Co je investiční riziko?

Při investování je třeba počítat s rizikem. Ale co to vlastně je investiční riziko? Jak k němu přistupovat? Existuje bezriziková investice?

Pokusíme se ukázat riziko na investici, kterou lidé běžně podstupují, jen to možná investicí nenazývají. Například takové – brambory. Možná se pousmějete – brambory přece nejsou žádná investice – ale to se možná mýlíte...

Bramborová investice

Koupili jste pytel brambor, které můžete postupně proměnit na hranolky, bramboráčky a bramboračku nebo je jíst jen vařené m. m. To skutečně není investice, to je spotřeba. Ale je tu ještě jedna možnost: nějaké části brambor se vzdát, odložit spotřebu, oželet pár bramborových knedlíků a na jaře sázet a těšit se na další úrodu. A to už bychom mohli nazvat investováním.

Při takové bramborové investici čelíme následujícím rizikům: suchu, mokru, zimě, horku, mandelince bramborové, háďátku, různým plísním, krádežím a podobně. Každé z těchto rizik může potenciálně ukrojit z budoucí úrody část, anebo také vše. V tom případě je na místě otázka, když má zasazení brambor tolik rizik, proč to vlastně děláme? Vyplatí se to vůbec? Odpověď je velmi jednoduchá. Za ta staletí si člověk zvykl na to, že když zasadí brambory, tak se mu jeden rok urodí méně, druhý rok více. S tímto rizikem jsme se naučili žít a akceptujeme ho jako normální.

Typy rizik

Ani při investování častokrát nevíme, kolik peněz budeme v budoucnosti mít. Investiční riziko obecně mluví o míře pravděpodobnosti, že se sníží hodnota investice. Investičních rizik je celá řada a jsou spojena s každou investicí. Mezi ty základní patří tržní riziko (riziko volatility) a kreditní riziko (riziko úpadku dlužníka). Mezi dalšími významnými druhy můžeme jmenovat měnové riziko (riziko při investování v cizí měně), úrokové riziko (investice může být ovlivněna růstem úrokových sazeb), riziko likvidity nebo inflace.

Pokud investiční riziko pochopíme a budeme ho vnímat jako nedílnou součást investičního procesu, není třeba se ho přehnaně obávat. Rozumným chováním ho můžeme minimalizovat.

Jak vypadá riziko u finančních investic v praxi?

Vývoj indexu MSCI Europe v EUR za období 1999–2011

Pokud se podíváte na grafické znázornění vývoje jakéhokoliv akciového trhu například prostřednictvím burzovního indexu, zjistíte, že daná investice může v čase stoupat i klesat. Pokud si ovšem investor od počátku správně uvědomuje, že zvolil investici nejen s vyšším potenciálem zhodnocení, ale také s tržním rizikem, neměl by po prvním poklesu podlehnout momentální panice, nýbrž vytrvat ve zvolené strategii.

Jaká je tedy „nejbezpečnější investice na světě“?

Za jednu z nejbezpečnějších a téměř bezrizikových investic na světě se považují krátkodobé státní dluhopisy. Ovšem ne dluhopisy každé země. Na nejvyšší příčce by se určitě umístily tzv. T-bills, což jsou dvoutýdenní státní pokladniční poukázky v USA. Jinými slovy, pokud byste půjčili peníze americké vládě na dva týdny, tak s pravděpodobností hraničící s jistotou, byste dostali svůj vklad a navíc úroky v dohodnuté době zpět. Minulost také ukázala, že státy, jako je například Rusko nebo země Latinské Ameriky, měly období, kdy nedokázaly svoje dluhopisy splácet včas. Při větším riziku neschopnosti dostát svým závazkům musí takový stát nabídnout investorům vyšší výnosy. To je při investování pravidlem: pokud podstupuji vysoké riziko, očekávám nadstandardní výnos.

Pro nákup státních pokladničních poukázek platí specifická pravidla. V případě dluhopisů obecně platí, že nákup zprostředkovávají banky nebo obchodníci s cennými papíry. Ideální formou nákupu těchto aktiv pro drobného investora jsou ovšem dluhopisové fondy, které mu jednak umožní diverzifikovat svoji investici mezi různé emitenty dluhopisů, a navíc do nich lze investovat už od velmi nízkých částek.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+75
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Partners Financial Services