Elektřina: Šetříte? Vyrábíte? Připlatíte!

Od příštího roku by lidé měli platit zálohy za elektřinu podle velikosti jističe, nikoliv podle skutečné spotřeby energie. Návrh Energetického regulačního úřadu by mohl podle kritiků dopadnout na lidi, kteří mají malou spotřebu a velký jistič nebo elektřinu čerpají nepravidelně. Podle úřadu se celkový obnos vybraných peněz nezmění, jen se změní distribuce plateb.
Elektřina: Šetříte? Vyrábíte? Připlatíte!

Zálohy na platbu za elektřinu by se od příštího roku měly nově odvíjet od velikosti jističe, nikoliv od spotřeby energie. Návrh Energetického regulačního úřadu (ERÚ) ale rozpoutal vášnivou debatu, protože změna plateb může tvrdě dopadnout na některé odběratele. Například na chalupáře, kteří často používají velký jistič, ale zároveň mají nízkou či nepravidelnou spotřebu.

Regulační úřad ve čtvrtek uspořádal v Praze konferenci, kterou chce vyvolat veřejnou diskuzi nad novými tarify. Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková na akci pozvala vedle obchodníků i zástupce velko- i maloodběratelů elektřiny a chce debatou s nimi zjistit, jestli nový systém nebude někoho diskriminovat.

Společně s distribučními společnostmi chce úřad zabránit tomu, aby – pokud se ještě více rozroste samovýroba elektřiny – většinu nákladů na provoz sítě nesli jen zákazníci, kteří si vlastní zdroj nemohou dovolit, nebo lidé bydlící v bytech.

Proč jsou nové tarify třeba?

  • Jedním z hlavních důvodů zavedení nových tarifů je příprava české energetiky na chytré sítě a decentralizovanou výrobu elektřiny. To znamená, že si lidé budou například pomocí solárních elektráren pokrývat většinu své spotřeby sami.
  • Musí se však vyřešit problém „černých pasažérů“. Pokud má domácnost vlastní solární panely na střeše, neznamená to, že by přes noc či během zatažených dní nepotřebovala plné připojení k síti. Stálé náklady na údržbu sítě jsou tak u ní stejné jako u ostatních.
  • Pokud by byly tarify nastaveny i nadále podle spotřebovaných megawatthodin, většina nákladů by se přenesla na lidi, kteří na vlastní panely buď nemají, nebo bydlí například v bytech.

„Nesmí se stát, aby nějaká skupina byla znevýhodněna náklady, které nezpůsobila,“ vysvětlil hlavní cíl nového systému ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Mládek ve svém projevu narážel na nástup takzvané decentralizované výroby elektřiny – tedy fakt, že elektřinu již nevyrábí jen obří zdroje, ale množství malých elektráren, často fotovoltaických panelů na střechách rodinných domů.

„Technologie jdou rychle dopředu. Před pár lety jste na převoz mobilního telefonu potřebovali auto. A podobně se posouvá i elektroenergetika. Kdo by před deseti lety řekl, že dnes budeme mít přes 30 tisíc nových zdrojů,“ říká Vitásková.

Ostře se proti novým tarifům ohradili ekologové. Podle Hnutí Duha na ně nejvíce doplatí domácnosti s nízkou spotřebou a lidé s vlastními „zelenými“ zdroji. Tím, že většinu plateb za regulované složky odpoutá od spotřeby, také nebude zákazníky dostatečně motivovat k úsporám.

Buďte racionální

Podle Ondřeje Touše, který nový systém tarifů na regulačním úřadu připravoval, se celkový obnos peněz vybraných od zákazníků nezmění. Jen se změní distribuce plateb. „Chceme zákazníky motivovat k racionálním požadavkům na síť. Umožní to přesunovat peníze z budování mohutných sítí do těch chytrých,“ říká a naráží tak na často předimenzované jističe části zákazníků.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Vyzkoušejte naše kalkulačky

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 1. 2016 15:00, patos

Ono je to nakonec úplně jedno, jestli nakonec NTS spustí nebo ne. Když pohlaváři své požadované tučné zisky nedostanou, tak v druhé fázi stanoví výpalné na hlavu, jako to udělali u rozhlasu, televize nebo u odpadů.

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Ceny elektřiny 2016: Kdo ušetří a kdo ne?

21. 12. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Ceny elektřiny 2016: Kdo ušetří a kdo ne?

Elektřina už poněkolikáté za sebou zlevňuje. Letos ale pokles cen není tak jednoznačný. O tom, jestli domácnosti zaplatí za energie opravdu méně peněz, rozhodne víc než kdy jindy tarif.... celý článek

LED žárovka ušetří jen někde

27. 10. 2015 | Jana Poncarová | 15 komentářů

LED žárovka ušetří jen někde

Klasické žárovky můžete koupit i dnes. Pravděpodobně jste ale už po jejich „zákazu“ uvažovali, jestli a čím je postupně nebo naráz nahradit. LED žárovky už dnes představují uspokojivou... celý článek

Srovnání: Jaký tarif je nejvýhodnější u ČEZ, E.ON a PRE?

10. 9. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Srovnání: Jaký tarif je nejvýhodnější u ČEZ, E.ON a PRE?

Už dávno neplatí, že co jeden dodavatel, to jeden produkt. Elektřina je sice pořád ta samá, ale odebírat ji můžete v celé řadě tarifů. Dominantní dodavatelé nabízejí hned několik produktů,... celý článek

Kalkulačky elektřiny a plynu: Propagace, nebo objektivní výpočty?

9. 7. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Kalkulačky elektřiny a plynu: Propagace, nebo objektivní výpočty?

Existují na českém internetu kalkulačky, které srovnávají ceny elektřiny a plynu objektivně? Jak je poznat? A na co si dát pozor?

Partners Financial Services