Zpráva o stavu neomarxismu v Česku

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 10. 3. 2017 | 27 komentářů
Mí hrdinové jsou mrtví, mí nepřátelé u moci.
Zpráva o stavu neomarxismu v Česku

„Poslouchaj, Kohn, proč voni čtou ty arabský noviny?“

„Protože, Roubíček, když otevřu ty naše, tak je to samej nárůst antisemitismu, útok na Izrael a ztráta naší identity. Kdežto v těch arabských čtu samý dobrý zprávy: Židi ovládají média, patří jim banky, vládnou světu!“

Jako člověk z náckovského seznamu neomarxistů čtu pro podobné povzbuzení Pravý břeh, Echo 24 nebo sloupky Václava Klause mladšího. Ten se ostatně vrací do politiky právě proto, že „se tu rozrůstá neomarxismus“.

Je milé, že někdo to rozrůstání pozoruje – já bohužel ne.

Málo dobrých soudruhů…

Ve Sněmovně sice ještě máme pár lidí v TOP 09 a ČSSD, ale obě strany se s tím rozhodly vypořádat: první si navolila do čela Jitku Chalánkovou, druhá vyštípala Jiřího Dienstbiera. Těžko neomarxisty – jinak též postaru havloidy, učeně progresivisty a v jihomoravském nářečí lidi z okruhu Žít Brno – ve větším než homeopatickém množství hledat jinde.

Ve vládě za nás kope jen ministr spravedlnosti a cool dopravních prostředků Robert Pelikán, jenže ten ve vteřině, kdy se znelíbí Andreji Babišovi, aby sedl do Cessny a udělal frnk.

Ukážete na ministryni sociálních věcí Michaelu Marksovou. Zatímco echt neomarxisti sní o univerzálním základním příjmu, se kterým by šlo žít i bez zaměstnání, Marksová se dostala jen ke třiceti hodinám veřejných prací za čtyři tisíce měsíčně – tedy k zaměstnání, ze kterého se nedá žít. Jinak je ovšem milé, že na vládě po letech prosadila aspoň sociální bydlení, běžný programový bod západních konzervativců.

Připomenete Kateřinu Valachovou. Jistě, inkluze nedozírné hordy 205 dětí z praktických škol do běžných určitě přiblížila konec tradiční společnosti, odhadem až o několik pikosekund. Blbé ale je, že si ji nevymyslela Valachová: jako ministr školství ji prosazoval už Petr Fiala, dnešní předseda protiinkluzivní ODS. Žádnou takovou pecku jako konzervativní profesor ještě Valachová představit nedokázala. Neomarxistická srdce navíc ještě zklamala, když se v takzvané druhé české genderové válce přiklonila na stranu těch, podle kterých do čítanek básnička o holkách jako budoucích maminkách patří.

Podobné je to s veřejnou ochránkyní lidských práv Annou Šabatovou. Její úřad zatím vzbudil největší haló zprávou o diskriminaci Romů na trhu s bydlením – jenomže provokaci, která smutnou skutečnost potvrdila, zorchestrovali ještě podřízení jejího předchůdce Pavla Varvařovského.

Anketa

Odkud jste sem přišli?

… a slabé vysílačky

Neomarxisti nemají na rozdíl od zastánců tradičních pořádků žádný deník ani masově čtený web. Jednou za týden nám vychází Respekt, těžko si ale vzpomenout, kdy naposledy dokázal otevřít nové celospolečenské téma. Poslední měsíce jede ve vleku výroků Miloše Zemana, Jiřího Čunka, Babiše nebo mladého Klause – do toho občas vyjde milá vzpomínka na Václava Havla. Revoluční potenciál na úrovni Světa motorů.

Ano, měli jsme Hate Free. To nám teď ruší. Celkové náklady byly sedmnáct milionů, což je přesně jedna desetina nákladů na kampaň Ryba domácí. Těžko mluvit o rozrůstání neomarxismu, pokud zároveň nemluvíme o desetkrát mocnějším rozrůstání kaprismu, štikismu a okounismu.

Jistě, neomarxisti a neomarxistky občas promluví z veřejnoprávních vln, ovšem důsledně vyvážení trojicí Petrů Robejškem – Žantovským – Hamplem nebo lidovým hnutím Pověste je vejš! v Máte slovo. Vzhledem k tomu, jak asi bude vypadat příští Sněmovna a tedy příští volitelé Rad ČT a ČRo, se dá čekat, že svoje místo v éteru budeme muset obhajovat spíš my.

A pak je tu neomarxistická Brusel a její diktát. Kéž by unijní instituce dokázaly motivovat východní členské státy k dodržování jejich vlastních závazků třeba ohledně rovnoprávnosti s takovým zájmem, s jakým je momentálně tlačí k posilování tržních principů na železnici nebo při výběru mýta. Tedy tam, kde se i české pravicové vlády rozhodly dát přednost jánabráchovskému socíku.

„Mí hrdinové jsou mrtví. Mí nepřátelé u moci.“ Tak se jmenuje starší deska MC Lushlife a přesně takové to je být v Česku v roce 2017 člověkem ze seznamu neomarxistů. Dík všem, kteří si o nás myslíte, že taháme za nitky. Vaše blouznění je naší poslední radostí.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 3. 2017 7:13, Max

Super článek. Fakt mě pobavil. Přestože popsaná realita je smutná. Více havlovců a prosím méně rádoby liberálních pitomců.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 3. 2017 11:46, Pik

Neomarxismusznamena zvyšování platů, mezd a životní úrovne.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

8. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Stejné místo, nižší mzda. O kolik si ženy vydělají méně?

Postavení žen na českém pracovním trhu patří v rámci zemí OECD mezi podprůměrné. Na stejných pozicích berou o 17,4 procenta nižší mzdu než muži. A marně hledají zkrácené úvazky, aby... celý článek

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zvýšení mezd smazala inflace. Kupní síla klesla druhý rok v řadě

Průměrná hrubá mzda za celý loňský rok dosáhla částky 43 341 korun, to je meziročně o 7,5 procenta více. Spotřebitelské ceny se ale loni zvýšily o 10,7 procenta. Reálné mzdy tedy klesly... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Chystá se převrat v zákoníku práce. Cílí hlavně na problémisty

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákoníku práce. Počítá se zásadními změnami. Mluví se především o výpovědích, řeší se ale i zkušební doba či odstupné pro nemocné... celý článek

Partners Financial Services