Za jakou cenu vás zahřejí dodavatelé plynu v roce 2016

Pomalý nástup zimy a Vánoce bez sněhu sice nejsou potěchou pro naše oko, ale peněženky potěší. Menší útrata za teplo přijde rozhodně vhod. Jestli ještě přijde zima a jak tuhá bude, nikdo neví. Známé a zcela konkrétní jsou ale ceníky zemního plynu. Za kolik vás letos dodavatelé plynu zahřejí?
Za jakou cenu vás zahřejí dodavatelé plynu v roce 2016

S nástupem nového roku se mění ceníky elektřiny i plynu. A ceny energií klesají, což dodavatelé pyšně sdělují svým zákazníkům. Konkrétní částky chybí, ale zato se to hemží procenty. Tu prý cena zemního plynu klesne o šest procent, jinde až o jedenáct. Energetické společnosti přitom necílí jen na nové zákazníky, kteří u nich mohou získat „okamžitou slevu“, ale stále víc se snaží udržet si i stávající klienty. Přestupová mánie už pomalu odeznívá a konkurence na energetickém trhu je rok od rok tužší.

Proč distribuce plynu zdražuje

Ještě než nakoukneme do nových ceníků plynu, je třeba udělat si pořádek v tom, jak se cena zemního plynu tvoří.

  • Zhruba 75 procent ceny plynu zabírá obchodní složka, která se odvíjí od cenové politiky dodavatele. V ideálním případě je tato cena výsledkem dohody mezi dodavatelem a zákazníkem. (V praxi se většinou zákazník musí spokojit s tím, co mu energetická společnost předloží, nebo jít jinam).
  • Zbytek, tedy asi 25 procent, tvoří regulované položky, které každoročně vyhlašuje Energetický regulační úřad (ERÚ). S těmi spotřebitel ani dodavatel moc nenadělá. Budou vždy ve stejné výši, ať už zákazník odebírá plyn od dodavatele A nebo B.

Propojeno!

Reklamy by lhát neměly a můžeme říct, že žádná z těch, se kterými vás jako s typickými níž seznámíme, taky nelže. Jiná věc je, že pravdu většinou neřeknou celou. Anebo ji sice celou řeknou, ale šikovně ji nasvítí tak, abyste si její méně přívětivé části moc nevšimli.

Zatímco obchodní složka plynu od Nového roku mírně zlevnila, jak říkají reklamy, o regulovaných položkách bohužel musíme říci pravý opak. Například poplatky za distribuci plynu v průměru narůstají o 2,65 procent. Rozhodnutí Energetického regulačního úřadu nezůstalo bez zdůvodnění. „Na regulovanou složku ceny negativně působil především fakt, že kvůli teplé zimě a nižší spotřebě plynu nevybraly distribuční společnosti stanovené prostředky na provoz soustav, a museli jsme tedy tuto ztrátu dorovnat,“ říká Alena Vitásková, předsedkyně úřadu.

Zdražení regulovaných položek se liší podle distribučního regionu. Nejvíc ceny narostou v Praze, kde plyn distribuuje PPD, a to o 8,87 procent. Následuje distribuční region E.ON, kde ceny narostou o 4,08 procent. V distribučním regionu RWE GasNet zdraží regulované položky o 1,74 procent. Abychom byli konkrétní, tak například domácnost, která zemním plynem vytápí (spotřeba mezi 25 až 30 MWh) zaplatila loni v regionu RWE za distribuci 165,58 Kč/MWh, zatímco letos to bude 171,05 Kč/MWh. Současně se zvyšuje i stálá měsíční platba z 184,33 Kč na 195,33 Kč.

Co dodavatelé zemního plynu slibují

Vraťme se ale k té příjemnější zprávě. Dodavatelé, kteří mohou ovlivnit větší část celkové ceny plynu, od ledna 2016 zlevňují. Ale pozor, sleva je různá a občas se dotýká jen vybraných produktů. Letos půjde víc než kdy jindy o hru tarifů a čísel, proto buďte při zkoumání nabídek a „zaručených slev“ obezřetní.

V průměru dodavatelé zlevňují o nějakých pět až deset procent. „Za zlevněním stojí dva hlavní faktory. Tím prvním je přímá úměra mezi cenou ropy a cenou zemního plynu. Jestliže dlouhodobě klesá cena ropy, snižuje se i cena zemního plynu. A to se v poslední době děje. Druhým činitelem je relativně teplé počasí, a to nejen v letošní, ale i v loňské zimě. V roce 2015 se nevyčerpaly všechny zásobníky zemního plynu a tyto zásoby tlačí cenu dolů,“ vysvětlila Tereza Čápková ze společnosti Europe Easy Energy.

Srovnejte přímo na Peníze.cz

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. Spolupracujeme s portálem Porovnej24

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Klikněte si na ikonku hned a ušetřete – nebo vyzkoušejte srovnávač přímo pod článkem.

To, že bude zemní plyn zlevňovat, naznačovali dodavatelé už v průběhu podzimu. Když se totiž ve schránkách odběratelů hemží akční nabídky s možností „okamžité slevy“, je zřejmé, že to nebude jen tak. Podobnou strategii například zvolila společnost Armex Energy. „Největší část snížení cen zemního plynu jsme našim zákazníkům promítli již v říjnu, tedy před začátkem topné sezóny, a to o osm procent. Ve snížení cen o několik procent pokračujeme i od ledna. Úspora v rodinném domě vytápěném zemním plynem tak meziročně  přesáhne tři tisíce korun,“ uvedl ředitel společnosti Jan Nesměrák.

Společnost ČEZ, která patří v případě dodávek plynu k alternativním společnostem, propaguje nový produkt, který slibuje slevu tři roky po sobě. „V prvním roce zaručuje cenu o sedm procent nižší oproti základnímu produktu hlavního dodavatele na daném distribučním území, druhý rok cena klesá o osm procent a třetí rok dokonce o deset procent,“ říká tisková mluvčí Barbora Půlpánová. Asi není třeba dodávat, že tento produkt je vázaný smlouvou na dobu určitou.

A podobná taktika odráží celkový vývoj na energetickém trhu. Zvýhodněni mají být odběratelé, kteří se „upíšou“ na dva nebo tři roky. „Nižší platby na rok 2016 lze dosáhnout využitím nabídky některého z produktů s fixovanou cenou, který zohledňuje aktuální pokles velkoobchodních cen. Konkrétně se jedná o produkt Variant 24 se slevou pět procent, což například pro zákazníky využívající plyn k topení se spotřebou 20 MWh znamená v roce 2016  úsporu celkem 1237 korun,“ uvedl Vladimír Vácha, tiskový mluvčí společnosti E.ON Energie.

Zajímavou strategii zvolil dominantní dodavatel RWE, který se rozhodl zákazníkům vyplácet speciální prémie ve vyúčtování, na něž budou mít nárok lidé splňující určité podmínky. Jednou z nich je, že mají sjednaný produkt Standard, který se pojí se smlouvou na dobu neurčitou. Nebo mají smlouvu na dobu určitou, která se už automaticky prodloužila. Nedotkne se tedy novějších produktů s fixací ceny. „Pro získání této slevy nemusí zákazníci dělat vůbec nic, speciální prémie se jim automaticky započítá do nejbližší faktury,“ uvedl obchodní ředitel RWE Tomáš Varcop. Speciální prémie společnost RWE vyčíslila ve „veřejném příslibu“. Domácnost, která zemním plynem vaří, by měla získat bonus ve výši 100 korun. Lidé, kteří používají zemní plyn k vytápění, dostanou 1800 korun.

Srovnání: Ceny zemního plynu v roce 2016

Nahlédněte s námi do ceníků plynu:

Distribuční region RWE

 

Vaření (990 kWh)

Ohřev vody (5600 kWh)

Vytápění (26 000 kWh)

Dominantní dodavatel

3161 Kč

10 416 Kč

41 115 Kč

Alternativní dodavatel

2694 Kč

8720 Kč

33 739 Kč

Distribuční region E.ON

 

Vaření (990 kWh)

Ohřev vody (5600 kWh)

Vytápění (26 000 kWh)

Dominantní dodavatel

3200 Kč

10 416 Kč

38 381 Kč

Alternativní dodavatel

2832 Kč

9454 Kč

36 915 Kč

Distribuční region PPD

 

Vaření (990 kWh)

Ohřev vody (5600 kWh)

Vytápění (26 000 kWh)

Dominantní dodavatel

3865 Kč

11 872 Kč

38 111 Kč

Alternativní dodavatel

2566 Kč

8481 Kč

33 321 Kč

Ceny jsou orientační a zahrnují standardní produkty. Zdroj: Ceníky dodavatelů. Výpočet: Energetickaporadna.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 1. 2016 13:11, Jarmil Malačka

Je zajímavé vidět v tabulce, kde se pohybují ceny u dominanta a kde u alternativců. Z vlastní zkušenosti to určitě můžu potvrdit. Sám jsem dominantovi utekl k xenergii, kde jsem se dočkal o poznání nižších cen za odběr plynu a jsem zde mnohem spokojenější i v rámci jejich služeb. V dnešní době je tolik možností, že se kolikrát divím, že ještě spousta lidí zůstává věrná předraženým monopolům. To mi hlava nebere.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 7. 2016 16:21, Pavel

No jak to tak sleduju, tak bych řekl, že se mi letos ta garance ceny musí tuplem vyplatit. Všichni velcí dodavatelé cukali s cenama dolů, takže podle podmínek bych měl dostat od bohemia energy ještě nižší cenu, takže minimálně o 10,01% dolů, takže nějaká úspora snad bude.

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Elektrika a plyn levněji? Kolik pravdy je v reklamách energetických firem

6. 1. 2016 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Elektrika a plyn levněji? Kolik pravdy je v reklamách energetických firem

Jste žádaní! Zpočátku to člověku lichotí, pak mu to leze na nervy – a po čase získá odstup. My jsme se s odstupem a chladnou hlavou podívali na reklamy energetických firem, které po... celý článek

Ceny elektřiny 2016: Kdo ušetří a kdo ne?

21. 12. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Ceny elektřiny 2016: Kdo ušetří a kdo ne?

Elektřina už poněkolikáté za sebou zlevňuje. Letos ale pokles cen není tak jednoznačný. O tom, jestli domácnosti zaplatí za energie opravdu méně peněz, rozhodne víc než kdy jindy tarif.... celý článek

LED žárovka ušetří jen někde

27. 10. 2015 | Jana Poncarová | 15 komentářů

LED žárovka ušetří jen někde

Klasické žárovky můžete koupit i dnes. Pravděpodobně jste ale už po jejich „zákazu“ uvažovali, jestli a čím je postupně nebo naráz nahradit. LED žárovky už dnes představují uspokojivou... celý článek

Hitparáda vytápění: Dřevo, uhlí, elektřina, nebo plyn?

21. 10. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Hitparáda vytápění: Dřevo, uhlí, elektřina, nebo plyn?

Léto je pryč. Sluneční paprsky zeslábly a doma zase zima. Oprašujeme radiátory, zatápíme v kamínkách, krbech, kotlích nebo žhavíme přímotopy. Kolik nás letos bude stát vytápění, je... celý článek

Podívejte se, jak si velcí dodavatelé plynu hrají s cenami

16. 9. 2015 | Jana Poncarová | 8 komentářů

Podívejte se, jak si velcí dodavatelé plynu hrají s cenami

Zemním plynem topí kolem 1,5 milionu domácností. Další statisíce na plynu vaří nebo ho používají k ohřevu užitkové vody. Čas od času jim dodavatel nabídne nový, prý výhodnější produkt.... celý článek

Partners Financial Services