dluh smažou z politických důvodů největší věřitelské země a my nebudeme moci dost dobře zůstat stranou. Takový vývoj už ve světě nastal mnohokrát. Anebo dluh prostě zůstane navěky - víte že ve Francii existují dosud nevypořádané pohledávky ještě z dob carského Ruska? Článku by pomohlo publikovat statistiku výtěžnosti státních dluhů ve světě. Hned by bylo jasnější zda návratnost přes 20% je hodně nebo málo. Dále - Rusko je rozvojová země a dluží kam se podívá. Z tohoto pohledu je proto zajímavé v jakém vztahu je dohoda s Falconem vůči Pařížskému klubu (sdružení věřitelských zemí Ruské federace). Upřednostňovat jednoho dlužníka před jiným se totiž nesmí ani mezi státy. Publikovat pravidla hry mezi Ruskem a Pařížským klubem by opět přispělo k vyjasnění zda 20 mld. v hrsti je lepší či horší než 93 mld. na střeše. Jenomže sehnat tyto informace by chtělo trochu jiný přístup od autorky než "Investigativně" zkompilovat informace z posledních pár výtisků hospodářských novin a vší silou to roubovat na aféru s Mackem.
Mimochodem, slovo "miliarda" nejsou peníze. Není to nový druh lednice (v tom máte pravdu), ale nejsou to ani peníze. Je to číslo, tak jako je 10, 100, 1000 atd. Jojo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2001 0:49

Máte pravdu, fakt skvělá investigativní práce, hlavně to s tím jak si vláda počkala měsíc aby mohla vyřešení závazků Ruské federace vůči ČR schovat za aféru s Mackem. Jen tak dál.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2001 22:23

Dnes jsem to zjistovala a tato domenka nebyla potvrzena. Preji prijemny den.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2001 16:23

Je-li tomu opravdu tak, hlava mi to nebere a je mi do pláče. Bohužel Ti, co se chystají ty tupé hlavy opět volit neví, že slovo miliarda jsou peníze a ne nový druh lednice. Lucie díky, opět výborný článek pro neekonomicky vzdělané.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2001 11:06

Asi, spolu se svým klientem a nejsíš po předchozím kontaktu přes mobilní telefon Nokia 9210 by si smluvil schůzku nejlépe v Úřadu vlády ČR (když už nemá svou kancelář), sedl si do secesního, rudě potaženého křesla a počkal až mu náměstek ministra financí vloží do ruky pero značky Parker k podpisu. Ovšem nejsem právník, takže bližší podrobnosti neznám. :-)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2001 11:02 | Libor Cigánek

Falkon si má peníze vydělat zpět prodejem ruské elektřiny třetím zemím. Jak to bude dělat, když k tomu nemá know how ani to nemá zapsáno v obchodním rejstříku jako předmět činnosti? To přece není normální?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2001 10:51 | TGP

Stačí si občas přečíst noviny. Důvěryhodnost Falkon Capital totiž byla několikrát zpochybněna v českém i ruském tisku. Podle všeho jde o neprůhlednou firmu, před níž mělo vládu varovat ministerstvo vnitra kvůli jejímu napojení na organizovaný zločin.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2001 10:46 | Pavel Hertl

A jak by rozumný právník mohl uzavřít smlouvu s firmou, která nesídlí na svém sídle, nemluvě o dalších věcech v článku zmíněných?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2001 10:26 | Quido

A proč se tomu níikdo nevěnuje v parlamentu? Co na to rozpočtový výbor, experti jako Tlustý a spol.? A co naše slavná Unie nesvobody? Že by nakonec byli rádi, že se ruského problému takhle elegantně zbavili a do rukou dostali nástroj na kritiku socdem vlády? To jim ta trocha politického kapitálu stojí za ztrátu tolika peněz?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2001 10:21 | TGP

Je dobré vidět, že optimisté ještě nevymřeli. Normálně bych taky doufal, že to tak je. Mé první pochyby se objevily v okamžiku, kdy jsem se dozvěděl, že Falkon vybrala strana ruská, nikoliv česká. Není zvláštní, že Rusové diktují, kdo z nich bude vymáhat jejich dluh? Není to nakonec tak, že Rusové Falkonu nakonec zaplatí pouze to, co Falkon české vládě (plus nějakou odměnu), takže jde v podstatě o podvod a ne nějakou snahu o vymožení dluhu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2001 10:00

Lucie, je to sice opět skvělá investignativní práce, ale: 1.Do standardní dohody o postoupení pohledávky zahrnuje každý rozumný právník, a já doufám, že česká vláda někoho takového má, formulaci o tom, že pohledávka přechází na nabyvatele až okamžikem zaplacení dohodnuté sumy. Navíc musí následovat krok, kterým věřitel sdělí dlužníkovi, že jeho závazek plnit přešel na někoho jiného. Teprve tak se oficiálně dozví Rusko to, že bude plnit Falconu a ne České republice. Toto doufám česká strana učiní až po zaplacení dohodnutých 20 mld. A za 2.Rozumný právník také v závěrečných ustranoveních dohody nikdy neopomene něco podobného: "Pokud nebude dohodnutá částka uvedená v předchozím odstavci připsána do 10 pracovních dnů ve prospěch bankovního účtu postupitele, má tento právo od této smlouvy odstoupit. V takovém případě je postupník povinen nejpozději do 5 pracovních dnů vrátit postupiteli veškeré doklady a materiály, které v souvislosti s touto smlouvou obdržel. Jde zejména o seznam postupovaných pohledávek, originály dodacích listů a vystavených faktur." Takže ještě závěrem, myslím, že jako neekonom jste celý problém pochopila skvěle a jeho další vývoj však bude spíše v duchu narážky v předposledním odstavci.(koupím za 20, prodám za 40 a ČR zdar)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2001 9:02 | Martin Pásek

Dnešní noviny: "Falkon Capital a česká vláda podepsaly smlouvu o odkupu části ruského dluhu. Dohodnutou sumu, mírně převyšující 20 mld. Kč, by měla firma uhradit do konce roku, a to v české měně." Cha cha cha. To je opravdu vtip. Zeptal se někdy někdo, odkud ty peníze během dvou měsíců seženou? Z Ruska asi ne, tak vše trvá minimálně půl roku - a ještě musíte mít dobré kontakty (nemluvě o úplatcích).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2001 8:43 | Eric

Teda Lucie, jestli máte pravdu, tak to je jen další důkaz idiocie naší vlády. A až to řachne, to se zase sousta lidí zasměje, pokejvá hlavou a půjde je znova volit. To je prostě v prdeli. Sorry za ten výraz.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 10. 2001 8:07 | pjt

Bohuzel i ohnivi proklamatori "cistych rukou" si packy musi trochu zaspinit. Falcon je podvod na n-tou!!!! Pouze vlade zavidim PR agenturu, ktera tento pruser prezentuje jako velkolepy uspech. Uzasny nedostatek penez socialni demokracii zene i do takovych akci jako je tato. Vse jen proto, aby bylo na nasi skvelou socialni sit a smesnou valorizaci duchodu. Hlasy uzivatelu ruznych socialnich davek, duchodcu atd. jako kdyz se v pristich volbach najdou. Proc to ale sponzoruji ja, kdyz nechci? Lucie, hezky clanek (s trochou investigativity). Nebude zase nejaky TV bijak?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Sokol

advokát

Dara Rolins

zpěvačka a podnikatelka

Tomáš Sokol
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Dara Rolins
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services