Jak připravit svého potomka na základní školu

Vaše dcera roste jako z vody. Zdá se vám, že nedávno neuměla ještě ani mluvit, ale najednou jí je už šest let. Máte za sebou zápis do školy. Srpen se pomalu začal chýlit ke konci, takže nastal čas připravit do aktovky penál, tužky, pravítko, přezůvky a další školní potřeby.

Jakou základní školu vybrat?

Ve větších městech je nabídka základních škol širší. Existují specializované školy nebo třídy, například jazyková, sportovní, přírodovědná, počítačová. Děti mohou po absolvování zpravidla pátého, ale i pozdějšího ročníku pokračovat ve studiu na víceletém gymnáziu. Další možností ve vzdělávání dětí jsou speciální nebo zvláštní školy.

Alternativu ke klasické základní škole představuje waldorfské školství, které poskytuje podobné znalosti jako běžná škola, ale je založené na odlišném systému výuky žáků. Nejen děti z věřících rodin mohou navštěvovat církevní školy. Pokud chtějí rodiče se svými potomky trávit co nejvíce času, mohou je vyučovat sami v domácí škole.

Školné

Na státních školách bude vašemu dítěti poskytnuto vzdělání zdarma. Pokud máte zájem zlepšit finanční situaci školy, můžete přispět do fondu, který spravuje Spolek rodičů a přátel školy. Jestliže chcete, aby váš potomek navštěvoval některou ze soukromých základních škol, zaplatíte v Praze zhruba 13 000 až 17000 korun ročně. V menších městech je školné zpravidla nižší, například Soukromá ZŠ v Litvínově požaduje ročně 5 700 korun.

Zápis

Zápis do prvního ročníku se koná v období od 15. ledna do 15.února. Místo a dobu stanoví ředitel školy. O možnosti odložení začátku povinné školní docházky jsou rodiče žáka informováni u zápisu.

Pomůcky

Základní, zvláštní a speciální školy jsou povinné poskytovat svým žákům bezplatně učebnice. Děti tedy na začátku školního roku dostanou potřebné materiály, které musí v červnu odevzdat. I pokud váš potomek navštěvuje víceleté gymnázium, měla by mu škola knihy do doby ukončení docházky poskytnout také bezplatně. Prvňáčci jsou na tom lépe, knížky dostanou zdarma a už je nemusí vracet. Každá škola jim také musí koupit pomůcky v hodnotě dvě stě korun dle vlastního uvážení.

Další náklady

Přestože váš potomek nenavštěvuje soukromou základní školu, budete muset do jeho vzdělání nějaké peníze investovat. Kromě výdajů na nutné pomůcky, zaplatíte vstupné do kina, do divadla nebo na výstavu. Každý rok jezdí žáci na školní výlet, v sedmé třídě absolvují ještě lyžařský kurz, na prvním stupni navštěvují školáci často plavecký bazén. Některé základní školy, převážně jazykově zaměřené, pořádají pro žáky výměnné pobyty v rodinách.

Odpoledne v družině nebo v kroužku

Jako většina rodičů asi přicházíte z práce později než vaši potomci, a tak pokud nemáte ochotnou babičku, která by zvláště menší děti odpoledne pohlídala, můžete je svěřit školní družině nebo přihlásit do zájmového kroužku.

Za družinu zaplatíte měsíčně asi stokorunu, kroužek vás bude stát dvě stě ale třeba i dva tisíce ročně podle tematického zaměření. Mezi nejdražší patří jazyky, výpočetní technika nebo keramika.

Jak probíhá školní rok?

Každoročně vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy harmonogram školního roku.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

základní škola

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Partners Financial Services