Vybrat dobrou jazykovku dá práci

Vybrat dobrou jazykovku dá práci
V Česku působí spousta jazykových škol, které slibují, že z vás za málo peněz udělají téměř rodilého mluvčího. Vybrat dobrou jazykovku, kde neučí jen cizinci či studenti bez pedagogických zkušeností, přitom není až tak složité.

Na začátku je touha mluvit rychle nějakým cizím jazykem. Na konci bývá velmi často zklamání. Škola vybere školné (nejméně za jeden semestr), a pokud po prvních lekcích zjistíte, že jste se nechali napálit, máte smůlu. Peníze vám nikdo nevrátí. Hlavní příčinou neúspěchu jsou lektoři. Školy, ve snaze ušetřit najímají rodilé mluvčí, kteří nemají potřebné pedagogické vzdělání ani zkušenosti s výukou. V mnoha jazykovkách také vyučují studenti lingvistických oborů vysokých škol, kteří sice mají zkoušku z pedagogiky, ale jejich jazykové znalosti někdy nebývají nejlepší. Škola ovšem ušetří, neboť tito lektoři jsou nesrovnatelně "levnější" než kvalifikovaní odborníci.

Vlaďka Tvrdíková, vedoucí lektorů angličtiny z jazykové školy Polyglot v Praze radí: "Při výběru jazykové školy dejte na doporučení známých a přátel. Přímá zkušenost je vždy nejlepším prověřením kvality. Čím více tipů dostanete, tím lépe. Může se stát, že některá škola nenabízí typ kurzu, který by vám vyhovoval například z časových důvodů nebo dalekého dojíždění."

Na kolik přijde studium jazyků
intenzívní kurz (4 hodiny denně) 8 000 Kč
1 x 2 ( l lekce týdně v délce 90 minut) 3 000 Kč
2 x 2 (2 lekce týdně v délce 90 minut) 5 500 Kč
individuální lekce 45 min. 400-500 Kč
individuální odborná lekce 45 minut 500 Kč
Zápisné 1 500 Kč

Poznámka : Uváděné ceny jsou vypočítány z průměru pěti vybraných škol za jeden semestr. Zápisné se platí jednorázově, školné lze rozdělit do dvou splátek.
Nejhorší možnou variantou je podle Tvrdíkové výběr pouze podle ceny jazykového kurzu. Cenu kurzu byste měli posuzovat ne podle toho, kolik zaplatíte za jednu výukovou hodinu, ale v závislosti na přidané hodnotě. Jinými slovy, kolik jedna výuková hodina přidá znalostí. Tyto informace si můžete ověřit ze zkušeností bývalých či současných žáků. Porovnání ceny jazykového kurzu a přidané hodnoty je velmi důležité, protože pod profesionálním vedením se za půl roku můžete naučit více, než za jeden rok jazykového kurzu, který je veden nekvalifikovaným kantorem.

Pokud se nemáte s kým poradit, vybírejte si školu z nabídek na internetu. Dobrá škola se například pozná podle toho, že si vyplníte on-line jazykový test a odešlete ho k vyhodnocení. Nejpozději do dvou dnů dostanete výsledek a doporučení, jaký stupeň je pro vás nejvhodnější, rozvrh hodin a ceník. Vybírat můžete i podle intenzity výuky: většinou od dvou lekcí týdně až po intenzivní kurz, v němž studujete denně čtyři hodiny.

Vedení dobré školy často nabídne i ukázkovou lekci zdarma a nákup učebnic se slevou.
Při výběru z internetu se zaměřte na následující informace:
  • jakou má škola historii,
  • kde působí (zavedené školy mají většinou pobočky i v krajských městech),
  • kdo je vlastníkem školy,
  • zda má akreditaci ministerstva školství mládeže a tělovýchovy,
  • jaké má lektory (kvalitní škola má na svých webových stránkách jména, kontakty a kvalifikaci jednotlivých vyučujících),
  • jakým způsobem se platí školné, zda máte nárok na náhradní hodinu v případě nemoci,
  • kolik studentů je ve skupině (většinou je to 8 až 12 osob),
  • zjistěte, zda a jaké mezinárodně uznávané zkoušky můžete absolvovat.

Jestliže jste si již vybrali, domluvte si návštěvu školy. Prohlédněte si audiovizuální zařízení učebny. Tabule a křída dnes nestačí. Požádejte o seznam učební literatury. Na trhu vycházejí stále nové a kvalitní texty a škola by měla sledovat nové trendy výuky. Můžete si sjednat vstupní pohovor, v němž si s rodilým mluvčím ověříte lépe než v testu jazykové znalosti.

Vyznat se v "džungli" jazykových škol a kurzů bude od příštího roku o něco snazší. České jazykové školy, kde studenti skládají státní zkoušky, projdou reformou. Budou muset učit podle vlastních osnov a jejich studenti budou mít zaručeno, že státní zkouška z vybraného jazyka jim bude uznána v kterékoli zemi Evropské unie. Změna by se měla dotknout 38 státních jazykových škol.

Jazykové školy, kde lze složit mezinárodně uznávané zkoušky
Cílem reformy je zaručit, že student dostane za své peníze odpovídající znalosti cizího jazyka. Reforma se sice týká pouze státních škol, ale v konkurenci, kdy nabídka převyšuje poptávku, se nejspíš budou muset přizpůsobit i školy soukromé.

Na základě rámcového vzdělávacího programu budou školy muset nabídnout žákům a zájemcům o studium celé portfolio kurzů (od základního až po přípravný kurz ke státní zkoušce) a připravit je na tu úroveň, ke které kurz směřuje, včetně odpovídající zkoušky. Počty hodin jednotlivých kurzů jsou dané Vyhláškou 33/2005 Sb. o jazykových školách s právem státní jazykové zkoušky a státních jazykových zkouškách.

"Za kvalitu školy bude ručit ministerstvo školství. Každá škola bude povinna vytvořit si vlastní školní vzdělávací program podle zájmu studentů. Může se zaměřit například na právnickou, ekonomickou nebo přírodovědnou znalost jazyka, kurzy pro manažery nebo předškolní děti, " upřesňuje Gabriela Baladová z Výzkumného ústavu pedagogického, který celý program garantuje.

Podle čeho jste si vybírali jazykový kurz?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 8. 2007 9:27, autorka

Ivane, pokud jste z Prahy, obraťte se buď na uvedenou Státní jazykovou školu, Polyglot nebo British Council. Objednejte se tam na test, podle kterého vám doporučí, jaký stupeň mezinárodní zkoušky je pro vás nejlepší vzhledem k vašim znalostem. Co se týče ceny: pohybují se zhruba od 2500 Kč za nejnižší stupeň až cca 5500 za nejvyšší.

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 8. 2007 13:53

U jake skoly byl ten pripravny kurs?

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Kariéra, Kurz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

K práci v Británii není třeba pracovní povolení, stačí registrace

27. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 1 komentář

K práci v Británii není třeba pracovní povolení, stačí registrace

Práci v zahraničí mohou zprostředkovávat pouze agentury, které mají licenci od českého ministerstva práce a sociálních věcí. Za vlastní zprostředkování si firmy nesmí nic účtovat. Mohou... celý článek

Když chcete studovat a pracovat v cizině, jeďte do Austrálie

12. 7. 2007 | Táňa Chadrabová | 2 komentáře

Když chcete studovat a pracovat v cizině, jeďte do Austrálie

K zájemcům o studium a práci v zahraničí je nejpřívětivější zemí Austrálie. Získat pracovní povolení není složité a nabídka zaměstnání je velká. Vydělávat se dá kolem deseti australských... celý článek

Znalost jazyků: u počítače nutnost, u výrobní linky výhoda

14. 6. 2007 | Milan K. Osvaag

Znalost jazyků: u počítače nutnost, u výrobní linky výhoda

Češi cizí jazyky neovládají. Stěžují si na to velcí investoři, kteří najímají nové pracovníky. Velké nedostatky mají podle firem vysokoškoláci. Podle představ zaměstnavatelů by se ale... celý článek

Nezaměstnaní: nejdřív do školy, pak do práce

10. 5. 2007 | Milan K. Osvaag

Nezaměstnaní: nejdřív do školy, pak do práce

Už za měsíc a půl začnou v Mostě chodit do jedné z největších českých středních škol noví žáci. Budou to nezaměstnaní, kteří se na mosteckém unikátním výukovém a tréninkovém pracovišti... celý článek

Nejlepší americké univerzity nabízejí on-line kurzy zdarma

15. 3. 2007 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Nejlepší americké univerzity nabízejí on-line kurzy zdarma

Zasnili jste se někdy nad tím, jaké by bylo studovat Yale, MIT, Univerzitu v Berkeley, Univerzitu ve Standfordu či podobnou vyhlášenou americkou školu? Pak otevřete oči, připravte si... celý článek

Partners Financial Services