Srovnání: Jaký tarif je nejvýhodnější u ČEZ, E.ON a PRE?

Už dávno neplatí, že co jeden dodavatel, to jeden produkt. Elektřina je sice pořád ta samá, ale odebírat ji můžete v celé řadě tarifů. Dominantní dodavatelé nabízejí hned několik produktů, které se liší cenou, smluvními podmínkami nebo bonusy. Nahlédli jsme pod pokličku a připravili cenové srovnání.
Srovnání: Jaký tarif je nejvýhodnější u ČEZ, E.ON a PRE?

Vyznat se v džungli tarifů elektřiny je mnohdy nadlidský úkol. Dodavatelů, produktů a akčních nabídek jsou desítky, ne-li stovky. My se dnes zaměříme jen na velké dodavatele – ČEZ, E.ON a Pražskou energetiku. I dominantní energetické společnosti se totiž na vysoce konkurenčním trhu snaží obstát a udržet si stávající zákazníky nebo získat nové. Odběratelům občas pošlou dopis s návrhem dodatku ke smlouvě. Stačí jeden podpis a změna tarifu je na světě. Primární otázkou zůstává: vyplatí se to?

Srovnejte přímo na Peníze.cz

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. Spolupracujeme s portálem Porovnej24

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Klikněte si na ikonku hned a ušetřete – nebo vyzkoušejte srovnávač přímo pod článkem.

Sedm možností od ČEZ

Největší dodavatel elektřiny na území České republiky měl ještě před několika lety omezenou nabídku tarifů. Jedním z nich byl produkt Comfort, který mají zpravidla domácnosti, jež zatím dodavatele neměnily nebo nepodepisovaly žádný dodatek na změnu produktu. Nyní ČEZ poskytuje svým zákazníkům celkem sedm produktových řad. ČEZ Garant Plus, eTarif, zmiňovaný Comfort, eTarif fix, Basic SP, Měsíc a Kvartál. „Širokou paletu produktů jsme připravili proto, aby si každý zákazník mohl najít to, co mu nejvíce vyhovuje,“ uvedla Barbora Půlpánová, tisková mluvčí ČEZ.

Už jen při pohledu na všech sedm produktů se nejeden zákazník orosí. Jaký je v nich rozdíl? Kolik a za co budu platit? Jaký typ smlouvy se s produkty váže? Co všechno po mě může a bude dodavatel chtít? Je důležité číst a porovnávat. My jsme připravili srovnání pro modelovou domácnost se spotřebou 2000 kWh ročně v běžné distribuční sazbě D02d. Takové parametry odpovídají domácnosti v bytě nebo v menším domě, která nepoužívá elektřinu na ohřev vody nebo vytápění. Ceny produktů Měsíc a Kvartál jsou vyhlašovány vždy měsíčně nebo čtvrtletně, a to s ohledem na vývoj na energetické burze, proto je do níže uvedeného srovnání nezahrnujeme.

Tarif

Cena/rok

Cena MWh

Cena měs. platu

Smlouva/pozn.

eTarif

9659 Kč

1213,00 Kč

10 Kč

Na dobu neurčitou, on-line správa účtu

eTarif Fix

9866 Kč

1298,57 Kč

10 Kč

Fixace cen na dobu určitou, on-line správa

Basic SP

10 240 Kč

1213,00 Kč

50 Kč

Určeno pro držitele ZTP a ZTP/P

Garant Plus

10 091 Kč

1091,70 Kč

60 Kč

Smlouva na dobu určitou dva roky

Comfort

10 385 Kč

1213,00 Kč

60 Kč

Na dobu neurčitou

Výpočet: EnergetickaPoradna.cz. Zdroj dat: Ceníky dodavatele. Počítáno je s výší jističe 3 × 25 A s poplatky pro distribuční území ČEZ.

Pro spotřebu 2000 kWh ročně vychází ze srovnání produktů ČEZ nejlépe eTarif. Domácnost ušetří v porovnání s běžným produktem Comfort na měsíčním poplatku 50 korun. Čím nižší spotřeba elektřiny je, tím větší roli hraje v celkové ceně právě výše měsíčního paušálu. Nejnižší cenu megawatthodiny aktuálně nabízí produkt Garant Plus. Ten se ovšem pojí se smlouvou na dobu určitou (dva roky).

Čtyyřnásobný Komfort od PRE

V základní nabídce Pražské energetiky najdeme hned čtyři produkty, které nesou název Komfort. Jde o Komfort + Garant 2015, Komfort + NEO2 (smlouva na dva roky), Komfort + NEO3 (smlouva na tři roky) a prostě Komfort. Podle Petra Holubce z Pražské energetiky je ale tarifů mnohem víc. „Máme jich zhruba deset s různými výhodami, cenami a různou dobou trvání, proto je srovnávat nemůžeme,“ dodal. My se o to přesto pokusíme. Pro srovnání jsme vybrali opět modelovou domácnost se spotřebou 2000 kWh ročně v běžné distribuční sazbě D02d.

Tarif

Cena/rok

Cena MWh

Cena měs. platu

Smlouva/pozn.

Komfort

10 374 Kč

1192 Kč

79 Kč

Smlouva na dobu určitou dva nebo tři roky

Komfort+NEO3

10 427 Kč

1278 Kč

69 Kč

Na dobu určitou tři roky

Komfort+ Garant 2015

10 437 Kč

1692 Kč

0 Kč

Na dobu určitou dva roky

Komfort+NEO2

10 476 Kč

1294 Kč

69 Kč

Na dobu určitou dva roky

Výpočet: EnergetickaPoradna.cz. Zdroj dat: Ceníky dodavatele. Počítáno je s výší jističe 3 × 25 A s poplatky pro distribuční území PRE.

V případě spotřeby 2000 kWh ročně na distribučním území PRE vychází nejvýhodněji tarif Komfort, kde by domácnost zaplatila 10 374 korun. Tento tarif má sice nejvyšší měsíční plat, ale nejnižší cenu za MWh. Produkty PRE se liší nejen cenou, ale i smluvním závazkem (na dva nebo na tři roky). „Tarify jsou koncipované tak, aby vyhovovaly různým charakterům spotřeby v konkrétním odběrném místě. Někdo například zvolil každou desátou kWh zdarma, jiný zase tarif bez poplatku za odběrné místo,“ dodal Petr Holubec.

Víc variant od E.ON

Z dominantních dodavatelů připravil nejpestřejší nabídku tarifů E.ON. To může být výhodné i nevýhodné. Je totiž obtížné se v nich rychle zorientovat. Tarify rozšířila nedávno další produktová řada Variant. „Našim zákazníkům ušetří v průměru deset procent za dodávku elektřiny na dva roky,“ uvedla Linda Eliasová, Product Manager E.ON Energie. Je třeba dodat, že výše úspory záleží vždy na velikosti odběru. Mnohem víc napoví konkrétní srovnání. Zase jsme vybrali modelovou domácnost se spotřebou 2000 kWh ročně v běžné distribuční sazbě D02d.

Tarif

Cena/rok

Cena MWh

Cena měs.platu

Smlouva/pozn.

Jistota36 Elektřina

9743 Kč

1169 Kč

48 Kč

Smlouva na dobu určitou tři roky

Variant (září 2015)

9794 Kč

1130 Kč

58 Kč

Smlouva na dobu určitou dva roky

Jistota Elektřina

9925 Kč

1184 Kč

58 Kč

Smlouva na dobu určitou dva roky

Elektřina Trend (září 2015)

10 109 Kč

1260 Kč

58 Kč

Fixovaná cena

Elektřina

10 203 Kč

1299 Kč

58 Kč

Smlouva na dobu neurčitou

Eko Elektřina

10 445 Kč

1399 Kč

58 Kč

Pouze z obnovitelných zdrojů

Výpočet: EnergetickaPoradna.cz. Zdroj dat: Ceníky dodavatele. Počítáno je s výší jističe 3 × 25 A s poplatky pro distribuční území E.ON.

Propojeno!

Pomoz si sám?

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Uvažujte, ať víte, co odpovědět, až se topná sezona zeptá, co jste dělali v létě. A my vám s tím přemýšlením pomůžeme, začněte třeba těmihle otázkami. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak taková změna probíhá a kolik času zabere? Odpovědi v článcích níž:

Přišlo vyúčtování energií a dodavatel po vás chce, abyste mu příště platili vyšší zálohy? Příliš vysoké? Přečtěte si, jak dodavatelé zálohy stanovují a jak se s nimi domluvit na jejich úpravě.

Ze srovnání produktů společnosti E.ON vychází nejlépe tarif Jistota36 Elektřina, kde zákazníci dosáhnou na nižší měsíčního platu. Jeho výše je v tomto případě 48 korun, u ostatních produktů zaplatí odběratelé z řad domácností 58 Kč. Nejnižší cenu MWh poskytuje tarif Variant, a to 1130 korun. Nejvyšší ceny MWh nabízí naopak produkt Eko Elektřina, kde mají zákazníci jistotu, že platí jen za elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů.

Jaký tarif je ten nej?

Dodavatelé nám to zrovna neulehčují. To aby si vzal spotřebitel kalkulačku a počítal. A hlavně četl! To, že některý z tarifů vychází pro uvedenou spotřebu 2000 kWh ročně výhodněji, neznamená, že to samé platí i pro domácnosti s vyšší spotřebou. Když totiž odebíráte víc energie ročně, bude o ceně rozhodovat hlavně cena MWh. Na druhou stranu, u domácností s minimálním odběrem sehrává v úsporách důležitou roli výše měsíčního platu.

A kromě ceny je tady i další rovina. Někomu bude vyhovovat smlouva na dobu určitou s fixací ceny. Jiný raději zvolí svobodu a možnost kdykoli od dodavatele odejít bez sankcí. Do toho jsou tady ještě různé další bonusy a služby. Příkladem je třeba eTarif od ČEZ. Když se totiž vzdáte služeb na pobočce a budete využívat on-line správu svého odběrného místa, získáte nižší měsíční plat. Proto vždycky při výběru tarifu zohledněte své potřeby, možnosti a nároky.  

Vyzkoušejte naše kalkulačky

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Šest rad dTestu: Jak vyměnit dodavatele a ušetřit za elektřinu

25. 8. 2015 | Lukáš Zelený | 4 komentáře

Šest rad dTestu: Jak vyměnit dodavatele a ušetřit za elektřinu

Padáte při pohledu na účet za elektřinu do mdlob? Řada domácností platí za energie mnohem víc, než je nutné. Máme pro vás pár tipů, jak z vyúčtování udělat příjemnější čtení.

Kalkulačky elektřiny a plynu: Propagace, nebo objektivní výpočty?

9. 7. 2015 | Jana Poncarová | 4 komentáře

Kalkulačky elektřiny a plynu: Propagace, nebo objektivní výpočty?

Existují na českém internetu kalkulačky, které srovnávají ceny elektřiny a plynu objektivně? Jak je poznat? A na co si dát pozor?

Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

5. 5. 2015 | Jana Poncarová | 11 komentářů

Vyúčtování elektřiny: Spotřeba nulová, účet za pár stovek

Je období vyúčtování – tepla, zemního plynu i elektřiny. V poštovní schránce nám jednou za rok přistane verdikt: Přeplatek, nebo nedoplatek? Když jste spotřebovali víc energie, než... celý článek

Deset nejčastějších lží podomních prodejců elektřiny

9. 3. 2015 | Jana Poncarová | 60 komentářů

Deset nejčastějších lží podomních prodejců elektřiny

Ťuky ťuk na dveře. Kdo tam? Další nutič! V ruce nějakou kartičku, pořádně se nepředstaví a už povídá cosi o změně fakturační adresy, o slevě, a ještě vám vecpe úsporné žárovky zadarmo.... celý článek

Energie: Osm tipů na úsporu, které opravdu fungují

10. 2. 2015 | Jana Poncarová | 13 komentářů

Energie: Osm tipů na úsporu, které opravdu fungují

Elektřina pro letošní rok sice o něco málo zlevnila, ale plyn a teplo podražily. Úspory energií jsou pořád aktuální. Nemusíte se přitom pouštět do velkých a zásadních investic, jako... celý článek

Partners Financial Services