Elektřina dál zdraží, plyn může zlevnit. ERÚ zveřejnil ceny

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 28. 11. 2019

Cena elektřiny pro domácnosti v příštím roce poroste, cena plynu může zůstat stejná nebo i klesnout. Vyplývá to z rozhodnutí o regulované části cen obou energií na příští rok, které dnes oznámil Energetický regulační úřad (ERÚ).

U elektřiny tvoří regulovaná složka více než polovinu výsledné ceny, u plynu asi čtvrtinu. Regulovaná část zahrnuje především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé a závisí hlavně na vývoji trhu.

U elektřiny pro domácnosti vzroste regulovaná část ceny v roce 2020 v průměru o 1,3 procenta, u plynu o 0,53 procenta. Firmy a podnikatelé si v průměru připlatí zhruba dvě procenta u elektřiny a 0,43 procenta u plynu.

„Ačkoliv regulovaná složka ceny elektřiny meziročně vzroste, průměrné tempo růstu bude výrazně pomalejší, než jakým rostou ceny v celé ekonomice. Proti loňskému cenovému rozhodnutí se průměrný nárůst regulované složky pro domácnosti podařilo snížit téměř o jeden procentní bod,“ říká Stanislav Trávníček, předseda rady ERÚ.

Průměrný růst ceny regulované složky elektřiny v roce 2020 podle distribučních území.

Průměrný růst ceny regulované složky elektřiny v roce 2020 podle distribučních území. Zdroj: ERÚ

Pro letošní rok stoupla regulovaná část ceny elektřiny pro domácnosti v průměru o 2,2 procenta, u plynu klesla o 2,5 procenta. 

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Prodejci oslovení agenturou ČTK upozorňují, že velkoobchodní ceny elektřiny se drží na relativně vysokých úrovních a v posledních letech rostly. Řada z nich proto nevylučuje, že u některých produktů zvýší cenu takzvané silové elektřiny, kterou určují sami dodavatelé. „Úpravy cen“ budou podle nich různorodé podle toho, jaký druh smlouvy lidé mají lidé a k čemu všemu danou komoditu využívají.

Také podle nergetického experta Jiřího Gavora z poradenské společnosti ENA budou cenové změny u elektřiny různé. „Zejména odběry pro běžnou spotřebu, které byly již zdraženy loni, mohou zůstat i na stejné ceně. U topných tarifů, které byly dosud z konkurenčních důvodů spíše chráněny, se už letos zdražení projeví nárůstem i nad pět procent. V některých případech proto půjde až o tisíce korun navíc,“ říká.

Cena plynu by se proti tomu příliš měnit neměla, může dokonce klesnout. „U plynu nečekám v regulované části významnější nárůst. Dodavatelé většinou mohou ceny nechat beze změny, ceny plynu na burzách se vyvíjejí pro spotřebitele příznivě. Nevylučuji ani akční nabídky se snížením ceny,“ uvádí Gavor. Také data ERÚ počítají s tím, že celková cena plynu pro domácnosti by mohla mírně klesnout.

Průměrný růst ceny regulované složky plynu v roce 2020 podle distribučních území.

Průměrný růst ceny regulované složky plynu v roce 2020 podle distribučních území. Zdroj: ERÚ

Cena plynu na Pražské energetické burze pro rok 2020 klesla meziročně o necelou pětinu na 17,4 eur (zhruba 444 Kč) za megawatthodinu (MWh). Cena elektřiny se aktuálně pohybuje kolem 50 eur (1277 Kč) za MWh, podobně jako loni touto dobou. Polevil tak rychlý růst z předchozích dvou let. Ještě v první polovině roku 2017 se cena za MWh elektřiny na pražské burze pohybovala kolem 30 eur.

V mezinárodním srovnání si Češi nestojí dobře. Ceny elektřiny i plynu jsou v Česku pod průměrem EU a zhruba na mediánové úrovni. Když ale Eurostat tato data přepočetl s ohledem na odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech, jsme už na tom podstatně hůře: Plyn je v Česku čtvrtý nejdražší a elektřiny šestá nejdražší.

 Výrazně by se příští rok neměla měnit ani cena tepla, ta totiž bude od začátku příštího roku přesunuta do snížené desetiprocentní sazby DPH. „Předpokládáme, že přes výrazný růst nákladů bude v příštím roce díky snížení sazby DPH na teplo většina tep­lá­ren schopná udržet stabilní konečnou cenu tepla pro domácnosti,“ říká předseda výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky Tomáš Drápela.

„V některých případech očekáváme, že v příštím roce dojde k mírnému navýšení ceny tepla pro domácnosti, které však bude zpravidla nižší než meziroční míra inflace a rodinných rozpočtů se tak významně nedotkne,“ dodává Drápela.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services