Bakšiš, Vojtík, Rýmula. Zkroťte virus líp než oni!

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 7. 6. 2020 | 4 komentáře
Zvládli byste ukočírovat pandemii koronaviru? Zkuste to v satirické online hře Korona česká.
Bakšiš, Vojtík, Rýmula. Zkroťte virus líp než oni!

Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia

I v těžkých časech je dobré umět vydechnout a situaci odlehčit. O to se snaží vývojářská firma TopMonks s hrou nazvanou Korona česká.

„Byla to pro nás určitá forma reflexe aktuálních událostí. Stejně jako většinu nás nový koronavirus zaskočil a následné kroky vlády a soukromého sektoru nás zaskočily ještě víc, a to jak v pozitivním, tak i negativním smyslu. Abychom si to nějak srovnali v hlavě, napsali jsme si satirickou minihru, která události připomíná a svým způsobem i komentuje,“ vysvětluje Josef Tětek, analytik společnosti TopMonks a jeden z tvůrců hry, který je zároveň spolupracovníkem redakce webu a časopisu Finmag.

Kroky vlády v boji s koronavirem byly podle tvůrců hry hodně rozpačité. „Na jednu stranu jsem byl překvapen rychlostí některých opatření a obecně tím, že se covid-19 začal brát ve vyšších kruzích vážně. V jiných zemích (například v USA či Británii) to trvalo déle, nechali si epidemii rozjet ve velkém a s následky se asi budou ještě dlouho potýkat. Pozitivně hodnotím také důraz na roušky a varování obyvatelstva namísto zlehčování hrozícího nebezpečí. Na druhou stranu vláda učinila spoustu přešlapů a chaotických rozhodnutí. Jedním z nejhorších byla likvidace trhu s respirátory či lpění na formalitách jako jsou povolení pro výrobu dezinfekcí. Zkrátka se projevila typická státní byrokracie a samozřejmě i nějaká ta malá domů,“ říká Josef Tětek.

Virus v peněžence

Kalkulačka ošetřovného: na jak staré dítě ošetřovné dostanete a na jak dlouho. Odklad splátek hypoték a půjček: počká vám banka? Odložené daně: do kdy musím podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmů? Podpora podnikatelů. Vývoj na finančních trzích. Aktuální praktické informace související s koronavirem na jednom místě.

Koronavirus na Peníze.cz

Chaos v opatřeních vlády a dopady rozhodnutí do různých oblastí života byly prý důvodem, proč TopMonks do hry zakomponovali čtyři ukazatele, které musí hráč zvládnout: epidemii, zdraví občanů, stav ekonomiky a úroveň důvěry. Některá opatření můžou sice být racionální vzhledem k zabránění šíření epidemie, ale mají i svou stinnou stránku v podobě podlomení obecného zdraví či likvidace ekonomiky.

„Hra není simulátor epidemie, je to satira. Jelikož hráč dostává kartičky v náhodném pořadí, občas nejde dohrát, je nepředvídatelná, frustrující, ale vtipná svou absurditou, stejně jako byla situace u nás v březnu a dubnu,“ dodává Tětek, kterému v časopisu Finmag v posledních letech vycházel seriál Nepřátelé státu.

Josefovo Krypto

Seriál Krypto: Josef Tětek na Finmagu

V seriálu Krypto Josefa Tětka si přečtete, jak se psala historie kryptoměn: zavírání tržiště Silk Road, pohřbívání bitcoinu zaživa, jeho štěpení, pátrání po jeho otci, jiné coiny... Račte tudy do prvního dílu, v něm jsou odkazy i na všechny další:

Bitcoin měnou roku. Cena vzrostla o 130 procent

Kromě toho Josef o kryptu pravidelně píše do magazínu Finmag, který vychází co dva měsíce. V aktuálním čísle si posvítil na tajemnou osobnost Satoshiho Nakamota.

Ondřej Tůma

Autor článku Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase a Lidových novinách.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

koronavirus

A tohle už jste četli?

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

14. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Polská Biedronka míří k sousedům. Slováci se na ni těší, doma řeší obří pokuty

Loni polský řetězec Biedronka oznámil, že se chystá na Slovensko. Češi i Slováci z pohraničí si ho oblíbili kvůli nízkým cenám. Otazník ale visí nad kvalitou a původem potravin. Biedronka... celý článek

Na poštu se vrací noviny a časopisy. Zjistěte, kde se budou prodávat

13. 5. 2024 | redakce Peníze.CZ

Na poštu se vrací noviny a časopisy. Zjistěte, kde se budou prodávat

Česká pošta od pondělí 13. května začala po více než čtyřech měsících znovu prodávat tisk.

Ceny vzrostly. Vzkříšení inflační příšery se ale nekoná, míní experti

13. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Ceny vzrostly. Vzkříšení inflační příšery se ale nekoná, míní experti

Spotřebitelské ceny v Česku v dubnu meziročně vzrostly o 2,9 procenta po březnovém zvýšení o dvě procenta. Je to více, než očekávali analytici i sama Česká národní banka, která předpokládala... celý článek

Nejlepší bankovky roku. Která se vám nejvíc líbí?

13. 5. 2024 | Gabriel Pleska

Nejlepší bankovky roku. Která se vám nejvíc líbí?

Ze stovky loni nově vydaných bankovek vybrali členové International Bank Note Society patnáct nej. Podívejte se, která z nich se stala světovou Bankovkou roku 2023.

Koruně se daří. Vyplatí se teď vyměnit eura na dovolenou?

10. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Koruně se daří. Vyplatí se teď vyměnit eura na dovolenou?

Česká koruna je momentálně silná. V týdnu se dostala na 24,96 koruny za euro, vůči dolaru si pak polepšila na 23,13 koruny.

Partners Financial Services