Kde jsou moje peníze?

O zneužívání bankomatů se často pouze mluví, my vám jako jediní poradíme, jak na to. A pokud byste přece jenom chtěli zůstat na správné straně zákona, dozvíte se, jak se bránit.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 11. 2001 19:40

Znam mnoho lidi, kteri prisli o penize v E-bance. Platby byly v Asii ackoli tam nikdy nebyli.

Zobrazit celé vlákno

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 11. 2001 17:08, Kartovy zlodej

Ahoj lidi :)

-15
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 81 komentářů)

11. 7. 2001 9:51

Většinou to nezjistí, proto banky nereportuji :-), ale kdyby to zjistila, tak hrozí pokuta. Reportuje se přes program TC40 do 30 dnů od zjištění fraudu, popř. od nahlášení fraudu klientem. To hlášení má samozřejmě svoje klady. Pokud VISA zablokuje nějakou kartu, a na té kartě jsou prováděny další AUTORIZOVANE transakce, tak tyto peníze dá VISA bance a vymáhá je sama po obchodníkovi. Také kdyz dostane hlaseni od vice bank, ze dochazi k podvodum u stejneho obchodnika, tak po tom zacne sama patrat,... Vse ma svuj rub a lic. Dokonce jsem se ted dozvedela a to jsem nevedela, ze asociace pokutuji banky i za prekroceni nejakeho limitu mnozstvi fraudu. Tuto informaci jeste overim, ale je to mozne. Protoze velke mnozstvi fraudu, znamena spatny bezpecnostni system. A za to si banka pokutu zaslouzi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 7. 2001 14:37 | Martin Kubát

Pokuty za co? Bankám, že nereportují zneužití karet? A jak to asociace zjistí?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 7. 2001 13:57

Skutecne??? Mela jsem moznost byt ve styku na jednom skoleni s lidmi ze tri ceskych bank, a asi 7 zahranicnich. Vsichni pracovali na kartovem oddeleni a na fraudech, ale nikdo nemel dovoleno a ani chut hovorit o fraudech verejne. Banky spolu vubec nekomunikuji a uz vubec ne o fraudech na platebnich kartach. A kdyz se zeptate ve Visa International, jak presne jsou jejich udaje, tak vam mozna povi to same, co mne. NEPRESNE, protoze banky nereportuji. Proto take VISA vyhrozuje pokutami 25.000 az 50.000 USD.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 7. 2001 12:23 | Láďa

Mně se povedl ještě lepší kousek. Přišel jsem k bankomatu, od něhož právě odcházel člověk, kterého znám z práce (i jeho jméno), evidentně byl myšlenkami daleko před svým tělem. V bankomatu zůstala karta a na obrazovce ten zmíněný nápis (CHCETE POKRAČOVAT ?). Napsal jsem NE, karta vyjela a já mohl dělat s tou svojí, co jsem potřeboval. V duchu jsem se chechtal, co bude ten známý říkat druhý den, až mu tu kartu v práci dám. Odcházel jsem a hned u spořitelny je křižovatka. Tam čekal v autě a dával přednost. Bylo vedro, tak měl stažené okénko. Naklonil jsem se k autu, podal okénkem tu kartu manželce, která seděla na místě spolujezdce, slušně pozdravil a odešel. Koutkem oka jsem zahlédl, jak oba zkoprněli .... :-)))) ... možná na té křižovatce stojí dodnes.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 7. 2001 12:21

K asociacím se dostanou poměrně přesná čísla. Nikdy by Vám ale nedali informace o ztrátách podvody nějaké konkrétní banky, ale pouze sumární čísla. Žádná banka se samozřejmě svými ztrátami "chlubit" nebude. To ale neznamená, že by mezi bankami neexistovala efektivní spolupráce. Naopak spolu banky řeší jak již uskutečněné podvody tak se snaží i zneužití karet předcházet.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 7. 2001 11:11 | Aleš

K článku "Kde jsou moje peníze" mám 2 poznámky. 1. Článek je výstižný a dobrý. 2. Dveře k prostoru s bankomatem jsou bezpečné! Legální čtecí zařízení nepožaduje zadání PINu! Pokud ano, je falešné a tuto skutečnost oznamte příslušné bance či policii.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 7. 2001 9:03 | Xaver

Tak tohle už dávno používají naši romští spoluobčané...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 7. 2001 6:02 | marda

Varování před "všímavými" lidičkami je dobré. Snad se někdy dočkáme "inteligentních" karet, které nám položí různé dotazy k naší identitě (nejen PIN) a tak si ověří, že jde o majitele karty - ve filmech snímání prstu (dnes již fungující) a sejmutí zorničky oka).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 7. 2001 20:58

Naštěstí nalezenou kartu poměrně často někdo odevzdá, nebo je pohlcena bankomatem. Ohledně poctivosti nechte na hlavě, dokud se budeme tak divit, že je někdo poctivý, těžko se můžeme počítat za civilizovaný národ.Považujme to za samozřejmost a opak za zločin ! V Holandsku mají třeba v mnoha městech erární bicykly - potřebujete popojet ? Vezměte z kolostavu, dojeďte tam a tam jej zase postavte! Někdo další si ho zase vypůjčí tam... Prý je to plánováno i někde u nás !?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 7. 2001 8:27 | Honza

Já měl na mysli právě to, že většina doporučení jak se chránit spočívá v tom, zabránit tomu aby se údaje dostaly do nepovolaných rukou a přitom dle mého názoru šikovný podvodník (což jsem se snažil demonstrovat třeba na příkladu benzínky) může dostat tyto údaje naprosto bez problému. Obtížnost zhotoveni kopie karty při snadné dostupnosti dostupnosti technologii (scaner, inkoustove tiskárky, NC frézy řízené PC a pod) asi taky není takový problém a postupně bude ještě jednodušší; získání plastiku-vizitky, reklamní karty a pod naprosto stejných formátů. Takže společnosti vydávající karty by se měli zaměřit dle mého výrazně na ochranné symboly. Když se podívam na svou VISA kartu vydanou ČSOB tak jedinou komplikací je tam proužek pro podpis a hologram, který tam nedávno tuším ještě nebyl. Otázkou také je, jestli obsluhující personál vůbec dokáže rozeznat pravou kartu od nějaké imitace?! Takže jediná ochrana je pouze elektronické placení a utajení PINU. Je možno nějakým způsobem u klasických karet předem zablokovat jejich použití jen ve spojitosti s uvedením PINU, tj. zabránit tomu aby bylo možno platit pomocí jejich otisku? Na ryze elektronické karty zdejších bank nejsou schopni nabídnout použitelný limit, takže toto elementární řešení použít nelze:-(
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 7. 2001 14:34

Jednoduche to je pro cloveka, ktery zna system. Neni problem zjistit udaje, ale kde sezenete plastik? Embossing,... Pujdete do ciziho obchodu a budete riskovat, ze se nebudete libit prodavacce? Ze po Vas bude chtit obcansky prukaz? Ze budete nahran na videokamere? Musite koupit zbozi, ktereho se lehce zbavite,... Pokud budete delat podvody na benzince, kde pracujete, tak po Vas driv nebo pozdeji pujde policie. Samozrejme existuje historie plateb, z ktere zjistite, ze 20 karet je zneuzito a vsechny byly pouzity na jednom miste. Je to jednoduche, ale neni jednoduche vymyslet dokonaly podvod :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 7. 2001 9:39 | Honza

Když se tvrdí že zhotovení kopie je taková hračka, můžete mi tedy poradit, jak se můži proti zneužití bránit třeba při placení kartou u pumpy? Dost často zařízení které se tam používá drží pohromadě izolačka a pokud by někdo chtěl ty údaje z karty opravdu zjistit tak by asi nebyl problém se na zařízení napíchnout, stejně tak jako asi není problém zařídit si práci jako obsluha na pumpě. Osobně si tedy myslím že asi s těmi kopiemi karet to nebude tak horké, nebo jsou ty statistiky záměrně zkreslené. Nebo co zabrání nepoctivému obchodníkovi v tom, aby z údajů jedné účtenky při minimálním technickém vybavení (zhotovrní sady písmenek s které pak může skládat údaje jednotlivých karet) nevytvářel platby další? Jak je to s ověřováním podpisů na kartě? Doufám že alespoň na některé otázky mi ten připravovaný článek odpoví.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 7. 2001 17:33

Take si neumim predstavit, ze bych cestovala bez karty. Rady, jak zabranit zneuziti karty jsem psala na zaver. Prozatim jde pouze o zneuziti v bankomatu. Na strankach na inetu hledejte primo u VISA nebo EC/MC, pak jsou nejake hackovske stranky, ale nikdy nejsou funkcni dlouho.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 7. 2001 17:27

Rekla jsem, ze je jednoduche zneuzit kartu, na kterou si nedavate pozor. Toto riziko se samozrejme minimalizuje Vasi opatrnosti. Pouzivam kartu a nebojim se, protoze dodrzuji zasady. Nikdy nepoustim svoji kartu z oci, nikomu nesdeluji svuj PIN, kontroluji obchodnika, zda pouziva spravne zarizeni,... Pokud by byla moje karta zneuzita jinym zpuseb, napr. unik dat, tak vim, ze mi to moje banka nahradi. Tak proc ji nepouzivat? Riziko je jiste nizsi, nez u sebe nosit hotovost. Zkuseny zlodej, by Vam jiste rekl stovky zpusobu, jak Vas okrast, ale to jeste neznamena, ze Vas okrade. Pravdepodobnost se snizi opatrnosti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2001 20:52

tak tohle ctu poprvy a smekam klobouk pred vasi poctivosti i kdyz ja bych se nezachoval jinak,ale takovych lidi je v republice strasne malo a to je chyba.hold jaka je vychova v rodine takovy je NAROD. opravdu smekam,ale me se to jeste nestalo.KOCINA
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2001 20:51

A když to za těch 10sec. začne pípat s otázkou na další pokračování ? Pro každého je lepší něco jiného - starší člověk má radši více času a zase by se rozhořčil nad starostmi se znovuzískáním své karty. Nejlepší bude, když se při výběru peněz z bankomatu (stejně, jako třeba při placení v obchodě, tankování benzinu a mnoha dalších činnostech) soustředíme na to, co děláme a nebudeme posouvat zodpovědnost na automat/svoji banku. Hlídá vaše auto, jestli před křižovatkou vyhodíte směrovku ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2001 20:42

uz vidim banku ktera to ve vyrocni sprave zverejnuje.jsi opravdu naivka.KOCINA
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2001 20:36

muzete ostatnim zdelit jak to zjistite.I kdyz mam doma inet uz tři roky on-line tak jsem se to nikde nedocet.pripada mi,ze kazdy si tu dokazuje jak je chytrej,ale rady veskery zadny jak tomu zabranit.nedovedu si predstavit,ze by jste meli jet do Ameriky bez karty.to si muzete jit rovnou hodit provaz.KOCINA
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2001 20:30

je zajimavy,ze tu kartu pouzivas.kdyby to bylo vsechno tak jednoduchy, tak tyx karty nikdo pouzivat nebude.KOCINA
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2001 16:01 | tom

Znate jeste jiny zpusob, jak obelstit bankomat?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ondřej Trojan

producent

Martin Poš

podnikatel, Cybex

Ondřej Trojan
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Poš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services