Český startup vymyslel odpadovou seznamku, šetří podnikatelům peníze

PR článek | rubrika: FINEXPO | 6. 2. 2023
Pro někoho odpad, pro druhého poklad. To by mohlo být heslo české firmy Cyrkl, která skrze své online odpadové tržiště pomáhá najít nové využití pro materiál, který by jinak skončil na skládce. Firmu ocenila soutěž SME EnterPRIZE, která odměňuje malé a střední udržitelné podniky v Česku.
Český startup vymyslel odpadovou seznamku, šetří podnikatelům peníze

Zdroj: Cyrkl

Komerční spolupráce

Cyrkl je česká, mezinárodně působící technologická společnost, jejímž posláním je uplatňovat principy cirkulární ekonomiky v odpadovém hospodářství prostřednictvím inovativních technologií. Provozuje největší evropskou digitální platformu pro obchodování s odpadními materiály, díky které firmy šetří emise CO₂ a zároveň i finance na nakládání s odpadem, který je naopak prodáván coby žádaná surovina.

Vše funguje velmi jednoduše. Na online tržišti Cyrklu mají původci odpadů příležitost získat prostřednictvím jednoduchých inzerátů, do nichž vloží údaje o svých odpadních materiálech, síť kontaktů na zpracovatele, kteří tyto materiály dokáží dále využít. Díky online obchodování se daří suroviny jako kovy, plasty, papír, ale i méně obvyklé odpady, déle udržet v oběhu a snižovat tak environmentální dopady průmyslu. Výsledkem jsou ušetřené statisíce tun CO₂, které by jinak byly vypuštěny do atmosféry, a také úspora financí pro firmy.

Cyrkl zároveň nejen pomáhá firmám prodávat odpadní materiály, ale od minulého roku také získávat ekologické materiály a recykláty – tzv. greensourcing. „Uvědomili jsme si, že abychom naplnili naši misi a zvýšili celosvětově cirkularitu materiálů, musíme působit na obou stranách dodavatelského řetězce,“ říká o greensourcingu zakladatel a CEO Cyrkl Cyril Klepek.

Na platformě Cyrklu je aktuálně registrovaných bezmála 18 000 firem, více než třetina z nich se do platformy registrovala v loňském roce. Společnosti se daří expandovat do Evropy, v blízké době plánuje také spustit své služby ve Spojených státech.  

Chytré řešení pro nakládání s odpady ocenila v loňském roce porota soutěže SME EnterPRIZE, která podporuje udržitelné podnikání u malých a středních firem v České republice. „Každý, kdo se o udržitelné podnikání alespoň trochu zajímá, už o Cyrklu musel slyšet. Tato v Česku vzniklá unikátní platforma mění odpady ve zdroje a učí firmy vidět v nich hodnotu. Rychle expanduje po Evropě a počítá uživatele v tisících,“ uvedla předsedkyně poroty soutěže Helena Továrková z Nadace Veronica.

Zdroj: Generali Česká Pojišťovna

Firma Cyrkl se ve druhém ročníku soutěže SME EnterPRIZE umístila na třetím místě

Soutěž SME EnterPRIZE je i letos otevřená všem mikro, malým a středním firmám a startupům, které při svém podnikání berou ohled na udržitelnost a zajímají se o životní prostředí. Přihlašovat se do soutěže je možné až do konce března na webu www.sme-enterprize.cz. Na ty nejlepší firmy čeká finanční odměna, mentoring od Institutu cirkulární ekonomiky nebo CIRA Advisory a také mediální kampaň na podporu podnikání.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

Loni polský řetězec Biedronka oznámil, že se chystá na Slovensko. Češi i Slováci z pohraničí si ho oblíbili kvůli nízkým cenám. Otazník ale visí nad kvalitou a původem potravin. Biedronka... celý článek

Na poštu se vrací noviny a časopisy. Zjistěte, kde se budou prodávat

13. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Na poštu se vrací noviny a časopisy. Zjistěte, kde se budou prodávat

Česká pošta od pondělí 13. května začala po více než čtyřech měsících znovu prodávat tisk.

Ceny vzrostly. Vzkříšení inflační příšery se ale nekoná, míní experti

13. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Ceny vzrostly. Vzkříšení inflační příšery se ale nekoná, míní experti

Spotřebitelské ceny v Česku v dubnu meziročně vzrostly o 2,9 procenta po březnovém zvýšení o dvě procenta. Je to více, než očekávali analytici i sama Česká národní banka, která předpokládala... celý článek

Nejlepší bankovky roku. Která se vám nejvíc líbí?

13. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Nejlepší bankovky roku. Která se vám nejvíc líbí?

Ze stovky loni nově vydaných bankovek vybrali členové International Bank Note Society patnáct nej. Podívejte se, která z nich se stala světovou Bankovkou roku 2023.

Koruně se daří. Vyplatí se teď vyměnit eura na dovolenou?

10. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Koruně se daří. Vyplatí se teď vyměnit eura na dovolenou?

Česká koruna je momentálně silná. V týdnu se dostala na 24,96 koruny za euro, vůči dolaru si pak polepšila na 23,13 koruny.

Partners Financial Services