Vysokoškolákem za pár dní, aneb jak se dělá reportáž

Myslím, že většina lidí někdy přemýšlela, jaké by to asi bylo být právníkem, doktorem, ekonomem ... Jenže to by znamenalo být přijat na danou školu, vystudovat ji a pak najít odpovídající zaměstnání. Někteří z nás by skončili hned u prvního bodu, někteří ne. Někdo jde a studuje, někdo ze strachu, že poté nenalezne odpovídající zaměstnání, raději studuje jiný obor, přeci jenom člověk musí rozhodnout, co bude dělat následujících 5 let. Nebo ne?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 10. 2003 22:42

Mozna k tomu, abyste mohla delat praci, ktera Vas tesi. Nikdo Vas jiste nenutil, abyste zustala na VS jenom proto, ze jste vystudovala VS. I s lekarskym diplomem se prece muzete stat treba veleuspesnou obchodnici se zeleninou. Ovsem skoro zadny zelinar na svete nema na to, aby delal Vasi praci - a mimo jine by k tomu potreboval prave vysokou skolu. Odhadoval bych, ze dneska nedovazite zeleninu z Belgie prave proto, ze je pro Vas Vase prece jen o fous zajimavejsi nez kvetak a mrkev.

A mozna taky, ze kolega pred Vami by na VS sel znovu. Ale ne kvuli tomu papiru s razitkem, ale proto, ze se na te skole treba neco naucil. Ano, i to se na VS obcas stava, jak jsem sam zjistil. Pravda, vzato striktne, skola de facto neuci a co umime, naucili jsme se z vetsiny sami (ty knihy za nas prece nikdo neprecetl a ty diplomky jsme taky napsali my), ale skola nam v tom jiste pomohla.

Zobrazit celé vlákno

+74
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 8. 2001 14:08

Tak kdo Vám teda dal ty kopie-tisková mluvčí nebo vedoucí vyšetřovatelů? Proč jste tedy hnala na to Slovensko o všem podrobně informavat případné další pachatele? Pokud bych v těch proč trochu pokračoval, pustíte na svou obhajobu zase další věci, které by jste říci neměla a které jste určitě slíbila že neřeknete (viz ta kopie). To ale není smyslem mého příspěvku. Mám dojem že jste nepochopila co se Vám tady snažil AktaX naznačit-odkrývaní špinavých záležitostí nelze využít ke svému zviditelnění. A ten úvod měl ukázat, že pokud to neuděláte a nedokážete lecos skousnout tak Vás ta protistrana brzo smete.

Zobrazit celé vlákno

-7
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 128 komentářů)

6. 8. 2001 11:20 | Katerinka

Nejvíc se mi líbila
odpovědnost té čachrářky s tituly, když pravila, že "Samozřejmě školy jako je medicína a veterina dáváme pouze lidem, kteří už mají nějakou jinou VŠ.". Jenom doufám, že takto stvoření lékaři se dají na politiku a ne na živé lidi. Jinak je to paráda - zvlášť v postsocialistických kolosech nebo ve státní správě je za tutéž práci o dost víc, vykonává-li ji otitulenec. Naleznete-li místo s vhodným nadřízeným, ani se nepozná, že jste otitulenec nepravý, případně i vědomostí prostý - váš šéf bude vědět stejně nebo míň.
Jura
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 8. 2001 11:19 | Pavel Ebr

Možná by stálo za to kliknout na "pokračování", a pak teprve komentovat ...

-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 8. 2001 11:19 | Igy

Autorka by si mela dat bacha - dela reportaz o pachani trestneho cinu. medializace je fajn, ale bud paralelne s vysetrovanim anebo kdyz na to policie kasle. slo soucasne se zverejnenim take trestni podani na neznameho pachatele? pokud ne, muzeme si tady krasne plkat nad zkorumpovanosti a hloupymi politiky, ale nezmeni se nic.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 8. 2001 11:18 | Katerinka

Bylo by to asi moc jednoduché chtít po člověku: titul si strč za koobouček, nejdřív ukaž, co umíš. Ale takto panečku, za pět letech máte ( u státních zaměstnanců) ty prachy zpátky J.Bakulová
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 8. 2001 11:17 | GOGO

No paráda!
A já, jako vůl, chodil pět let na techniku. No alespoň to umím a můžu se tím živit. Být lempl, tak bych asi musel taky do politiky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 8. 2001 11:16 | Nasraty Slovak

Super, a viete, ze to vyuzivaju aj nasi politici ? Nakuknite na www.nyas.org. Pan exminister zdravotnictva SR Alojz Rakus, ten co nechal skoro umriet minuly rok Schustera, sa chvali svojim clenstvom v Newyorskej akademii vied. Na tom webe zistite, ze taky diplom vam poslu za 124 $ :-))) Ale su u nas firmy, aj na ceskom nete ich najdeme, co podobne sluzby tiez ponukaju. Ph.D. vraj stoji okolo 800 az 5000 USD. Len idiot to ale robi tak, ze je to kupene uplne. Ked sa zvoli postup, ze to sice je kupene, ale treba tam zo 3x ist, akoze spracovat aj nejake prace, nieco publikovat, apod. proste tak za 2 roky to lavou zadnou "absolvovat", tak je vsetko v poriadku. Moze vam niekto pyskovat akurat ze to je taky pochybny, nerenomovany titul - ale je nespochybnitelny de iure. Takto sa to ma robit :-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 8. 2001 10:34 | Baronlempl

Baron někde píše "Jsem a mimo jiné mám VŠE - kladný hrdina. Mám VŠE a tedy jsem - vůl." Jasné a stručné.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 8. 2001 10:25 | Baronlempl

Díky za Váš příspěvek, je krásný. Lidská a etická úroveň dělá člověka. Vzdělání má význam pouze v případě, že vychází z hlubokého lidství a etiky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2001 18:55 | pjt

No - usnul, ale probudil jsem se na opakovani nasledujiciho casneho rana. Pri Nove se nadherne spi!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 8. 2001 9:34

Víte, je to vskutku smutné, že se tak dá v naší společnosti na tituly spíše než na skutečné vědomosti, mnozí z universit vyjdou hloupější než tam přišli. Vzdělání je důležité, profesoři placeni míň než manažeři, můj zeť, vědecký pracovník má plat nižší než ten co ho stráží ve vrátnici.Vzhlem k tomu, že má rodinu, má dva vedlejší pracovní poměry. Opravdu je to podivné, že jsou lidé ochotni pouze za své PR a prestiž zaplatit kromě toho, že stráví několik let bez výdělku na universitě i tím, že jsou si ochotni i diplom koupit. Nemám pocit že by společnost finančně o mnoho víc ohodnotila vysokoškolsky vzdělaného člověka ani, že by měl rozhled a vědomosti, které dokáže prakticky použít po skončení studia, většina zaměstnavatelů vám řekne, že absolventy musí teprve začít učit a to praxí. Teorie je krásná věc, je však k ničemu, pokud ji nelze použít prakticky. Student si nemůže například v praxi ověřit, zda po mostě který spočítal a vyprojektoval lze také přejít. Takže se počítá s tím, že místo složitých výpočtů kolik se vejde do lodi kamenů se prostě udělá čára na člunu, a že mu to ukáže i zkušený dělník. Takže vzdělání které mnozí mají je pouhým teoretizováním a bez toho, aby se dalo použít je k ničemu. Nechci vzdělání zlehčovat, je to jedna z nejdůležitjších aktivit společnosti, jistě je mnoho odborníků a mnoho lidí, kteří léčí, staví mosty, učí ve školách, starají se o staré lidi a pomáhají ostatním, to jsou lidé díky jimž tento svět drží pohromadě. Jen si myslím, že by se mělo kromě kastovnictví na SŠ, VŠ, mělo více dát na skutečné kvality a to nejen co se týká vzdělání, ale zaměřit se na to, aby člověk nebyl hodnocen podle titulu, pak mi neměl ani potřebu si ho kupovat, aby si připadal jako vzdělaný člověk. To totiž předpokládá, že si ani nikdo nevšimne, že nemá vědomosti, že mu stačí kus papíru a lidé na něho rovnou pohlížejí jako na vzdělaného. To staví university do pozice, která vzdělání v naší republice, rozhodně ne vždy spravedlivě, znehodnocuje. Otvírá to a ukazuje na mnohem hlubší problém, než se zdá. A to hlavně na povrchnost lidí, jímž stačí diplom který má tím pádem hodnotu titulu a společenského zařazení. Není to škoda? Obzvláť v naší republice se tato snobárna nosí. Musím podotknout, že mám VŠ vzdělání a necítím se o nic hodnotnější z důvodu tohoto faktu. Kromě vzdělání je tu rovněž lidská a etická úroveň člověka, která už se tak v naší společnosti nenosí. Proč jde na odbyt víc titul je záhadou. Diplom si možná lze koupit, čest však nikoli.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 8. 2001 1:51 | Bill Gates B.D. (bez diplomu)

Cesko je plne velmi skolenych lidi ale malo vzdelanych. Kdyz se par lidi sejde, tak kazdy hudruje pane ynzenyre a nikdo nevi komu to patri.A vseci maji holou prdel.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 8. 2001 15:26 | pivko

no jo, jenomze to s prvni recesi v odvetvi konci. kdyz bylo IT v konjunkture brali se opravdu vsichni bez ohledu na vzdelani, jazykovou vybavenost ap. jenze kdyz ma ted to odvetvi problemy, firmy si najednou mohou vybirat, a to byste se divili, jake se najednou objevuji pozadavky. a u manazerskych pozic je tomu tak uz davno. pracovity stredoskolak to dotahne po 10 letech u firmy maximalne nekam do stredniho managementu a konci. u zahranicnich firem v drtive vetsine plati, ze do top managementu se bez VS vzdelani nedostanete vubec. samozrejme jsou vyjimky ale neni jich moc.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 8. 2001 14:04

Lucie, odvaha neni o tom, ze nemate (z niceho) strach. Odvaha je, ze pres strach jste se k tomu odhodlala a bohuzel nemnoho lidi je toho dnes schopno. Bravo!
Jinak je pravda, ze VS titul v dnesni spolecnosti (nejen v Cechach) k nicemu neni, minimalne ne v branzi kde se pohybuji (IT-SW). Pri prijimacich pohovorech, ktere jsem absolvoval se me NIKDO neptal na to, co jsem na skole delal a podobne - zajimalo je co umim a jake mam zkusenosti. Tot vse, podle meho nazoru, to je take jediny ukazatel schopnosti cloveka, zadny diplom neznamena schopnost a pracovitost nutnou k dobre odvedene praci.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 8. 2001 17:43 | Lavrentij Pavlovič Berija

Každý přece ví, že na právnické fakultě Univerzity Karlovy se diplomy prodávají - akorát to není tak okaté. Koupíte si přijímačky, a jak už jste jednou in a nevadí vám čekat 5 let, diplom máte v kapse. Každý dostuduje. Jak můžeme mít kvalitní právníky, když (téměř) každý z nich už na počátku své kariéry musí uplácet a tím se to učí? Bylo to socialisticky plánované a podplácené za socialismu, je to podplácené nyní. Politickými školami byly ekonomické, humanitní a právní školy všechny (marxistická ekonomie, marxistická filozofie, marx-leninské právo, vědecký komunismus atd.). Navíc, na právech byl každý druhý student estébák. Únik byl možný pouze někdy, a to do technických a přírodovědných oborů. Dnes už v tom hrajou roli pouze ty prachy (ať už jako úplatky, nebo jako náklady na studium). Ale když se zeptáte Němce, zda uznává vzdělání z r. 1957 (12 let po nacismu), samozřejmě, že ano. My jsme nyní také 12 let po komunismu. Je to stejné? Možná ano. Jinak, k záhlaví článku - doktorem může být úplně každý vysokoškolák (právník, lékař, ekonom, technik, filozof...). Možná chtěla autorka říci spíše "lékařem". Protože podle par. 47 zák. 111/1998 je jenom jedno "doktorské" studium - doktorské (Ph.D.). A to je také jediný doktorský titul, který v zahraničí uznávají (kromě DBA a jeho předchůdce MBA). JUDr., MUDr., PhDr., RNDr. aj. jsou socialistické přežitky (byť byly zavedeny před socialismem). V zahraničí je ale neznají, k velké lítosti našich "doktorů"
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2001 19:47 | pivko

predevsim musim vyjadrit obdiv autorce za perfektni kus novinarske prace v podobe mimoradne vydarene investigativni reportaze, to se v cesku zase tak casto nevidi...
k veci same, nejvic me vydesilo jak se hned zpocatku zdalo ,ze by se to mohlo delat primo na tech skolach. to uz by bylo jako orwellovske ministry of truth, vytvorit takto kompletni antidatovanou realitu do nejmensich podrobnosti.
i kdyz treba v pripade takove pravnicke fakulty bych se tomu fakt nedivil. jenom o jeden krok vyse by dovedli to, co tam delaji beztak uz davno - prodej prijimacek a zkousek. takhle by se mohl rovnou koupit diplom sakumprdum bez nutnosti otravovat se s vyrizovanim studijnich formalit a s minimalni namahou :-) ale vazne, jsem rad, ze tak daleko to prece jen jeste nedospelo, a ze ty diplomy se, zaplatpanbuh zatim jen padelaji...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 8. 2001 15:59

Příteli, kde je ta závist? Čtu to stále dokola a nemohu ji najít? Možná tady někdo sáhnul hlouběji do soukromí, což bych normálně u běžného přispěvatele odsoudil. Pan Baronlempl, ale není běžný a obyčejný přispěvatel a naběhl si na to sám. Možná ho také ten Vlastní rozum zná. A také to klidně může být nová finta pana Baronlempla. Budoucnost ukáže.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2001 13:57 | Ptáček

Ale pořád jich je ještě menšina... Bohužel.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2001 12:53

Obecně to platí, ale některé firmy už více hledí na tvůrčí nebo odborné schopnosti svých lidí a ne na kus papíru.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2001 11:27 | Baronlempl

Již nikdy nebudu nikoho přijímat do zaměstnání. Každá hodina, kdy člověk čte, poslouchá, prohlíží si, osahává (třeba i plnoletou dámu s jejím souhlasem) je pro něho kladným bodem. Tedy i kladným bodem pro zaměstnavatele. Jsem a mimo jiné mám VŠE - kladný hrdina. Mám VŠE a tedy jsem - vůl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 8. 2001 11:20

Jste bystrý. Jak jste si jistě přečetl v reportáži, žena, která obchod organizovala, pracovala na rektorátě na Univerzitě v Ústí nad Labem, takže seznam prací nejspíš pochází odtud (nebylo možné prověřit, protože knihovna je kvůli rekonstrukci zavřená), diplom je z Košic. Jak jste si přečetl, došlo k policejnímu zásahu a při něm došlo k zadržení. Policie mi poté vydala kopie.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Bezděk

ekonom

Matěj Hollan

aktivista

Vladimír Bezděk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Matěj Hollan
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services