Korupce a úplatky: styďme se, v EU jsme nejhorší

Korupce a úplatky: styďme se, v EU jsme nejhorší
Česká republika dosáhla dalšího prvenství. Z regionu střední a východní Evropy se u nás nejlépe vede úplatkářství v oblasti veřejných zakázek. A aby toho nebylo málo, jsme jediná nová členská země EU, kde korupce nejenže neklesá, ale naopak roste. A to významně. Středně velká firma s ročními tržbami kolem 1 miliardy Kč tak ročně na úplatky vydá 6 miliónů Kč

Podle červencové studie Světové banky, viz sloupek, vykazují postkomunistické země zlepšující se výsledky v boji s korupcí. Neznamená to ovšem, že mohou nadále již jen spát na vavřínech. Korupčnímu jednání je potřeba nadále aktivně bránit, vyhráno totiž rozhodně není. Zejména ne v České republice. Například ke korupci v oblasti zadávání veřejných zakázkách je z celého regionu střední a východní Evropy nejnáchylnější právě naše domovina. Hůře než Česká republika si pak ze sledovaných zemí vedou již jen Albánie a Litva. Vezmeme-li v úvahu fakt, že obecně ve sledovaném regionu korupce při získávání veřejných zakázek klesá, statistiky vypadají o to hrozivěji.

"Od roku 2002 firmy ve většině postkomunistických zemí používají úplatky méně často a v menších částkách (měřeno podílem na zisku firmy – pozn. red.), navíc uvádějí, že korupce je v současnosti znatelně menší problém, než tomu bylo v minulosti," komentuje výsledky studie James Anderson, spoluautor studie a ekonom Světové banky. Největšího zlepšení přitom dosáhly Gruzie a Slovensko, kde bývalá, podle tiskové zprávy vydané ke studii "odhodlaná vláda prosadila programy ekonomických a institucionálních reforem a úplatkářství významně kleslo".

 

O studii

Článek se opírá o výsledky studie Světové banky Anticorruption in Transition 3-Who is Succeeding … And Why? Jde v pořadí o třetí studii o korupci v oblastech, kde se protínají soukromé aktivity se státními. Staví na rozhovorech se zástupci více než 20 000 podniků. První zpráva vyšla v roce 1999, ta letošní hodnotí roky 2002-2005. Analyzuje vývoj ve 26 bývalých socialistických zemích a v Turecku, pro srovnání sleduje i pět zemí EU 15 – Německo, Řecko, Irsko, Portugalsko a Španělsko. Celá studie je ke stažení zde

Jednička pro Slováky, pětka pro nás

A kde se nacházíme my? Řekněme to "zaobaleně": rok od roku si vedou lépe i státy, které jsou považovány za daleko méně vyspělé a chudší než ČR. Počet úplatků tak, na rozdíl od ČR, klesá například v Gruzii, Bosně a Hercegovině, Rumunsku, Tádžikistánu, na Ukrajině apod.

My se totiž nacházíme, ve srovnání se Slováky, na opačném konci. Podíváme-li se na následující grafy, tedy jednotlivé hodnocené oblasti, smutné české statistiky dostávají konkrétních obrysů.


1. Korupce jako problém pro podniky

Studie se v této oblasti zaměřila na odpověď na otázku, jak velkým problémem je korupce pro fungování a růst firem. Obecně sice ke zlepšení došlo, nikoli ale v ČR. U nás korupce nejenže neklesla, ale naopak vzrostla.

Podíváme-li se jen na s námi srovnatelné země, tedy nové členy EU, dostaneme ještě smutnější výsledek. Česká republika je jedinou zemí z EU 8 (Maltu a Kypr studie nezahrnuje, nejde o postkomunistické státy), kde podstatně více firem uvedlo, že korupce mezi roky 2002 a 2005 významně narostla. Ve všech ostatních klesla. Nejlepšího zlepšení v této oblasti dosáhli Slováci (v grafu označeni Slk) a Poláci (Pol).

Výsledky v jednotlivých zemí uvádíme v následujícím grafu.

Graf 1: Problémy podniků s korupcí v jednotlivých zemích
Procento firem, které uvedly, že korupce je pro jejich fungování a růst problém
- snížení (decrease), či zvýšení (increase) mezi lety 2002 a 2005


Zdroj: Anticorruption in Transition 3-Who is Succeeding … And Why? 


2. Četnost úplatků

Dobrou zprávou, a to i pro Českou republiku, je snížení frekvence používání úplatků. Konkrétně toho, jak často manažeři firem používali "neoficiální platby", aby dosáhli žádoucího výsledku. Přestože tato statistika mezi roky 2002 a 2005 klesla i u nás, až tak se zase radovat nemůžeme. Pokles totiž nebyl nijak významný. Jak vidíte z následujícího grafu, z EU 8 opět dosáhli nejlepšího výsledku (podstatně lepšího než my) opět Slováci.

Pro zajímavost dodejme, že české firmy sídlící ve velkých městech používají úplatky méně často než podniky v menších českých městech.

Graf 2: Četnost úplatků v jednotlivých zemích
Procento firem, které uvedly, že uplácení je časté
- snížení (decrease), či zvýšení (increase) mezi lety 2002 a 2005

 
Zdroj: Anticorruption in Transition 3-Who is Succeeding … And Why? 


3. Úplatkářská daň

Jako třetí ukazatel úrovně korupce si studie vybrala tzv. úplatkářskou daň (bribe tax). Jde o procento ročních příjmů, které firmy použijí na úplatky. Ze s námi srovnatelných zemí statistika nejvíce klesla zase na Slovensku.

Tento ukazatel nemusí jít nutně ruku v ruce s četností úplatků. V zemích, kde je podstrkování "neoficiálních" peněz takřka na denním pořádku, nemusí být celková suma použitá na úplatky v souhrnu nijak extra vysoká. Naopak v zemích, kde je korupce akceptována či dokonce vyžadována vládní byrokracií, firmy čelí požadavkům na úplatek spíše jen při zvláštních událostech než na každodenní bázi. Typicky právě při soutěži o veřejné zakázky. Pak jde samozřejmě o menší četnost úplatků, ale zato o podstatně větší balík peněz.

Tak je tomu právě v případě České republiky, kde úplatkářská daň (jak ukazuje graf), klesla opět jen velice mírně. Dodejme ještě, že i přes pokles statistiky české firmy, které fungují již nějaký ten pátek, přesně řečeno 6 a více let, uvádějí, že toto snížení vůbec nepociťují.

Podle výpovědí českých firem stále rostou také požadavky na úplatky vyžadované vládními institucemi v ČR. České společnosti průměrně odvedou na úplatcích 0,6 % svých tržeb. Středně velká firma s ročními tržbami kolem 1 miliardy Kč tak ročně na úplatky použije 6 miliónů Kč. Největší firmy s tržbami počítajícími se na desítky miliard Kč, na úplatky vydají až stonásobně víc.

Graf 3: Úplatkářská daň v jednotlivých zemích
Průměrné procento příjmů firem vydané na úplatky
- snížení (decrease), či zvýšení (increase) mezi lety 2002 a 2005

 
Zdroj: Anticorruption in Transition 3-Who is Succeeding … And Why? 


Jsme sice v Evropské unii, ale naše chování a zejména chování české byrokracie nás ovšem řadí spíše na dálný evropský východ. Smutných výsledků bohužel dosahujeme i v případě jiných srovnání. Tak třeba jak vyplývá z průzkumu britské společnosti Centre for Retail Research, ze zemí vyspělé Evropy se úplně nejvíce krade... Hádejte? Ano, v České republice. Více jsme o tomto tématu psali v tomto článku.

Setkali jste se s korupcí? V jaké formě? Pociťujete zlepšení či zhoršení situace v oblasti úplatkářství?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 8. 2006 16:44, Sidonius78

Kdo okrádá tento stát není blbej....... protože já platím daně,plat o něm se nechci ani bavit :-( ,politici jeden vedle druhého bojují o koryta a nic pro obyčejného člověka neudělají.Máme demokraci a všichni si děláme co chceme.Demokracie bude až otevřu peněženku a budu si moct za peníze pořídit bydlení,koupit dětem co "chtějí",prostě normálně žít a nehonit se od rána do večera abych uživil rodinu.

+58
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 8. 2006 16:46, Sidonius78

když mi někdo nabídne úplatek 5000kč myslíte že to nevezmu? Vezmu protože s platem 11000kč čistého nic nezbývá,ale jsou lidi kteřím ani 30tis. nestačí :-(

-25
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services